Apa Itu Alexa Rank Dan Kategorinya

logo alexa


Pada miza yang bertanya apakah itu alexa rank?? Cik tom akan terangkan serba sedikit mengenainya yang cik tom faham dari penerangan cikgu padin dan pembacaan dari blog ke blog selama ini. Alexa Rank adalah ranking atau kedudukan yang dibuat oleh Alexa berdasarkan jumlah trafik dan pengunjung setiap hari pada blog.

Terdapat dua jenis rank yang terdapat di dalam alexa iaitu ranking blog pada peringkat dunia dan juga dalam Malaysia. Semakin kecil nilai alexa rank sesebuah blog bermaksud semakin bagus blog tue. Alexa rank ni juga menunjukkan kepopularan dan mesra carian sesebuah blog.

Ni gambar alexa rank blog cik tom masa guna url [http://tomatogurlslife.blogspot.com]. Alexa Traffic Rank: 206, 929 dan Traffic Rank dalam Malaysia: 986.

alexa rank cik tom yang lama

Sekarang alexa rank blog cik tom takde data lagi dan perlu bermula dari bawah balik kerana penukaran domain baru (22/12/2010). So, cik tom nak cuba cari tips-tips untuk tingkatkan alexa rank la lepas ni. Kalau sesiapa ada nak share tips tingkatkan alexa rank kat sini lagi bagus.

alexa rank blog cik tom latest

Ni serba sedikit maklumat yang cik tom fahami. Pada korang yang nak tahu berapakah nilai alexa rank blog korang boleh check dengan klik ALEXA.COM.

p/s: harap penerangan ini dapat membantu miza dan blogger lain 🙂

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

46 thoughts on “Apa Itu Alexa Rank Dan Kategorinya

  • December 23, 2010 at 12:26 pm
    Permalink

    kawan punya data dalam alexa pon tarak lepas tukar domain,, sedih giles.. nampaknya kene keje keras skit..

    Reply
  • December 23, 2010 at 12:42 pm
    Permalink

    yeahhh~ tau2.. tp tatau cmne nk naikkn rank tuh.. jom kita sam2 cari ea?? ^_^

    p/s: cik tom.. xdpt join la gathering bloggers trg tu sbb 25-27/12 keen ada aktiviti kt sma al-falah.. T___T

    Reply
  • December 23, 2010 at 12:46 pm
    Permalink

    nak cepat kecilkan alexa rank blog kita buat lah backlink pada alexa balik…sure cepat turun…

    err…agaknyer la…hahaha

    Reply
  • December 23, 2010 at 12:51 pm
    Permalink

    terima kasih cik tom. semoga penerangan ni dapat membantu miza. hehe.

    miza akan cub godek dan baca tentang alexa 🙂

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:07 pm
    Permalink

    hebat la cik tom sebelum tukar domain. rank kat Malaysia bwh seribu tuh

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:13 pm
    Permalink

    ooohh baru kin faham. hehe. thanx cik tom! 🙂

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:14 pm
    Permalink

    kui3..
    iqa ni dftr aje. tak tau function 😛

    iqa rank 3637..

    hoho..

    ribu riban tuhhh 😛

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:21 pm
    Permalink

    Wah congrats sudah melepasi 300k tentu BE pun banyak juga yer 🙂

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:23 pm
    Permalink

    nice info ciktom!

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:29 pm
    Permalink

    akak kat rangking ke 332688 cik tom weh…
    tak pernah tau pun pasal alexa ni..
    heheh..terima kasih ye cik tom..

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:52 pm
    Permalink

    Alahai no berjuta2 lah belog kita

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:58 pm
    Permalink

    owh..tu maksudnya..akak nk checklah..hehh

    Reply
  • December 23, 2010 at 2:09 pm
    Permalink

    makin kecik makin hebat na…

    Reply
  • December 23, 2010 at 2:33 pm
    Permalink

    hehe saje seronok2 je nak tengok alexa rank nih ekekeee makin kecut nilainya, makin best la kekekee

    ni aku komen panjang ke pendek tom? miahahaa

    Reply
  • December 23, 2010 at 2:41 pm
    Permalink

    maknanya semakin kecik niai tarffic rank tu, maknanya blog tu semakin bagus lah ek ? oh, okay. dah faham sikit. hehe 🙂

    thanks cik tom 🙂

    Reply
  • December 23, 2010 at 3:17 pm
    Permalink

    oOo.. setiap bloggers memang masuk dlm rank alexa ke??

    Reply
  • December 23, 2010 at 4:05 pm
    Permalink

    bru prasan yg cik tom ade domain baru… hehe…

    Reply
  • December 23, 2010 at 4:07 pm
    Permalink

    ooo cam tu rupanya,hehe…=]

    Reply
  • December 23, 2010 at 4:24 pm
    Permalink

    wahh cik tom dah ada ciktom.com yer..best2

    Reply
  • December 23, 2010 at 4:30 pm
    Permalink

    Hmm tak pasti, mungkin kejap ke kot..nanti mesti cepat je naik ranking semula.hehe

    Reply
  • December 23, 2010 at 5:37 pm
    Permalink

    tak pe.. pelahan2 kayuh ya Cik Tom 🙂

    Reply
  • December 23, 2010 at 6:55 pm
    Permalink

    Wow…dah mcm2 perubahan kt blog Cik Tom…lama betul Fieza xonline…hihi

    Reply
  • December 23, 2010 at 10:38 pm
    Permalink

    bagus sebenarnya ada benda alexa nih..

    Reply
  • December 24, 2010 at 12:00 am
    Permalink

    huhu confirm2 x semahal cik tom nye hehe

    Reply
  • December 24, 2010 at 2:10 am
    Permalink

    salam cik tom

    ingat salah masuk blog tadi
    nak kena biasakan balik ni
    sbb dah biasa purple color

    nice new color..jiwa wanita..kan
    semalam tak masuk sbb bzzz sgt ^_^

    Reply
  • December 24, 2010 at 2:42 am
    Permalink

    ciktom, wah. dh ada domain sendiri. baguslah. tahniah2. tips? rb taktahu. hehe.

    p/s: ciktom, kalau rajin reviewlah ye blog baru rb. myzons tu. boleh kan? hehe.

    Reply
  • December 24, 2010 at 4:09 am
    Permalink

    Cik Tommm….cantiknya page baruuuu…..suke suke suke….kat mana dapat design cam ni? design sendiri ke? he he he….

    Reply
  • December 24, 2010 at 4:21 am
    Permalink

    sangat2 membantu..
    mekasih cik tom..

    Reply
  • December 24, 2010 at 4:27 am
    Permalink

    cik tom sayang kan alexa rank blog cik tom dah jatuh..hiii tak per nanti boleh up balik.

    Reply
  • December 24, 2010 at 4:29 am
    Permalink

    kena letak ker banner net kl tu ?

    Reply
  • December 24, 2010 at 5:01 am
    Permalink

    Salam.

    Cik Tom, cane nak upgrade rank ye?
    p/s tanye pade yang pakar… 🙂

    tq ye cik tom

    Reply
  • December 24, 2010 at 11:40 am
    Permalink

    wah….top 1000 tuh~ hebat2… cik tom msuk harta karun segmen En ben x?

    Reply
  • December 24, 2010 at 12:23 pm
    Permalink

    SJ pon x join… jenuh nk membuka 200 lebih tu… hang laptop ni ha..huhu…

    Reply
  • December 24, 2010 at 1:34 pm
    Permalink

    wah..bru perasan…ciktom dh tukar dot com la!tahniah!hihi

    Reply
  • December 24, 2010 at 3:37 pm
    Permalink

    cik tom!!!!!!!
    lagu mana benda ni hehe
    xfaham

    emm penting x untuk blog kita??

    Reply
  • December 25, 2010 at 9:33 am
    Permalink

    Weehuu ~ hebat2.. hehe.. nyata jauh mengatasi alexa rank diriku.. hehe..

    Reply
  • February 22, 2011 at 10:39 am
    Permalink

    TQ CIK TOM!! (n_n)V

    Reply
  • March 7, 2011 at 5:49 pm
    Permalink

    thanks cik tom! sangat berguna..hehehehe

    entri terbaru : Cara Pasang Widget Recent Comment

    Reply
  • Pingback:Tutorial Cara Daftar Blog Dengan Alexa - Ciktom

  • June 24, 2011 at 8:38 am
    Permalink

    Time kasih cik tom. Lame dah nak tau pasal ni.. 🙂

    Reply
  • Pingback:JOM TINGKATKAN RANKING ALEXA - Ciktom

  • March 6, 2012 at 5:08 am
    Permalink

    Tq. sangat berguna.. cuma nak tanya.. kalau rank kita masa guna blogspot 100 000,..bile kita tukar domain contohnya “xxxx[dot]com” ,.. akan jatuh semula kan rank kita, cuma berapa lama masa yang diambil untuk naik semula rank kita jadi 100K selepas tukar domain tu…

    Reply
    • May 4, 2012 at 12:03 pm
      Permalink

      bergantung juga pada trafik dan cara setting blog..tapi tgk blog yg memang ranking 100k bila tukar ke dotcom dalam masa sebulan or 2 bulan utk rank kembali kepada asal..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE