Best Jadi Pelajar atau Pekerja?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…….

Apa khabar semua?? Harap2 sihatlah hendaknya ye. Sorry ye dah 3 hari tak update entry baru. Tak sempat nak update entry sangat sejak jadi status student balik ni. Bagi yang tak tahu, sekarang cik tom join kursus water and waste water analysis kat kemaman, terengganu. Kursus ni selama 6 bulan. 3bulan study masuk kelas dan 3 bulan lagi praktikal. Ni kursus bukan under gems tapi under kerajaan negeri terengganu. Masuk 9hb ni genaplah sebulan cik tom kat sini.

Kat sini cik tom belajar balik communication skills, cara buat resume dan cover letter, pasal instrument macam high perfomance liquid chromatography (hplc), gas chromatography (gc), atomic absorption spectroscopy (aas), ultraviolet-visible spectroscopy (uv-vis) dan of course la dapat elaun. huhu…

Setiap hari kelas dari pukul 8pagi-5petang (kalah budak sekolah). Minggu ni padat giler jadual sebab setiap hari ada je presentation. Presentation la yang paling cik tom tak suka! Malas dan nervous kot nak present kat depan orang ramai. hehe.. Pastu hari rabu dan khamis ni pulak ada test untuk uv-vis and standard method. Waa banyaknya kerja. Blog pun dah jadi berhabuk. huhu..

Pada yang tanya apa-apa pasal tutorial tue nanti cik tom akan balas on weekend ye. Segala komen yang masuk dalam moderate di entry sebelum ni, cik tom akan publish on weekend jugak ye.Kalau sempat insyaAllah cik tom menyelit mana2 blog yang sempat cik tom terjah. Pada yang tak diterjah lagi tue jangan anggap cik tom sombong pulak ye.

Rasa-rasa koranglah best jadi pelajar atau pekerja ek? Mana lagi free masa nak update entry?

p/s: segala entry selepas ni akan cik tom buat autopublish.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

73 thoughts on “Best Jadi Pelajar atau Pekerja?

  • February 8, 2011 at 2:21 am
    Permalink

    Dua2 best cik tom. Study ada fun dia tersendiri .. nak pulak zaman kolej. keja best sbb dpt duit. hihi ..

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:22 am
    Permalink

    jadi pekerja la best, leh blog sambil dapat duit, hehehe! ๐Ÿ™‚

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:27 am
    Permalink

    kemaman kat mane?
    cik lea org kemamang..hehe

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:33 am
    Permalink

    jadi pelajar best bile dapat duit free…

    jadi pekerja best time duit masuk jer…

    hahaha

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:35 am
    Permalink

    hahaha tom, aku tiap2 ari kena present takde hal pon keh3 masing2 de kebestan sendirik, jadi student pon best, jadi pekerja pon best,

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:35 am
    Permalink

    jd student byk masa terluang but duet kurang..kije duet banyak..stress sbb xbleh tido selalu..hihi

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:35 am
    Permalink

    xnak jadi apa2..huwaa..mlas.. nak jadi cm kak tom la..

    ahahah capab2 sket…

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:36 am
    Permalink

    jadi pekerja yang belajar best…

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:48 am
    Permalink

    XKISAH CIKTOM..JANJI AWK SELESA..
    ARAMAK.CAPS LOCK LAK..HEHE

    good luck ciktom..

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:16 am
    Permalink

    Jadi student lagi best rasanya, boleh manage time sendiri..he..he..cakap sebab lepas ni nak jadik student balik ๐Ÿ™‚

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:20 am
    Permalink

    kena ikut peredaran masa. kalau belajar jer sampai tua tak kejeยฒ pun tak best juga.

    p/s. cik tom katne. 26/2 insyaAllah nak gi Kg Pasir Gajah, Chukai.

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:32 am
    Permalink

    saalm cik tom, hurm,,, dua2 best, masing2 ada pro n cons..

    cik tom!!! kenapa payah sgt subjek yg c ik tom belajar tuh??? aik!!! haha

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:33 am
    Permalink

    saya rasa kan cik tom. best jadi student la. sebab kita yg choose masa free kita. nak enjoy pon senang. haha.

    bila dah keje. dah ada komitmen. penat pulak tu. tapi syok bila dapat gaji la. haha.

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:40 am
    Permalink

    duk umah x buat ape2 best kot… ekekeke…

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:45 am
    Permalink

    Hmmm, pada saya bekerja pun tiada masa untuk update entry, jadi pelajar pulak sibuk dgn assignment…Kena pandai curi2 masa kot cik tom.

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:53 am
    Permalink

    saya lebih prefer jadik student . sebab nak enjoy mintak duit mak bapak je . hihi .

    Reply
  • February 8, 2011 at 4:18 am
    Permalink

    kerja! ๐Ÿ™‚

    Reply
  • February 8, 2011 at 4:50 am
    Permalink

    best jadi student..macam mish ni d pelajar, dapat elaun free. dapat hostel free. tak payah nak pikir bayar ptptn ke. bayar bil air ke bil letrik ke. semua gov tanggung. rasa macam tak nak habis belajar je. huhu. nanti keje semua kena bayar sendiri kan. adeh

    Reply
  • February 8, 2011 at 5:09 am
    Permalink

    as-salam cik tom..

    kalo jd student: tak yah pk pe2 sangat.. study jek.. tp x dpt gj..

    kalo jd pekerja: nak kene pk banyak tp dpt gj..

    sebenonye same jek…

    Reply
  • February 8, 2011 at 5:12 am
    Permalink

    jadi student bestt lagi.. heee.. tapi keje memang banyak pun lagi2 kalau kene presentation

    Reply
  • February 8, 2011 at 5:49 am
    Permalink

    kalau akak suka jd student huhuhu
    best gitu..
    cutelah ada tomato nari2

    Reply
  • February 8, 2011 at 5:52 am
    Permalink

    jadik penganggur lagi best..makan tidur

    Reply
  • February 8, 2011 at 6:04 am
    Permalink

    aah, dedua ade kelebihan & kekurangan… ๐Ÿ™‚

    wahhh, jd student balik yea, selamat berjuang yer

    Reply
  • February 8, 2011 at 6:20 am
    Permalink

    masing2 punya kelebihan..

    tapi aku suka sebagai seorang pekerja..dalam bekerja yang tetap masih punya peluang untuk belajar.

    Reply
  • February 8, 2011 at 6:25 am
    Permalink

    ntah la,, kalau jadi pelajar ni rasa cam tak besh je nak berblog,, better bekerja kot.. :p

    Reply
  • February 8, 2011 at 6:34 am
    Permalink

    erm.. cam dua2x pun best cik tom x.x

    Reply
  • February 8, 2011 at 6:40 am
    Permalink

    jd pelajar xbyk problemmmmm…

    jd pekerja mkn gaji…huhuhu

    Reply
  • February 8, 2011 at 7:01 am
    Permalink

    entah la. student lagi best?
    ahaks

    Reply
  • February 8, 2011 at 7:18 am
    Permalink

    study pun best jugak sebab tak payah pk masalah keja. biasa la kalau ada test atau presentation tu adat student la. gud luck cik tom =)

    Reply
  • February 8, 2011 at 8:33 am
    Permalink

    Klu tanya akak, akak prefer jadi student….boleh hu ha hu ha…jadi cikgu kena bertapis sket…hi hi hi….

    Tapi…kerja dpat gaji…hu hu hu…..

    Reply
  • February 8, 2011 at 9:28 am
    Permalink

    heee..rase nak kerja dah.malas nak blajar;p

    Reply
  • February 8, 2011 at 10:15 am
    Permalink

    ciktom….rindu ciktom
    sye dah rindu zaman blaja..keja mmg penat..hehe
    dl kite dgr suara lecturer,skrg murid2 yg dgr suara saya..

    Reply
  • February 8, 2011 at 10:23 am
    Permalink

    huhu..

    belum penah bekerja lagi..hehe

    rasenye lagi best law jadi student la kowt..

    Reply
  • February 8, 2011 at 10:47 am
    Permalink

    mesti best jadi student ye tak? Takpe2..gud luck cik tom.pening ML bace pasal gas tu sume. hehehe..lame tak jenguk cik tom.take care =)

    Reply
  • February 8, 2011 at 10:49 am
    Permalink

    dua dua best kot..huhu tp lebih rela jadi pelajar..wuuu..xyah pk carik duit

    Reply
  • February 8, 2011 at 11:56 am
    Permalink

    study best xde stress..keje best sbb ada duit ๐Ÿ˜›

    Reply
  • February 8, 2011 at 12:00 pm
    Permalink

    jadi suri rumah la best..
    boleh bergosip2..
    saja..
    hehhe

    Reply
  • February 8, 2011 at 12:20 pm
    Permalink

    ooo,now cik tom smbung blaja ye..belajar pun best jgk kan..dua2 pun best..dua2 ada klebihan nye kan..
    kalu keje,msti teringin nk stdy..yg stdy pulak tringin nk keje..hihi~

    Reply
  • February 8, 2011 at 12:25 pm
    Permalink

    cik tommmmmmmmmmmmmm windur cik tommmmmmmmmmmm..nk komen pasal entry cik tom kali nie….ash lebih suke jadi pelajarrrrrrrrrrrrrrrrrr…….. lebih byk masa free n rehat….tensen cume masa nk test jer..tp kalo keje huuuuuu tak taw r nk ckp cmner…n sgt bizi….sape yg dpt keje best tuh congrat..tp kalo dpt keje cam ash…yg sapai masa tuk diri sendiri po xde…mmg sedey +_+…

    p/s: mishie u cik tom

    Reply
  • February 8, 2011 at 12:25 pm
    Permalink

    Ellen no komen lah Tom sebab kedua duanya punya kelebihan masing2…tapi kalo tanya mana free update blog…Ellen rasa masa kerja la sebab ellen ambil cth ellen sendiri…hahhaaa

    Reply
  • February 8, 2011 at 12:48 pm
    Permalink

    best jugak kerja bila ujung bln dpt gaji..tp kadang2 meletihkan..hihi

    Reply
  • February 8, 2011 at 1:02 pm
    Permalink

    kerja lagi best.

    hehehehe

    selamat belajar cik tom

    ๐Ÿ™‚

    Reply
  • February 8, 2011 at 1:53 pm
    Permalink

    saya nak kerja la cik tom..waa…cepat2 la dapat kerja T_T

    Reply
  • February 8, 2011 at 2:38 pm
    Permalink

    woahhh.. dh start jd pelajar balik?
    kalau sy, xnk dh belajar kalau start keja.. heheh..

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:10 pm
    Permalink

    jadi pekerja kot..
    kita dah ada duit cuma busy skit le nak update..
    sebenarnya lg dahsyat klu ckp bujang ke kahwin mana lg payah nak update,,:)

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:37 pm
    Permalink

    Assalam cikTOm…Wah ramai komen, baru jer sejam n half…mmg kelas padat laa kn cikTom…hu3.gudluck cikTom…

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:41 pm
    Permalink

    bestnye kalau dpt join kursus waste water tu. tak tau pulak ada kursus 6 bln mcm tu. buat kat UMT ke cik tom?

    sy pun tgh sibuk2 apply master environment..ada subjek waste water jgk. rindu pulak nak belajar balik..belajar takdela stress mcm keje

    ^_^

    Reply
  • February 8, 2011 at 3:46 pm
    Permalink

    slm ciktom..rasanya dua2 ada baik buruknya,coz bila dah rasa ni baru tau manusia ni still bnyk kekuragan..yala,mcm sy skg ni rasa nak study je balik,tapi dulu time stdy sbuk nak kerja smpi time stdent dulu sibuk buat part time..skg ni nak sngt stdy tapi tak tahu ada peluan or takde lagi..bestnya ciktom..heheeee

    Reply
  • February 8, 2011 at 4:07 pm
    Permalink

    salam ciktom..wah..bz rupanya laa..ermm dua2 ada pro dan con..tapi biasala..ini namanya hidup..kita lalui semuanya..

    Reply
  • February 8, 2011 at 4:27 pm
    Permalink

    bagi sayala ikut pengalaman…2 2 rileks jer…hihi..

    Reply
  • February 8, 2011 at 5:44 pm
    Permalink

    study ke, kerja ke, sama-sama tension.tp tanpa study dan kerja, hidup kita takkan lengkap. rasa2nya kalu kerja goverment la best. kerja mengular je setiap hari. masuk opis, bukak pesbuk, bukak blog..hahaha bukan nk kata sesiapa, tp mentaliti org kita mmg mcm tu~

    Reply
  • February 8, 2011 at 10:53 pm
    Permalink

    kerja lagi best…ada duit sendiri n dgn sng hati boleh bagi dkt fmly…boleh buat loan rumah,kereta,kahwin…

    Reply
  • February 9, 2011 at 1:54 am
    Permalink

    wah cik tom sambung belajar ye…good luck!!

    Reply
  • February 9, 2011 at 2:25 am
    Permalink

    hehe, jd pape pun, klau malas cam yaty ni malas la jugak. kahkahkah

    sekelas dgn zara ke cik tom? hihi

    Reply
  • February 9, 2011 at 3:07 am
    Permalink

    hmmm… ntahla.. mane erk yg best? rasenya xnk blaja, xnk keje… tp tiap2 hari dpt duit dan dpt shopping… lallalalalala

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:17 am
    Permalink

    Pada saya dua-dua pun best..tapi lagi best kalau bekerja. Sebab xpayah nak ambil exam bagai2x..Takpayah stay up sampai tengah malam…Yang penting dapat gaji setiap awal bulan ๐Ÿ˜‰

    Reply
  • February 9, 2011 at 8:50 am
    Permalink

    Cikgu Tie suka dua-dua.Kerja dapat duit.Belajar dapat ilmu.

    Reply
  • February 9, 2011 at 8:55 am
    Permalink

    HEHHEE…CIK TOM!! jadi pelajar best sbb enjoy..tp byk eseyment… keje pon best..sbb byk duit..tp penat badan.. apa2 blog..jgi blogger lagi best!!! hahaha

    Reply
  • February 9, 2011 at 1:18 pm
    Permalink

    cik tom..2 2 best..bile kita bleh jumpa?

    Reply
  • February 9, 2011 at 1:35 pm
    Permalink

    suka jadi student lg… sbbb student's life is the best life.. heheh ;D

    Reply
  • February 9, 2011 at 9:48 pm
    Permalink

    entahla cik tom, kalau jadi pelajar best jugak sebab x payah pikir pasal kerja…tapi kalau jadi pekerja pon bes jugak, tak payah pikir pasal kerja…

    rasanya kalau jadi pekerja kot yang lagi free masa nak publish entry…kalau jadi pelajar, kena siapkan assignment lagi, kerja sekolah, buat revision…pelajar sikit je masa free nak publish entry…kadang-kadang tak sempat pon nak publish satu entry pon dalam sehari… melainkan dia buat entry banyak-banyak pastu set-kan masa bila post tu akan publish… ๐Ÿ˜‰

    Jom singgah blog (^_^)

    Reply
  • February 9, 2011 at 3:17 pm
    Permalink

    slm..mat malm ciktom,mesti bz ni kan?? cian ciktom,takpe study lelok..nanti kita ikut jejak dia study lagi..eeheee

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:07 pm
    Permalink

    sme je kot, bekerja & bljar msing2 punyer komitmen kan..

    jadi terserah la pd seseorang tu bgaimana die bahagikan wktu..

    cik tom smbung blja k?gudluck!
    ~_^

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:45 pm
    Permalink

    kesian cik tom…
    8 pagi sampai 5 petang…
    kalau budaj sekolah menengah dah..hehe..

    apa2 pun…good luck cik tom..

    Reply
  • February 10, 2011 at 3:49 am
    Permalink

    cik tom,saya jeles cik tom busy,hehehe..jadi pekerja lagi best kalau ada kerja..hahaha..mmglah jadi pekerja lagi perit daripada jadi pelajar,tpi hidup kan mmg perit.. yg penting dapat duit eheheheheheh

    Reply
  • February 10, 2011 at 7:04 pm
    Permalink

    saya suka belajar lagi kot..
    maybe lah, sbb saya tak pernah kerja lagi..

    Reply
  • February 11, 2011 at 6:34 am
    Permalink

    hebat kursus ni.. harap air kt dpt bersih
    anyway jadi student best kot sebab tak terikat dgn ragam2 bos

    Reply
  • February 14, 2011 at 4:06 pm
    Permalink

    Wah tom, sempat lagi awk berblog dan layan kerenah2 pembaca semua.

    Rasanya kerja lagi best kot. Sebabnya penat2 pun dapat pegang duit sendiri.Boleh bantu diri sendiri dan keluarga juga.
    Kalu belajar, tension tang minggu exam

    Reply
  • March 9, 2011 at 6:42 am
    Permalink

    serius amni baru terbaca pasal cik tom belajar balik ni.. wahhhh… dah la course yang menarik.. skang amni pon nak cari kursus cam gitu… tapi memang tak menyempat bila dah kerja ni nak tambah ilmu2 yang kurang ni…. huhu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE