Apa Niche dan Berapa Usia Blog Cik Tom?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia….


Cik tom nak jawab pertanyaan dari Firdaus Kassim mengenai apa sebenarnya niche blog cik tom dan berapa lama dah cik tom join dunia blog?

Cik tom mula join dunia blogging pada 15 Julai 2010 dan entry pertama cik tom; “Assalamualaikum w.b.t & Salam 1 Malaysia“. Memang kelakar baca first entry ni. Entah apa-apa. hehe… Sekarang dah kira-kira 7 bulan lebih cik tom berblog dan blog “!Cik Tom!” atau nama blog sebelum ni “Tomato Gurl’s Life” ialah blog pertama cik tom.

Cik tom ada cerita detail review blog cik tom selepas 3 bulan berblog dalam entry; “Happy Anniversary Yang Ke 3 Sayang“. Erk silap guna anniversary sepatutnya monthly. hehe… Cik tom bermula dari zero mengenai dunia blog tapi kerana dah jatuh cinta pada dunia blogging, cik tom usahakan untuk belajar semua tips dan tutorial mengenai blog.


Pada yang tertanya apa itu niche? Niche blog ialah spesifik atau khusus mengenai jenis sesebuah blog tue. Contoh blog niche jenis jual produk kesihatan so segala entry yang di publish adalah mengenai produk kesihatan. Kelebihan niche ni bagus bagi blog yang nak target jenis pengunjung yang diinginkan.

Niche blog cik tom ialah blog personal. Blog cik tom [dot]com ialah blog personal yang mengisahkan kisah hidup, pengalaman temuduga, tips, tutorial, pendapat isu semasa atau apa saja yang cik tom rasa perlu cik tom kongsikan di blog berdasarkan pengalaman mahupun pembacaan cik tom.

Pada yang nak lihat full entry cik tom, boleh lihat senarai di “SITEMAP“. Kat sini boleh lihat pelbagai entry personal yang pernah cik tom kongsikan dalam label “diari cik tom“. Selain tue, cik tom berkongsi juga tutorial, tips blogging mahupun seharian, contest, pengalaman temuduga dan macam-macam lagi. Sebab niche blog cik tom personal so cik tom bebas nak tulis apa sahaja yang terlintas di fikiran cik tom. Pada yang salah anggap blog ni blog tutorial. It’s Ok. huhu ^_^

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

41 thoughts on “Apa Niche dan Berapa Usia Blog Cik Tom?

  • March 8, 2011 at 4:35 am
    Permalink

    salam

    niche kita campur-campur,,heheh,,tapi banyak personal, takut gak org jemu baca,,tapi blog cik tom mmg besh..

    Reply
  • March 8, 2011 at 4:51 am
    Permalink

    mantap la cik tom 7 bln blogging dah 2k followers kan…bagus2 ..ganjaran rajin blogging kan…ix ni malas banyak skit…haha

    Reply
  • March 8, 2011 at 5:06 am
    Permalink

    waa,terbaik laa cik tom..7 bln da 2k follower..:)
    gud luck,semoga successs selalu..:)

    Reply
  • March 8, 2011 at 5:08 am
    Permalink

    wa…xpenah dgr lak pasal niche ni..tabik r kat blogger mcm cik tom sebab dr entry2 ciktom nmpak sangat cik tom ni suka korek ilmu.hehhehe

    Reply
  • March 8, 2011 at 5:26 am
    Permalink

    Ellen punya blog plak tak ada niche..hehe..boleh ker gitu?

    Reply
  • March 8, 2011 at 5:33 am
    Permalink

    ooo..baru tau ape niche..btw great job cik tom..;)

    Reply
  • March 8, 2011 at 5:40 am
    Permalink

    cik tom.. :)..
    cepat kan berkembang blog ciktom.. 🙂
    lady jugak yang same jerk.. xde perubahan..

    tahniah cik tom:)

    Reply
  • March 8, 2011 at 5:57 am
    Permalink

    sy punya blog pun tak ada niche.. kalau ada niche sebenarnya lebih menguntungkan. just my 2 cents

    Reply
  • March 8, 2011 at 6:01 am
    Permalink

    blog saya pun personal 😀

    Reply
  • March 8, 2011 at 6:17 am
    Permalink

    alamak. itulah pasal.. baru nak bukak new tab tadi alih2 tak dapat nak right klik. hehehehe…. anyway… cik tom makin maju!

    Reply
  • March 8, 2011 at 6:21 am
    Permalink

    akak pernah geledeh entry2 lama cik tom ni..
    best jugak..
    nampak la kelainan
    dulu dan sekarang..
    maju banyak..

    Reply
  • March 8, 2011 at 6:31 am
    Permalink

    blog mix la best!
    kekeke

    Reply
  • March 8, 2011 at 6:32 am
    Permalink

    Alahai Cik Tom…TQ sudi singgah blog saya dan komen lagi…Ni 2nd blog tapi tak boleh nak challenge blog Cik Tom…BLog Cik Tom tengok header je dah meluap-luap rase nak baca semua n3…Siapa yg buat header Cik Tom? Buat sendiri ke?

    Reply
  • March 8, 2011 at 6:33 am
    Permalink

    cik tom dah lama x g blog cik tomm…lappy rosak x dapat nak blogwalking !!!

    Reply
  • March 8, 2011 at 7:07 am
    Permalink

    ramai yg anggap niche blog cik tom ni tutorial blog.. papepon, hentam je la.. janji ada entry yg blh di baca.. ^^

    Reply
  • March 8, 2011 at 8:20 am
    Permalink

    cik tom besh!!! ehhe

    Reply
  • March 8, 2011 at 8:34 am
    Permalink

    mmg cik tom pemes dgn blog tutorial..hehe..cik tom dh x bz ke?

    Reply
  • March 8, 2011 at 8:36 am
    Permalink

    cik tom pemes dgn keramahanya:)

    Reply
  • March 8, 2011 at 8:55 am
    Permalink

    cik tom tak menoleh lagi

    Reply
  • March 8, 2011 at 8:57 am
    Permalink

    niche Pakwi apa ntah..kira sajak/puisi/seloka lah kan…??

    Reply
  • March 8, 2011 at 8:58 am
    Permalink

    Nanti senang2 singgah rumah baru Pakwi deh…sj suka2 bukak blog tu, kalau boring kat opis…bleh layan citer2 @ lagu2….

    Reply
  • March 8, 2011 at 9:51 am
    Permalink

    blog cik tom ni mcm multipurpose..macam2 ada ! he he

    Reply
  • March 8, 2011 at 9:52 am
    Permalink

    tahniah ciktom dgn pencapaian blog cik tom..

    niche blog akak ttg keluarga kot..hehe

    Reply
  • March 8, 2011 at 10:18 am
    Permalink

    tulis la benda tak curi hak orang lain.itu baru dipanggil blogger bermaruah.

    Reply
  • March 8, 2011 at 11:02 am
    Permalink

    What ever it is…blog adik akak ni memang da besh….salute kat Tom…

    *akak tak jadi bersara, ada entri sakit hati…*

    Reply
  • March 8, 2011 at 12:27 pm
    Permalink

    tahniah, blog cik tom sangat membantu~

    Reply
  • March 8, 2011 at 4:58 pm
    Permalink

    blog personal memang best gak,tapi jgn publish sngt..mcm ciktom,sy respek…ehheeee

    Reply
  • March 8, 2011 at 7:03 pm
    Permalink

    wow!! cik tom memang hebat…nak jadi peminat cik tom boleh tak.??baru 7 bulan berblog,,dah ada domain dah..link blog pun dah jadi dot com..huhu..best3x..cik tom hebat…lepas ni alief pun akan tukar blogspot.com kepada alief.com je..nak jadi mcm cik tom..huhu

    Reply
  • March 9, 2011 at 3:54 am
    Permalink

    Ur blog has inspired others.. ni lah yg bisa klau bukan stkat bca en3.. komen org pun dibaca.. kegemaran.. hehe..

    dah memang tahu niche blog cik tom b4 dis.. lgpun kita sma2 mngorak lgkah dalam wktu yg terdekat kan? hehe..

    keep it up dear.. ^_^

    Reply
  • March 9, 2011 at 12:39 pm
    Permalink

    oh baru tahu niche tu apa
    spefikikasi…
    Dia kata saya cantik TAPI saya…"
    Pembunuh anak kucing wanita mohon maaf kepada rakyat Malaysia"
    ORI-KESHI | Kawaii Eraser Maker

    Reply
  • March 9, 2011 at 1:24 pm
    Permalink

    Niche tu kira macam genre lah kan Cik Tom sayam? hehe.

    Banyak nya entri baru. kenapa Shag tak sedar =.='

    Reply
    • April 13, 2011 at 7:03 pm
      Permalink

      oh ye ke?terima kasih …tahniah dah berdomain..semoga terus sukses dalam dunia blogging ye..

      Reply
  • Pingback:Kenapa Suka Entry Mesra SEO? Sebab Trafik dan Duit ke?? | Ciktom

  • January 29, 2012 at 12:16 am
    Permalink

    Sayapon agak2 terasa lawak jugak bile baca balik entry dulu-dulu.Hentah ape2 yg saya tulis pon x tau lah..hehe..

    Reply
    • January 29, 2012 at 3:27 am
      Permalink

      hehehe..tue la kan..memang kelakar kalau baca balik entry masa awal2 berblog..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE