Bufffered Earning | Macam Mana Nak Tahu dapat BE

Kali ni cik tom nak jawab soalan kak ati. Macam mana ye kita nak tahu blog kita tue dapat Buffered earning (BE)?? Bagus soalan kak ati ni sebab sebenarnya ramai yang confius di antara BE dan campaign biasa. Ni biasa terjadi kepada blogger baru termasuk la cik tom masa di awal berblog.

Cuba tengok contoh gambar kat bawah. Nak check dapat BE atau tak korang kena la login website nuffnang dulu ye. Pada yang belum daftar lagi. Sila daftar dulu dan masukkan iklan dalam blog korang. Nak login nuffnang klik SINI.

Kemudian pada icon menu, sila klik menu “Earnings”.


Akan keluar seperti di bawah kalau korang dapat BE iaitu di atas jenis iklan tue akan keluar perkataan ” Buffered Earning”. Dan kalau BE tue dah habis tempoh iklannya, akan jadi “Metered Earning” pulak.

Kalau korang belum dapat mana2 BE secara automatik takkan dapat ME lagi kan. So, kat earnings tue akan keluar perkataan “Campaign”. Campaign ni ialah iklan biasa yang sentiasa bertukar di blog korang.



Macam mana kak ati dan kawan2 lain faham tak?? Pada akim yang bertanya apa beza BE dan ME, tunggu jawapannya entry akan datang ye. Cik tom cuba cari ayat yang mudah untuk faham. huhu..

p/s: pada soalan lain mengenai backlink, pop-up komen, blockquote, sticky post. tunggu ye…

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

44 thoughts on “Bufffered Earning | Macam Mana Nak Tahu dapat BE

  • December 14, 2010 at 6:05 am
    Permalink

    wah cik tom. entry ni sangat bagus dan berguna sebagai rujukan untuk sesiapa saja yang baru join nuffnang kan.

    tahniah cik tom. miza suka entry ni 🙂

    Reply
  • December 14, 2010 at 6:07 am
    Permalink

    oo baru haniey faham..thanks ye cik tom..
    rupa2nya cam2..hehe 🙂

    Reply
  • December 14, 2010 at 6:48 am
    Permalink

    akak dulu pun tak paham..
    lepas baca kat banyak blog yang cerita pasal be ni baru la paham dah sekarang ni..

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:18 am
    Permalink

    mantap la penerangan cik tom sayang.
    pasni Mish nak tau pe beza unique visitor ngan yang biasa tu yea. kalau tak mau wat entry cik tom balas kat mana2 komen di entry mish pon xpe yea sayang. hehe

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:24 am
    Permalink

    thx cik tom..aanie pun ada ramai yg tanye psl BE ni..tp xreti nak explain cmne kat blog ni..nak mtk idea ciktom skit ek..nanti blh share dgn kwn2 lain…

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:24 am
    Permalink

    ooo begitu ke cikgu, heheh.. dah lama tak dapat BE..

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:28 am
    Permalink

    sayang cik tomm..muaxxxx
    saya baru je tanya kak LM mcm mane nk tau dpt be ke x ..hehe
    tenkiu cik tom sygg

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:29 am
    Permalink

    BE dah dpt lepas anta tiket kt nnuff. hehe..

    tak sbr nk cash out. tp lmbt lgi. mmg akn je ME lah. hehe

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:33 am
    Permalink

    thanx cik tom!kin faham jugak akhir nye.ehee~ 🙂

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:43 am
    Permalink

    Cara nak isi data-data dalam nuffnang tu ada tips?? Sebab ada terbaca cara menjawab juga merupakan kriteria untuk melayakkan seseorang itu boleh dapat BE…TQ 🙂

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:50 am
    Permalink

    As'salam..

    ramai jugg yang bertanyakan pada amy tapi masih x sempat nak buat..so pasni kalaua da yang ebrtanya leh soh refere blog cik tom..

    p/s: hadiah amy pos pagi esok cik tom..maaf kerana kelewatan sikit

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:52 am
    Permalink

    heheh,brla sy phm..thnx!!
    sy dak br blja~~

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:52 am
    Permalink

    okay faham sudah…

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:54 am
    Permalink

    hoo..bile lah ceq nak dpt BE cam cik tom nih?hehe 😉

    Reply
  • December 14, 2010 at 7:55 am
    Permalink

    nak tunggu pasal backlink.. 🙂

    Reply
  • December 14, 2010 at 8:00 am
    Permalink

    huhu fyza x pernah dpt be pun n pasal nufnang nie mmg out terus la..hoho

    Reply
  • December 14, 2010 at 8:11 am
    Permalink

    salam cik tom, syira kompius pasal pasal iklan tu ada yang pilih global dan min, dulu syira pilih tu jugak, tapi ada orang suruh tukar pilih minimize, tu tukar tu, pening la..haihi…

    mana lebih menguntungkan…hahhaha

    Reply
  • December 14, 2010 at 8:25 am
    Permalink

    CIK TOM, wat banyak2 explaination lg. ira pon x bape paham lagi pasal nuffnang. huhu

    Reply
  • December 14, 2010 at 8:31 am
    Permalink

    wa.. byk aibaks tgk BE tu.. ME pun bk gak.. alhmdlh..

    Reply
  • December 14, 2010 at 8:31 am
    Permalink

    hhee..akak igt..slps dftar nuff..ari2 check..tgk ade x BE..sekali dlm masa seminggu gak..dptlah BE..tapi cam xcaya je..

    Reply
  • December 14, 2010 at 8:48 am
    Permalink

    tgh tunggu nak dpt BE..emmm xdpt pun

    Reply
  • December 14, 2010 at 9:15 am
    Permalink

    SALAM CIK TOM

    THANKS AJAR AKAK PASAL BENDA NIE

    Tutorial Cara Letak/Pasang Iklan Nuffnang Dalam Post Entry

    AKAK DAH BUAT DAH….HEHEHHE TQ YA

    Reply
  • December 14, 2010 at 9:19 am
    Permalink

    hohoho
    slama ni dpt BE jer
    walaupun xbyk alhamdulillah ad lah juga xD

    Reply
  • December 14, 2010 at 9:36 am
    Permalink

    ciktom boleh terangkan detail lagi x mcm mane BE?

    x brp paham la…huhuhu…

    Reply
  • December 14, 2010 at 10:16 am
    Permalink

    tengkiu cik tom..mmg berguna lah entri ni.. 🙂

    Reply
  • December 14, 2010 at 10:35 am
    Permalink

    adush..xmerasa lagi nie..hehe…

    umm..nak iqbal handle?..adush..berat jugak nie..nak tlg promote boley =D

    Reply
  • December 14, 2010 at 11:16 am
    Permalink

    dulu yaty ada confius gak,tapi lama2 baru faham…hehe

    Reply
  • December 14, 2010 at 11:43 am
    Permalink

    haha akk lak nk tahu apa jenis iklan terbaik.. minimize atau global..

    Reply
  • December 14, 2010 at 12:06 pm
    Permalink

    wah!rajin ciktom!hihi..adoi la..ifa lum sempat wat lagi nie..ada gak yg tnye..tp xde idea nie..isk2..

    Reply
  • December 14, 2010 at 12:41 pm
    Permalink

    waaa…..toce..toce..ingat baru nak tanya

    Reply
  • December 14, 2010 at 1:04 pm
    Permalink

    Wah.. baru yahu ni…

    Ok.. tipu.. hehe.. tapi setuju.. memang kebanyakkan bingung.. mukabentuk BE macam mna.. nice.. ^_^

    Reply
  • December 14, 2010 at 3:35 pm
    Permalink

    cik tom nak tanya..
    kalau lappy kita buat skrin dashboard spjg masa utk kita dpt tau org update dan komen..dashboard tu akan auto update ke kena kejap g kat viewblog..then dtg balik kt dash..utk dpt refresh???

    mslh saya satu ag…kalau ada komen..sy akan tekan publish..then g kat viewblog utk jwb komen dorg..pastu dtg dashboard balik..gtu ke cara seenarnya???huhu..sbb mmg xtau kot2 bkn gtu caranya..

    masalah kedua :
    ada x cara kita nak tau dgn mudah folower kita tu kita dh folow dia ke belum???sy isau kot2 yg folo saya tp sy xfolo dia pun..sbb kdg2 dorg pkai nama xsama dgn nama kt folower tu kn..

    harap dpt membntu..huhu

    Reply
  • December 14, 2010 at 3:49 pm
    Permalink

    nice sharing cik tom..
    ooo sop pun baru tahu 🙂

    Reply
  • December 14, 2010 at 10:36 pm
    Permalink

    Salam,

    TQVM cik tom bersabar jawab soalan2 cepuemas kak ati ni.

    Noted…teacher ^_^

    pssst…cik tom ada tak apply jd cikgu..SESUAI TAU!
    kalau kena kursus pun lg setahun je..apakata cik tom cuba ..okey!

    Reply
  • December 15, 2010 at 8:54 am
    Permalink

    tom..biasanya brp lama kempen BE tu kira?kalau dah tau brp lama senang nak target sebelum kempen tu tamat jadi ME.

    P/s : try makan tomato tapi rasa macam tersangkut kat tekak..

    Reply
  • December 16, 2010 at 11:26 pm
    Permalink

    tahniah buat enrti nih..ntah bile la sy nk buat pulak..uhuk3

    Reply
  • December 24, 2010 at 2:33 am
    Permalink

    ooo..ingtkan klu kuar pape iklan kat blog kte tu mknanya dpt BE..pelik jugak sbb iklan ada tp kat earnings xberubah2 sejak bulan mac aritu.. ('',)?

    Reply
  • January 4, 2011 at 11:00 am
    Permalink

    Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.

    Reply
  • March 2, 2012 at 2:29 pm
    Permalink

    huhu..thanks cik tom..:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE