Cik Tom Berpindah Rumah Baru | WordPress Self-Hosting

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia….

Apa khabar kawan blogger yang lain? Nampaknya dunia blogging makin rancak sekarang, semakin ramai blogger yang beralih arah menggunakan domain berbayar dan juga berhosting. Tahniah diucapkan kepada tok esah, IR, fariq dan juga ellen.ย Padin dan Belalang bila lagi nak berhosting?huhu..

Terima kasih kepada semua yang sudi singgah di blog cik tom dan tak lupa juga yang komen bagi semangat untuk cik tom ubahsuai blog di Blog Under Construction. Sebenarnya cik tom bukan ubahsuai design template yang sedia ada sebelum ini tapi cik tom berpindah ke rumah baru iaitu guna hosting wordpress yang cik tom menang dari NetKL bagi bulan Mac. Hadiah hosting bulan February akan cik tom hadiahkan kat adik cik tom, miss yaty. Untung ada kakak macam cik tom ni kan miss yaty? hehehe…

Terima kasih pada semua kawan-kawan yang beli domain dan hosting under refferal cik tom. Pada yang berminat nak berdomain dan hosting sila klik banner di sidebar atau NETKL. Sebagaiย Adab memasuki rumah baru, dengan lafaz “Bismillah” cik tom rasmikan rumah baru cik tom pada entry kali ini walaupun rumah ini belum siap sepenuhnya lagi. hehe… Rindu pulak rumah lama ;(

Layout design blog cik tom

Pada yang bertanya, cik tom guna hosting wordpress pakej myPlatinum. Memang best dan banyak kelebihan guna hosting ni. Setakat 4 hari cik tom berhosting ni alhamdulillah tidak mempunyai masalah cuma pening sebab tak reti langsung pasal hosting ni. Tapi alhamdulillah cik tom ada seorang blogger yang sudi mengajar mengenai hosting. Terima kasih kepada si dia. Identiti dirahsiakan sebab dia pemalu. hehe… InsyaAllah akan cik tom ceritakan lebih lanjut mengenai hosting dan perbezaannya dengan domain akan datang.

p/s: Pada yang nak gambar muka diorang yang cun/macho keluar pada gambar komen wordpress, boleh belajar diย Tutorial Gantikan Avatar di Komen WordPress Dengan Gravatar.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

176 thoughts on “Cik Tom Berpindah Rumah Baru | WordPress Self-Hosting

  • April 8, 2011 at 4:39 pm
    Permalink

    wah wah! ciktom masuk rumah baru.hehehe. ingat salah rumah tadi ๐Ÿ˜› apa pu..tahniah dah pindah rumah baru.. hehe..x tau bila la boleh pindah mcm ciktom.hehehe

    Reply
    • April 9, 2011 at 1:37 am
      Permalink

      jom la pindah rumah macam cik tom juga..kan baru balik honeymoon..masih bersemangat untuk berblogging..hehe ๐Ÿ™‚

      Reply
  • April 8, 2011 at 5:55 pm
    Permalink

    cik tom, alaaa tomato comel dah ilanggg..

    p/s:keje part time je, cik tom..sedih lagi nih
    Jom baca entri terkini rina …Internet lajuMy Profile

    Reply
    • April 9, 2011 at 1:40 am
      Permalink

      tomato dah habis jual la yunk…tunggu tanam yang baru..bila pulak berbuah..hehe…
      ok la keje part time pun asalkan kerja kan sayang…jangan sedih2 ye..

      Reply
  • April 8, 2011 at 6:05 pm
    Permalink

    tahniah cik tom
    diam2 berubah hosting
    akak ni..hosting ke domain ke..kureng tahu sgt..hhehe
    Jom baca entri terkini sarahnajwan …-NGETEH!!-My Profile

    Reply
    • April 9, 2011 at 1:42 am
      Permalink

      terima kasih akak..hari tu akak cakap nak berdomain..tak jadi ker?hee….
      takpe akak…cik tom banyak tak tahu tapi belajar slow2…konpem akak boleh..

      Reply
    • April 9, 2011 at 1:43 am
      Permalink

      thanks sudi sggh ye FA…mmg best pindah ruah baru tapi rumah lama tetap tak dapat dilupakan dan sentiasa dalam hati…thanks sekali lagi..

      Reply
    • April 9, 2011 at 2:20 am
      Permalink

      blog ni memang valid…sekarang domain ciktom.com dah perpindah ke hosting wordpress…untuk penerangan lanjut akan ceritakan akan datang pasal hosting ye.

      Reply
  • April 8, 2011 at 7:32 pm
    Permalink

    wah!tahniah ciktom!pindah kerumah mewah!huhu~
    anyway..
    susah x guna hosting ni?

    landax nak kene ada member yang boleh duduk sebelah landax,ajar pasal WP baru landax berani nak pindah =)

    Reply
    • April 9, 2011 at 2:23 am
      Permalink

      rumah mewah??rumah kayu je ni..hehehe….
      susah tue memang susah jugak…
      tapi insyaAllah kalau belajar slow2 dapat jugak kan..
      lgpun kalau tak faham boleh tanya..

      dah berdomain tue boleh la lepas ni cuba untuk berhosting pulak kan..

      Reply
  • April 8, 2011 at 7:33 pm
    Permalink

    wah..syabas ciktom!! makin berkembang maju nmpknya…tahniah2….jom baca dan komen Pantau Anak Stady Melalui SMS Dan Internet

    tringin shah nk pakai wpress.tunggu sponsor penuh la…hehehehhe
    Jom baca entri terkini shahjiehan …Pantau Anak Stady Melalui SMS Dan InternetMy Profile

    Reply
    • April 9, 2011 at 2:28 am
      Permalink

      baru melangkah setapak lagi berhosting…Sj tue kan dah ada yang nak sponsor blog…
      boleh la pasni berhosting ye…ngee~

      Reply
  • April 8, 2011 at 9:02 pm
    Permalink

    tahniah cik tom dah ade hosting sndiri dah haa…mantop2..hehe

    thnks sbb slalu singgah belog alexa ๐Ÿ™‚

    Reply
    • April 9, 2011 at 1:11 am
      Permalink

      terima kasih..insyaAllah cik tom jenguk kalau kelapangan ๐Ÿ˜‰

      Reply
  • April 8, 2011 at 9:07 pm
    Permalink

    salam cik tom dah ada umh baru..
    blh jer suri dtg lagi bawa kete baru ngheeee

    tahniah dah tukar cat umah kala ungu mmg cun ar heee..

    pstt!! pasni kita singgah menyinggahlah yer ๐Ÿ™‚

    zOOmmMMMM!!!

    Reply
    • April 9, 2011 at 1:12 am
      Permalink

      salam..aah ini rumah baru cik tom…nak naik kereta baru suri…boleh singgah selalu ๐Ÿ˜‰

      Reply
  • April 8, 2011 at 9:26 pm
    Permalink

    rindu uma lama la…ermmmmm tapi berpindah jika untuk kebaikan apa salahnya kan, tak rugi manapun kerna digalakkan berpindah lebih2 dari sifat yang buruk ke lebih baik..

    *jangan suka layan orang yang macam sy ni,suka tunggu dan lihat..sampai bila tak kemana,tahniah ye…salammm
    Jom baca entri terkini achie …Curang l Macam mana nak setia kalau ada lagi baik dari sedia adaMy Profile

    Reply
    • April 9, 2011 at 2:32 am
      Permalink

      haha…berpindah dr sikap buruk ke baik?
      dah tue maksdunya blogspot tue buruk la ni??
      siap nanti achie kena marah..huhu

      *janganlah tunggu dan lihat je..
      amik la tindakan untuk buat juga tapi yang ke arah kebaikan je ye..hee…
      thanks ๐Ÿ™‚

      Reply
  • April 9, 2011 at 1:45 am
    Permalink

    amboi ciktom..
    dh berpaling tadah ke wordpress plak eh.. heheh..
    tahniah2.. slamat maju jaya… ๐Ÿ˜€
    Jom baca entri terkini Solihin Zubir …Simbol Misteri – Celcom KolonyMy Profile

    Reply
    • April 9, 2011 at 2:25 am
      Permalink

      hahaha…mana ada berpaling tadah..
      masih sayangkan blogspot…
      tapi biasalah kadang2 perubahan tue perlu jugak kan..
      terima kasih..
      solihin pun jom la berhosting jugak ๐Ÿ˜‰

      Reply
  • April 9, 2011 at 2:11 am
    Permalink

    wah,,bagusnya berhosting dah. dulu saya berkobar-kobar jugak nak tukar hosting, tapi skrg tak jadi la,,domain je kot nih. Busy, blog pun dah terabai dah.;p tengok kawan-kawan je la dulu berhosting.
    Jom baca entri terkini eiela …Biasiswa Tak Cukup- Sedikit SangatMy Profile

    Reply
    • April 9, 2011 at 2:27 am
      Permalink

      ala takpe maybe pasni turn eiela pulak berhosting…
      cik tom tunggu eiela redi ye..
      kalau kira terabai..
      blog cik tom pun dah lama bersawang jugak sebelum ni..hee

      Reply
    • April 9, 2011 at 10:03 am
      Permalink

      terima kasih affan…so far rasa wp ni best…nampak blog makin mesra dgn google..hee…
      cume ciktom tak pandai tentang setting wordpress…masih cuba belajar..

      Reply
    • April 9, 2011 at 10:05 am
      Permalink

      terima kasih tikuzza…kalau tanya complicated…sejujurnya complicated juga sebab mula dari zero kan..tak tahu apa2 pasal wordpress…tapi tak nak give up sebab dulu pun masa guna blogspot rasa complicated jugak..biasa la perkara baru..bila lama2..insyaallah alah bisa tegal biasa ๐Ÿ™‚

      Reply
  • April 9, 2011 at 7:45 am
    Permalink

    tahniah che tom…
    n tengs psal fanpage 2..huhu
    nnti bole la ajar2 junior blogger ni psal hosting plak kan…bnyak lg ilmu tntang dunia blog ni yg masih xtahu…tp nk blajar…hrap ada yg sudi jd cekgu ^__^
    Jom baca entri terkini nabila …Selamat Ulang Tahun SayangMy Profile

    Reply
    • April 9, 2011 at 10:06 am
      Permalink

      tengs n sama2…
      insyaallah kaalau ada ilmu yang cik tom tahu…
      cik tom akan cuba kongsikan dengan kawan2 yang lain ye..insyaallah…

      Reply
  • April 9, 2011 at 9:37 am
    Permalink

    Wah, semakin bergya.. hebat! cewah.. hehe.. xpa.. blajar bnyak2… nanti beta minta ajar dari cik tom pula.. haha..

    Reply
    • April 9, 2011 at 10:08 am
      Permalink

      bergaya?gaya, mutu keunggulan ek atik..heee…cuba belajar lagi…patutnya atik yang ajar cik tom….bukan cik tom yang atik…kan atik dah lama pro bab2 wp…

      Reply
      • April 9, 2011 at 4:10 pm
        Permalink

        Haha, pro apanya.. masih zero lagi.. hehe.. xpa..kita sama2 kongsi fat cai.. eh? kongsi ilmu.. ahakz..

        Reply
        • April 13, 2011 at 11:46 pm
          Permalink

          sma2 la kita slg tlg menolong ek..hihi

    • April 13, 2011 at 11:49 pm
      Permalink

      maybe rezeki cik tom kali ni..tunggu turn adam pulak pasni…hee

      Reply
    • April 13, 2011 at 11:48 pm
      Permalink

      terima kasih…kendurinya insyaAllah akan datang bila dah siap sepenuhnya..hehe

      Reply
  • April 9, 2011 at 11:49 am
    Permalink

    wah2.. tahniah cik tom.. rumah baru.. nanti lagi selesa la kita nak bersanding kan.. :p

    Reply
  • April 9, 2011 at 12:14 pm
    Permalink

    thanks cik tom sbb ajar sy guna netKL.. sy daftar netKL pun lepas baca entri cik tom tue..

    rumah baru nie baru nmpk matang sikit.. hehe

    ciktom kalo free singgah la blog saya yg dah berdomain tue ya.. kalo ada apa2 kekurangan leh bgtau.. hehe
    Jom baca entri terkini Firdaus Kasim …Nuffnang Pandang Serius pada entri Rahsia Terbongkar NuffnangMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:47 pm
      Permalink

      tahniah…cik tom dah jenguk blog firdaus…rasa ok je blog firdaus..kemas dan menarikk..

      Reply
  • April 9, 2011 at 4:26 pm
    Permalink

    wah semakin meningkat cik tom hehe papepun gud luck dalam arena blog

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:46 pm
      Permalink

      tenkiu…maybe lepas ni qaseh plk berhosting…

      Reply
  • April 9, 2011 at 5:13 pm
    Permalink

    Salam kenal ya cikTom…miahahahaa….tahniah gak untuk Tom…tapi Ellen pun happy sebab hasil mesyuarat tingkap kita dah berjaya akhirnya…hehe…blog ellen tu pun masih banyak yang nak belajar ler..Tom ajar ellen ya…sebab Ellen ni pemalu…pemalu nak minta tlg kat orang lain kecuali terpaksa….miahahahaa….sama sama kita belajar ya…semoga ceria2 selalu..senyum yer!!!hehehee…[aparah komen melalut ellen ni..suka!!!…hehe]
    Jom baca entri terkini ellen …Budak tingkatan 4 ketagih seksMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:45 pm
      Permalink

      hehehe….mmg best borak ngan ellen..nanti ada masa kita buat mesyurat tingkap lg..wink2~

      Reply
  • April 9, 2011 at 7:42 pm
    Permalink

    alhamdulillah!!!

    yeah!! cik tom dah satu family ngan tok esah!! hehe

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:44 pm
      Permalink

      tenkiu…tahniah kat tok esah jgk..nanti boleh tlg2 cik tom setupkan blog..:)

      Reply
  • April 9, 2011 at 8:09 pm
    Permalink

    ceh!haha..memang rasa sangat bertuah ni..hihi..

    tahniah sis..semoga sis terus maju dalam dunia hosting pulak..

    amiin ๐Ÿ™‚

    erk,sape yang pemalu tu?haha
    Jom baca entri terkini miss yaty …Testing one two threeMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:39 pm
      Permalink

      tenkiu tue..entah sape la pemalu..hihi..

      Reply
  • April 9, 2011 at 8:39 pm
    Permalink

    hekhek nanti lama2 cik tom tahu lah , senang je hosting nih

    akk tengok status di cpanel cer cari awstats
    Jom baca entri terkini puanbee …Identiti BlogMy Profile

    Reply
  • April 9, 2011 at 9:17 pm
    Permalink

    cik tom coment luv cik tom nih boleh jer pilih entri , hanya tekan anak panah tu jer..sama cam akk..cuma plugin notify me tu kena setting sikit di dash board akk rasa..try tengok balik di dashboard, tapi akk tk ambikl plugn itu akk ambil plugin comment reply notification try ambik yang sama dgn akk..
    Jom baca entri terkini puanbee …Identiti BlogMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:39 pm
      Permalink

      ooh..tapi cik tom punya xboleh pilih entry…yg pasal plugin notify tue pun cik tom amik yang tue la sama ngan kak bee…tp dia automatik ke email..xde yang boleh tick or untick punye…hee

      Reply
  • April 9, 2011 at 10:32 pm
    Permalink

    bestnye sume ada domain..tingin sangat2 tp xtaw camne..huhu..pepun thniah sume yg dah ade domain sendiri^^

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:30 pm
      Permalink

      tengs dyla…nak blei domain boleh beli di netkl…berminat boleh klik pada banner netkl di sidebar cik tom…

      Reply
    • April 13, 2011 at 11:06 pm
      Permalink

      gaya mutu keunggulan..heheh…eh dah berdomain??wah byk gak cik tom ketinggalan psl mh ni..tahniah ye!

      Reply
  • April 10, 2011 at 12:05 am
    Permalink

    wahh tahniah cik tom..
    makin ramai daa berpindah ke rumah baru.. hehe..
    btw, suka dgn rumah baru cik tom sb kaler purple..
    fav kaler..
    semoga cik tom sukses slalu yaa..
    Jom baca entri terkini dian …SEGMEN – MAHU JADI DIRI SENDIRIMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:01 pm
      Permalink

      tenkiu..skang cik tom dah tukar kaler lain pulak..harap2 dian suka jugak..hehehe…

      Reply
  • April 10, 2011 at 8:21 am
    Permalink

    cian dia ni..mesti bz kan smpi lupa nak update,ketahui diri ini sering merindui entry terkini dgn seksa diri…<–ayat merepek..cool xxx

    Reply
  • April 10, 2011 at 11:37 am
    Permalink

    nama IR tidak bertag.. huhu sedih2.. tahniah yer.. soalan IR tak berjawab lgi.. siapa adam tu ciktom.. kan aritu cik tom beritahu kat IR yg adam gitau kt ciktom IR pakai hosting

    Reply
    • April 13, 2011 at 11:00 pm
      Permalink

      jangan sedih…sori cik tom tak ingat url blog IR sebab tue tak bertag…cik tom edit masukkan balik ye..jangan sedih2…soalan IR tue cik tom dah reply kat wall cik tom..maybe IR terlepas pandang…adam tue adamxis= http://www.adamxis.com.

      Reply
    • April 13, 2011 at 10:57 pm
      Permalink

      tenkiu jai..tue la dah lama tertarik bila tengok jai bertukar ke wp…tapi sebelum ni banyak fikir dan tak berani..heee…cik tom nak belajar dengan jai ni boleh??

      Reply
      • April 14, 2011 at 1:14 am
        Permalink

        Boleh cik tom, xdee masalah.. Apa yang Jai dapat tolong, Jai tolong.. Lagipun, cik tom dah banyak tolong Jai masa guna BS dulu. Cik Tom tolong pun sebab ingat Jai ni perempuan dulu kan..ha3.. Gurau je, jgn mare.. Berani atau x letak kat belakang, yang penting kita cuba.. Belum cuba, kita xkan tahu.. Jai pun banyak benda nak belajar lagi..
        Jom baca entri terkini decrewz …Tarikh Peperiksaan UPSR- PMR- SPM- STAM- STPM- MUET 2011My Profile

        Reply
        • April 23, 2011 at 11:41 am
          Permalink

          hehe…tenkiu jai…

  • April 10, 2011 at 1:48 pm
    Permalink

    aku malas nak guna hosting,
    biar guna yang free je ekekee

    Reply
    • April 13, 2011 at 10:56 pm
      Permalink

      ye ke?hari tu semangat nak berhosting…tunggu padin berhosting jugak sekali ngan belalang…heee

      Reply
  • April 10, 2011 at 6:29 pm
    Permalink

    welcome to the club cik tom ! hehe..ade pape pasal hosting/wordpress boleh jugak nak tanye woot2..kalo bleh tolong saye tolong eh ^^
    Jom baca entri terkini woot woot …perbetolkan niat blogging anda pleaseMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 10:26 pm
      Permalink

      tenkiu2…hehee…wah sedap dah rasa dengar woot2 tawar camtu…kecik tapak tgn nyiru cik tom tadahkan..nanti cik tom nak tanya ek..kat fb la ye…hee

      Reply
    • April 13, 2011 at 10:24 pm
      Permalink

      terima kasih ye etomyam sudi jenguk…cik tom dah guna theme wp awk…tp masih dlm tmpoh menyesuaikan diri ๐Ÿ™‚

      Reply
  • April 11, 2011 at 4:33 pm
    Permalink

    maju cik tom maju dunia berblog ๐Ÿ™‚

    Reply
    • April 13, 2011 at 10:14 pm
      Permalink

      thanks ye…sesama kita support kawan dalam dunia blogging ni ๐Ÿ™‚

      Reply
  • April 12, 2011 at 12:54 am
    Permalink

    weewitt….lawa nyer blog….nanti kalau ReGreat nak buat domain sendiri bila ada rezeki lebih cik tom tolong beri tunjuk ajar yer…
    Jom baca entri terkini ReGreat …New Born BabyMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 8:36 pm
      Permalink

      lawa ek??thanks..huhu..ReGreat bila nak berdomain??insyaAllah boleh je..

      Reply
    • April 13, 2011 at 8:16 pm
      Permalink

      thanks yunk….saje nak mencuba sesuatu yang baru…xnak join ker??

      Reply
  • April 12, 2011 at 12:23 pm
    Permalink

    Pakwi smpai ke sudah la xberhosting…
    nk guna yg free dah laa…huhu

    Reply
    • April 13, 2011 at 8:16 pm
      Permalink

      mana tahu satu hari nanti pakwi terbuka hati nak berhosting..jgn lupa roger cik tom..hehehe

      Reply
  • April 12, 2011 at 6:53 pm
    Permalink

    singgah cnie..knape pndah wordpress??

    Reply
    • April 13, 2011 at 8:04 pm
      Permalink

      sebab nak mencuba sesuatu yang baru…hehee…1 lagi sebab menang pakej hosting dari netkl..

      Reply
  • April 12, 2011 at 10:38 pm
    Permalink

    Tahniah Ciktom!
    Comel theme ni… saya suka sangat….

    Nak tanya, blog header tu (ciktom gadis tomato) awk sediri yg buat ke? atau upah org buat?kat mana..tq

    Reply
    • April 13, 2011 at 7:49 pm
      Permalink

      terima kasih…ni theme cik tom cilok dari etomyam punya..nak buat sendiri xreti..heee….
      header tue cik tom yang buat sendiri…simple je sebab tak pandai nak buat yang canggih2…huhu…

      Reply
  • April 13, 2011 at 12:17 am
    Permalink

    Hi cik tom, mesti excited kan bila di awal-awal ber WP ni kan. Ada benda2 yang tak tahu itu di jadikan satu cabaran. Bila sesuatu itu berhasil, terasa kepuasan tak terhingga
    Jom baca entri terkini mekar …Tortilla Ayam bersama English ParsleyMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 7:45 pm
      Permalink

      memang excited sgt akak bila guna wp ni…cuma ada perasaan takut2 nak ubah or mencuba sebab takut ada efek pada hosting…pengetahuan hosting zero dan masih dalam proses nak belajar….thank ye akak bagi semangat ๐Ÿ™‚

      Reply
    • April 13, 2011 at 7:37 pm
      Permalink

      terima kasih ana…sori lama xjenguk blog ana sbb cik tom busy dan blog pun xterurus..huk3…

      Reply
    • April 13, 2011 at 7:16 pm
      Permalink

      ohh xkeluar ek entry terbaru..maybe bermasalah bila tukar hosting ni…heee….

      Reply
    • April 23, 2011 at 11:57 am
      Permalink

      aah sebab berpindah tue jadi problem dengan feed blog..

      Reply
  • April 13, 2011 at 5:48 pm
    Permalink

    baru ja join NetKL…. termenung dpn PC 3 hr!!… konfius bahasa blogspot…. hehehhehee…

    Reply
    • April 13, 2011 at 6:58 pm
      Permalink

      wah tahniah dah berhosting skang..bagus utk bisnes ami…good luck!
      psst cik tom seminggu termenung tgk wordpress ni…hehehe ;))

      Reply
    • April 13, 2011 at 11:25 pm
      Permalink

      hosting ni kira tempat kita save sendiri segala data mengenai blog kita…nanti lanjut akan cik tom cerita dalam entry..insyaAllah..

      Reply
    • April 13, 2011 at 8:13 pm
      Permalink

      tue tak pasti…maybe masalah untuk awal permulaan or feed yang problem..nanti kena tanya yang pakar..hee..

      Reply
    • April 13, 2011 at 11:40 pm
      Permalink

      delete link ciktom pastu masukkan balik..kalau tak boleh, masukkan ciktom.com/feed

      Reply
    • April 23, 2011 at 11:46 am
      Permalink

      feed problem..kena setelkan dengan cara lain..

      Reply
  • April 13, 2011 at 8:18 pm
    Permalink

    tahniah sebab dah berhosting wp..hehe..^^
    rumah bru ni nmpk lebih coo;..comel..bulat2 sam tomato..hihi :p
    Jom baca entri terkini Bidadari Solehah …SyahduMy Profile

    Reply
    • April 13, 2011 at 8:41 pm
      Permalink

      terima kasih…hee…
      eh nampak bulat ker??heee…

      Reply
  • April 13, 2011 at 9:00 pm
    Permalink

    Selamat datang ke WP ciktom. ๐Ÿ˜‰
    Kalau perlu bantuan plugin untuk SEO boleh cari Headspace2 atau Platinum SEO. Free jer dan yang terbaik.

    PS: Hasil kerja tangan bro etomyam rupanya. ๐Ÿ˜€
    Jom baca entri terkini Sabahan Bloggers Club …SBC May 2011 GiveawayMy Profile

    Reply
    • April 23, 2011 at 10:41 am
      Permalink

      terima kasih sbc sudi jenguk cik tom…owh plugin tue bagus ye..boleh la cik tom cuba..thanks ye atas info plugin tu ye sbc ๐Ÿ™‚

      Reply
  • April 14, 2011 at 7:00 am
    Permalink

    rindu blog cik tom n cik tom skali. blog da byk berubah. suke suke ๐Ÿ™‚

    Reply
    • April 23, 2011 at 11:35 am
      Permalink

      rindu shud..busy ker?semoga sentiasa sihat dan ceria ye..

      Reply
  • April 14, 2011 at 8:01 am
    Permalink

    tahniah. Bukan senang tu nak tukar ke .com bila dah ada blogspot. Ambil masa juga. Tapi percayalah, terlalu banyak kelebihan menggunakan blog dot com sendiri ni..
    Jom baca entri terkini titan …Komisen kedua dari PanduanDplicomMy Profile

    Reply
    • April 23, 2011 at 11:33 am
      Permalink

      memang agak susah permulaan..tapi skang cik tom rasa dah semakin selesa…

      Reply
    • April 23, 2011 at 11:27 am
      Permalink

      insyaallah..nanti cik tom akan cuba share perbezaan keduanya…

      Reply
    • April 23, 2011 at 11:27 am
      Permalink

      eh ni faisal nak volunteer ker?macam best jugak kalau ada yang sudi cantikkan..

      Reply
  • April 14, 2011 at 8:11 pm
    Permalink

    ciktom… nak klik 1 affiliate ni utk ciktom… apa perlu kak buat nih!… sapa nak bg RM tuhhh… hik hik… tahniah… Jawap kat wordpress kak yer… i tunggu!!
    Jom baca entri terkini aza72 …Selamat Datang ke Laman Web AMI KATERINGMy Profile

    Reply
    • April 23, 2011 at 11:26 am
      Permalink

      klik affiliate kat banner sidebar cik tom ye..

      Reply
  • April 15, 2011 at 12:30 pm
    Permalink

    congrats cik tom !
    giler suke konsep blog cik tom sikarang maaa ๐Ÿ˜‰
    Jom baca entri terkini anishaway …Domo KunMy Profile

    Reply
    • April 23, 2011 at 11:10 am
      Permalink

      takpe belalang..cik tom tahu belalang busy…tunggu turn belalang dan padin pulak berwordpress…

      Reply
  • April 16, 2011 at 11:00 pm
    Permalink

    assalamualaikum cik tom
    wah tahniah ye.
    gembira akak cik tom dah pindah ke wordpress self hosting,
    tq kerna sudi follow blogspot akak ye cik tom

    Reply
    • April 23, 2011 at 10:53 am
      Permalink

      waalaikumussalam akak..thanks sudi singgah blog cik tom..

      Reply
    • April 22, 2011 at 11:51 pm
      Permalink

      takpe cik tom pun baru gak berhosting..boleh berhosting bila terbuka hati dan bersedia…hee

      Reply
    • April 22, 2011 at 11:24 pm
      Permalink

      takdelah sop..masih merangkak nak belajar wordpress ni..tak boleh challenge sop yang otai..hee

      Reply
  • April 18, 2011 at 6:26 pm
    Permalink

    bila guna wordpress self-hosting ni mesti akan bertukar-tukar theme. rambang mata dibuatnya dengan theme yang ada tidak kiralah yang premium, freemium atau free.

    cuma bila dan self-hosting di kene rajin backup, takot kene hack. hilang semua data, sia-sia ja.

    selamat berwordpress!
    Jom baca entri terkini eastbullet …Gambar – Aksi Mia Si Kucing TidurMy Profile

    Reply
    • April 22, 2011 at 8:49 pm
      Permalink

      macam mana nak backup hosting ye?tak tahulah..hehe…memang banyak theme cantik2 tapi kalau boleh tak nak kerap tukar sebab skang ni theme ke 2..rasa pening tukar theme di wp..hee

      Reply
  • April 19, 2011 at 10:14 am
    Permalink

    wah….tahniah cik tom…omu tumpang gembira ngan cik tom….omu sibuk sekarang…blog pun tak terupdate….anti omu nak ikot jejak cik tom lah…
    Jom baca entri terkini omurice …Paling bahagia hari ini!My Profile

    Reply
    • April 22, 2011 at 8:23 pm
      Permalink

      jomlah ikut jejak cik tom..kalau ada apa2 nak tahu boleh tanya..insyaAllah cik tom bantu…

      Reply
  • April 19, 2011 at 10:56 am
    Permalink

    bestnya cik tom . mesti dapat banyak experience kan . guna blogspot pastu wordpress pulak . nanti boleh ajar kite pulak ๐Ÿ™‚
    Jom baca entri terkini ezzah …– Schedule For Semester Break –My Profile

    Reply
    • April 20, 2011 at 12:42 am
      Permalink

      insyaAllah boleh je..kalau tak tahu boleh tanya…

      Reply
  • Pingback:Cara Penyelesaian Post Tak Update Di Bloglist - Ciktom

    • April 20, 2011 at 12:16 am
      Permalink

      good luck yunk..pe2 xfaham leh tanya..insyaAllah kalai tahu cik tom cuba jawab..

      Reply
    • April 22, 2011 at 4:24 pm
      Permalink

      buat affiliate hosting tue mula2 kena beli dulu domain atu hosting di netKL…pastu baru boleh sign up untuk affiliate…cik tom sebelum ni beli domain kat netKL..untuk hosting, cik tom menang dari affiliate…berminat nak berhosting atau domain?

      Reply
  • Pingback:Pesanan Pada Yang Copypaste Entry Cik Tom (Sila Copy Secara Berhemah) - Ciktom

    • April 29, 2011 at 2:51 pm
      Permalink

      insyaAllah dalam minggu ni sebab cik tom tengah cari segala info yang boleh..hehe..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE