CERITA KREATIF BEN ASHAARI : BLOGGER KERING IDEA ?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia……

Ben telah kembali dengan pertandingan cerita kreatif versi kedua. Yang versi pertama lepas cik tom tak dapat join kerana kesuntukan masa study mtest. So kali ni kerana kelapangan waktu, cik tom tak nak melepaskan peluang untuk memeriahkannya jugak.

********************************

Pada permulaan cik tom berblog serius zero pengetahuan pasal blog. Tak tahu apa pun pasal blog ni. Tapi terpengaruh nak buat blog bila tengok adik rajin update blog. Memang blur giler masa tue sama je macam muka baby di sebelah ni. Blur bila mana tak tahu dari mana nak mula. Cik tom seperti bayi yang cuba untuk belajar semua perkara baru di dunia blogging. Bukan je kering idea tapi takde idea langsung! Langkah permulaan memang banyak entry dari sumber copy paste je.
Buat sesiapa follow up blog ni dari awal, memang di akui perjalanan dunia blogging cik tom tak seindah atau selancar blogger lain. Selalu je ada yang tak kena di pandangan blogger lain. Selalu kena kondem dengan bahasa kasar. Patah semangat?? Yup memang down giler masa tue sampai makan tembikai banyak2 sebab nak release tension. Nape tak makan tomato?? Sebab masa tue harga tomato naik so inisiatif makan tembikai la jawabnya. Hehe…
Tapi alhamdulillah cik tom masih dikurniakan kawan-kawan blogger yang sentiasa bagi moral support untuk cik tom berblog. Sentiasa saling bantu membantu tanpa mengira blogger baru atau lama, darjat, bangsa dan agama. Di sini segala persahabatan yang bersemi berpaksikan pada ketulusan hati. Dan cik tom turut dibantu dengan pertolongan ben. Apabila ben dengan baik hatinya telah sudi review blog cik tom.
Fuh penangan ben memang dahsyat. Follower blog cik tom naik dengan mendadak sekali. Kawan baru pun bertambah. Trafik masuk pun masyuk. Masa tue blog cik tom dah jadi cam fenomena mawi world jap. Semua duk tertunggu2 entry dari cik tom. Sampaikan entry blog cik tom ni diorang cakap dah jadi macam hidangan harian sama seperti pengganti tomato dalam Big Mac Burger. Serius tertekan sampai demam sebab semua orang harap nak hasil yang terbaik je dari cik tom.
Bila nak update entry je asyik terfikir, Eh ok ke kalau aku buat entry camni?? Ada orang suka ker?? Ada orang nak baca ker?? Hasilnya asyik keluar perkataan, “Cik tom takde idea nak update entry“. Cik tom dah jadi blogger yang kering idea. Asyik termenung menongkat dagu je setiap kali nak update entry. Hurm.. cik tom jadi tertanya pada diri sendiri. Kenapa aku berblogging ye?? Nak puaskan hati orang lain ker??
Blogging dah tak jadi lagi perkara menyeronokkan bagi cik tom. Tapi tekanan untuk buat yang terbaik kerana ramai duk menilai. Namun, cik tom berfikir dan terus berfikir. Haruskah cik tom puaskan hati semua orang tapi diri sendiri tak gembira?? Jawapannya tidak!! Cik tom ni manusia biasa tak mampu nak puaskan hati semua orang. Cik tom patut kembali kepada diri asal cik tom yang gembira berblogging seperti budak yang menyanyi keriangan sambil main gitar. Gembira untuk update entry.
Kini?? Cik tom gembira sangat seperti trademark blog ni β€œeverything fun begins here”. Comel tak muka cik tom suka?? hehe.. Semua yang seronok bermula di sini. Dari blog ini! Blogger yang takde idea nak update?? Blogger kering idea?? Tue bukan lagi masalah yang menghantui diri cik tom. Just be yourself and do your best. If you happy and enjoy your entry. InsyaAllah so do others. Tear all the fear and keep on typing. Happy blogging all my dear friends πŸ˜‰

********************************

p/s: update entry sebelum tidur πŸ˜‰

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

78 thoughts on “CERITA KREATIF BEN ASHAARI : BLOGGER KERING IDEA ?

  • November 17, 2010 at 7:11 pm
    Permalink

    nih ap nih contest ker?
    mcm kena dgn apa gmbr tuh dgn description der
    hahaha

    Reply
  • November 17, 2010 at 7:49 pm
    Permalink

    menarik ni cik tom..
    luahan hati yg tulus..:)
    semoga berjaya kelak..
    good luck..:)

    Reply
  • November 17, 2010 at 8:12 pm
    Permalink

    Hehehe..femes cik tom kite..Mmg terbaik la~Cik tom nanti cube komen dekat shoutmix ML lagik ye..ML pun xtahu kenape ade certain orang xbole nak komen.

    Reply
  • November 17, 2010 at 11:07 pm
    Permalink

    best baca entri cik tom ni..tak payah tension2, buat lah sekadar termampu oleh cik tom..sayang cik tom…hehe

    Reply
  • November 17, 2010 at 11:26 pm
    Permalink

    salam pagi, lawatan ellen ke "A MUST VISIT BLOG"…apa kbr hari ni?hari ni Ellen menyapa korang2 dari Pulau Mutiara.,hehe

    Tom ..napa ekk tak leh komen dalam s.mix cam read only mode jer..

    well..good luck tuk kontest ni..Ellen akan sokong Tom..hehehe..tak yah publish komen ni ya..hari tu ellen gak sokong LM..dah menang ni..hehehe..

    Weii napa sepi ni..tak lawat blog ellen pon lagi…hari 2 jer ada satu komen ellen nampak…yaii..hehhehee

    Reply
  • November 18, 2010 at 12:11 am
    Permalink

    Biasalah…bukannya hari-hari kita ada idea,kadang-kala idea datang pada masa dan ketika yang tak sepatutnya.

    Reply
  • November 18, 2010 at 12:39 am
    Permalink

    comelnya kanak-kanak tue..

    Reply
  • November 18, 2010 at 12:47 am
    Permalink

    good luck ciktom..nati menang..blanja akak deh..hehe

    Reply
  • November 18, 2010 at 12:52 am
    Permalink

    Wahh pandai cik tom karang mengarang…BEE lagii kering idea sampai takleh join contest tuuu… ahah cayoookkk cik tom

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:05 am
    Permalink

    All da best ya! πŸ˜€

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:19 am
    Permalink

    hi cik tom..
    cantik entri wat kemas2 cmtu ek..

    salam kenal gak. =)

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:21 am
    Permalink

    gudluck sis πŸ™‚

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:41 am
    Permalink

    gud luck cik tom =)

    bole komen la d n3 tu ..hihiih ..dia bsembunyi .. aha,sila cri ..sila cri ..alaaa πŸ˜‰

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:43 am
    Permalink

    good luck cik tom.. πŸ™‚
    nice entry.. suka baby ek? huhuh

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:48 am
    Permalink

    keh3… kreatif la plak cik tom wat ala2 sejarah cik tom berblog.. hehe

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:50 am
    Permalink

    wewitt cik tom!
    good luck sis sayangg :d

    Reply
  • November 18, 2010 at 2:16 am
    Permalink

    gud luck cik tom. thanks sudi menjenguk saya jg =)

    Reply
  • November 18, 2010 at 2:21 am
    Permalink

    waa..sgt kreatif..suke penulisan cik tom..keep it up sayam..

    abg ben..piih la cik tom jd pemenang..hehe..

    gdlak cik tom!

    Reply
  • November 18, 2010 at 2:45 am
    Permalink

    kreatip ni cik tom..:)

    Reply
  • November 18, 2010 at 3:58 am
    Permalink

    gud luck juga cik tom… best tu..

    Reply
  • November 18, 2010 at 4:01 am
    Permalink

    salam..

    ala-ala kreatifnya entry dia..
    kita tak sempat lak nak pk-pk..hehe

    thanx singgah gadis kidal..

    Reply
  • November 18, 2010 at 12:08 pm
    Permalink

    salam, kreatif nih.. suke je bace..yang paling best part last sekali hehe evrything fun begins here~:D AfiqBukhari.com

    Reply
  • November 18, 2010 at 4:09 am
    Permalink

    Dalam bnyk2.. sorang jak kurus.. haha.. apapapun.. nice story.. piwit~ ahakz..

    Reply
  • November 18, 2010 at 4:26 am
    Permalink

    selamat berjaya cik tom..

    Reply
  • November 18, 2010 at 4:57 am
    Permalink

    gudluck dear!

    Reply
  • November 18, 2010 at 5:10 am
    Permalink

    Lawa entry Cik Tom kali ni..kreatif..sukaaaaaaaaaaaaaaa.

    Reply
  • November 18, 2010 at 5:35 am
    Permalink

    gud luck cik tom..

    Reply
  • November 18, 2010 at 5:35 am
    Permalink

    gud luck cik tom..

    Reply
  • November 18, 2010 at 7:10 am
    Permalink

    fuiyo? sampai macam ni sekali? boleh menang lah macam ni πŸ™‚

    Reply
  • November 18, 2010 at 7:16 am
    Permalink

    cerita yg sgt teratur,gud luck cik tom πŸ™‚

    Reply
  • November 18, 2010 at 7:31 am
    Permalink

    good luck . nice πŸ™‚

    Reply
  • November 18, 2010 at 8:39 am
    Permalink

    tekanan d dalam berblog mmg akan d rasai oleh mana2 blogger lagi2 yang dah ade reader tetap…takut x dpt nak maintainkan prestasi terbaik kita…

    ape2 pun blog ciktom best dan gud luck!

    Reply
  • November 18, 2010 at 9:07 am
    Permalink

    gewd luck ciktom!hihihi..yup btol..be urself je…cam ifa setakat nie..sume n3 mmg psl ifa+kontest2 je..haha..=)

    Reply
  • November 18, 2010 at 9:28 am
    Permalink

    join kontest ben ke? haha..gud luck

    Reply
  • November 18, 2010 at 10:17 am
    Permalink

    oh..
    cik tom lg hebat…
    maklumla pakar masuk kontes..
    haha..
    sy serender..
    lalala=p

    Reply
  • November 18, 2010 at 11:01 am
    Permalink

    apa maksud penangan ben kat gmbr yg ke 4 tu?

    Reply
  • November 18, 2010 at 11:22 am
    Permalink

    hye cik tom……

    nk kunjung balas nih……

    nice blog n info…gud luck!!!

    Reply
  • November 18, 2010 at 12:23 pm
    Permalink

    ya ya ya. be urself cik tom

    hehe, hope cik tom menang. mmg kreatif lah cik tom neh πŸ˜€

    Reply
  • November 18, 2010 at 12:58 pm
    Permalink

    gud luck buat cik tomato(^^)

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:36 pm
    Permalink

    cik tom!!! jangan la buang shoutmix tu…. hadoii…

    Reply
  • November 18, 2010 at 1:57 pm
    Permalink

    hermm…ada gak ide ciktyom nak buat citer erk..sy ni dh blur..tingin gak nk join..

    Reply
  • November 18, 2010 at 2:30 pm
    Permalink

    cik tom!!!!
    gud luck tau!!!
    terbaeklah entry cik tom!!
    kreatif & tulus ikhlas je ^^

    Reply
  • November 18, 2010 at 2:32 pm
    Permalink

    hehee.. good luck cik tom! pewittΒ¬ πŸ™‚

    Reply
  • November 18, 2010 at 2:43 pm
    Permalink

    suka entri ini.
    two thumbs up!

    Reply
  • November 18, 2010 at 3:01 pm
    Permalink

    terbaek ah cik tom!
    klakar n cara susunan pix yg kemas dan kreatif!
    i loikeeeeeee….
    camne nk vote nie? hehe..

    Reply
  • November 18, 2010 at 3:21 pm
    Permalink

    cik tom..td mish komen entri ni..nape cik tom tak approve..mish tak hantar spam pon..sumpah!!

    mish salu komen..tp mmg jarang nmpak komen mish diapprove..bahasa mish kesat ek sayang??sori..

    Reply
  • November 18, 2010 at 3:22 pm
    Permalink

    fatin dah undi hehe..best cik tom πŸ˜€

    Reply
  • November 18, 2010 at 3:32 pm
    Permalink

    KEPADA KAWAN-KAWAN YANG RASAKAN ENTRY NI BEST.. SILA VOTE DENGAN KOMEN DI ENTRY BEN NI[http://www.benashaari.com/2010/11/cerita-kreatif-undian-dibuka.html]..SILA VOTE NO 21 YE..THANKS YE..SMILE πŸ˜‰

    Reply
  • November 18, 2010 at 3:32 pm
    Permalink

    cik tom..
    gud luck yea..
    happy blogging.. πŸ™‚

    Reply
  • November 18, 2010 at 4:09 pm
    Permalink

    gud luck cik tom sayang~

    Reply
  • November 18, 2010 at 4:28 pm
    Permalink

    hehe…saya tetap vote no. 21…best best!

    Reply
  • November 18, 2010 at 4:47 pm
    Permalink

    gammbbaaatttteeeeee cik tommm ^^ !!!! entri ne pn x kurang hebtnyaaa !!!

    Reply
  • November 19, 2010 at 12:11 am
    Permalink

    gud luck ya!..=)

    Reply
  • November 19, 2010 at 1:24 am
    Permalink

    Best la citer Cik Tom!!Gud Luck!!!

    Follow awak yeeee !!

    Reply
  • November 19, 2010 at 3:40 am
    Permalink

    yeahhh..gud luk cik tom..u deserve to win πŸ™‚

    Reply
  • November 19, 2010 at 3:45 am
    Permalink

    hebatla cik tom..mahu berguru nih

    Reply
  • November 19, 2010 at 4:59 am
    Permalink

    entry cik tom terbaik!

    jom undi cik tom πŸ™‚

    Reply
  • November 19, 2010 at 6:00 am
    Permalink

    go cik tom go! gud luck! jz vote cik tom.. πŸ™‚

    Reply
  • November 19, 2010 at 7:10 am
    Permalink

    KEPADA KAWAN-KAWAN YANG RASAKAN ENTRY NI BEST.. SILA VOTE DENGAN KOMEN DI ENTRY BEN NI

    [http://www.benashaari.com/2010/11/cerita-kreatif-undian-dibuka.html]..

    SILA VOTE NO 21 YE..THANKS YE..SMILE πŸ˜‰

    Reply
  • November 19, 2010 at 10:35 am
    Permalink

    comel aje n3 ni…mmg sedap tomato….
    guud luck!

    Reply
  • November 19, 2010 at 10:41 am
    Permalink

    Good luck sis,saya sokong dari belakang je!!!

    Reply
  • November 19, 2010 at 10:43 am
    Permalink

    Enjoy akak baca nih! cik tom mmng cool! gud luck!!

    Reply
  • November 19, 2010 at 11:57 am
    Permalink

    good luck cik tom πŸ™‚

    Reply
  • November 19, 2010 at 12:37 pm
    Permalink

    waaaa… suke citer cik tom..
    kene jer ngn gambar ni..
    gud lak cik tom..
    gambate kudasai.. :)..
    cik tom mmg kaya ngn idea2 bernas.. mantop πŸ™‚

    Reply
  • November 19, 2010 at 1:57 pm
    Permalink

    Terbaiklah cik tom.. Eh, terbaik ke tabik.. Papejelh.. Ini baru betul2 kering idea..he3

    Reply
  • November 19, 2010 at 2:30 pm
    Permalink

    gud luck gud luck!
    all the best!
    ^^

    Reply
  • November 19, 2010 at 5:30 pm
    Permalink

    gudluck, cik tom, luahan hati yang penuh ikhlas sambil2 join contest. memang kita tak dapat nak puaskan hati semua orang. blogging akan jadi tak happy kalau fikir orang lain je. happy blogging, eh cik tom.

    Reply
  • November 20, 2010 at 12:46 am
    Permalink

    ini bukan kering idea… tapi idea melimpah ruah… menarik… jangan la stress sangat sebab takde entry… bahaya… !!

    Reply
  • November 23, 2010 at 6:01 pm
    Permalink

    gud luck yew cik tom.. sy blogger bruw.. =) arap dpt tunjk ajar..

    Reply
  • November 30, 2010 at 6:22 am
    Permalink

    kadang-kadang saya juga kekeringan idea sampai tak tahu nak update ape..heee

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE