Apabila Blogger Main Hentam Blogger

Assalamualaaikum dan Salam 1 Malaysia….

Entry ni bukan nak hentam mana-mana blogger tapi sekadar nak share jugak pandangan. Sekarang ni makin ramai blogger-blogger baru yang muncul bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan. Ini termasuklah cik tom yang dah 5 bulan berblog. Bagi cik tom tue satu perkembangan yang bagus. Menunjukkan dunia blog ni makin diterima ramai dari segenap lapisan masyarakat. Erkk ayat buat karangan BM la pulak. hehe…

Tapi kebanyakan blogger yang agak lama atau mungkin boleh dikira otai banyak membuat entry teguran di entry masing2. Tapi apa yang cik tom tak berapa setuju ialah bahasa yang digunakan persis seorang yang langsung tiada adab. Blogger baru atau blogger yang tak berapa reti nak berblog ni dihentam dengan secukupnya. Bukankah lebih elok teguran yang diberi tue dengan cara yang lebih sopan dan membina. Bahasa tue kan budaya kita.

Adakah korang dah lupa yang dulu korang pun pernah berada di bawah. Bagaimana perasaannya?? Jangan apabila dah berada di atas, mula mendabik dada sehingga lupa yang asal-usulnya tetap sama. From nothing to something.

Sesetengah blogger juga suka judge yang kononnya blogger lain ni kebanyakannya hanya buat blog untuk kejar trafik semata-mata untuk dapat side income dari iklan-iklan. Benarkah?? Korang langsung takde niat nak dapat side income ke??

Tapi yang cik tom pelik, orang yang banyak berkata-kata tue la biasanya cakap tak serupa bikin. Kalau benar diaorang ikhlas berblog untuk semata-mata kawan atau isi masa lapang. Kenapa iklan berlambak-lambak di blog?? Tajuk entry banyak guna keyword atau isu hot. Kalau bukan semuanya untuk trafik?? Dan trafik untuk apa?? Takkan buat hiasan je kot.

Ingatlah bila satu jari kita asyik duk menuding ke arah orang lain. Sebenarnya 4 jari lagi tertuding ke arah kita. Sekadar pandangan dari blogger picisan yang duk melangut tepi jalan.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

44 thoughts on “Apabila Blogger Main Hentam Blogger

  • January 7, 2011 at 2:22 pm
    Permalink

    @diana
    hoho.. sokong2,,, lagi2 kalau tengok yg dah agak lama berblogging tu,, iklan je memanjang,, pastu akhir bulan tunjukkan check,, ceit.. mula2 boleh la cakap yg berblog sekadar isi masa lapang,, skali check riban2 sampai terus hilang punca..

    First Time Makan KFC

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:36 pm
    Permalink

    hohoho…dkt blog mungkin dia otai tapi dkt luar dia jambu..hohoho..

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:36 pm
    Permalink

    anda betul. soal lama atau baru bukan neraca utama, tetapi andai sesuatu blog itu terkawal dan mempunyai sempadan, tidak kiralah baru atau lama…itulah blog yang boleh dijadikan sandaran atau ikutan.

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:40 pm
    Permalink

    miza sokong cik tom. lama ke baru sama saja. tak perlu nak hentam sana sini sebab kita semua ibarat satu keluarga dalam dunia blogging. kalau ada salah dan silap beri teguran yang membina bukan menghentam 🙂

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:53 pm
    Permalink

    tu la..kadang2 tak faham tujuan mereka berblogging..

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:53 pm
    Permalink

    hai tom..marah nampak..sabar2

    Reply
  • January 7, 2011 at 1:54 pm
    Permalink

    ramai je cik tom yang macm tu..
    kt entry canang kata kita ni berblog kejar traffik la..tak de jiwa la.
    macam la kita kemaruk sangat duit nuff tu..padahal dia lagi dasyat,kat side bar tu iklan sewa je penuh.
    boring tengok!

    Reply
  • January 7, 2011 at 2:35 pm
    Permalink

    thumbs up untuk cik tom ! =D

    Reply
  • January 7, 2011 at 2:53 pm
    Permalink

    tgk niat asal kita la..
    kita buat blog utk ape?

    minat ke money??
    jika minat..berkaryalah
    jika hdk money..pun berkaryalah

    tetapi seme tu..jagalah hati dan perasaan org lain

    hepi2 blogging deh..
    jika suka cakap elok2
    jika xsuka pun..ckp elok2..
    tak dak sapa marah..

    Reply
  • January 7, 2011 at 2:55 pm
    Permalink

    setakat ni.blog saye tak kire ape orang nak kate..ehhee..asal sy dan readers hepi jer ok la tu..ehhe

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:01 pm
    Permalink

    ntah la ciktom…kadang2 terasa jugak dgn pe'el mereka nih…

    biarkan jela…harap pelapis2 'otai' pasni x mcm tu…

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:10 pm
    Permalink

    menegur biar dengan cara yang berhikmah bukan main sebarang je huhu

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:38 pm
    Permalink

    haish.. Sape hentam cik tom, meh habaq mai kat ceq, biaq cek hentam dia balik..hu3

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:45 pm
    Permalink

    cik tom..bt0l sgt apa yang cik tom tulis tu..

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:47 pm
    Permalink

    kan bgus jika dorg tegur gna bhsa bgus2..huhuuu..like this entry 🙂
    kdang2 org yg di hentam akan menghantam org yg menghentamnya kembali.huhuuu.. 😀

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:50 pm
    Permalink

    agak pedas dan berbisa.

    harap jadi tauladan buat semua.
    hehehe

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:50 pm
    Permalink

    cik tom.. mmg byk tau yang ,mcm tue..

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:53 pm
    Permalink

    support cik tom..skg blogger baru mcm sy ni,kami ditindas..hehehee
    cik tom dah otai dah,jgn nakal2 ye.heheee

    Reply
  • January 7, 2011 at 3:59 pm
    Permalink

    hoho..btul 2 cik tom..

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:01 pm
    Permalink

    tak kira apa pun niat tu
    kan budi bahasa budaya kita..

    bila cakap baik-baik
    orang akan lebih hormat!

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:03 pm
    Permalink

    xde tempat like pulak..
    suke n3 nie…
    🙂

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:06 pm
    Permalink

    ehh cik tom baru Blogging yaa..ingt dah lama dalam blogging nie..
    kekal adab dan sopan dalam pertuturan seharian kita..

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:07 pm
    Permalink

    tu la kan..blogging dh jadi cam trend lak skrg…ix blog pn skadar hobi jer…

    p/s: tahun ni dah masuk tahun ke 3 dah blogging..huhuhuhu..tp kalah ngn cik tom…hehe..xper2..

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:08 pm
    Permalink

    betul lah cik tom. skang main byk lak hentam sesama blogger..

    takot pulak rasenye…

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:08 pm
    Permalink

    KEBANYAKKAN BLOGGER2 OTAI NI MENJADI BESAR KEPALA BILA RAMAI BLOGGER2 BARU YANG MENGIKUT TELUNJUK MEREKA. KONONNYA INI MENUNJUKKAN MEREKA LEBIH BAIK DARI YANG LAIN. wtf.

    NASIHAT KEPADA BLOGGER2 BARU…. TAK PAYAHLA AGUNG2KAN SANGAT BLOGGER2 OTAI NI. TAK PERLULAH MENEMPEK SEPANJANG MASA KAT BLOG DIAORNG, MENGHARAP MEREKA MENTION ATAU LINK BLOG KITA SEMATA-MATA NAK TUMPANG TEMPIAS MEREKA…

    MEREKA ADA CARA MEREKA SENDIRI UNTUK KEKAL BERADA DIATAS.. DAN KITA SEHARUSNYA ADA CARA KITA UNTUK MAJU SEPERTI DIAORG, BUKAN SENTIASA MENGIKUT BONTOT DIAORANG.

    HAHAHAHAHA…..

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:09 pm
    Permalink

    jgn gado2.. jgn sombong2.. kita sama je.. yg beza, amal ibadat~ hik3~ ^_^

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:11 pm
    Permalink

    rupe2nya cik tom nie baru2 je ye b'blog??tp blog cik tom x menampakkan yg cik tom nie baru je b'blog..mcm dah otai je blog cik tom nie..hehe..terbaek la!!

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:15 pm
    Permalink

    guna bahasa yang sebaiknya dalam menegur..

    dan yang paling penting jangan jadi besar kepala…

    ini siap mengutuk entry orang itu ini sebagai sampah hanya kerana depa tak suka entry seseorang itu yg cthnya cerita psl megi…

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:19 pm
    Permalink

    betul kate robot tu… agak pedas dan berbisa… huhu… semua toksah la dok menuding jari lagi… jadikan peringatan…^_^

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:20 pm
    Permalink

    itu betul suka sangat2

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:22 pm
    Permalink

    Haih. Internet, dunia tanpa sempadan. Macam ni lah jadinya kalau pegang kata kata tu. Tiada sempadan ibarat tiada halangan untuk berbuat apa apa. Tiada peraturan. Tiada etika.

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:25 pm
    Permalink

    biasalah, manusia mudah lupa…harap kite semua x mcm tu…

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:28 pm
    Permalink

    nak mengkritik pon gune la akal yang tuhan bagi..ni tak,maen hentam jer,,ishh3

    Reply
  • January 7, 2011 at 4:52 pm
    Permalink

    ahakz.. setuju.. nak tegur biar berhikmah.. hehe..

    Reply
  • January 7, 2011 at 5:20 pm
    Permalink

    yelah CT tadi ada sorg kwn ajak sggh bc n3..mmg btl kata2 nya knpa sesama blogger mesti ktk mgutuk,hentam mghentam.dpt piala ke?tak kira br ke lama ke marilah kite berubah ke arah +ve.sama2 nsht mnasihati,sokong antara satu sama lain.kdg2 yg buat kite malu yg ckp kasar tu pompuan dan ada juga mak budak huhu..jgnlah mcm tu ye.Betapa bahayanya KUASA TULISAN!

    Reply
  • January 7, 2011 at 5:47 pm
    Permalink

    betul tuh ciktom!kenkadang rase nak stop blogging sebab jumpa peel yang macm2.yg penghentam,yng pengampu,yg pengata.semua ade.heeee…

    Reply
  • January 7, 2011 at 5:47 pm
    Permalink

    hee…
    blogger otai mmgla otai kat dlm blog ni..try jumpe luar..tgk sape otai..
    haha..
    *mode samseng..

    oh..sy rindu ciktom=p

    Reply
  • January 7, 2011 at 7:01 pm
    Permalink

    kelakar lak rasanya. hahaha..

    apa pun, adab menegur tu kena ada, baru orang respek.. 🙂

    Reply
  • January 8, 2011 at 12:18 am
    Permalink

    Setuju dengan pernyataan Tom ni..

    Reply
  • January 8, 2011 at 5:24 am
    Permalink

    blogger ni mcm2 ragam. xkan semua entry nak sama mcm dia je. crite pasal family or adik bradik dikira entry smpah? *ni yt terbace komen dyorg la. haha

    sabar je la kan.

    Reply
  • January 8, 2011 at 8:25 am
    Permalink

    kena byk bersabar kan klu nak terus berblogging neh..

    Reply
  • January 8, 2011 at 8:56 am
    Permalink

    kdg2 kita tegur secara elok..dia maki balik

    Reply
  • January 9, 2011 at 6:15 am
    Permalink

    haha.. sy setuju!
    kdg2 diorg ingat follower dah beriban, diorg bley ckp main lepas je… hehehe..
    nak tegur sesama blogger pon ada cara kan.. sian kt sesetengah tu smpai mental down nk berenti blogging.. ;-p

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE