Sinopsis Filem Cinta Kura-kura

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Filem Cinta Kura-kura yang bergenrekan cinta komedi ini memaparkan kisah mengenai kura-kura yang boleh bercakap (suara Zizan Raja Lawak) bernama Nico. Tarikh tayangan kat pawagam ialah 1 Mac 2012. Cik tom tertarik nak tengok filem Cinta Kura-kura sebab watak utamanya dalam cerita ni kura-kura. Pada yang dah tahu memang cik tom … Continue reading

Penyakit Kura-kura dan Cadangan Cara Merawat

Assalamualaikum dan salam sejahtera… Dalam entry kali ini cik tom ingin kongsikan jenis-jenis penyakit kura-kura yang biasa pelawat blog cik tom tanyakan pada cik tom. Cik tom senaraikan masalah penyakit serta cadangan cara merawat kura-kura yang boleh dicuba sekiranya korang menghadapi masalah penyakit kura-kura seperti berikut; 1. Gigitan, Lebam-lebam, Kebakaran, Luka-luka dan Calar-calar Masalah luka dan … Continue reading

Sayonara Diego dan Dora

Salam… Setelah hampir setahun lebih cik tom bela kura-kura kesayangan cik tom, diego dan dora. Dari titik tolak entry Nak Cari Teman Hidup dan seterusnya ada pelbagai tips dan pengalaman cik tom kongsikan di blog sepanjang cik tom bela diego dan dora. Alhamdulillah semuanya okay cuma air dalam akuarium cepat kotor dan kura-kura cik tom memang kuat … Continue reading

Facebook Page Community Kura-Kura Comel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Berdasarkan cadangan peminat kura-kura yang telah sarankan cik tom buat 1 page facebook mengenai kura-kura. So, pada 18 Oktober 2011 terhasil lah facebook page community kura-kura yang cik tom bagi nama “Kura-kura Comel”. Facebook page ini dibuat khas untuk si pencinta kura-kura comel dan tempat untuk anda berkongsi pengalaman tentang penjagaan … Continue reading

Tips Asas Penjagaan Kura-kura Kecil

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…… Pada awal tahun lepas, cik tom ada kongsikan entry; Tips Penjagaan Kura-kura Kecil Versi Cik Tom yang cik tom amalkan tapi ramai pulak yang tanya apa tips asas penjagaan kura-kura kecil (red ear slider) atau apa yang perlu disediakan/ beli untuk pelihara kura-kura kecil. Baru cik tom perasaan cik tom tak … Continue reading