Diego dan Dora Berpindah Rumah Baru Yang Besar dan Selesa

Pada yang tak tahu lagi cik tom ada bela sepasang kura-kura kecil kononnya sebagai Teman Hidup Cik Tom. Permulaannya cik tom hanya beli seekor je kura-kura tue pada 18/10/2010. Bila rasa dah selesa cik tom beli seekor lagi pasangan kura-kura ni yang ada diceritakan di entry Ini Bukan Entry Lucah

Cik tom confius pasal jantina kura-kura tue tapi penjual tue cakap memang tengok bawah cengkerang. Kalau berlainan tue maknanya jantina bertentangan. Oleh sebab cik tom nak bagi nama kura-kura tue jadi cik tom pun pergi belajar Tips Mengenali Jantina Kura-kura.

Lepas dah tahu jantinanya cik tom kahwinkan kura-kura kesayangan cik tom di Wedding Of The Year Diego & Dora. Dengan menggunakan Tips Penjagaan Kura-kura Kecil Versi Cik Tom kura-kura kesayangan cik tom, Diego dan Dora sekarang semakin membesar dan akuarium a.k.a rumah diorang tinggal sebelum ini sudah semakin kecil dan sempit.

 


So masa balik rumah cuti tahun baru cina yang lepas, cik tom beli bekas yang lebih besar untuk keselesaan Diego dan Dora. Gembira kura-kura 2 ekor tu dapat rumah baru yang lebih selesa dan besar. Siap merangkak ke sana dan ke mari dengan bebas.

Dengan bertukar rumah baru ni harap-harap boleh la bertambahnya pulak bilangan penghuninya. Pasni boleh timang cucu daripada diorang pulak. Erk kura-kura bertelur ke beranak? haha….


gambar kura-kura kecil yang aktif dan comel

Dulu, kesian Diego dan Dora duduk berhimpit-himpit dalam akuarium yang kecil

 

gambar kura-kura kecil dalam akuarium comel

Sekarang, Diego dan Dora boleh duduk lebih selesa dalam rumah yang lebih besar


p/s: pada yang berminat nak bela kura-kura dan rasa banyak perkara nak tanya?boleh refer entry ni dulu; Penjagaan Kura-kura | Segala Soalan dan Jawapan Mengenainya

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

26 thoughts on “Diego dan Dora Berpindah Rumah Baru Yang Besar dan Selesa

  • March 12, 2011 at 4:37 am
    Permalink

    kura2 sy dua2 ekor meninggal…
    ntah bila nk beli baru.. T_T
    sedih..

    Reply
  • March 12, 2011 at 4:49 am
    Permalink

    dua ekor kura2 kecil yg bela dulu dah mati..anak terlupa sampai kering air..uwaaaa!!!

    Reply
  • March 12, 2011 at 5:01 am
    Permalink

    salam cik tom..c hat ke?nk tnya
    sy ne ada sekor kura2..
    kura2 tu sy bli kat msia
    so sy ingat nk bawa balik egypt
    so rasa2..lepas x kt airport?
    huhu

    Reply
  • March 12, 2011 at 5:12 am
    Permalink

    dora the explorer ngan go diego go!

    Reply
  • March 12, 2011 at 5:50 am
    Permalink

    erkk..takut nak bela.huhuhuh…

    Reply
  • March 12, 2011 at 6:09 am
    Permalink

    blogwalking sini…
    salam perkenalan

    nice header and nice blog!

    Reply
  • March 12, 2011 at 6:12 am
    Permalink

    patut beli yang lebih besar lagi dari yang itu cik tom…

    Reply
  • March 12, 2011 at 6:45 am
    Permalink

    kalo yang arnab lak takder ke tips penjagaan beliau..

    Reply
  • March 12, 2011 at 6:54 am
    Permalink

    cik tom nie apalah..sy ngtkan apalah tadi…hehehe

    Reply
  • March 12, 2011 at 7:09 am
    Permalink

    allolloo.Tom,nanti amek pic close up deorang..eh *deorang* keee…dekekura…he he he..

    Reply
  • March 12, 2011 at 7:18 am
    Permalink

    lepas ni belikan katil dan gobok lak ye cik tom..
    hehhe

    Reply
  • March 12, 2011 at 8:32 am
    Permalink

    omeinye kure2 cik tom hik2

    Reply
  • March 12, 2011 at 11:36 am
    Permalink

    Setuju dengan Ghost Writer, alang2 tu cik tom.. hehe.. apapapun, jangan biarkan mereka berada di tempat yg sempit terlalu lama.. tkut2 cengkerang mereka jd bruk.. mcm kura2 sya.. huhu.. skrg dah besar tmpt dia.. lg bisa.. haha..

    Reply
  • March 12, 2011 at 12:33 pm
    Permalink

    hoho comel sungguh ;D

    Reply
  • March 12, 2011 at 12:33 pm
    Permalink

    hoho comel sungguh ;D

    Reply
  • March 12, 2011 at 1:27 pm
    Permalink

    alolo kiutnye.. susah tak nak jaga?

    ingatkan mende laa td diego& dora.. kiut nama nikelodean tu..hehe

    Reply
  • March 12, 2011 at 2:34 pm
    Permalink

    dah besar eyh.. mcm best jugak bela kura2 ni.. nti lah kalo rajin nak gak bela 🙂

    Reply
  • March 12, 2011 at 7:45 pm
    Permalink

    tak lama lagi, cik tom kena beli akuarium yang lagi besar la, sebab kura2 ni cepat jer membesar.
    time study dulu saya pun ada bela kura2. masa beli tu kecik jer.
    lama2, makin besar. saya bawak balik kampung & bagi anak sedara jaga. few months lepas tu, dah mati. waaa~ sedih giler. rasa bersalah pon ada sebab kura2 tu mati. 2 ekor plak tu. 😐

    Reply
  • March 13, 2011 at 5:00 am
    Permalink

    comel nye…cik tom dah ada nama ke utk cucu cik tom nnti??huhu

    Reply
  • March 15, 2011 at 5:57 am
    Permalink

    yala..mcm best je pelihra ni,cuma tkut tak leh nak jaga pulak..ehehe

    ciktom bila??lalalalalalaaa~

    Reply
  • March 17, 2011 at 1:39 am
    Permalink

    Salam ciktom,

    Mekar bela ikan aje ciktom. lagipun xselalu ada rumah. takut tak sempat nk jaga. Ikan mekar pun kalu xberi perhatian,mudah benar mati. itu yg sedih tu

    jom belajar buat macaron

    Reply
  • April 7, 2011 at 10:30 am
    Permalink

    diega n dora skrg dah makin besar la..update la gmbar diego n dora besar…hihi 🙂

    Reply
    • April 7, 2011 at 2:42 pm
      Permalink

      lupa nak amik gambar terbaru…nanti balik la amik gmbr baru diego n dora..hee

      Reply
  • Pingback:Sinopsis Filem Cinta Kura-kura - Ciktom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE