Apa Itu Buffered Earning dan Tips untuk Mendapatkan BE

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..
Selepas blog cik tom di review oleh Ben Ashaari memang trafik cik tom naik dengan drastik sekali. Ramai blogger baru mahupun lama yang follow blog cik tom. Terima kasih di ucapkan pada semua. Kebanyakan blogger baru bertanyakan apa itu Buffered Earning (BE) dan bagaimana untuk mendapatkannya berdasarkan entry Thanks Nuffnang. Sebelum ini cik tom just balas di blog masing-masing tapi oleh kerana makin ramai bertanyakan perkara yang sama. Rasanya lagi bagus share terus di entry untuk tatapan semua. Semoga lagi berkat dan bertambah meriah.

 


Buffered Earning (BE) ialah di mana kat atas pada Campaign (dalam website nuffnang) tu akan ada satu column lagi yang dinamakan BE. Kalau dapat BE duit masuk lagi banyak dari Campaign iklan biasa. BE ini ialah apabila pihak pengiklanan berminat untuk sewa blog bagi meletakkan iklan diorang buat tempoh tertentu. Contohnya bila dapat BE pizza hut. Iklan ini akan selalu keluar menari-nari di blog korang dan incomenya memang lagi best! Apabila sampai 1 tempoh BE ini akan stop dan menjadi Metered Earning (ME). Di saat inilah nilai akaun akan bertambah dan boleh cashout kalau cukup nilainya 😉


Tips untuk mendapatkan Buffered Earning;

1) Mengisi “Blogger Bio survey”

Ramai blogger termasuk nuffnang menekankan bahawa penting bagi blogger untuk mengisi survey di dalam “Blogger Bio” supaya pihak nuffnang dan pengiklanan berminat untuk memilih blog korang. Lagi bagus survey ini di isi secara menjawab soalan esei samada BM/BI. Jawab survey ni secara detail dan panjang bagi menarik serta menyakinkan pihak pengiklanan. Pandai2lah korang promote blog korang. Sila update sekurang-kurangnya sebulan sekali.

2) Memasang Kesemua Unit/Jenis Iklan Nuffnang

Korang mestilah memasang kesemua jenis iklan nuffnang iaitu Leaderboard, Skyscraper dan Large Rectangle. Sila pastikan posisi iklan itu bertepatan dengan kehendak pihak nuffnang dan jugak letakkan di posisi mudah untuk pelawat melihatnya. Cik tom ada menyediakan tutorial untuk memasang iklan jenis Large Rectangle. Iklan Leaderboard perlu diletakkan samada di bawah header or atas header. Iklan Skyscraper pula dibahagian paling atas sidebar.

3) Status Keahlian Nuffnang

Nuffnang lebih menjurus untuk memilih blog yang mempunyai status “Gliteratti”. So sebaiknya korang membuat tips 1 dan 2 dengan sebaiknya supaya status korang “Gliteratti”. Seterusnya secara automatik peluang korang nak dapat BE lagi cerah!

Tips 1-3 dishare dari blogger Krole (link diremove sebab error 404 not found). Jom jenguk blog comel + tuan peramah 😉


4) Maintainkan UV or trafik

Sumber ni tak berapa sahih sebab cik tom pernah bertanyakan pada pihak nuffnang tapi takde pulak mention menda ni. Oleh sebab ramai blogger share so cik tom masukkan juga. Tapi unique visitor (UV) ini amatlah penting kalau korang nak naikkan jumlah duit di dalam BE korang. Makin up UV makin masyuk duit BE.

5) Jangan menganak tirikan nuffnang

Ini penting! Korang kena la setia pada pihak nuffnang. Sebabnya pihak nuffnang ni agak manja dan tak nak share kasih sayang dengan orang lain. So kalau korang ambil iklan dari website lain memungkinkan nuffnang merajuk membawa hati yang lara.

6) Sentiasa Update Entry

Sentiasa korang update entry sekurang-kurangnya 1 entry untuk 2 hari . Ialah kalau korang jarang update tak menyakinkan pihak pengiklanan untuk memilih blog korang. Blog yang sentiasa update lagi meriah kunjugan pelawat. So faham-fahamlah ye.

7) Jangan memasang terlalu banyak widget

Amaran ini bukan saja membuatkan blog lembap nak load apabila memasang banyak widget seperti daun berguguran dan sebagainya. Tapi juga pihak pengiklanan tak suka. Pesal? Yelah sebab tarikan pada widget itu melebihi tarikan pada iklan nuffnang. Nuffnang suka pada blog yang simple dan lebih menonjolkan iklan nuffnang kerana iklan dari pihak pengiklanan itu telah dibuat dengan secantik dan menarik. Contoh korang nak attract bf/gf korang tapi ada girl/boy lagi cun/hensem dari korang apa perasaan korang?? Konpem rasa tergugat sikit beb.

8) Last tips buat pertanyaan (tiket) direct kepada pihak nuffnang

Ni tips paling menjadi la cik tom rasa. Sebab memang cik tom pernah tanya direct pada pihak nuffnang apa kriteria blog yang akan diterima untuk mendapat BE. Tup seminggu selepas itu, terus dapat 2 BE sekaligus. Tips 6-8 ialah tips dari cik tom. So, kesahihan fakta masih boleh diragui ;D

***************************************

Semoga semua blogger yang pernah bertanya atau baru nak tahu dapat faham melalui entry ni. Jangan patah semangat untuk mendapat BE. Tapi seboleh-bolehnya betulkan nawaitu anda berblogging ye kerana nuffnang ini hanyalah side income. Keseronokan sebenar ialah berblog 😉

p/s: Terima kasih nuffnang untuk BE baru “Pizza Hut 6 Cheese Extreme Pizza SS” 😉

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

89 thoughts on “Apa Itu Buffered Earning dan Tips untuk Mendapatkan BE

  • October 26, 2010 at 4:00 am
    Permalink

    cayalah cik tom..makin ari makin gempak entry2 dia 😀

    keep it up~!!

    Blog Afiq Bukhari

    Reply
  • October 26, 2010 at 5:17 am
    Permalink

    New Entry "Permata Hati Ummi & Abah…"

    Reply
  • October 26, 2010 at 3:47 am
    Permalink

    thanks dear… mungkin nak letak nuffnang kat blog kot.. belum ada benda alah ni lagi.. hehehe

    Reply
  • October 26, 2010 at 3:57 am
    Permalink

    gomokpendek x penah buat ntry berkaitan nuffnang.. hahaha.. malas sebenarnya. sbb x seberapa.. even rasanya cepat juga gomokpendek da dapat BE.. sekarang ada 4… huhuhu.. tapi x banyak mana pon nilainye.. heh..

    Reply
  • October 26, 2010 at 3:58 am
    Permalink

    hahahaha~tq cik tom…krole hargai sgt…rrrr…malunyeee~ngeeee.by the way…nice en3…

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:02 am
    Permalink

    belalang pun baru dpt BE dari pizza lak…

    ngee…

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:03 am
    Permalink

    terima kasih cik tom..
    tapi akak masih belum dapat be baru..
    gitu je sejak 2 minggu lepas..'huuhu..sedih..
    belum masanye kot..

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:05 am
    Permalink

    TQ cik Tom syer info berguna..
    Myra nk praktik la ilmu cik tom bg nieh..

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:06 am
    Permalink

    thanks for the tips cik tom 🙂

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:14 am
    Permalink

    mantap la ciktom~!ifa bru je wat sikit2 nie pasal tips2 nie cm ciktom suh..hihi..ciktom wat dulu nt2 la ifa bru buat!haha.sebab sume lebih kurang je kan.hihi

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:14 am
    Permalink

    THANK YOU cik tom, tips yg sgt berguna, kak ati mmg nakk sgt tahu psl BE tu..

    Start today kak ati nak jadi pengunjung setia cik tom ..saling lawat melawat yer..sayangg cik tom

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:15 am
    Permalink

    terima kasih cik tom 4 info…=)

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:22 am
    Permalink

    tq cik tom…bole try yg hantar ticket tu..akak xpenah try yg tu..sebab xtahu macamno..heheh

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:24 am
    Permalink

    wow!
    ni mesti ada byk BE ni kan??

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:29 am
    Permalink

    bgus3..cmne nk konteks pihak nuf? gne email ke?

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:34 am
    Permalink

    Tahniah Tom..dapat BE baru lagi…

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:38 am
    Permalink

    @hiro: klik je kat "contact us" dalam website nuffnang..pastu follow step untuk tanya(create ticket)..slmt mencuba..tp blog hiro hebat!

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:48 am
    Permalink

    cik tom thanx untuk tips yang berguna..

    Reply
  • October 26, 2010 at 6:12 am
    Permalink

    rasa-rasanya blog aku bertepatan tak..kira simple gak blog aku.

    Reply
  • October 26, 2010 at 6:15 am
    Permalink

    Bla dh dpt BE pizza tu seharusnya ko blnja aku lah..
    Hehe..
    Smkn hari Cik Tom menjadi semakin bijak..
    Ngee.. 🙂

    Reply
  • October 26, 2010 at 6:36 am
    Permalink

    go ciktom…

    Reply
  • October 26, 2010 at 6:46 am
    Permalink

    satu maklumat yg amat berguna.. akak suka.. tk cik tom..

    Reply
  • October 26, 2010 at 6:51 am
    Permalink

    tq cik tom. lps ni kne bkk slalu nuffnang la ea. jarang lyn nuffnang..mmg menganaktirikan mrk

    Reply
  • October 26, 2010 at 7:19 am
    Permalink

    Wah makaseh for this entry Cik Tom…
    Saya tampal iklan tu satu-satu, last sekali nak tampal yang paling atas tu…
    Harap-harap dapat BE tidak lama lagi, hehehe…

    Reply
  • October 26, 2010 at 7:52 am
    Permalink

    dapat BE sekalipun tp pengunjung xramai pun susah juga…hehehe.. kita kdg2 gatal wat cam nih,traffik tinggi makin tinggi tiba2 je merundum..pastu naikkan balik traffik, pap terus dpt BE..

    n mmg update yg survey tuh selalu,akan sng dpt….

    skrg ni kita bergantung kat BE je lah..sbb tiap2 minggu xada pun dpt earning apa2..

    Reply
  • October 26, 2010 at 7:56 am
    Permalink

    wah..tenx cik tom.tips bagus neh :))

    Reply
  • October 26, 2010 at 8:23 am
    Permalink

    TERIMA KASIH CIKGU….. =)

    Reply
  • October 26, 2010 at 8:37 am
    Permalink

    Bagus entry cik Tom ni.. Suke part jangan pasang widget lebih²… Fikk pon suke gaks blog yang simple dan kurang widget. Banyak² nampak serabut. Anyway, tahniah sebab dapat BE pizza Hut cheese…

    Nanti leyh belanja makan taw~!

    Reply
  • October 26, 2010 at 10:06 am
    Permalink

    ermm sonokan bile da lme2 lyn blog… nk2 bila dpt duit $$$ huhu

    Reply
  • October 26, 2010 at 10:07 am
    Permalink

    alhamdulilah..makin bertambah rezeki cik Tom..ehehe
    ~_^

    Reply
  • October 26, 2010 at 10:41 am
    Permalink

    macy pn mmg da lme xdpt BE~

    Reply
  • October 26, 2010 at 11:24 am
    Permalink

    bagus tips2 ni:)

    Reply
  • October 26, 2010 at 11:28 am
    Permalink

    tq.. cik tom, info yg menarik dan tertarik

    Reply
  • October 26, 2010 at 11:29 am
    Permalink

    wow. cik tom dh kaya…boleh belanja akak nanti ye..hehe

    Reply
  • October 26, 2010 at 2:09 pm
    Permalink

    bestnyer….nk try lah…
    thnk share

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:23 pm
    Permalink

    wahhh…. kene rajin update entry ye? Hehehe…. papadam ni, time free je update blog. time bz, bw pun xwat. huuuu…

    Reply
  • October 26, 2010 at 5:42 pm
    Permalink

    sobss..chekleen pernah curangs ngan nuffy..tapi sebbaik dia dah maafkan..ekeke…
    ni tengah tunggu bukti kemaafan dan kasih sayang dr en nuffy..

    p/s::btw nice entry ciktom..entry ciktom seme berguna…nak kena berguru ngan ciktom ni…hmmm

    Reply
  • October 27, 2010 at 12:22 am
    Permalink

    salam..

    thnaks dear , good info

    Reply
  • October 27, 2010 at 12:41 am
    Permalink

    nice sharing cik tomato..malangnya ika x leyh nak maintain update blog sbb byk sgt aral kengkadang tu..sabow jela huhu

    Reply
  • October 27, 2010 at 12:47 am
    Permalink

    yt da buat semua. tp knape BE lagi suke g kat blog craft. benci2.. T.T

    Reply
  • October 27, 2010 at 1:03 am
    Permalink

    Thanks for da info cik tomato.. saya masih baru dlm dunia blogger ni. blog saya pun masih lagi sebagai blog picisan lagik. Lepas ni mesti selalu post entry la 🙂

    Reply
  • October 27, 2010 at 2:45 am
    Permalink

    dah 6 bulan dgn nuff, tp x pernah dpt aper..mungkin sblm ni x pernah nk join contest

    Reply
  • October 27, 2010 at 5:28 am
    Permalink

    tq yang kasi info bgus punyo~

    Reply
  • October 27, 2010 at 7:41 am
    Permalink

    congrats cik tom.. 🙂 tq entry ni… sgt berguna..:)

    Reply
  • October 27, 2010 at 8:12 am
    Permalink

    tengs cik tom utk tips yg sgt2 menarik nie..besss ok..;)

    Reply
  • October 27, 2010 at 8:32 am
    Permalink

    wa.. mesti cik tom dapat banyak BE dari cik nuff tu kan.. hehe

    Reply
  • October 27, 2010 at 8:34 am
    Permalink

    first singgah blog nie..nice gak…hehehehehe..ermm….bagus2…aku akan apply semua cara nie…nak dpt banyak nuff…tapi kadang2 iklan nuff yang sampai 3x mcm annoying je… 😛

    Reply
  • October 27, 2010 at 9:33 am
    Permalink

    hehe. hana kan cik tom, pernah direct tanya nuffnang nape blog hana tak pernah dpt BE. selamberrr je. last2 tak lama lpastu trus dpt BE. hdup msti berani. waawaawawaw :p

    Reply
  • October 28, 2010 at 12:23 am
    Permalink

    huhu.. kesian siti tak penah dapat be.. sedih kan? tahniah kat ciktom sbb berjaya dpt byk be.. hehe =)

    Reply
  • October 28, 2010 at 3:36 am
    Permalink

    still trying…still nothing

    Reply
  • October 28, 2010 at 3:22 pm
    Permalink

    @kepada semua yang komen..tenkiu ye..sok insyaAllah cik tom reply semua komen di entry ni 🙂

    Reply
  • October 29, 2010 at 9:09 am
    Permalink

    bismillah..marathon reply komen..

    Reply
  • October 29, 2010 at 9:27 am
    Permalink

    @amni: jom la join nuffnang..hehe

    @g0m0k9enDek:ciktom sebulan lebih dpt 1st BE..takpe kdg2 kena gak buat entry penghargaan kat nuff..lala~

    @krole: thanks bg izin share tips..

    @Afiq Bukhari:takde la gempak..biasa je..afiq lg hebat!

    @belalang hijau:tahniah..

    @diana: ala akak punya be melambak2 kan..huhu

    @Myra Jay: ur wlcm..slmt mencuba..

    @miza yusof: sama2

    Reply
  • October 29, 2010 at 9:41 am
    Permalink

    @tiefazatie : ciktom tunggu yg versi ifa punye ye

    @Ati Masrif: ok..insyaAllah saling lawat..

    @❤ Baby Yats ❤: sama2 akak..

    @sarah-najwan: yup cuba la akak..

    @Nurul chumel:takdelah byk pun..haha..

    @ellen: tenkiu

    @Qu azniza ;): tenkiu dan slmt mencuba

    Reply
  • October 29, 2010 at 9:48 am
    Permalink

    @syamila: ok

    @si biskut: dah tgk..blog ok

    @tieah:hahaha..ciktom xcukup fulus nak belanje..tenkiu..

    @ AHMAD SYUKRY MOHAMED : tenkiu

    @Yasminhamid: ur wlcm..slmt mencuba

    @Mimi Saidi: hehe.bagus2!

    @Lulu caldina: tenkiu

    @Sumandak Kinabalu:semoga berjaya!

    @

    Reply
  • October 29, 2010 at 12:39 pm
    Permalink

    @rossoneri: ye ke?owh..hurm cik tom pun br 2x kot update..hihi

    @puteriqaizyan & @sofia: ur wlcm 😉

    @F.I.C.K.R.Y: yup ciktom mmg xsuka kalau blog berat nak buka sbbnya cik tom guna berukband je..

    @missxyz: yup memang seronok layan blog..hihi

    @emiey: alhamdulillah ada la sikit2..

    @macy: ala lama xdpt tp jumlah be yang ade konpem banyak ni..

    @ardinihumaira:malu pulak dni baca sbb dni hebat!

    @ibuintan: sama2 ibu!

    @sweetsal: kalau betul2 kaya insyaAllah..

    @ustaz: try la..ur wlcm

    @papadam: tue salah 1 tips je..boleh cuba yang lain kalau xmampu..

    @miss chekleen: jgn curang2 ye..hehe.entry chekleen pun berguna la esp. isu penderaan budak2!

    @amy syaquena: tenkiu..

    @ieQa swetLuv: takpe ieQa buat la mana yang mampu ye..

    @pinky pixie: maybe blog tue lg menarik kot..haha

    @shafiza: ur welcome dear..cik tom pun blog picisan gak..

    @mrs jamal: ciktom xpernah lak join contest nuf..hehe..

    @alinac lover: ur wlcm

    @sudais: ur wcm

    @FA: ur wlcm & slmt mencuba 😉

    @fyza: tenkiu yunk!

    @aibaks: xdelah byk sgt tp ok la bg blogger baru berjinak ni..

    @nas: hehe..mmg kdg2 iklan byk nmpk annoy..tp duit masyuk!!

    @anna: eh sama la kita..haha..tp berhasil kan..

    @siti: takpe siti try praktis tips ni..mana tau be masyuk pasni..

    @chikedees: sabar ye…maybe after this ok dear!

    Reply
  • October 29, 2010 at 12:40 pm
    Permalink

    fuhh~alhamdulillah setel…

    Reply
  • October 30, 2010 at 4:25 pm
    Permalink

    Akak masih baru dan sedang belajar.

    Reply
  • October 31, 2010 at 4:15 am
    Permalink

    @zmah: takpe akak..teruskan belajar sebab cik tom pun sama masih baru lg..

    Reply
  • November 28, 2010 at 5:00 pm
    Permalink

    hurm kena practise niii

    Reply
  • November 28, 2010 at 5:00 pm
    Permalink

    hurm kena practise niii

    Reply
  • November 28, 2010 at 11:24 pm
    Permalink

    kasi share la cik tom

    sedihnye tak pernahdpt lagi..sobs..sobs

    Reply
  • November 30, 2010 at 1:55 am
    Permalink

    Thanks cik tom..secara tak sengaja menerjah blog nih..dapat satu info yang menarik ttg nuffnang..sy pon baru berjinak2 dengan nuffnang ni ..sebelum ni tgk org lain punyer jer..skrg bila terbaca kat blog cik tom nih baru terang dan jelas kegunaanye..

    Reply
  • December 7, 2010 at 4:17 pm
    Permalink

    Thanks cik tom..info yg berguna 🙂

    Reply
  • December 7, 2010 at 6:33 pm
    Permalink

    nak mintak share this info boleh ?
    i will link my entry to your blog
    🙂

    Reply
  • December 8, 2010 at 8:06 pm
    Permalink

    rasenyer miyo da terlambat bace entri ni kot…hehe…
    btw tengs sgt2 ats info dantunjuk ajar yg diberi..miyo hargai sgt2….
    dan tutorial utk memasang iklan jenis LR yg cik tom buat 2 on sgt berguna..maklum la..miyo bru nk aktif berblog…hehe..
    kt cni miyo ade satu soalan utk cik tom kalau x keberatan…:D
    mcm mane nk tanya direct pada pihak nuffnang apa kriteria blog yang akan diterima untuk mendapat BE…
    miyo hrp cik tom dpt share ngn miyo utk kite same2 meriahkan dunia blog…
    🙂

    Reply
  • December 11, 2010 at 9:20 am
    Permalink

    tengs sgt2 cik tom ats respon kpd soalan miyo…cik tom mmg best…!hehe…

    Reply
  • December 12, 2010 at 8:49 am
    Permalink

    tq cik tom! 🙂

    Reply
  • January 4, 2011 at 4:01 pm
    Permalink

    Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

    – Daniel

    Reply
  • February 12, 2011 at 10:03 am
    Permalink

    suka baca entry2 cik tom

    Reply
  • March 7, 2011 at 3:29 am
    Permalink

    Tom…Ellen ada linkkan entry ni ngan sorang adik blogger ni yang tanya pasal BE..hehe

    Reply
  • March 12, 2011 at 11:43 am
    Permalink

    thanks yeah 🙂

    Reply
  • March 22, 2011 at 9:55 am
    Permalink

    heran jugak..dah 3 minggu BE x masuk2.. :(..sabaq ja la

    Reply
  • March 24, 2011 at 3:55 am
    Permalink

    cik tom, mohon link ke blog saya ye..coz tips yg sgt menarik!..thanks

    Reply
  • April 1, 2011 at 2:52 am
    Permalink

    tengs cik tom..ni yg semangat ni..yeah.!!

    Reply
    • May 13, 2011 at 4:25 pm
      Permalink

      sama2…takpe maybe pasni giliran rahmad pulak dapat BE..

      Reply
  • May 13, 2011 at 11:00 am
    Permalink

    T.kasih Cik Tom, blog saya sangat simple sebab baru nak berjinak2 bebloging, baru ada 2/3 artikel, dah ada iklan masuk, tapi trafik lembab tak sampai 30, ialah baru lagi org pun x kenal, alhamdulillah income baru 15 sen, yang penting kepuasan bloging, sharing cerita dan info.
    Jom baca entri terkini esbihani …Dari KL-Kuching SarawakMy Profile

    Reply
    • May 13, 2011 at 7:27 pm
      Permalink

      takpe awal cik tom berblog langsung xdapat income…masuk bulan ke 2 n 3 barulah ada..akak kira hebat dah ada 15sen tue….income ni sebagai sampingan je..yang penting kepuasan blogging 😉

      Reply
    • July 19, 2011 at 3:34 pm
      Permalink

      betul..ciktom rajin update sebelum ni tp xdpt be..skang agak sibuk nak update tp dpt 1 be..pelik betul..hee

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE