10 Tips ringan loading blog kasi ramping size blog

Tips dan tutorial ringan loading blog ni sebenarnya dah lama pengasas bloglarian, fareed minta cik tom share dan baru sekarang berpeluang (baru teringat). Tahniah ye sebab sekarang bloglarian dah berdot com. Apa korang ingat manusia je ke nak kurus?? Blog pun ada jugak azam tahun baru nak kuruskan size diorang. So, tuan blog sila amik inisiatif ye untuk kuruskan size blog ye. Sebelum belajar tips dan tutorial untuk ringankan size blog, jom kita check dulu size blog masing-masing di “iwebtools.com“. Ni size blog cik tom buat masa ni. Seeloknya size blog kurang dari 100kb. Lagi kecil lagi bagus sebab lagi cepat masa untuk load sesebuah blog.

size blog cik tom

Antara 10 tips berserta tutorial yang dapat cik tom share bagi ringankan size blog ialah;

1) Show entry semaksima 3 entry pada main page. Kalau blog jenis ringan atau guna readmore boleh letak lebih.

Cara untuk setting 3 entry dalam 1 page:

Klik DASHBOARD>SETTINGS>FORMATTING>pada โ€œShow at mostโ€ sila pilih 3 entry untuk dipaparkan pada first page>SAVE SETTINGS

2) Jangan pasang widget daun berguguran/salji atau seangkatan dengannya. Widget jenis ni hanya melambatkan loading blog serta nampak serabut terutamanya penggunaan resolution notebook yang kecil.

3) Terlalu banyak masukkan url blog dalam bloglist. Kalau nak letak banyak jugak, buatlah bloglist yang jenis scroll/menunjukkan 5 blog terlatest update. Untuk scroll bloglist boleh belajar kat โ€œtutorial scroll dalam bloglistโ€. Manakala untuk show 5 blog dalam bloglist;

Caranya:

Klik DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENT>pergi pada gadget bloglist blog ni>keluar “configure list” utk bloglist tue>klik pada “show” pilih 5 blog>SAVE

4) Size header yang sederhana. Jangan guna size header yang terlalu besar. Kadang-kadang cik tom selalu terkejut dengan header yang besar gedabak dengan muka tuan blog. Huhu..

5) Digalakkan memilih hanya widget yang penting di dalam blog seperti latest entry, top entry dan apa yang bersesuaian. Widget seperti lagu, jam, kalendar, icon float yang comel, bling-bling animation tak perlu.

6) Widget follower seeloknya letak di sidebar bukan di bawah header sebabnya widget follower la yang paling lambat sekali loading. So seeloknya letak di sidebar. Jangan bimbang kalau letak di sidebar atas widget shoutmix akan orang nampak juga.

7) Pilih template yang simple tidak terlalu banyak gambar atau animation.

8) Jangan terlalu banyak letak gambar di sidebar. Kalau nak jugak masukkan gambar, sebaiknya masukkan dalam page. Boleh belajar di “tutorial pages a.k.a tab menu“.

9) Meringankan loading blog dengan guna Jquery Lazy Load di “tutorial jquery lazy load

10) Meringankan blog dengan menggunakan compress code CSS di “tutorial compress CSS

Tue di antara tips berserta tutorial yang dapat cik tom share kepada kawan-kawan blogger lain especially geng yang join bloglarian. Diharapkan korang dapat bagi kerjasama bagi meringankan loading blog. Bila ringan loading blog, insyaAllah makin ramai akan senang hati untuk buka blog korang. Perubahan ke arah kebaikan tiada siapa yang rugi kan ๐Ÿ™‚

p/s: kalau ada sesiapa nak tambah boleh juga ye di ruangan komen..

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

87 thoughts on “10 Tips ringan loading blog kasi ramping size blog

  • January 6, 2011 at 12:31 pm
    Permalink

    wah nice tips cik tom,,
    btw,, bukan tak mo letak follower di side bar,, cumanye nanti bhgian sidebar tu nampak memanjang ke bawah,, tak syok…

    Nak Mengelak Tapi Terkantoi Jugak

    Reply
  • January 6, 2011 at 12:07 pm
    Permalink

    nak blaja buat scroll list..hehe
    banyak sangat url dekat hazwan.com tu

    Reply
  • January 6, 2011 at 12:10 pm
    Permalink

    thanks for tips ๐Ÿ™‚ sangat-sangat berguna :)nak buat scroll untuk bloglist lah. hehe

    Reply
  • January 6, 2011 at 12:14 pm
    Permalink

    bagos cik tom….tips yg mnarik..

    Reply
  • January 6, 2011 at 1:00 pm
    Permalink

    huhu..
    cik tom..
    bkn tamaw taruk follower kt sidebar cuma nak snangkan yg dtg..
    nnt la tggu ade 1k atleast,bru taruk kt sidebar..keh3
    anyway,thx ye for the information.
    nnt Comot ikut petua neyh=)

    Reply
  • January 6, 2011 at 1:02 pm
    Permalink

    ouh~ sangat berguna! thanks cik tom~ ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 6, 2011 at 1:02 pm
    Permalink

    yah tepat sekali..semua tu..hihi

    Reply
  • January 6, 2011 at 1:22 pm
    Permalink

    waa..nak try yang compress css la nantu..hehhee…senang x ea?

    Reply
  • January 6, 2011 at 1:28 pm
    Permalink

    nice tips sis.:)

    Reply
  • January 6, 2011 at 1:51 pm
    Permalink

    yezza.. tips mantop.. sekarang ni pun trasa nak wat 3 entri jak.. hehe.. trasa jak la.. haha..

    Reply
  • January 6, 2011 at 1:59 pm
    Permalink

    tq cik tom..SJ nk buat.tp x de mase..huhu..nnt la klo ade kelapangan

    Reply
  • January 6, 2011 at 2:14 pm
    Permalink

    4. muke tuan blog ! kalau cntek tak pe.. nie hudo ! hahahak !
    tips yg bagus ! suke !

    Reply
  • January 6, 2011 at 2:19 pm
    Permalink

    Thank you teacher tom ^_^

    ingatkan cik tom majuk ke ..
    dengan kak ati …^_^

    Reply
  • January 6, 2011 at 2:43 pm
    Permalink

    orait thanks tips..nak ubah2 sikit hee~

    Reply
  • January 6, 2011 at 2:45 pm
    Permalink

    Nice tips Tom..kalo ellen tak leh ramping biar blog tu ramping sket..hehe…tengs for sharing ya dear!!

    Reply
  • January 6, 2011 at 2:59 pm
    Permalink

    dulo macam tuh lar banyak widget dlm blog.nak bagi ringan sangat..tuh yg banyak buang.

    Reply
  • January 6, 2011 at 3:04 pm
    Permalink

    thanx cik tom tips yg sgt berguna..adeih,kena tukar follower kat sidebar ler cmnih huu

    Reply
  • January 6, 2011 at 3:45 pm
    Permalink

    Banyak tips ni..tq ciktom! ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 6, 2011 at 3:54 pm
    Permalink

    nice tips… padat… lengkap… huhu…^_^

    Reply
  • January 6, 2011 at 3:55 pm
    Permalink

    blog saya 125.. agak berat tu.. nak kena suruh diet ni.. hehe!! ๐Ÿ˜€

    Reply
  • January 6, 2011 at 3:58 pm
    Permalink

    hehehe. blog iqa header besau. gambar2 pun besaq ๐Ÿ˜›

    Reply
  • January 6, 2011 at 4:02 pm
    Permalink

    bagus la tips ni…tp mmg tak sesuai utk blogshop…utk blogger mmg sesuai sgt2…

    tp kt blog kak sya rasanya tk nak buang dh widget yg ada…header lak suka dh beso cam gitu…he3..

    Reply
  • January 6, 2011 at 4:32 pm
    Permalink

    nice info..

    blog ferry rasa mcam berat plak

    Reply
  • January 6, 2011 at 4:54 pm
    Permalink

    Cik Tom! Thanks sebab share. Skrg Shag mmg tgh pening kepala nak turun kan berat belog. Dah 130 kot. Haiyak~ Esok nak re-design header.

    Shag dah try compress CSS tu dari blogger lain. Tp tak menjadi. Belog makin berat =.=

    Nak mintak pandangan Cik Tom. Sebaiknya banner kawan kawan taruk kat pages ke biar kat sidebar?

    Thanks, Cik Tom! ๐Ÿ˜€

    Reply
  • January 6, 2011 at 5:10 pm
    Permalink

    sangat berguna ni cik tom..tq eh share ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 6, 2011 at 5:27 pm
    Permalink

    hohoho.. tenkiu cik tom!!

    point header besar gedabak tu cam pernah terkena batang hidung sendiri je. hahaha.. tp skrg asada dah kecikkan =D

    Reply
  • January 6, 2011 at 5:47 pm
    Permalink

    sgt berguna..entri baik!

    Reply
  • January 6, 2011 at 6:21 pm
    Permalink

    wahhhh…sangat bergune ni ciktom..tenkiu2..hehhe

    p/s:first tyme msuk blog ni..hehe..sy dh pollow k..:)

    Reply
  • January 6, 2011 at 9:00 pm
    Permalink

    sy nak tambah..
    bawalah blog anda pergi berjogging setiap hari.. ehehe.. ;-p

    Reply
  • January 6, 2011 at 9:36 pm
    Permalink

    setuju.
    pasal follower widget tu, selalunya org letak bawah header nak senangkan orang follow. tapi tu lah pasal, lambat pulak loading speed tu.

    rupanya blog ciktom ni byk tutorial ye. bukan ramai perempuan buat tutorial blogspot. bagus2

    Reply
  • January 6, 2011 at 11:15 pm
    Permalink

    tq Cik Tom,tulah sjk tkr template br mcm slow loading,dan lmbt..

    Reply
  • January 6, 2011 at 11:49 pm
    Permalink

    rasanya blog paling laju loding blog bro hamka..blog tersempoi..

    Reply
  • January 7, 2011 at 12:50 am
    Permalink

    hohoho. terima kasih cik tom. saya kongsikan di BlogLarian. Thanks sekali lagi ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 7, 2011 at 12:54 am
    Permalink

    @fariq & si comel comot: ni sekadar tips dan tutorial yg cik tom share..nak ikut boleh..tak nak ikut boleh…depend on u ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 7, 2011 at 12:56 am
    Permalink

    @ ati masrif: takdelah majuk2 :p

    Reply
  • January 7, 2011 at 12:56 am
    Permalink

    @najihah sahami: senang je yunk…cubalah…tp tue tutorial dr blog aried bukan link dr blog cik tom tau…

    Reply
  • January 7, 2011 at 12:57 am
    Permalink

    thanx Cik Tom ๐Ÿ˜€ macam tauยฒ je saya tengah cari cara nak kuruskan blog saya yg dah debab nih ๐Ÿ™‚ hikss thanx a lot *hugss*

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:00 am
    Permalink

    @shag: bg cik tom better masukkan dlm pages…sbb tue semua bg faktor beratkan loading dlm blog…tp pe pun depend on shag…

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:01 am
    Permalink

    @fareed: ur wlcm…sori br teringat nak buat..hehe ^_^

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:03 am
    Permalink

    sori xdpt nak bls satu persatu komen..pd semua slmt mencuba tips ni…tp cik tom takdelah paksa korang buat semua ni…samaada nak buang widget/ubah kedudukan follower/nak buat tutorial yang diberi…semua depand pada diri masing2 ye..cik tom hanya sekadar berkongsi sedikit ilmu yang cik tom tahu…so tak perlu rasa dipaksa atau terpaksa ye ^_^

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:42 am
    Permalink

    tq cik tom..
    ari tuh akak tak boleh buat tuto tuk sidebar
    blog akak xjumpa code yg cik tom bg tuh

    Reply
  • January 7, 2011 at 2:17 am
    Permalink

    nice tips cik tom..
    kak dah buat tab menu utk ringankan blog ckit..ngeh3

    Reply
  • January 7, 2011 at 2:20 am
    Permalink

    Salam Cik Tom..kak nak tanya ni..macam mana nak buat mcm widget sidebar "Jom Tengok" kat blog Cik Tom tu??

    Reply
  • January 7, 2011 at 2:33 am
    Permalink

    oh ciktom .. saye suke blog kamu ..tenggsssss

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:00 am
    Permalink

    cik tom..
    bley jenguk blog saya tak..
    nak taw gak sama ada blog saya berat atau tak sb dah guna bloglist yg scroll tue..hehe..
    tq utk tutorial tu ya cik tom..

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:12 am
    Permalink

    akak ni asik terlambat je komen ciktom..

    hhee..akak nk buat yg 3 n3 per page tu…hehe

    tenkiut ciktom kiuttt..

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:27 am
    Permalink

    Hi Dear,
    Dalam proses nak rampingkan blog. Kalau lah semudah hantar benda nie ke Slim World…hahaha
    Thanks for sharing dear…

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:33 am
    Permalink

    jap, tips yg no. 10 tu yg tak bape paham lg..explain pls in the next entry..hehe ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:03 am
    Permalink

    @adamxis: boleh je…dah tgk..n mmg pernah buat pe yg adam bg tue..tp bg cik tom kalau bg link tue penerangan kena lebih detail sbb ramai tak faham..so 4 basic/new blogger baik ajar cek size yg secara umum je…huhu..thanks ye ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:03 am
    Permalink

    @noor: ok kak..nanti cik tom gi tgk ye..

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:05 am
    Permalink

    @baby yats: cuba tgk kat menu "tutorial" cik tom tue..cuba cr link utk tutorial tajuk auto hide slide menu…

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:11 am
    Permalink

    @siti safiyyah: tak faham apa ye??dah buka belum link tutorial tue..link tutorial tue bukan dr blog cik tom punye tp dr blog aried…kl xsilap aried ada explain serba sedikit dlm n3 tue..

    sori byk n3 tertunggak tgu turn..so xtau bl nak publish kl nak explain psl ni…so, cik tom explain secara umum kat sini…

    compress css code ialah kita akan compress kan code di dalam edit html under code "css"..application ni akan compress code tue dgn buang spaces/lines diantara sesama code…so, code tue akan jd rapat+padat…

    nak tahu lbh lanjut cuba buat dan lihat sendiri perubahannya…

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:14 am
    Permalink

    @miszy dian: insyaAllah..tapi sebaiknya just cek size blog…dan cuba compare ur blog dgn tips yg diberi..

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:16 am
    Permalink

    mostly da amal. thx ciktom ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:17 am
    Permalink

    thanx coz sharing…bru je cek yg iweb tu masih dalam kategori laju gak la…

    p/s: dh add fb cik tom

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:26 am
    Permalink

    Saya kalau buka blog yang berat melebihi 100kb mmg klik X trus la…
    X larat nak nunggu..huhuh..
    Line tenet pun mcm haram..jap laju jap slow…

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:33 am
    Permalink

    @CIK TOM

    time kasih cik Tom bg izin…sy suke cara cik Tom memang simple senang orang faham…sy pun nak ikut camtuu, tapi makin byk taip makin kompleks penerangan…(^^,)

    Reply
  • January 7, 2011 at 5:25 am
    Permalink

    waa tq for the tips!! ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 7, 2011 at 6:37 am
    Permalink

    cik tom…makasih lawat blog sy. takpe…sy tunggu dan dalam masa yg sama sy google. sebenarnya dh google pun tp x jumpa…thanks ya

    Reply
  • January 7, 2011 at 6:46 am
    Permalink

    nice tips ๐Ÿ˜‰
    jazakAllah ya ukhti,,
    salam from russia,
    and follow u,,

    Reply
  • January 7, 2011 at 6:58 am
    Permalink

    semua sy dah praktiskan supaya blog tak berat

    Reply
  • January 7, 2011 at 7:37 am
    Permalink

    thanks cik tom. saya mmg dah selalu check pkai iwebtools tu. dan mmg blog sy berat. hahahhaha.

    mmg tgh cari masa nk make over blog ni. tapi malas je memanjang. huhu. weekend ni mcm nk buat le.

    Reply
  • January 7, 2011 at 8:00 am
    Permalink

    dah jd la Cik Tom..tQ
    tp tang banner tu tak brapa menjd la sbb image banner tiada la tp textarea dia ada..mcmana tu Cik Tom?? huhu

    Reply
  • January 7, 2011 at 8:11 am
    Permalink

    blog amni berat tak? hoho… nak tukar tempat follower tu jugak.. hehe

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:22 am
    Permalink

    nice cik tom… blog sy berat x???? ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:31 am
    Permalink

    tak tau kenapa kat blog kena letak salji dan segala mak nenak.
    ada setengah tu kat entry dah bubuh gambar sendiri,kat side bar pun nk bubuh jugak..
    motif???
    entah…

    Reply
  • January 7, 2011 at 10:11 am
    Permalink

    thanks tok info nei..nak watla…

    Reply
  • January 7, 2011 at 10:28 am
    Permalink

    Terima kasih di atas tips ni.. Nanti bila Kak Nur free, bolehlah ringan blog sendiri.. Memang tahu berat tapi.. belum ada masa nak kemaskini blog.. ๐Ÿ™

    Reply
  • January 7, 2011 at 10:46 am
    Permalink

    thanx cik tom..ML xreti r buat header comel2.ape gambar yg ade je ML gune.hihihi…

    Reply
  • January 8, 2011 at 4:05 pm
    Permalink

    thanks for the tips cik tom!

    Reply
  • February 5, 2011 at 6:47 pm
    Permalink

    salam cik tom…

    thanx a lot atas tips yg diberikan..

    anyway, sue dah buat beberapa tutorial dari blog cik tom ni tp kan yg sue sakit ati nyer blog sue yg bertambah berat.. hoh! tak tau ape lagi yg kene kurang.. ingat nak ringankan tp semakin berat..

    any suggestion??

    Reply
  • March 7, 2011 at 5:45 am
    Permalink

    tips yang bagus.. terima kasih ye..

    Reply
  • March 12, 2011 at 12:10 pm
    Permalink

    first page lagi cik tom..huhu…
    dasyat seo cik tom..

    Reply
  • March 22, 2011 at 7:34 am
    Permalink

    tips yg no 9 dgn 10 tu x paham..sorilah sy baru lg dlm dunia blog memblog ni..nak tny kalau setiap entri kita letak gamba effect berat blog x?

    Reply
  • April 4, 2011 at 9:50 pm
    Permalink

    @Rina AVAIL a.k.a cik betty;

    boleh letak pic tp biar pic tue sizenya tak besar sgt n pic yg dipublish pun size width n height xterlalu besar..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE