Cara Untuk Kesan (Detect) Kamera CCTV Tersembunyi | Khas Untuk Perempuan

jenis-jenis cctv di malaysia

Kali ni cik tom nak share tips untuk kesan CCTV tanpa wayar (wireless) yang tersembunyi terutamanya dalam tandas perempuan. Sekarang ni semakin berleluasa kes orang pasang CCTV tersembunyi di dalam tandas. Kebaikan CCTV ni sudah tentulah untuk memantau sebarang perkara yang tidak bagus tapi telah disalahgunakan oleh pihak tak bertanggungjawab dengan pasang di tempat yang tak sepatutnya.

Tips ni cik tom jumpa dari blog lea masa blogwalking bulan lepas. Lea dapat tips ni dari Pegawai Forensik bahagian video and audio, jadi ianya boleh dipercayai 99.9%. Cara untuk kesan CCTV tersembunyi ni. Korang just follow up step di bawah;

1) Sebelum masuk tandas. Sila bawak handphone yang ada aplikasi bluetooth.

2) Turn ON bluetooth dan search devices yang ada. Kalau korang tak reti nak cari devices macam mana, korang buat-buat la nak send gambar atau lagu. Kemudian korang tekan via bluetooth, pastu boleh nampak devices yang ada.

3) Kalau jumpa devices yang namanya “WDX 2201, CAM 122” atau apa-apa nama yang korang rasa sangat pelik bunyinya. Sebaiknya batalkan hajat korang tue je kerana berkemungkinan besar terdapat wireless CCTV.

Kenapa mesti kesan guna bluetooth handphone?? Sebabnya CCTV yang dipasang ialah jenis tanpa wayar yang digunakan secara ber’bluetooth’ seperti kes nasha aziz dulu tue. Yang manual dah tentu akan nampak wayar-wayar berselerakkan. Senang la orang boleh detect dan terbantutlah projek jahat diorang.

Amaran: Hati-hati bawa handphone masuk tandas supaya tak terjatuh ke dalam lubang tandas.


Credit: lea

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

79 thoughts on “Cara Untuk Kesan (Detect) Kamera CCTV Tersembunyi | Khas Untuk Perempuan

  • January 16, 2011 at 9:57 am
    Permalink

    wow!!!1

    bernas gler idea nie

    sygggggg cik tom

    tenx!

    Reply
  • January 16, 2011 at 10:16 am
    Permalink

    bila dah makin maju bahaya jugak kan cik tom…huhu

    Reply
  • January 16, 2011 at 10:25 am
    Permalink

    anish tgh try kat toilet office ni
    try send lagu nasib baik device tu tade.. hehe
    ty for sharing πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 10:28 am
    Permalink

    woo ~ betui jugak kan tak terpikir langsung! tq cik tom

    Reply
  • January 16, 2011 at 10:42 am
    Permalink

    info best nie cik tom…

    leh la praktikkan nati…

    tapi…

    oooppsss..henset adah tiada bluetooth..aiiyyooo…hehe

    Reply
  • January 16, 2011 at 11:00 am
    Permalink

    thanx sharing..
    bahaya juga kan..
    macam2 lah skrg ni..
    naik takut dibuatnya.. 😐

    Reply
  • January 16, 2011 at 11:07 am
    Permalink

    perkongsian informasi yg berguna..thanks cik tom!^^,)

    Reply
  • January 16, 2011 at 11:43 am
    Permalink

    isk tak sangka pulak…bahayanya….

    Reply
  • January 16, 2011 at 12:03 pm
    Permalink

    ooo…bru th..huu..thanx cik tom..:)

    Reply
  • January 16, 2011 at 1:18 pm
    Permalink

    waaaaaa..saya baru tgk survey nk uat topik nie..tup2 cik tom dah uat..ngeeee..xper..cik tom punya fikiran yg baik..stedy la!..jatuh dlm jamban?..2 kali..hihihi

    Reply
  • January 16, 2011 at 1:18 pm
    Permalink

    waaaaaa..saya baru tgk survey nk uat topik nie..tup2 cik tom dah uat..ngeeee..xper..cik tom punya fikiran yg baik..stedy la!..jatuh dlm jamban?..2 kali..hihihi

    Reply
  • January 16, 2011 at 1:29 pm
    Permalink

    waaa…..thanks sis…tips yang bagus untuk wanita….

    Reply
  • January 16, 2011 at 1:42 pm
    Permalink

    wahh. thanks for da info πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 1:57 pm
    Permalink

    Wahhh..tak pernah tau ni,selama ni masuk main redahhh jer…tapi tu la,cctv ni makin lama makin murah dan makin kecil,akak pernah tengok yg sebesar pen saja..

    Bagus info ni Tom..

    Reply
  • January 16, 2011 at 1:58 pm
    Permalink

    wow, info yang menarik dan sgt berguna ni cik tom..mekasih..:)

    Reply
  • January 16, 2011 at 2:04 pm
    Permalink

    uhuiii.. terpaksa batalkan niat nk psg cctv kt umah cik tom scara senyap2.. ;-p

    Reply
  • January 16, 2011 at 2:24 pm
    Permalink

    bagus betul info ni . henset jenis infrared tak leh detect ke ?

    Reply
  • January 16, 2011 at 2:26 pm
    Permalink

    erkk..dalam jamban pun nak skodeng?sanggup ke tengok kita berak?wawawaw..thnks 4 da info cik tom.nnti echah leh try.heee

    Reply
  • January 16, 2011 at 2:26 pm
    Permalink

    wahhhhh nice info cik tom!!..
    errrk hp penah masuk jamban hahahah

    Reply
  • January 16, 2011 at 2:47 pm
    Permalink

    Saya rasa terancam.. aww.. haha..

    Reply
  • January 16, 2011 at 2:52 pm
    Permalink

    rasa macam nak beli la cam ni..

    Reply
  • January 16, 2011 at 3:00 pm
    Permalink

    salahguna kemajuan namanya ni. ish. thanx sebab share yea cik tom. lepas ni nak kena belajar bawak masuk henpon la dalam toilet. hehe

    Reply
  • January 16, 2011 at 3:11 pm
    Permalink

    wooo~ baru tau cara nih.. terbaik la cik tom.. thanx 4 sharing~ ^_^

    Reply
  • January 16, 2011 at 3:17 pm
    Permalink

    nice sharing..
    lelaki pun sama.. kena berhati2 juga

    Reply
  • January 16, 2011 at 3:18 pm
    Permalink

    kalau cam tu boleh bluetooth maknanya boleh hack la cam tu tengah skodeng sape..hehehe

    Reply
  • January 16, 2011 at 3:42 pm
    Permalink

    untuk semua ni.. ada jugak yang nak ambik video orang laki sekarang ni! bahaya…

    nak share kat fb =D

    Reply
  • January 16, 2011 at 3:52 pm
    Permalink

    thank cik top sangat membantu dan memberi peringatan pada kita rakan2 perempuan….

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:00 pm
    Permalink

    hahaha..perkongsian yg bagus cik tom!
    πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:05 pm
    Permalink

    fuhhh.macam2 la.kalau rasa sangap sgt kawen jela.haihh

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:13 pm
    Permalink

    sekali tercelup henpon tu dalam jamban, matikkk..~ haha

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:15 pm
    Permalink

    info ni sgt bergna buat semua…zaman skrg mcm2 kes jadi kan? so, precaution steps are needed.

    tq cik tom;)

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:16 pm
    Permalink

    wah. bgus2. thanks cik tom!

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:17 pm
    Permalink

    bhya ni cik tom,tQ ats info mnrik ni.. lepas ni sy kena berjaga2 laa ni,hahaa ada ke siapa2 nak skodeng sy…heeeeheee

    *blm smpt nak on blutooth,dah terPass Urine..heheee

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:18 pm
    Permalink

    gud info..nk post gkla kt blog..tq dear.sharing is caring πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 5:09 pm
    Permalink

    tQ for sharing cik tom!
    πŸ˜€

    Reply
  • January 16, 2011 at 9:08 pm
    Permalink

    habis kalau kat dalam tandas as cctv…nak buang air kat mane ea?depan tandas agaknya.takde cctv kt situ.hehe πŸ˜›

    Reply
  • January 16, 2011 at 10:28 pm
    Permalink

    wow!!
    kena test ni..
    heheheee

    gud info

    Reply
  • January 17, 2011 at 12:21 am
    Permalink

    okeh tahx!! (>_<)

    Reply
  • January 17, 2011 at 12:21 am
    Permalink

    tq cik tom
    nanti sy nak copy cik tom nyer maklumat nak bg tau yg lain k

    Reply
  • January 17, 2011 at 12:26 am
    Permalink

    wah tq CT!gd info ni.kdg2 pelik jugak msh ramai tak tau cctv kat klia terpacak beribu-ribu lemon.keje kite mmg melibatkan area pantau memantau.ada tu selamba romen cium mulut dlm lif!apalg dtglah polis bantuan klia gi tgkp diorg ni.hati2 kat klia ye,jgn nk buat bda pelik2!so far takde kes cctv dlm toilet he3..

    Reply
  • January 17, 2011 at 1:58 am
    Permalink

    thanx for the good info πŸ™‚

    Reply
  • January 17, 2011 at 2:01 am
    Permalink

    Thx 4 the tips!

    Reply
  • January 17, 2011 at 3:01 am
    Permalink

    cik tom tq sangat for the info~i dah put u in my link list πŸ™‚

    Reply
  • January 17, 2011 at 4:08 am
    Permalink

    thanx cik tom..nanti nak cuba.hehe πŸ™‚

    Reply
  • January 17, 2011 at 4:51 am
    Permalink

    tak suka bnde cmni. guna tknologi buat jht πŸ™

    Reply
  • January 17, 2011 at 4:52 am
    Permalink

    tima kasih ye ciktom…akan kakD pratik kan utk keselamatan diri ini..

    Reply
  • January 17, 2011 at 5:25 am
    Permalink

    ciktom oh ciktom…. hehehhe… SJ nak buat .com…

    Reply
  • January 17, 2011 at 5:30 am
    Permalink

    agak merbahaya jugak benda ni..teknologi menakutkan~

    Reply
  • January 17, 2011 at 5:31 am
    Permalink

    tips sgt berguna utk kaum ppuan.haha.. tp nak bwk hp ke tandas tu satu hal yg merumitkan.haha

    Reply
  • January 17, 2011 at 7:29 am
    Permalink

    Thanks Cik Tom…tips yang sangat berguna. Lepas nie, boleh lah praktikkan…

    Reply
  • January 17, 2011 at 7:38 am
    Permalink

    Thanks, Cik Tom sebarkan berita neh! Wahh~ Kena beli HP ada bluetooth cepat cepat neh. Kiki πŸ˜‰

    Reply
  • January 17, 2011 at 8:34 am
    Permalink

    akak pom takut ciktom..
    salu bila msuk toilet
    mesti tgk siling
    mesti ada lubang2 halus tau..
    tu mesti bekas org ngintai..huhu

    hati2lah..
    jika ada org jahat amik gmbr kita
    then oplod dlm utiuby tu gak..malu sehh..

    jahat oghe loni..kreatif sgt yg jahat2 tu..

    Reply
  • January 17, 2011 at 8:50 am
    Permalink

    nanti sye try cik tom..mne taw ar kan..takot jugak..=)

    Reply
  • January 17, 2011 at 10:35 am
    Permalink

    wahh .gudd info cik tom tom bakk πŸ˜€

    Reply
  • January 17, 2011 at 10:55 am
    Permalink

    bagus betul cik tom ni,tak tepikir pun..
    thanks yer..

    Reply
  • January 17, 2011 at 12:16 pm
    Permalink

    Errr.. Sori nyampuk cni.. Berguna jugak la.. Klu gune HP 3310 agak2 ada bluetooth x..he3

    Reply
  • January 17, 2011 at 1:05 pm
    Permalink

    akak selalu bawa hset dlm tandas tempat keja…tp hset akak xde bluetooth pulak…huhu

    Reply
  • January 17, 2011 at 1:20 pm
    Permalink

    terima kasih cik tom..
    akak baru tahu..:)

    Reply
  • January 17, 2011 at 2:32 pm
    Permalink

    Cik TOm..kontes saya dah bermula..mintak tolong promote kt entri cik tom yer..Join kontes pun ok..weeeeeeeee..xper la cik tom buzy kan?..so biar saya judge sorang..jemput semua msuk kontes nie yer..

    Reply
  • January 17, 2011 at 3:05 pm
    Permalink

    bahaye dilela kalo bwk fon masuk tndas..ngeee~~

    Reply
  • January 17, 2011 at 3:36 pm
    Permalink

    bagus info ni..tq ciktom

    Reply
  • January 17, 2011 at 6:27 pm
    Permalink

    @pada semua: thanks untuk semua komen pada entry ni…sayang korang ketat2…hehehe…

    selamat mencuba ye πŸ™‚

    Reply
  • January 17, 2011 at 6:28 pm
    Permalink

    @junko: insyaAllah….

    esok la cik tom pergi terjah ek…nak pi tidur dulu..nite~

    Reply
  • January 17, 2011 at 6:30 pm
    Permalink

    sesiapa yang nak copy masukkan dalam post blog memasing…silakanlah ye…

    Reply
  • January 17, 2011 at 7:58 pm
    Permalink

    wah..nice one cik tom..selamatkan maruah umat manusia…hehehe πŸ˜€

    Reply
  • January 18, 2011 at 9:12 am
    Permalink

    mekasih 4 the info

    Reply
  • January 19, 2011 at 2:20 am
    Permalink

    Brilliannt Idea..Superb!

    Now I dont have to be afraid anymore to go public toilet no matter where ever..

    thanx Cik Tom for sharing this..

    Reply
  • January 24, 2011 at 6:24 am
    Permalink

    tengs.. utk lelaki pown berguna lah. kang ada yang blekmel

    Reply
  • Pingback:Sekolah Digalakkan Pasang Kamera CCTV | Ciktom

  • January 26, 2012 at 1:09 pm
    Permalink

    bagus jgk info ni..thnx cik tom..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE