Alexa Rank Selepas Setahun Tinggalkan Blog

Assalamualaikum dan Salam Sayang….. Alhamdulillah hampir sebulan ni cik tom masih diberi kesempatan untuk terus update blog setiap hari. Mostly entri cik tom post di blog ni dah set untuk autopublish setiap hari. Cuma blog terhenti entri 4 hari jugak sebab masalah internet takde balik kampung ni. Cik tom baru nak register portable wifi untuk senang dan rajin cik tom update blog pasni.

Merapu cerita lain banyak ek. hihi.. Okay cik tom nak cerita pasal Alexa Rank blog cik tom ni selepas setahun tak update entri di blg ciktom.com. Memang merundum sangat nombor Alexa. Pada yang tak tahu mengenai alexa ni boleh baca; Apa Itu Alexa Rank Dan Kategorinya.

Alexa Rank Selepas Setahun Tinggalkan Blog

Gambar bawah ni cik tom screencapture Alexa rank ciktom.com pada 6 Oktober 2015. Global: 747, 162 dan Malaysia: 6,325. Waktu ni dah setahun tak update any entri kat blog. Memang rugi sangat2 tapi nak buat macam mana mood blogging serius hilang entah ke mana.

Alexa Rank Selepas Setahun Tinggalkan Blog
Alexa Rank Selepas Setahun – 6 Oktober 2015

Ranking alexa ni lagi kecil jumlah nombornya lagi bagus. Berbeza dengan pagerank lagi besar nombor lagi bagus. Pagerank blog ciktom.com memang sedih jatuh dari PR3 ke PR2. Entah bila boleh up balik ni.

Tak pernah register Alexa? Korang boleh try tengok tutorial ni;.Tutorial Cara Daftar Blog Di Alexa.com. Actually tutorial ni dah lama buat. Kalau kurang relevan korang pandai2 cari seakan2 step yang sama. Rasanya tak jauh beza kot.

Alexa rank yang terbaik dalam rekod entri cik tom pernah publish ialah Malaysia: 296 dan Global: 69,326 pada tahun 2012. Itu semua kenangan waktu aktif berblog dari 2010-2013. Tahun 2014 cik tom dah slow down update blog. Sehingga akhir tahun 2014 cik tom stop berblog sehingga kembali aktif berblog pada penghujung Oktober tahun ni.

Kenangan Alexa Rank Ciktom.com

Yang ni pulak screen capture Alexa rank pada 23 November 2015. Alhamdulillah banyak peningkatan dengan penurunan angka 7 kepada 5 dan 6 ke 4 dalam masa sebulan kembali aktif berblog ni.

Alexa rank ciktom.com screenshot 23 November 2015
Alexa rank ciktom.com screenshot 23 November 2015

Ingat nak tunjuk google analytics tapi sebab lama sangat tak monitor blog rupanya plugin ada tak update menyebabkan google analytics ciktom bermula dengan zero balik lepas setting. Sadis betul.

Takpelah kita cerita pasal analytics dari Alexa jelah. Berdasarkan analisis dari Alexa ni majoriti pelawat blog cik tom ialah lelaki, terpelajar dan akses internet dari tempat bekerja.

Audience demographics ciktom.com
Audience demographics ciktom.com

Blog cik tom ni agak tinggi jugak bounce rate sebab setahun tak update dan entri takde banyak artikel berkaitan. Alhamdulillah lepas lakukan beberapa perubahan setting dalam blog dan penambahbaikan artikel ada improvement dari segi bounce rate, jumlah paparan blog (pageview) dan juga jumlah masa pelawat di blog.

Analisis keberadaan pelawat blog cik tom
Analisis keberadaan pelawat blog cik tom

Semua ni analisis ni cik tom screen capture dari website Alexa. Cik tom memang install toolbar Alexa kat web browser cik tom. Penting alexa ni bagi cik tom untuk tahu prestasi blog cik tom dan ada sesetengah advertiser memang nak tahu berapa no. alexa before beriklan di blog.

Korang biasa monitor tak alexa blog korang? Macam mana nombor gadis Alexa korang? Mesti cun melecun macam Mok Chun ek.. hehe..

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

27 thoughts on “Alexa Rank Selepas Setahun Tinggalkan Blog

  • November 26, 2015 at 1:43 pm
    Permalink

    Alexa ranking blog saya pun sudah melaut. sabor jer lah. 🙂

    Reply
    • December 6, 2015 at 10:48 am
      Permalink

      takpe alexa ranking melaut..asal duit masuk sokmo

      Reply
  • November 26, 2015 at 9:11 pm
    Permalink

    dah jatuh teruk juga…berjuta2 lemon.. itulah tertanya tanya juga mana ciktom menghilang setahun dua.. datang tengok sama jugak…
    Jom baca entri terkini zik …Mesin buat karipapMy Profile

    Reply
    • December 6, 2015 at 2:57 pm
      Permalink

      takpelah dh jatuh teruk sbb tuan blog ni malas jgk..salah sendiri..hehe

      Reply
    • December 6, 2015 at 3:33 pm
      Permalink

      ciktom malas dari tahun lepas lagi..hehe..tgk ujie maintain je ada jugak update entri dlm blog setiap bulan wlpn dh slow down..

      Reply
    • December 6, 2015 at 3:34 pm
      Permalink

      ikhwan xyah capai rank camni pun takpe..sbb dh byk blog..n income pn dh terlajak laris..hehe

      Reply
    • December 6, 2015 at 3:35 pm
      Permalink

      ini pun kenangan lama punya..rasa agak susah nak kejar kalau x bagi full komitmen cam dulu..hihi

      Reply
  • November 27, 2015 at 6:44 pm
    Permalink

    Dulu Sis rajin juga menjaga bab2 ranking blog ni.. sekarang mood dah ke laut. Angka mencanak-canak pula naiknya

    Reply
    • December 6, 2015 at 4:29 pm
      Permalink

      sama la dgn blog ciktom…asyik naik je ni..malas dah nak fikir sgt…fokus buat duit jelah thru blog..hehe

      Reply
  • November 27, 2015 at 11:07 pm
    Permalink

    tahniah ciktom…

    akk punya ranking lg la ke laut walaupun tak tinggal setahun… cuma jrg2 update jer
    Jom baca entri terkini Ummi Hanie …Keputusan UPSR 2015 kakakMy Profile

    Reply
    • December 6, 2015 at 4:01 pm
      Permalink

      akak..alexa rank sy kelaut..yg tahniah tu cerita lama.hehe

      Reply
    • December 6, 2015 at 3:31 pm
      Permalink

      updatenya okay lagi tapi blogwalking tak berapa nak berkesemapatan..

      Reply
    • December 6, 2015 at 1:50 am
      Permalink

      alexa rank tu lagi kecil lagi bagus..tapi yang rank 6 tue bukan rank blog MA..tue sebenarnya rank bagi-blogspot.my…nak tahu rank alexa ni boleh register follow step yg link tutorial ciktom bagi dlm entri ni.

      Reply
    • December 6, 2015 at 1:15 am
      Permalink

      ramai dah blogger yang tak peduli alexa rank ni..asal duit masyukk..hehe.

      Reply
  • December 1, 2015 at 11:39 am
    Permalink

    memang telah banyak berubah ranking alexa nie..banyak blog yang berjaya duk ranking bawah 500 dah kena tendang…tinggal blog-blog power je duk maintain ranking bawah 500…
    Jom baca entri terkini blogger lelaki …Contest Review Lynk.my 2015My Profile

    Reply
    • December 6, 2015 at 12:58 am
      Permalink

      biasalah sistem alexa pun sentiasa improve..dan kalau blog tak diupdate mmg normal alexa akan jadi tercorot..

      Reply
  • December 2, 2015 at 3:08 am
    Permalink

    Terimakasih Cik Tom sebab selalu berkongsi. 🙂

    Reply
    • December 6, 2015 at 12:07 am
      Permalink

      sama2 sis..semoga blog sis makin sukses 🙂

      Reply
  • Pingback:Kenangan Alexa Rank Penutup 2015 - Ciktom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE