Post navigation

Cara Untuk Kesan (Detect) Kamera CCTV Tersembunyi | Khas Untuk Perempuan

Posted on by

jenis-jenis cctv di malaysia

Kali ni cik tom nak share tips untuk kesan CCTV tanpa wayar (wireless) yang tersembunyi terutamanya dalam tandas perempuan. Sekarang ni semakin berleluasa kes orang pasang CCTV tersembunyi di dalam tandas. Kebaikan CCTV ni sudah tentulah untuk memantau sebarang perkara yang tidak bagus tapi telah disalahgunakan oleh pihak tak bertanggungjawab dengan pasang di tempat yang tak sepatutnya.

Tips ni cik tom jumpa dari blog lea masa blogwalking bulan lepas. Lea dapat tips ni dari Pegawai Forensik bahagian video and audio, jadi ianya boleh dipercayai 99.9%. Cara untuk kesan CCTV tersembunyi ni. Korang just follow up step di bawah;

1) Sebelum masuk tandas. Sila bawak handphone yang ada aplikasi bluetooth.

2) Turn ON bluetooth dan search devices yang ada. Kalau korang tak reti nak cari devices macam mana, korang buat-buat la nak send gambar atau lagu. Kemudian korang tekan via bluetooth, pastu boleh nampak devices yang ada.

3) Kalau jumpa devices yang namanya “WDX 2201, CAM 122″ atau apa-apa nama yang korang rasa sangat pelik bunyinya. Sebaiknya batalkan hajat korang tue je kerana berkemungkinan besar terdapat wireless CCTV.

Kenapa mesti kesan guna bluetooth handphone?? Sebabnya CCTV yang dipasang ialah jenis tanpa wayar yang digunakan secara ber’bluetooth’ seperti kes nasha aziz dulu tue. Yang manual dah tentu akan nampak wayar-wayar berselerakkan. Senang la orang boleh detect dan terbantutlah projek jahat diorang.

Amaran: Hati-hati bawa handphone masuk tandas supaya tak terjatuh ke dalam lubang tandas.


Credit: lea
********************************************************
klik sini

This entry was posted in tips2 by ciktom. Bookmark the permalink.

About ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber.

79 thoughts on “Cara Untuk Kesan (Detect) Kamera CCTV Tersembunyi | Khas Untuk Perempuan

  1. anish tgh try kat toilet office ni
    try send lagu nasib baik device tu tade.. hehe
    ty for sharing :)

  2. info best nie cik tom…

    leh la praktikkan nati…

    tapi…

    oooppsss..henset adah tiada bluetooth..aiiyyooo…hehe

  3. waaaaaa..saya baru tgk survey nk uat topik nie..tup2 cik tom dah uat..ngeeee..xper..cik tom punya fikiran yg baik..stedy la!..jatuh dlm jamban?..2 kali..hihihi

  4. waaaaaa..saya baru tgk survey nk uat topik nie..tup2 cik tom dah uat..ngeeee..xper..cik tom punya fikiran yg baik..stedy la!..jatuh dlm jamban?..2 kali..hihihi

  5. Wahhh..tak pernah tau ni,selama ni masuk main redahhh jer…tapi tu la,cctv ni makin lama makin murah dan makin kecil,akak pernah tengok yg sebesar pen saja..

    Bagus info ni Tom..

  6. erkk..dalam jamban pun nak skodeng?sanggup ke tengok kita berak?wawawaw..thnks 4 da info cik tom.nnti echah leh try.heee

  7. salahguna kemajuan namanya ni. ish. thanx sebab share yea cik tom. lepas ni nak kena belajar bawak masuk henpon la dalam toilet. hehe

  8. info ni sgt bergna buat semua…zaman skrg mcm2 kes jadi kan? so, precaution steps are needed.

    tq cik tom;)

  9. bhya ni cik tom,tQ ats info mnrik ni.. lepas ni sy kena berjaga2 laa ni,hahaa ada ke siapa2 nak skodeng sy…heeeeheee

    *blm smpt nak on blutooth,dah terPass Urine..heheee

  10. habis kalau kat dalam tandas as cctv…nak buang air kat mane ea?depan tandas agaknya.takde cctv kt situ.hehe :P

  11. wah tq CT!gd info ni.kdg2 pelik jugak msh ramai tak tau cctv kat klia terpacak beribu-ribu lemon.keje kite mmg melibatkan area pantau memantau.ada tu selamba romen cium mulut dlm lif!apalg dtglah polis bantuan klia gi tgkp diorg ni.hati2 kat klia ye,jgn nk buat bda pelik2!so far takde kes cctv dlm toilet he3..

  12. tima kasih ye ciktom…akan kakD pratik kan utk keselamatan diri ini..

  13. tips sgt berguna utk kaum ppuan.haha.. tp nak bwk hp ke tandas tu satu hal yg merumitkan.haha

  14. good tips la cik tom. kakchik suka!! good job dik. thnks so much for sharing this ya.

  15. Thanks, Cik Tom sebarkan berita neh! Wahh~ Kena beli HP ada bluetooth cepat cepat neh. Kiki ;)

  16. akak pom takut ciktom..
    salu bila msuk toilet
    mesti tgk siling
    mesti ada lubang2 halus tau..
    tu mesti bekas org ngintai..huhu

    hati2lah..
    jika ada org jahat amik gmbr kita
    then oplod dlm utiuby tu gak..malu sehh..

    jahat oghe loni..kreatif sgt yg jahat2 tu..

  17. Cik TOm..kontes saya dah bermula..mintak tolong promote kt entri cik tom yer..Join kontes pun ok..weeeeeeeee..xper la cik tom buzy kan?..so biar saya judge sorang..jemput semua msuk kontes nie yer..

  18. @pada semua: thanks untuk semua komen pada entry ni…sayang korang ketat2…hehehe…

    selamat mencuba ye :)

  19. Brilliannt Idea..Superb!

    Now I dont have to be afraid anymore to go public toilet no matter where ever..

    thanx Cik Tom for sharing this..

  20. Pingback: Sekolah Digalakkan Pasang Kamera CCTV | Ciktom