Cik Tom Study Sains Komputer ke?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..

Cik Tom Budak Sains Komputer ke?? Itulah pertanyaan dari kawan blogger pada cik tom. Bila mana cik tom ada buat tutorial dan pernah tolong beliau bab coding. Cik tom takdelah pandai main coding pun tapi cik tom memang minat nak belajar coding walaupun secara slow motion. Tambahan pulak cik tom ni suka try and error sesuatu menda tue. Tapi ada jugak yang tak berjaya. hehe..

Berdasarkan pertanyaan itu, cik tom nak ceritakan background study cik tom selepas habis Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Selepas SPM cik tom tak berjaya dapat sambung mana-mana IPTA kerana kesilapan isi borang masa apply. Cik tom mintak sesuatu yang menjangkaui result cik tom. Kepada adik-adik sila isi permohonan ke IPTA mengikut kelayakan result masing-masing ye.

Oleh sebab itu, cik tom pun further Diploma Sains Computer di Kolej Teknologi Bestari (KTB) selama satu semester. Kiranya sempatlah cik tom belajar basic coding walaupun dah lupa. Belajar kat IPTS ni agak mahal. So, ayah suruh cik tom apply UiTM untuk intake bulan Disember tahun yang sama. Alhamdulillah cik tom berjaya dapat course Diploma Sains. Siyez cik tom tak minat langsung menda2 sains ni tapi kerana kesian dan harapan seorang ayah, cik tom further je Diploma Sains (Biologi) di UiTM Jengka, Pahang.

Selepas 3 tahun di sana, cik tom further pulak Sarjana Muda Sains Kimia Gunaan di UiTM Shah Alam. Ini pun sama tak minat jugak tapi entahlah cik tom jugak yang mintak first choice. Masa tue pilihan course tak banyak di buka untuk apply intake akhir tahun.

Walaupun tak minat sangat course sains ni tapi demi harapan family cik tom cuba buat yang terbaik. Alhamdulillah cik tom berjaya habiskan degree dengan jayanya dan menunggu tarikh konvokesyen bulan disember 2010 ini.

Sekarang?? Cik tom masih mencari kerja sambil tanam pokok tomato kat blog ni. Bagi yang tanya berapa umur cik tom?? Haa korang kiralah dari detail yang cik tom bagi tue πŸ˜‰

gambar pokok tomato

 

p/s: Tiba-tiba rasa dah tua sangat! ;D

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

59 thoughts on “Cik Tom Study Sains Komputer ke?

  • October 29, 2010 at 1:31 pm
    Permalink

    hehe makin femes la cik tom πŸ˜€

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:31 pm
    Permalink

    ohh dulu cik tom uitm s.a yea..
    sama lah.. tp sy still study lagi skrg.. umor cik tom 24 yea πŸ˜€

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:34 pm
    Permalink

    hehehe. oowh da degree. bla nak sambung master cik tom??

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:37 pm
    Permalink

    umur cik tom??
    ha….lebih muda dari akak..
    pasti..hehehe

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:38 pm
    Permalink

    ala… muda lagi cik tom. konvo pun blom. jgn risau. insya Allah ada rezeki. Papadam dulu, memula kerja biasa2 ajer. jadi kerani. Asal dapat tampung duit poket. sambung masters terus lepas degree. sbb x giveup, akhirnya, dapat la kerja yg setanding dgn qualification. Alhamdulillah.

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:44 pm
    Permalink

    wwaaa..tinggi ilmu Cik Tom….kalu jadi cikgu,mesti cikgu IT tak pun cikgu sains…tahniah in advance pada Cik Tom yang akan bergraduate Disember nih….sayang Tom….

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:47 pm
    Permalink

    wow hebat jugak tu cik tom dah ada degree, agak2 nti cik tom layak keja dlm bidang kimia ke..bgtau la anak akak pun amik lbh kurang kos mcm ni.kej kimia, sama tak cik tom?

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:53 pm
    Permalink

    oooo kamu tanam tomato eh,nak sikit.. kita tanam anggur je..nak x?
    haha, sedih2..

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:56 pm
    Permalink

    umur cik Tom 25 eh?

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:59 pm
    Permalink

    @Afiq Bukhari: tue bukan femes la..tue pertanyaan sbb nak tahu..huhu

    @Amirrah Zawani: yup fakulti cik tom dekat dgn fac mira..kalau mira rasa 24 maka 24 la..hehe

    @Qu azniza ;): master tak tahu lagi yunk!

    @diana:hehe..memang muda dr akak..tp akak tak la jauh sgt kan2..

    @papadam: tenkiu papadam..insyaAllah ada rezeki dpt keje..tp kena usaha jugak eh..huhu

    @ Cikgu Nurin: biasa2 je akak..skang semua dah ade degree..so biase jelah..huk3..

    @sweetsal: yup memang tue bidang keje cik tom akak…a'ah course yg cik tom amik lebih kurang dengan kej. kimia..tp kej.kimia no lg advance+susah dr cik tom..tp bdg keje lbh krg jugak kalau nak mintak..cam bahagian lab kimia, petroleum, quality control dll..hihi

    Reply
  • October 29, 2010 at 2:00 pm
    Permalink

    tahniah Tom…dah maju setapak demi setapak…bangga ngan kawan ellen ni tau!!

    Reply
  • October 29, 2010 at 2:26 pm
    Permalink

    oyeah tom… slmt berkonvo nt =)

    Reply
  • October 29, 2010 at 2:34 pm
    Permalink

    rajin cik tom study πŸ™‚

    Reply
  • October 29, 2010 at 2:37 pm
    Permalink

    ai cik tom…kita sbya…hehe =)

    Reply
  • October 29, 2010 at 3:21 pm
    Permalink

    InsyaAllah ade peluang utk Cik Tom pasni..

    Reply
  • October 29, 2010 at 3:35 pm
    Permalink

    eh cik tom, kalau tanam tomato betul2 mesti banyak untung tu… tomato kan mahal juga.. good luck 4 cik tom

    Reply
  • October 29, 2010 at 3:41 pm
    Permalink

    hahahahaha~~ gomokpendek tau bape umo ciktom!! lalalalala~~

    Reply
  • October 29, 2010 at 4:15 pm
    Permalink

    kak ati masuk shift mlm lak tdy..hehe

    adik ipar kak ati pun bljr sains uitm jengka tapi end of this yr habis xsmpt kot kenai cik tom..

    selamat dpt kerja cik tom! mesti dpt kerja bhg ..lab..kan yg pakai kot putih tu…hihi

    Reply
  • October 29, 2010 at 4:20 pm
    Permalink

    Sepa nak tahu umo Cik Tom? lalalala.. haha.. uuh.. sains komputer.. sya dulu pun skit msuk UKM amek kos multimedia.. tp.. akhirnya.. len kos.. haha..

    Reply
  • October 29, 2010 at 4:45 pm
    Permalink

    woah, cik tom da ade dgree la.. kne maen teka2 plak.. mcm mane nih. heehee.. yt baru nak amek dgree, tu pun xtaw dpt ke x. sedih. sob2

    Reply
  • October 29, 2010 at 8:35 pm
    Permalink

    kan dah jadi pemilik kebun tomato…tak yah lar cari keje.

    Reply
  • October 29, 2010 at 9:16 pm
    Permalink

    umo cik tom 24?:D
    eh xleh main maka2..ekeke
    age is just a number..kan kan :DD
    wahh da nak grad..tahniahhhh:DD nti xkan nak letak pic tomato pakai mortal kut??rahsia sunggoh akak kita ni:)

    Reply
  • October 30, 2010 at 12:12 am
    Permalink

    waa…cik tom..kita sama lol..mish pon amek farmasi sebab famili….eh eh..terharu ada yang senasib..hee~

    Reply
  • October 30, 2010 at 12:45 am
    Permalink

    saya nak teka umur cik tom 22! hehe betul tak?

    Reply
  • October 30, 2010 at 1:06 am
    Permalink

    bestnya kan dah habis belajar.. dni ni ha.. bila nak abis ni nak kawen laksss <— gatai

    Reply
  • October 30, 2010 at 1:21 am
    Permalink

    Pakwi xnak tanya umur Cik Tom….
    sbb anak Pakwi pun ada kat UITM Shah Alam tu…amik ACCA…
    nti kalau Pakwi nk bercinta smula..Pakwi dt smula tanya umur Cik Tom….hahaha….
    Cik Tom jgn maroh deh…
    nti bila buah tomato tu besor..jgn lupa plak hadiah kat geng2 kat blog…

    dan lg satu..tahniah Cik Tom, dah ada degree…bila kita ikhlas, Tuhan tolong kita…insyaAllah…

    Reply
  • October 30, 2010 at 1:31 am
    Permalink

    bia saye teke umur cik tom.
    33??hehe:P

    Reply
  • October 30, 2010 at 2:11 am
    Permalink

    cik tom…kemahiran ICT ni..kene kita belajar sdiri2 kan..mcm akak..cikgu je..dolo2 pandai menaip aje..skr bolehlah berblog bagai…jika suri rumah..lagi akak respect sb dia bijak it jika berblog…jadi moralnya..jika kita hendak belajar..ilmu itu akan dtg walau dlm bukan bidang kita studykan…betul x?

    Reply
  • October 30, 2010 at 7:53 am
    Permalink

    ohh,, penah study kt uitm jengka ek? heh, dekatlah dgn temerloh kan? πŸ˜‰

    Reply
  • October 30, 2010 at 10:56 am
    Permalink

    stdy kat KTB tahun bile?

    Reply
  • October 31, 2010 at 9:06 am
    Permalink

    @ellen: tenkiu ellen..ellen pun sama maju..lg maju dr tom..tahniah!

    @missxyz: tenkiu miss

    @papadam: haha..rajin la sgt..

    @fiz: sebaya ek??hehe..good2!

    @affieza:harap2 camtula..tenkiu dear!

    @ibuintan: hehe..tenkiu akak…nati ciktom bg buah tomato kat akak jgk!

    @gomokpendek:ssshhh…diam2 sudah..hehe

    @ati masrif: hehe..kak ati busy sgt!

    @aretikz: adeh senyap2 suda k..hihi..oh penah nak msk ukm..hihi..tp skang lg bagus kan..

    @pinky: insyaAllah dpt yunk..jgn give up ye πŸ˜‰

    @si biskut: hahaha..xuntung la..byk rugi…

    @alexa: hehe..kalo adik rs 24..24 la jwbnye..mana ade perahsia..tue dah ckp psl background education lagi..hehe

    @najihah sahami: takpe mish..yg pntg kita dpt penuhi harapan famili πŸ˜‰

    @anna: hehe..kalo tue yang anna rs..ye je πŸ˜‰

    @ardini: haha..tak sabar nak kawin tue..

    @amri rani:hehe..pakwi2..ok2 nati ciktom bg kat pakwi buah tomato ye..hehe

    @kebejordan: hahaha..naz ni melampau!!

    @sarah najwan" betul kemahiran ict boleh belajar sendiri..

    @siti" yup ciktom selalu gi temerloh..hihi

    @emilia: tahun 2004 yunk..hehe

    Reply
  • October 31, 2010 at 9:07 am
    Permalink

    ~done here..next entry here i go~

    Reply
  • January 2, 2011 at 9:52 am
    Permalink

    pandainya budak tu…

    xde ke kotak advert..iklan berbayar nak letak banner kita kat wall blog ciktom..heh..heh

    Reply
  • January 10, 2011 at 5:40 pm
    Permalink

    ptutlah blog cntik,ajar la skit cik tom.hehee

    Reply
  • January 12, 2011 at 5:51 pm
    Permalink

    wahh.. besar pokok tomato.. hehee

    Reply
  • January 30, 2011 at 1:11 am
    Permalink

    macam seronok je blajar sains komputer..hikhik

    Reply
  • May 12, 2011 at 11:34 am
    Permalink

    slm hi…slm knl dr akk…im housewife…bru bjink2 dlm dunia blogging ni…akk byk mbaca n bminat sgt dgn IT….dlu bgong sgt xsmbg blajar…

    Reply
    • May 13, 2011 at 8:57 pm
      Permalink

      salam kenal ye akak..selamat dtg ke dunia blogging..

      Reply
  • September 30, 2011 at 6:05 pm
    Permalink

    salam cik tom…hehe kimia gunaan blaja ape ye?? kite amik kimia industry, sekadar brtanye ^_^
    Jom baca entri terkini iza …Penipu Sungguh !!!My Profile

    Reply
    • October 2, 2011 at 5:53 pm
      Permalink

      salam iza..kimia gunaan blaja apa?banyak tue…erm yg penting kimia gunaan ni blaja more to application in industry…blaja guna instrument and how to inspect instrument…insyaAllah nanti cik tom share subjek2 yang pernah cik tom belajar masa kimia gunaan dalam entry akan datang..

      Reply
        • October 12, 2011 at 1:20 pm
          Permalink

          masa belajar rasa susah jugak tapi dah lama2 ok je..aah study ftir, gcms, hplc dll…seronok belajar dan teringin nak jadi chemist..hee

  • October 28, 2011 at 8:31 pm
    Permalink

    salam..saya nk apply kimia gunaan..sy just nk taw,,kos ni kt uitm shah alam ke??or kt kampus lain pon ade??next..ape pluang kerjaya ye??ade x subjek kimia analisis??sbb su stndt kimia analisis dr ipta lain..n berhasrat utk ke uitm amik kimia gunaan

    Reply
    • December 5, 2011 at 12:03 am
      Permalink

      salam..sorry lmbt respon..degree kimia gunaan ada di shah alam dan juga di uitm arau, perlis..peluang kerjaya ialah chemist, lab assistant, research assisstant, QA…dan macam lagi…yup ada subjek kimia analisis belajar masa sem 2 o 3 kalau xsilap…

      Reply
    • January 4, 2012 at 1:06 am
      Permalink

      hi razali…selamat berkenalan jugak..thanks sudi singgah blog cik tom πŸ™‚

      Reply
  • January 27, 2012 at 8:40 pm
    Permalink

    salam cik tom,saya nak tanya..skrg ni saya ambik diploma sains dah sem 6…dlm proses nak pilih kos utk degree…saya masih xde keputusan lg..tp mcm berminat nak ambik kos yg cik tom ambik(sarjana muda kimia gunaan)..
    -nak tanya kampus dy mmg kat induk shah alam ke?
    -pastu nak tnya cik tom skrg dah dpt kerja bersesuaian dgn kos ke? sbb saya risau xde peluang pekerjaan je nanti..harap cik tom dpt mmbantu

    Reply
    • January 28, 2012 at 5:16 pm
      Permalink

      salam fatin..ok ciktom cuba jwab soalan fatin ye..
      1. degeree kimia gunaan terdapat di kampus uitm shah alam dan juga kampus arau, perlis buat masa ini.
      2. cik tom skang kerja sebagai lecturer. tapi based on my other friend ramai bekerja sebagai chemist, QA, QC, research assistant..
      all depend on ur result and skills to get a job dear..

      Reply
    • February 2, 2012 at 12:19 pm
      Permalink

      wslm..ada praktikal selama 3 bulan ketika cuti sem di semester ke 3..kalau dari diploma ke degree hanya selama 2 1/2 tahun..kalau dari matrik ke degree kimia gunaan selama 3 tahun..

      Reply
  • February 2, 2012 at 6:18 pm
    Permalink

    cik tom ni lecturer chem kat uitm kuala pilah ye…blh x nak tahu cik tom punye bilik kat mane? nak tanya lbih lanjut pasal kos ni..InsyaAllah…

    Reply
  • February 2, 2012 at 10:43 pm
    Permalink

    cik tom , saya nk tau ape subjek2 yang akan belajar sepanjang 6 semester tu boleh ? sbb saya dapat kos nie ,still taktau nk pegi ke tak .

    Reply
  • February 19, 2012 at 3:29 pm
    Permalink

    salam cik tom,leh x sy nk tau silibus tuk degree kimia gunaan nie?sy dh cba cri tp smpi skunk xjmp silibusnya..leh x cik tom email kt sy yek..tq..:)

    Reply
    • April 21, 2012 at 1:07 pm
      Permalink

      sorry sangat2 baru on9 tgk komen..nanti ciktom update dalam entry terkini dlm minggu ini..sila alert ye..

      Reply
  • March 8, 2012 at 11:50 pm
    Permalink

    Assalamualaikum ciktom,saya pun minat nak amik applied chem ni..cuma saya nak tau pelan pengajiannya bagaimana..utk pengetahuan ciktom skrg saya blaja di sem 4 dip mikrobiologi uitm..applied chem ni bole transfer credt dr dip saya tu kan?

    Reply
    • May 4, 2012 at 11:57 am
      Permalink

      wslm..boleh transfer credit dr diploma mikrob…budak2 mikrob ramai juga yg smbg deg applied chem..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE