Post navigation

Contoh Rekabentuk Akuarium Kura-kura

Posted on by

Cik tom nak kongsikan contoh-contoh rekabentuk akuarium kura-kura atau tempat tinggal kura-kura yang cantik untuk korang. Thanks pada ash yang bagitahu kewujudan forum mengenai kura-kura ni. Cuma sayang forum ni dah tak aktif tapi still boleh ambil input dari komen-komen forum yang lama. Cik tom terpegun tengok cantiknya diorang ni design akuarium, kolam even bekas plastik jadi tempat tinggal yang superb cantik untuk kura-kura.

Contoh akuarium 1First pic ni, owner kura-kura ni buat tempat tinggal kura-kura dari kolam plastik. Cantik dan selesa sebab luas untuk kura-kura berenang dan berjemur. Pandai je kura-kura ni posing dalam gambar ni. hee..
Contoh Akuarium Kura-kura 2
Contoh Akuarium Kura-kura 2
Contoh Akuarium Kura-kura 2Gambar yang ke 2 hingga ke 4 ni paling cik tom suka designnya dari kesemua pic. Walaupun owner kura-kura ni just guna bekas plastik biasa untuk buat tempat tinggal kura-kura. Memang cantik serba lengkap dengan filter dan juga tempat basking. Teringin nak design camni jugak kat kura-kura cik tom, Diego dan Dora.
Contoh Akuarium Kura-kura 2
Contoh Akuarium Kura-kura 2Yang ni pun sama dengan first pic, owner kura-kura ni letak kura-kura dalam kolam plastik budak-budak. Memang selesa luas cuma bagi cik tom agak terdedah sikit dari segi keselamatan kura-kura tue al-maklumlah umah cik tom ada kucing dan anak buah yang selalu datang. Satu lagi, kolam camni perlukan ruang yang agak luas. Lagi better kalau ada duit lebih terus buat kolam buatan.
Contoh Akuarium Kura-kura 2

Gambar last ni memang superb otak owner kura-kura ni boleh design akuarium kura-kura siap dengan filter (untuk bersihkan air kura-kura) dan juga tempat basking (berjemur). Tengok tue siap ada tangga untuk kura-kura panjat naik ke atas time basking.

Kalau dah minat manusia sanggup buatkan apa sahaja asalkan tercapai hasrat di hati. Sama la kalau lelaki minat kereta sanggup habiskan duit ribuan ringgit untuk beli dan modified kereta. Yang perempuan pulak sukakan pinggan mangkuk dan barang kemas sampai sanggup menyimpan/ bayar ansuran untuk beli barang yang diidamkan. Cuma bila membeli tue beringatlah adakah tue satu keperluan atau kehendak??

Sumber gambar: Forum Red Ear Slider A.k.a Common Green Turtle, Kura-kura hijau yang comel

********************************************************
klik sini

28 thoughts on “Contoh Rekabentuk Akuarium Kura-kura

  1. ni betul2 minat kura2 ni..
    kalau cik tom boleh kupas ttg keistimewaan jadikan kura2 sbg binatang kesayangan lg best kot, sbb anak akak dh bape kali request kura2 ni wat balik umah..akak je x layan..tp kalau ada something y best..teringin jugak..

    • memang yang buat akuarium ni peminat kura2..hee…ok insyaAllah akak..ciktom cuba share keistimewaan/kelebihan kura2 ni in future ye :)

    • semua contoh akuarium kura2 ni cantik..yup betul kura2 ni senang je nak bela…rajin tukar air dan bagi makan on time..aah ade kes pelawat blog ciktom bagitahu kura2 mati sebab anak2 dia terlebih bagi makan kat kura2..huhu

  2. hehe wa ade 4 ekor kura2..umur dlm 2 taun lebih…mase beli dulu beso ibu jari..skang ni dah beso tapak tangan…wa pk2 nak letgo je kura2 ni sbb kesian plak kura2 ni dah beso sgt….wa duduk apartment jek so xde space yug cukup nak letak aquarium beso2…ingat nak lepas kat tasik, tp x smpai ati plak..takut kene mkn ngan biawak ke ape ke…so if ade sape2 interested nak bela, drop email kat wa…ade 4 eko…kalo bleh, amek la sume…hehe…email wa kat tok.kadok@gmail.com

    • salam..ciktom xpasti area lembah klang..tapi try cari kedai jual haiwan peliharaan..memang ada jual akuarium ni…akuarium untuk kura2 sama dengan ikan..cuma tambah deco untuk tempat kura2 ni berjemur sbb sifat semulajadi kura2 suka berjemur..

    • kalau sempat cik tom tulis detail..tp cik tom cite terus dlm komen ni..biasa aquarium paling penting letakkan batu2 kecil untuk kura2 panjat/ bertenggek untuk berjemur..selain itu boleh masukkan aksesori lain macam pokok, batang pokok or jambatan kecil mengikut kesesuaiuan sais akuarium..