Domain Di NETKL Terbaik Berdasarkan Pengalaman Blogger

Pada ramai yang bertanya mengenai domain yang cik tom beli dari mana?? Cik tom beli domain ni dari NetKL. Apa itu NetKL?? Cik tom nak explain panjang2 tapi terbatas waktu nak menaip sebab nak kena tidur awal. So, cik tom copy paste maklumat mengenai domain dari ZAERย (link diremove sebab error 404 not found)ย dan ubah sedikit ayat dia yang asal.


 

 

 

Apa NetKL?
NetKL merupakan satu rangkaian yang menawarkan perkhidmatan pendaftaran domain name dan hosting bagi sesiapa yang inginkan domain name sendiri.Tapi yang bagus dan berbeza berbanding syarikat lain, korang boleh dapatkan panduan secara langsung dari admin live chat yang bertujuan untuk memudahkan korang dalam pembelian domain name.Satu persatu panduan akan diberi.Tanya je ape yang korang rasa nak tanya tentang domain name ni.Comfirm admin akan cuba sedaya upaya jawab.

Harga Untuk Domain name?
Kalau korang nak tahu details pasal pricing domain name ni,sila klik Banner netKL dalam blog cik tom or dalam entry ni.Tapi yang pasti, harganya berpatutan. Berbaloi la dengan services yang diberi. Kalau tak percaya,korang try la tanya blogger lain yang dah berdomain.

Masa Untuk Publishing Domain name?
Selepas korang dah tunjuk bukti pembayaran kat pihak NetKL, lebih kurang dalam 15-20 minit domain name blog korang dah boleh dipublishkan. Ternyata gunakan perkhidmatan NetKL ni cepat dan pantas.Tup-tup domain name dah dipublishkan sekelip mata.

Macam mana nak tukar URL blog ke domain name sendiri?
Korang jangan risau,segala setting yang berkaitan dengan blog,korang serahkan pada pihak NetKL,sebabnye 100% pertukaran domain name ni,telah dibantu sendiri oleh pihak NetKL. Tup-tup je blog korang dah bertukar kepada dotcom. Caj untuk setup ni cuma RM3 je. Tak payah pening kepala fikir nak setup macam mana.

Apa kesan kalau korang tukar Domain name ni?
Sebenarnya ada banyak kesan bila korang tukar domain sendiri ni. Antaranya;

1.Rank Alexa ( Automatik rank korang jatuh,sebab pakai URL ( Domain name ) baru.
2.Page Rank ( Jatuh jugak sebab bertukar link )
3.Nuffnang ( Trafik pada hari yang korang tukar domain tu,tidak akan dikira )
4. Bloglist korang akan hilang so better backup dulu ye.
**Jangan korang bimbang mengenai BE or ME. Penukaran domain ni tak memberi effect pada BE korang. Cuma korang kena la pergi update domain baru pada website nuffnang.
**Jangan korang bimbang url blog ini akan automatik berubah kepada domain yang baru sekiranya blog korang tersenarai di dalam bloglist blog lain. Kiranya dah direct berubah. So no need to change it ๐Ÿ˜‰
Tue serba ringkas mengenai domain yang baru cik tom faham sikit2 dari NetKL dan juga blog zaer. huhu..Nak tahu lebih lanjut klik je pada banner dalam entry ni or dalam blog cik tom tue. Jom ramai2 berdomain.


 

 

credit: Zaerย (link diremove sebab error 404 not found).

p/s: sambung esok pulak..nite..

 

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

64 thoughts on “Domain Di NETKL Terbaik Berdasarkan Pengalaman Blogger

  • December 22, 2010 at 6:55 pm
    Permalink

    cik tom,kalau echah nak berdomain cik tom boleh tolong x?

    Reply
  • December 22, 2010 at 7:04 pm
    Permalink

    oo.thanx c tom syg!!baru faham

    Reply
  • December 22, 2010 at 7:08 pm
    Permalink

    nak bayar mcm mne.. makin lame makin suke blog cik tom nie.. hehe !

    Reply
  • December 22, 2010 at 9:09 pm
    Permalink

    wahhh bagusnya cik tom…i sampai sekarang x tau apa tu domain…

    Reply
  • December 22, 2010 at 9:11 pm
    Permalink

    kire cik tom tak beli direct dari blogspot la ek?OOo..ML mati2 ingat cik tom beli direct dari blogspot.=D

    Reply
  • December 22, 2010 at 9:43 pm
    Permalink

    aiseh..macam rasa tergoda lak dengan n3 ciktom nih..tapi apapon kena tunggu tahun depan gak lar ye…

    Reply
  • December 22, 2010 at 10:58 pm
    Permalink

    oooo
    acmtu rupanya,

    raa nak tukar domain jugak.

    hehehee

    Reply
  • December 22, 2010 at 11:18 pm
    Permalink

    wahhhhhhh~ x aci..SJ nk jugak wat domain~

    Reply
  • December 22, 2010 at 11:25 pm
    Permalink

    Apapapun.. tahniah atas kemajuan.. itu jak cakap dari post yang satu.. hehe.. rupanya netkl.. uuh.. kita berlainan.. yezza..

    Reply
  • December 23, 2010 at 12:47 am
    Permalink

    oo..
    lady faham ๐Ÿ™‚
    tq yer cik tom..
    teruskan menulis.. berbakat betul cik tom ni ๐Ÿ™‚

    Reply
  • December 23, 2010 at 12:55 am
    Permalink

    tahniah tom, tp kan ciktom, cm klu kitepunye link klt bloglist org lain efect la kan??kn?

    Reply
  • December 23, 2010 at 1:54 am
    Permalink

    dni guna serverfreak ๐Ÿ˜€

    Reply
  • December 23, 2010 at 2:27 am
    Permalink

    hai lah syg..cik tom..
    kpah nak jawab yg cik tom tanya tu..
    blog Diarilapuk tu..kisah benar/diari hanya bila ada mood nak tulis jer..
    blog kakaktua tu perihal kesihatan/temujanji kpah dgn hospital
    blog main nya ialah effa-k-poh…
    sila2lah..

    Reply
  • December 23, 2010 at 2:50 am
    Permalink

    wah.. cik Tom dapat info dari zaer ya ๐Ÿ™‚
    terbaik la..bagus2..pasni mesti blog ni lagi mantap..da pakai (dot)com…

    Reply
  • December 23, 2010 at 3:28 am
    Permalink

    owhhh baru paham..

    Reply
  • December 23, 2010 at 4:04 am
    Permalink

    wahhh~ nmpk cam best je la cik tom~ ^_^

    Reply
  • December 23, 2010 at 4:45 am
    Permalink

    ciktom, tahniah tau… hehe..

    ciktom.. kita ada tag kontes kat ciktom….

    Reply
  • December 23, 2010 at 8:30 am
    Permalink

    harap cik tom boleh buat entry pasal kebaikan guna domain ni..
    akak langsung tak tau apa kebaikan dia..
    sebab tu kalau ada yang buat kontest hadiah nye domain ni akak kurang tertarik..

    Reply
  • December 23, 2010 at 9:54 am
    Permalink

    wahhh.. ini macam menarik. nti cek chun pikirkan ๐Ÿ™‚

    Reply
  • December 23, 2010 at 11:02 am
    Permalink

    tahniah sissy ๐Ÿ™‚

    Reply
  • December 23, 2010 at 12:02 pm
    Permalink

    ooo , dah ade domain yea cik tom . caya lah ! hehe ๐Ÿ˜€

    Reply
  • December 23, 2010 at 12:20 pm
    Permalink

    cik tom, omu dah beli domain pahtu kita bayar…pahtu? Omu guna bukan kat blog omurice tapi blog satu lagi…nak cuba dan nak tgk dulu dan merasa pengalaman…cik tom balaslah…cik tom balas kat entri jiwa yg meronta2 sbb n3 tu kene tapis dulu komen…huhu…thanks cik tom…

    Reply
  • December 23, 2010 at 12:23 pm
    Permalink

    tom dah setting untuk google webmaster sekali?

    Reply
  • December 23, 2010 at 5:27 pm
    Permalink

    OH OK dah faham..ngehhh

    Reply
  • December 30, 2010 at 8:29 pm
    Permalink

    tenkiu cik tom… yeah!

    Reply
  • January 1, 2011 at 9:38 am
    Permalink

    Akak pun berminat domain sendiri,tp tggu keadaan relak dr kesibukkan …

    Reply
  • January 6, 2011 at 9:24 pm
    Permalink

    Salam…juzz nak share, dah dekat setahun pkai servis netkl, good servis, boleh chat dgn dieorg time opis hour…but skrg pkai domain jer laa…sbb hosting sendri dgn wordpress x besh sgt…then dah stick pd hosting blogger jer…lg besh, senang nk edit html semua…harga NETKL klo ikutkan pandangan kasar stakat nie plg rendah dalam malaysia…bulan depan nak renew utk 2 thn plak…hehehe

    Reply
  • February 4, 2011 at 3:50 am
    Permalink

    nk tanya nih…katakan kita guna domain dari netKL abis tu hosting pakai sapa punya? netkl ATAU blogspot?

    Reply
  • February 5, 2011 at 4:06 pm
    Permalink

    @โ–บizzafey: kalau just beli domain je dari netKL, hosting tue akan guna free hosting dari blogspot…

    kalau nak guna hosting sendiri..boleh je beli hosting+percuma domain dari netKl…

    ada pelbagai pakej yg disediakn..boleh klik pada banner netKL utk lihat lebih lanjut ๐Ÿ™‚

    Reply
  • February 18, 2011 at 4:31 pm
    Permalink

    btul skokng!..MK skrg pkai NetKl..mmg trbaik!!

    Reply
  • February 19, 2011 at 8:07 am
    Permalink

    cik tom..hrga yg die jual domain 2 sme dh dikira charge tuk 3 inggit 2 kew..

    Reply
  • February 20, 2011 at 2:53 pm
    Permalink

    @kam_hafiz: harga domain rm31.60 utk dotcom…kalau nak suruh pihak netKL yg setupkan kena tambah lagi rm3…so total semua rm 34.60 ๐Ÿ˜‰

    Reply
  • February 25, 2011 at 5:27 am
    Permalink

    terbuka sudah ati mo ada domain sendirik kunun

    Reply
  • March 21, 2011 at 4:18 pm
    Permalink

    cik tom..kalau beli domain ngan netkl ni dia akan guna bogspot or ape?hehehe..taufiq buta sikit bab2 domain ni.. ๐Ÿ˜‰

    Reply
  • April 3, 2011 at 7:28 am
    Permalink

    cik tom, sy nk tukar domain baru skang.. apa first step yg perlu sy buat??

    Reply
  • April 4, 2011 at 10:58 am
    Permalink

    @Taufiq Wr: kalau utk nama domain ada macam ada yang .com/.net/.com.my/dll…boleh buka tgk kat netkl;

    http://billing.netkl.com/aff.php?aff=1123

    takpe mula2 mmg xtau..cik tom dulu pun blur2…byk bertanyakan kwn blogger yg lain baru la berani ambil keputusan domain berbayar..

    good luck!

    Reply
  • April 4, 2011 at 11:01 am
    Permalink

    @Firdaus Kasim: nak tukar domain 1st step kena pergi web netkl dan cek url yang firdaus nak guna tue still available lagi atau dah ada yang beli…kalau belum boleh book domain tue…pastu follow up step yg disediakan…byr melalui transfer online or bank in..email butiran bayaran…

    pe2 maklumat lanjut boleh chat dgn admin netkl dengan klik "live chat" sekiranya kuar status "online"..

    http://billing.netkl.com/aff.php?aff=1123

    Reply
  • April 7, 2011 at 3:12 pm
    Permalink

    mamat pun mmng dalam perancangan guna hosting n domain dari net kl..

    Reply
    • April 7, 2011 at 3:30 pm
      Permalink

      kalau begitu daftar la under cik tom ye..hehehe ๐Ÿ˜‰

      Reply
    • May 3, 2011 at 7:53 pm
      Permalink

      kalau nak beli domain under cik tom klik pada banner cik tom ye atau;
      1) mula2 masuk website netkl; http://billing.netkl.com/aff.php?aff=1123
      2)cek availability domain yg dyla dengan klik pada menu “DOMAIN”
      3)masukkan domain yg dyla nak dlm kotak pastu klik “CHECK AVAILABILITY”
      4)harga untuk domain [dot]com rm31.60
      5)kalau masih available leh klik “ORDER NOW”
      6)Tick “ID Protection (FREE!)”, nameservers tue biar je tak payah adjust pe2…pastu terus klik “UPDATE CART”
      7)Klik selesaikan pembelian
      8) Isikan butiran dyla>tick kaedah bayaran dan t&c>siap klik selesaikan pembayaran
      9)nanti akan dapat nombor invois
      10) Klik menu “payment”untuk senarai akaun bank yg dyla boleh nak bayar
      11)dah bayar emailkan nombor invois, rekod bayaran, id n pasword blog ke; [email protected]

      *lupe 1 lagi kalau nak suh diorang setupkan semua tukar domain tue kena charge rm3..jadi semua rm34.60..kalau nak buat sendiri rm31.60 je..tapi ciktom xreti setup sendiri so cik tom byr je rm34.60…kalau xfaham boleh tanya cik tom atau kat netkl tue “LIVECHAT”.

      Reply
    • May 13, 2011 at 9:22 pm
      Permalink

      tenkiu dan tahniah ye iqbal…welcome to the club..hee

      Reply
  • May 14, 2011 at 8:12 pm
    Permalink

    salam,
    pjaz nk tnye lagi,

    kalau nk beli hosting dan domain,
    kne charge jgk ke untuk setup?

    then,
    pjaz x faham psl kne backup bloglist tu,
    maksudnye?

    tq psl mklum balas cik tom sblm ni,
    ๐Ÿ˜‰
    Jom baca entri terkini pjaz …Apabila Bas Sekolah guna NOSMy Profile

    Reply
  • Pingback:Apa Itu Domain, Hosting dan Perbezaannya - Ciktom

  • October 4, 2011 at 10:10 am
    Permalink

    Memang berbaloi untuk dapatkan dot com dari netkl nie, hanya register,bayar duit domain dan tunggu netkl setupkan kesemuanya untuk kita.Baru bertukar ke dot com,memang pagerank jatuh dari 2 ke 0
    Jom baca entri terkini LoveHijau …Penulisan Aku Kena Curi ?My Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 11:17 pm
      Permalink

      standard mmg mula2 tukar domain pagerank (jatuh) and alexa rank(naik) akan berubah..tp nanti lama2 akan naik dgn cepat..dun worry..byk kelebihan tukar domain ni..tahniah!!

      Reply
  • October 23, 2011 at 3:13 pm
    Permalink

    as salam ciktom, apa bezanya jika beli [domain dengan hosting[ & [domain tanpa hosting]? berdasarkan plan daripada NetKL, domain + hosting disediakan untuk wordpress, manakala untuk blogspot hanyalah domain sahaja. adakah akan menjadi masalah jika guna domain tanpa hosting? tQ

    Reply
    • December 5, 2011 at 12:52 pm
      Permalink

      salam..sori ye ciktom br bkesempatan nk bls komen..kalau just beli domain tanpa hosting means hanya domain yang berbayar tapi segala gambar n entry di save dalam server percuma blogspot…manakala kalau beli domain+hosting..nama domain + segala file dan image kita simpan dalam server cpanel kita sendiri…takde masalah kalau nak domain tanpa hosting sbb permulaan dulu ciktom domian dulu kemudian baru hosting..cuba kalau mampu sebaiknya ambik pakej hosting+percuma domain…boleh baca entry ni utk faham lebih lanjut; http://www.ciktom.com/perbezaan-domain-dan-hosting/

      Reply
  • January 8, 2012 at 1:12 am
    Permalink

    Tkasih cik tom.. baru la terang dan jelas bila dah baca entri awak ni.terima kasih ye

    Reply
  • January 19, 2012 at 11:57 pm
    Permalink

    salam, saya telah daftar 2 hari, tapi mash tak dapat, agaknya berapa lama lagi baru dapat,?

    Reply
    • January 23, 2012 at 4:58 pm
      Permalink

      biasa kalau daftar terus automatik dapat siap dalam masa 24 jam..kalau ada masalah boleh tanya direct pada customer service netkl..

      Reply
  • February 22, 2012 at 1:09 pm
    Permalink

    salam, lama tak dengar khabar berita, bantulah sikit tengah pening lagi ni.

    Reply
    • April 21, 2012 at 2:06 pm
      Permalink

      salam..sorry sy jrg on9 busy dgn kerja..kl ada apa2 nak tanya boleh komen/ email..

      Reply
  • February 22, 2012 at 1:10 pm
    Permalink

    macam mana nak masuk banner netkl dalam entri macam ciktok ni? tolong ajar sikit

    Reply
    • April 21, 2012 at 2:05 pm
      Permalink

      copy code banner yg diberi dlm website netkl dan paste dalam entri..sama je macam blogspot.

      Reply
  • Pingback:Komisen terkumpul NetKL-Domain dan Hosting - Ciktom

  • Pingback:Kelebihan Domain Berbayar Berbanding Domain Percuma - Ciktom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE