Aleasara Peminat Doodles dan Semanis Kurma [Blog Review]

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.. Kali ini cik tom akan review blog The Simple Woman’s Daybook hak milik Aleasara. Berasal dari Muar, Johor dan sekarang menetap di Selangor. Aleasara mula berblog semenjak November 2010 dan masih aktif sehingga kini.

Blog aleasara

Suka berpantun dan melukis Doodle.. Benci nombor tapi kerja akaun? Suka bahasakan diri sendiri ‘KITE’.

Cik tom perhatikan aleasara suka update entry review atau ulasan mengenai filem, rancangan TV dan majalah dengan gaya aleasara tersendiri. Memang menarik dan unik. Selain itu, terdapat jugak aleasara kongsikan pelbagai koleksi zikir, doa dan semanis kurma TV9 pada tab menu blog. Memang sesuai dijadikan rujukan untuk diri sendiri dan juga kawan-kawan. Korang pun boleh jenguk dan baca;

* 1 Hari 1 Zikir
* 1 Hari 1 Doa
* Semanis Kurma TV9

Cik tom dah cek saiz blog aleasara kat iwebtool dan hasilnya agak berat saiz blog alea iaitu 191.99 kb. Cik tom rasa maybe berat sebab entry review filem terlatest aleasara banyak gunakan gambar. Sebaiknya, kurangkan saiz dalam lingkungan 100 kb ke bawah. Cik tom tengok susun atur blog aleasara sangat kemas dan cantik. Susunan pada sidebar juga kemas dengan pemilihan warna lembut dan background polkadot yang cantik. Tenang je tengok blog aleasara ni.

Saiz blog aleasara

Cadangan cik tom untuk penambahbaikan blog aleasara;

1. Masukkan exchange link dan award pada bahagian footer ke dalam pages (tab menu) untuk meringankan lagi load blog. Ini memudahkan kawan2 exchange link sebabnya jarang orang tengok dan scroll blog sampai ke bawah.

2. Ada 7 senarai bloglist yang ada dalam blog alea. Jumlah tue agak banyak. Cik tom cadangkan minimunkan jumlah bloglist tue kepada 3 bloglist sahaja.

3. Cik tom rasa keseluruhan blog alesara cantik dan kemas. Entry santai dan menarik. Teruskan berkarya untuk hasilkan lebih banyak entry yang menarik dan lukis doodles yang comel2 ye. Jom sama-sama meriahkan dunia blogging. (^_^)

Jom berkenalan lebih rapat dengan aleasara yang peramah dan sweet dengan klik Blog Aleasara.

p/s: Sori kepada semua peserta yang join segmen review cik tom sebelum ni. Ciktom tetap akan bayar hutang lagi kepada 13 orang. Sori sekali lagi.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

12 thoughts on “Aleasara Peminat Doodles dan Semanis Kurma [Blog Review]

  • October 11, 2011 at 2:31 pm
    Permalink

    nak g terjah blog state mate lah.
    p/s: saya org johor..dari kecik kat sekolah mmg sume org bahasakan diri ‘kita’..bkn ‘saya’. taktau nape.
    Jom baca entri terkini ujie …Maksiat SMSMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 10:14 am
      Permalink

      ok..selamat terjah dan semoga jadi rakan baik kat alam maya..hee…wah dah ramai bagitahu orang johor mmg suka bahsakan diri kita…hee

      Reply
    • October 12, 2011 at 10:13 am
      Permalink

      kalau berkesempatan insyaAllah..tapi xdapat nak janji sebab ada lagi 10 blog yang dah ada dalam waiting list..heee…

      Reply
  • October 11, 2011 at 11:23 pm
    Permalink

    org johor mmg suka bahasakan diri “kita:”…kehkeh….
    Jom baca entri terkini zs …yang mana satu?My Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 9:55 am
      Permalink

      oh memang orang johor suka bahasakan diri “kita” ek..baru tahu..hee

      Reply
  • October 12, 2011 at 10:40 pm
    Permalink

    jom terjah..yiiihaaaaa

    Reply
    • October 21, 2011 at 8:09 pm
      Permalink

      thanks akak..selamat tambah kenalan baru 🙂

      Reply
  • October 21, 2011 at 2:09 am
    Permalink

    owh…lidah kelu tangan kaku tak tau nak taip apa utk ucapkan:

    TERIMA KASIH CIK TOM SUDI REVIEW BLOG KITE suka…suka…sangat!

    Dah lama gak tak review sebab keja dan hidup sebagai supermama menuntut kesabaran ngeeee….hari ni (21hb oct) saja try key in aleasara kat Google,nak tersembul mata tgk CT buat review.Dah lama tak buka blog padan muka kite huhu.

    Owh mmg ternanti2 CT review sbb mmg dah terasa berat blog,tgu off day mmg nak vacuum blog hahahaha..apa2 pun syabas kpd semua kawan blogger yg dah dan bakal di review.cuti nanti kite blogwalking ye 🙂

    CT nanti dh siap n3 kite ttg CT kite bthu ye…masa off day baru blh buat entri special edition ngeeee….
    Jom baca entri terkini aleasara …SEMANIS KURMA ~ A.N.A.K E.M.A.K Part 2My Profile

    Reply
    • November 26, 2011 at 3:44 pm
      Permalink

      sama2 alesara…sori tau lambat..huhu

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE