Di Manakah Janji Manismu Sayang??

Sekarang banyak betul blogger yang anjurkan contest, giveaway (ga) dan segmen. Tahniah kerana menjadi blogger yang makin kreatif dan kritis. Tapi cik tom nak bagi sedikit pandangan or tips tersirat untuk korang yang ada ura2 nak anjurkan contest dan ga.

Sebagaimana blogger yang kenal cik tom, memang tahu cik tom memang rajin sangat menjoinkan diri untuk contest dan ga ni. Tapi sekarang cik tom dah kurang join walaupun ramai yang tag. Kenapa dan mengapa??

Ramai blogger yang buat contest dan ga tapi bila dah join tak pernah pun pergi jenguk entry/bagi respon seperti drop komen β€œThanks join. Penyertaan anda diterima”.

Hanya buat contest semata-mata untuk tambah follower+trafik tanpa sedikit pun niat untuk beramah mesra+tambah kenalan.

Buat contest terlalu lama sampai berbulan hingga blogger yang lain pun dah lupa.

Tarikh tutup contest dah lama tapi nak umum siapa pemenang makan masa sampai terlupa camtu je.

Contest dah tutup dan pemenang dah diumumkan tapi sampai sekarang hadihnya tak muncul2.

Bukan semua contest/ga cik tom pernah menang tue dah dapat hadiah taw. Ada yang dari bulan 8 hari tue still tak dapat2 lagi. Di manakah janji manismu??Masa nak ajak semua orang join contest bukan main beria2 tapi lepas tue senyap camtu je.

Kalau dah berjanji seeloknya ditunaikan. Kalau rasa diri tak mampu tak perlu la anjurkan contest macam cik tom ni tak pernah anjur mana2 contest/ga. So, kepada yang nak buat contest/ga tue beringatlah ye. Pada yang pernah buat contest/ga jangan la pulak terasa. Kecuali la memang korang buat perkara di atas. Bak kata orang siapa makan cili dialah terasa pedas eh..

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

55 thoughts on “Di Manakah Janji Manismu Sayang??

  • December 24, 2010 at 7:16 pm
    Permalink

    betul 2 cik tom,,
    sokong sesangat,,
    kalau setakat nak up trafik n bilangan follower je baek terus terang je,, abes cite kan,,
    xyah susah2 nak anjur ga/contest,, heheh,,
    abes la kawan kene serang jap lagi,

    Kategori Sahabat Blogger Mengikut Negeri

    Reply
  • December 24, 2010 at 6:16 pm
    Permalink

    ala tom..takpe la tak dapat hadiah..biarkan je..cik tom lambat approve komen rasa macam tak puas la komen..

    Reply
  • December 24, 2010 at 6:34 pm
    Permalink

    aah betul3..
    ana pon ade 1 GA yg menang 2nd prize tp still x dpt2 lagi (T__T)
    tah2 tuan blog yg buat GA tu dah lupe nak pos πŸ™

    Reply
  • December 24, 2010 at 7:34 pm
    Permalink

    sangat menyokong. thats why syafiq tak suka masuk contest pape pon.tag ke hape, memang tak join..haha

    p/s : biasa la nak naik trafik n folower..mula janji manis, pastu dah selesa lupa la kan.. macam pepatah, habis madu sepah dibuang!

    Reply
  • December 24, 2010 at 8:35 pm
    Permalink

    uish..ada jugak yang lupa daratan camtu?..hehe..xpalah cik tom..nanti diorng terasa lah pedas tu..heheh

    iqbal pun jarang2 join ga,tgk la kalau sempat join..hehe..

    Reply
  • December 24, 2010 at 9:52 pm
    Permalink

    ayoyo!!!
    itu la, kadang2 je gue join..
    hehehee

    Reply
  • December 24, 2010 at 11:13 pm
    Permalink

    dni lak tak sempat nak join. ramai tag. ada yang siap perli2 lagi macam sombong bongkak tak nak join. tapi bukan sesaja tak nak join. dni banyak keje nak buat. kalau free, pasti dni join setakat termampu. huuhhu… kecil hati juga dengan sikap pengetag yang 'memaksa'. kalau nak tag tu biarla ikhlas sikit… orang tak buat, janganlah ambil hati. mungkin busy, terlupa, dan ada sebab tersendiri. salah satu sebab dni tak join GA di blog ardinihumaira.com adalah kerana nak jaga hati pihak pengiklanan. kalau dni join GA dan letak banner kat tepi macam tak fair pula kan… diorang bayar untuk letak banner tu. tu pasal dni wujudkan blog khas untuk GA contest… satu lagi award…. alahai… bukan tak nak jawab. tapi dah jawab yang tu… takkan nak jawab lagi, kan…

    tentang hadiah pula, dni pernah dapat after 6 months… hingga dah lupa dni sepatutnya dapat hadiah daripada GA tu… kalau GA dni lak baru dua kes yang tak sapai pada pemenang. satu kes orang tu pindah rumah… satu lagi kes dah 3x dni hantar hadiah tapi pemenang tu cakap tak sampai2 hadiah pada dia. alamat dah betul. hairan juga dni. last week ada dni pos lagi hadiah dia.. jadi masuk kali ke-4… tapi dia tak inform apa2 juga. pemenang lain seramai 30 orang dni pos sekaligus semuanya sampai. heran sangat2. posmen yang buat hal atau erm… tatau nak kata apa. huhu…

    adeih dah macam karangan satu entry lak komen dni ;p lariksssssssssss

    Reply
  • December 24, 2010 at 11:29 pm
    Permalink

    pedas jugak n3 ni…pada mereka yg pernah buat kontest…Tapi alhamdulillah kontest omu buat semua omu dah bagi hadiah dan kalau lambat omu bagitau kat dorang..omu pun bila tgk baliklah peserta ade jer yg tak follow omu, mentang2lah omu jenis tak straight sgt..maklumlah first time buat kontest..kontest omu buat xperlu kene tag2 sbb menyusahkan orang…nak join bila dorang rasa nak join jer…hehehe…apa yang cik tom kata semuanye ,memang kene…pahtu pasal tak jenguk tu, kadang2 blog dorang asing antara blog kontest dan blog asal dorang.kadang2 omu tak tau nak jenguk mana dan nak letak link mana kat xchange link omu bagi tanda menghargai dorang.

    Reply
  • December 24, 2010 at 11:50 pm
    Permalink

    satu lg ciktom..bab nak umum pemenang tu..bukan main suspen lagi…tajuk tulis pengmuman pemenang..tapi n3 ckp benda lain..pastu dia srh tgu next n3…tp bila kita tgk next n3 dgn tajuk yg sama pun xde lagi..klau stkt skali tu ok la..ni tak, lepas 2,3 kali kata nak umum pemenang, x jgk umum2…huhu…
    peringatan utk sy jgk ni…

    Reply
  • December 25, 2010 at 12:04 am
    Permalink

    xpnah jd ag kes cmni, @mybe xprasan..huhu, tp xelok la gitu, menabur jnji je lbih..utk kbaikkn diri sndiri saje.

    Reply
  • December 25, 2010 at 12:24 am
    Permalink

    Betul Cik Tom…yang buat GA tu,kenkadang nampak sangat nak upkan traffic deorang jer…nak ucap salam kat kita ni pun payah, itu pada Cik Tom yang femes,bagi akak yang ciput ni,lagi laaa deorang tak pandang…masuk GA ingat nak hubung silaturrahim,pas tu wat senyapppp je…

    Reply
  • December 25, 2010 at 12:52 am
    Permalink

    betullah cik tom
    ada satu kes tu..lama sgr nk umum pemenang..akak pom gatallah pi tgk blog tu yg xhapdet pun..nk tinggalkan jejak kat shoutmix..dibannya IP akak..adesss..pe mende motipnya????
    hampeh betul..

    bab jenguk penjoin kontes tu wajarlah sbg tanda menghargaikan..ni jenguk pom tak utk say tq..hampeh..2kali hampeh..hahahaa..

    tu psl skrg..maleh nk menjoinkan diri…hehehee..baik tumpu pada buat entry sb jom kita kd blogger hebatttttttttt….

    Reply
  • December 25, 2010 at 1:23 am
    Permalink

    πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚
    terbaeekkk!!!!

    Reply
  • December 25, 2010 at 1:25 am
    Permalink

    cayaaalaaa cik tom! πŸ˜‰

    Reply
  • December 25, 2010 at 1:43 am
    Permalink

    btol2..
    tapi tak semua kot..huuu..
    ada juga yg on the time..:)
    ira xpernah buat GA / Contest ag..hee
    join2 pernah…sbb free kan tengah cuti sem lagi…
    kpd yg anjurkan contest tu n x tepati xjanji…
    bak kata nabil ..
    " Lu Pikirlah Sendiri " ..:PP

    Reply
  • December 25, 2010 at 1:44 am
    Permalink

    hai cik tom,da tukar domain ye, cantik blog baru ni..lama tak jenguk cik tom..
    dah janji nak bg tkkan buat2 lupa kot,nampak sgt le buat contest tak ikhlas kan..sabar yer..:)

    Reply
  • December 25, 2010 at 2:19 am
    Permalink

    sabar cik tom. haha.
    mesti ade yg sentap ni kang. stakat yt join cntest ni ok je la. owner yg x jenguk pserta contest tu mngkin ade, kite kne ingat kalau contest da beratus-ratus org, kdang2 owner dy busy. xsempat nak jenguk peserta. blogger ni pun ade life sndri. xsmpat nak hadap blog 24 jam. xsmpat nak beramah msra. kalau pserta dy slalu beramah mesra, owner msti layan. tp kalau pserta pun tahu hantar link j, owner pun xleh wt ape kan. eh, ape da merepek pjang gile. ok, sorry cik tom. hehe

    Reply
  • December 25, 2010 at 10:19 am
    Permalink

    stuju gak tp stuju gak kata2 cik pinky tu kdg2 nak komen sume penyertaan x sempat nak2 kalo tenet yg lembab pastu keje plak byk..kdg2 blog dorg ni penuh ngan widget, bercinta nak tgu abes loading pastu x buat popup window plak lg la seksa jiwa batin..tp follow la jugak, x rugi pun kan..

    dah 5 tahun, kes belum selesai

    Reply
  • December 25, 2010 at 2:22 am
    Permalink

    cik tom T____________T contest dalia ok x..dalia g komen kat sume ..tapi kelmarin je time line xok xleh nak komen2…maybe dlm 4 5 blog je kot…huhu

    Reply
  • December 25, 2010 at 2:37 am
    Permalink

    Pernah menang tempat kedua contest

    dah nak dekat 3 tahun berblog still tak dapat adiah lagi…

    =(

    Reply
  • December 25, 2010 at 2:47 am
    Permalink

    a'ah cik tom. betul tuh. iqa pun dah malas nk join ga or kontest tuh sume.

    memakan masa berbulan2.

    Reply
  • December 25, 2010 at 3:00 am
    Permalink

    btl apa yg cik tom tulis tu..tak salah diorang ni nak up traffic cara cam ni tp biarlah betul caranya…janji kena tunai, kalau tak boleh, ada masalah terus terang je..tak perlu la bila dah traffic tinggi, follower dah ramai, ters diam membisu…

    Reply
  • December 25, 2010 at 3:03 am
    Permalink

    dah lupa masuk contest..

    Reply
  • December 25, 2010 at 3:04 am
    Permalink

    susah jugak nak buat contest kan.

    kalau dah menabur janji, kenalah kotakan.
    baru betul.

    πŸ™‚

    Reply
  • December 25, 2010 at 3:23 am
    Permalink

    Salam pagi cik tom…
    Jai baru skali je join contest, pas2 sampai skrg x penah join mana2 contest.. Bukan sebab malas, tp mmg bz giler bulan nie, maklumlah cuti skolah, kje jaga highway camnilh, bz je memanjang..

    p/s : garangnya theme baru cik tom nie..he3. Azam baru cik tom nak jadi garang ke? he3

    Reply
  • December 25, 2010 at 3:27 am
    Permalink

    i totally agree with the statements u make. Some bloggers did that kan?Thats why nanti lama-lama GA dan contest ni akan jadi hambar je. Tapi cik dya pun nak wat lucky draw jugak nanti dan bersalin sunyi je blog hamba ..hehe…hopefully cik dya tak termasuk dalam golongan yang cik tom describe tu ..hehe

    Reply
  • December 25, 2010 at 3:39 am
    Permalink

    echah pn jrg sgt join cntest.hehe..join giveaway pn xpenah gak.lgpun xde luck la sis..heheh..

    sis!xboleh nak on ym.line slow sgt.,mggu dpn dh balik u,nnti ym time tu k.:)

    Reply
  • December 25, 2010 at 4:12 am
    Permalink

    selalu jugak dengar kes ni. mmg tak patut sangat kan.

    farhah pon baru join beberapa contest. mostly tak smpai due date lagi. tak tau la menang ke tak. ahha. tapi arap2 penganjur yg farhah join tu tak macam ciri2 cik tom sebut. hehe.

    eh cik tom la buat contest pulak? =)

    Reply
  • December 25, 2010 at 4:29 am
    Permalink

    ala lambat lak komen utk entry nih…
    hee…belalang jarang join contest so x brp tau sgt hal2 mcm nih.klu join pun blm tentu menang…

    tp contest yg belalang buat aritu rasenyer semua peserta belalang g jejak dan ucap terima kasih.ade sesetangah tue belalang follow balik mereka…

    rasnye mane2 blogger yg nak buat contest dan GA mmg patut take note kata2 ciktom nih…

    Reply
  • December 25, 2010 at 4:37 am
    Permalink

    owh yeke,hurm..semoga mereka2 yang nak buat GA or contest jadikan iktibar…dan semoga ikatan yang terbina disini kekal hingga ke akhirnya…sabar k dear,ada rezki kamu dapat hadiah tu,insyaAllah akan dapat juga….peace =]

    Reply
  • December 25, 2010 at 4:53 am
    Permalink

    Cik tom

    saya sekrg pun berjinak2 ngan contest..tapi org yg buat contest cam sombong ler..lain kali jgn harap nak join lagi

    Reply
  • December 25, 2010 at 5:18 am
    Permalink

    hmm masalah juga kan kalau ada yang buat perangai macam ni. cikbelog jarang join kontes dan tak pernah join GA. ada yang tag GA tapi bila pikir banyak kali, malas plak nak join.heee

    Reply
  • December 25, 2010 at 5:31 am
    Permalink

    hahahaha.. pernah terkena. adiah tak sampai2.. tapi tak apa lah. saya halalkan. mungkin ada masalah yang tak dpt d elakkan.. πŸ˜‰

    pernah buat contest, kadang tak leh nak salahkan penganjur gak. ada peserta yang tak ambil tahu lepas join. πŸ˜‰

    Reply
  • December 25, 2010 at 5:33 am
    Permalink

    betul tu cik tom..
    sebab tu akak tak berani lagi buat kontest ke apa..
    kena rancang betul2 benda ni..
    sebab ni melibatkan janji kan..
    bukan boleh suka hati je janji itu ini padahal habuk pun tak de..

    Reply
  • December 25, 2010 at 6:25 am
    Permalink

    entry best ni.. πŸ˜‰

    Reply
  • December 25, 2010 at 6:53 am
    Permalink

    betul tu cik tom. join ga byk2, tp yg terjah blik bpe kerat je. haha. yg x bestnye bila dorg umum pmenang pon x.

    Reply
  • December 25, 2010 at 7:00 am
    Permalink

    manusia cik tom.. ada yg lebih lembut lidah.. huk3~ =.="

    Reply
  • December 25, 2010 at 7:45 am
    Permalink

    betul…sblm nk bt sstu ga or contest tu…patot berfikir dlu…fiz pun ad berfikir nak buat ke x ga/contest ni…masih berfikir-fikir…boleh ke x…

    psst…cik tom dah tukar theme bru eh…lawa..lawa…terserlah ke'tomatoan' tu…hehe

    Reply
  • December 25, 2010 at 7:58 am
    Permalink

    entry yang bagus, bernas dan pedas.. πŸ™‚

    jz nak buat ga lagi ni.. harap2 cik tom n kengkawan yang lain sudilah join..

    Reply
  • December 25, 2010 at 8:02 am
    Permalink

    betul juga apa yg ciktom tulis ni..renung2kan! πŸ™‚

    Reply
  • December 25, 2010 at 8:22 am
    Permalink

    ada…gak join tp.. xdengar pon pmenang

    Reply
  • December 25, 2010 at 9:38 am
    Permalink

    Weehuu ~ adakah diri ini tergolong? jeng3x~ hehe.. setuju bangat deh.. sebelum apa2.. kena sedia segalanya.. hehe..

    Reply
  • December 25, 2010 at 9:49 am
    Permalink

    macy xpna join gve away. contest 2 kali asenye. hehe

    Reply
  • December 25, 2010 at 12:41 pm
    Permalink

    cik tom,betul 2 cik tom..
    ade sorg ni kire glamer tau.sye duk tggu result tp xde pun keputusan die.die ade ckp thanx tp pas2 mmg xde nk tgur2 pun.ciktom xwat ga pun sll je sggah blog sye.terharu sye ciktom.sbb 2 sy syg ciktom.xpyah buat ga sudi sggah blog sye yg biase2 2..hehe
    muaxxx!!

    Reply
  • December 25, 2010 at 12:58 pm
    Permalink

    haha kak bee tak terasa sebab kak bee menjalankan amanah penuh tanggunjawab..

    Reply
  • December 25, 2010 at 1:23 pm
    Permalink

    Salam cik tom..hari ni baru sempat jenguk cik tom..setuju benar dengan entri cik tom ni..FS belum dapat bagi komitmen sangatlah untuk join contest atau GA ni…Apapun, tak boleh la buat macam tu kan..Unfolollow kang baru tahu.hehe

    Kerana Hantu Kak Limah, Kami Terpisah

    Reply
  • December 25, 2010 at 1:38 pm
    Permalink

    salam

    yang ni memang syira setuju cik tom

    paling-paling ucaplah terima kasih , tahulah kita bahawa kita masuk senarai atau tidak.

    bila dah tahu result menang tu, walau kita tidak menang, apa salahnya bagitahu juga…

    masa nak ajak joint beria-ia je. πŸ™

    sebab tu kadang2 malas je nak joint walau kena TAG ..

    Reply
  • December 25, 2010 at 3:31 pm
    Permalink

    mmg ada yg ambil kesempatan dari traffic kontest..
    bg yg tak bg hadiah tu,. harap kawan2 list kan.. bg pengajaran kpd yg dah buat atau akan buat..
    contoh si blur… yg menang iphone tp habuk pun tadak..
    ramai yg join kontes tu.. termasuk sop..

    Reply
  • December 25, 2010 at 6:33 pm
    Permalink

    btol la..
    stuju ngan cik tom..
    http;//lurvemecuppycake.blogspot.com

    Reply
  • December 26, 2010 at 1:40 am
    Permalink

    huhu.. camtu ke cik tom..
    lady x pernh masuk.. jadi x tahu..
    x ptt la mrk buat janji tp x tunaikan..
    salah satu ciri2 org munafiq..

    Reply
  • December 26, 2010 at 4:09 am
    Permalink

    betul juga kata cik tom tu..
    ada yg buat semata2 nak up traffic ja.. at lis singgah lah bg tau penyertaan diterima ka apa ka.. ada juga yg smpai berbulan2.. agak2 lah kan.. πŸ™‚

    Reply
  • December 27, 2010 at 1:08 pm
    Permalink

    Salam.. Kak Nur tak pernah pula alami masalah tak dapat hadiah.. Tapi kalau dah pandai nak anjurkan contest kena la tunaikan janji. Satu lagi, kurang gemar bila ada yg meletakkan syarat mesti jadi follower. Itukan tak elok tu, paksa orang suruh follow.. Harap siapa2 yg nak anjurkan GA atau contest tak lupa dengan janjinya..

    Reply
  • December 28, 2010 at 3:45 am
    Permalink

    betul2! banyak contest/GA letak syarat kena jadi follower

    Reply
  • Pingback:Hadiah Giveaway dari Rubi, Syifa dan Ellen - Ciktom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE