Domain Oh Domain | Mana Yang Terbaik??

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…………

girl dream

Cik tom tengah berkira-kira nak tukar url blog ni kepada [dot]com. Harap2 la tercapai sebelum akhir tahun ni. Banyak tips bagitahu domain yang kurang dari 10 words tue yang terbaik. Zaer pun bagitahu camtu jugak. 1 lagi tips seeloknya domain tue biarlah berkaitan dengan nama blog supaya mesra engine carian (SEO). So, cik tom nak tanyalah pendapat korang apa domain yang terbaik patut cik tom amik. Cik tom ada 2 cadangan je setakat ni;

1) www.ciktom.com

2) www.ciktomato.com

Atau korang ada idea untuk domain yang lagi best untuk cik tom?? Harap korang sudi tolong ye. Terima kasih atas segala usul korang πŸ˜‰

p/s: domain je dulu…hosting akan datang sebab tak berapa faham lagi..huk3…
p/s2: komen di entry sebelum ni tak abis lagi approved…sambung lewat malam ni pulak..

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

71 thoughts on “Domain Oh Domain | Mana Yang Terbaik??

  • December 18, 2010 at 11:05 am
    Permalink

    ciktom.com

    kui3.. lagi besh.

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:07 am
    Permalink

    saya rasa domain ciktom.com .

    sebab domain tu pendek dan takyah nak taip panjang2 sangat. hehe.

    domain saya panjang jugak. tapi sayang la nak tukar.. T_T

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:09 am
    Permalink

    Wahh~ Dah beli ke domain Cik Tom? Hmph. Shag pilih http://www.ciktom.com

    Orang kenal Cik Tom dengan nama Cik Tom. Kalau taruk Tomato takut orang tak jumpa πŸ˜€

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    Cadangan saya mula dengan domain dahulu sebab ciktom dah lama guna blogspot supaya pengunjung biasa dengan nama domain dahulu. Apabila dah confident beralih ke hosting senndiri tapi perlu diingat apabila mengunakan hosting sendiri banyak perkara kena buat sendiri sebab apabila guna blogspot semuanya sudah tersedia cuma perlu buat setting. Kemahiran menggunakan FTP dan Cpanel adalah satu pengalaman yang baru perlu dipelajari. Happy blogging ya. peace πŸ™‚

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    saya pilih ciktomato. hehe.

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:14 am
    Permalink

    akak suka yang pertama..
    sebabnye rasa2 akak le ada sorang lagi blogger yang pakai nama tomato..
    boleh keliru gak la..
    jadi akak lebih suka nama yang mula2 tu..

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:22 am
    Permalink

    http://www.ciktom.com lah senang

    haha akk pun nk tukar domain sebelum akhir tahun nih…nk buat entry lah jugak nanti, tp bee tuh dah tk boleh..tk best

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:22 am
    Permalink

    cik tom, miza pilih

    "www.ciktom.com"

    memandangkan semua orang kenal cik tom dengan nama "cik tom" dan cik tom pun membahasakan diri cik tom kat dalam entry dengan nama "cik tom" so pandangan miza seeloknya ciktom pilih "www.ciktom.com"

    hehehe πŸ™‚

    Tahniah yaa. tak lama lagiakan ber dot com πŸ™‚

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:22 am
    Permalink

    mish setuju yang mula2 tu. http://www.ciktom.com.

    nice nama tu. hehe.waa..cik tom dh nak beralih ngan domain lak ek. tahniah sayang!

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:48 am
    Permalink

    hosting ngan domain laen ke?
    ape beza dye?

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:49 am
    Permalink

    hi cik tom, ni pendapat anishaway

    kalo ciktom.com..
    knp ciktom ? name penuh ape?
    jenuh plk ciktom nak jawab

    kalo ciktomato.com..
    oh ciktom suke tomato gilergiler tu pasal panggil ciktom en!?

    anish vote no.2.
    ehehehe

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:57 am
    Permalink

    ciktom.com!prefer this one!

    Reply
  • December 18, 2010 at 12:18 pm
    Permalink

    keen suke yg 1st tu.. lg senang ingt! ^_^

    Reply
  • December 18, 2010 at 12:26 pm
    Permalink

    ciktomato kot lebih baik.:)
    tomato xleh hilang kot.

    Reply
  • December 18, 2010 at 12:29 pm
    Permalink

    nak tukar cm ne ye c tom?? kita tukar senirik ke? tak faham la. cite sikit

    Reply
  • December 18, 2010 at 12:58 pm
    Permalink

    wah… sonoknya dah nk buat domain~ nk jugak..tp camne erk.. huhu..

    klo buat "cik"tom.com..nnt klo dah kawen kene tukar puan lak… hehehe..

    tomatogurl.com pon boleh jugak… cam cite tomatoman mase dulu2 jer…hihik

    Reply
  • December 18, 2010 at 1:11 pm
    Permalink

    pilih ciktomato.com

    Reply
  • December 18, 2010 at 1:12 pm
    Permalink

    tomato.com dah ada orang pakai belom?

    Reply
  • December 18, 2010 at 1:21 pm
    Permalink

    ciktom nak hosting sendiri ke percuma?

    Reply
  • December 18, 2010 at 1:23 pm
    Permalink

    ifa rasa ciktom kot…sebab ciktomato cam ramai lak nie..hihi

    Reply
  • December 18, 2010 at 1:26 pm
    Permalink

    hehee..

    ciktom.com

    ini yg terbaeekkk..go girl go..

    Reply
  • December 18, 2010 at 1:50 pm
    Permalink

    ape2 je cik tom.. asal kn cik tom suke.. org tetap terjah blog best nie !

    Reply
  • December 18, 2010 at 2:20 pm
    Permalink

    kejap eh cik tom..saya pulak yg x faham.
    Mcm mane cik tom nak dpt domain kalau x sewa hosting? Free kah?

    saya vote utk tomatogurl.com ..hehe.

    Reply
  • December 18, 2010 at 2:30 pm
    Permalink

    ciktomato.com

    comel jer bunyik ^^

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:11 pm
    Permalink

    ciktom pun ok πŸ˜€
    pendek dan seng hehe
    seng org nak bukakan πŸ™‚

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:23 pm
    Permalink

    Memandangkan ikut nama blog.. dah xda lagi tomato gurls life macam tu.. hehe..

    cukuplah ciktom.. senang di taip.. jangan mcm blog beta.. panjang bebenor.. gara2 lum thu apa2 kan msa starting.. huhu..

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:42 pm
    Permalink

    hmmm cik tomato ??

    Reply
  • December 18, 2010 at 4:09 pm
    Permalink

    salam

    cik tom,, syira pun bercadang nak pakay dot.com gak… tapi memang blurrr lagi sekarang….

    nak pilih url pun satu hal..

    kebetulan betul la…

    kalau minggu ni tak hujan, kita jumpa kat rfc nak tak? syira tak pergi lagi sana πŸ™‚

    Reply
  • December 18, 2010 at 4:21 pm
    Permalink

    no 1 ! hehe..comey g2..ciktom.com

    Reply
  • December 18, 2010 at 4:24 pm
    Permalink

    hmm.. dua2 nama tu mmg dah bagus sbb itu mmg identiti cik tom.. tp yg tak besnya bila dah berdomain ni.. suma start from 0. mcm jz hari tu, tak pe la gak.. baru lagi.. tu pun trasa sayang.. lambat nak mendaki balik.. apatah lagi cik tom.. dah ready ke untuk semua tu? hehehe.. πŸ™‚ good luck cik tom!

    Reply
  • December 18, 2010 at 4:51 pm
    Permalink

    cik tomato..camne nk buat stiky note? che ajo teman buat nih ha..jenuh x dapat2…plis2… SJ budak baru…

    Reply
  • December 18, 2010 at 5:39 pm
    Permalink

    vote untuk ciktom.com
    domain pendek juga penting untuk SEO πŸ™‚
    dan mudah ingat

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:41 pm
    Permalink

    ntah la!!
    tapi gue lebih suka dgn ciktom..
    heheee

    Reply
  • December 19, 2010 at 1:33 am
    Permalink

    nak domain gak tp xtaw cane nak buat..huhu..betol2..pilih nm yg mesra dan senang orang ingat cik tom..

    Reply
  • December 19, 2010 at 2:29 am
    Permalink

    byk nak komen ni

    1st – saya lebih suka yg kedua

    2nd – dah la buat blog review x ajak. org nak join

    3rd – cik tom kena tag untuk 100 penulis. buatlah klau rajin

    4th – rinduuuuuu cik tom πŸ™‚

    sekian

    Reply
  • December 19, 2010 at 3:29 am
    Permalink

    wah.. blog cik tom sudah semakin mantap. kalau dengan domain sendiri lagi lah ngetops..

    cadangkan : ciktom.com.. πŸ˜‰

    Reply
  • December 19, 2010 at 4:11 am
    Permalink

    hebat ah nk ada domain sndiri

    Reply
  • December 19, 2010 at 5:32 am
    Permalink

    saya suka yg no2 cik tom ^_*

    Reply
  • December 19, 2010 at 8:23 am
    Permalink

    sy suka lagi kalo http://www.ciktom.com

    sebab orng semua dh gelarkan cik tom mcm tue,,lagi best..
    sape yg tak kenal cik tom yng friendly nie…

    Reply
  • December 19, 2010 at 9:36 am
    Permalink

    suka yang 'ciktom.com' tuh.

    emm tapikan. tak rasa ke kalau da pkai domain mcm nnti org2 yg tenet dia slow susa nak load? ntah la maybe saya je kot. sbb selalunya mmg susa gle nk bk blogger yg pkai domain. =(

    Reply
  • December 19, 2010 at 9:45 am
    Permalink

    itu ke maksudnye domain..oooo…cam mane nak tuka ek cik tom.Nanti ajar ek=)

    ML vote for ciktomato.com sebab your banner and macam mana org kenal ciktom is from tomatogurl..And ciktom tu just panggilan di kalangan blogger. So,tak lari la dari idea lama=)

    Reply
  • December 19, 2010 at 9:55 am
    Permalink

    prefer ciktom.com

    Reply
  • December 19, 2010 at 10:26 am
    Permalink

    Sokong nak buat [dot] com… Erm… Cadangan nama.. ciktom[dot]com.. Sape setuju angkat 'mouse'..he3

    Reply
  • December 19, 2010 at 11:38 am
    Permalink

    i suggest ciktomato.com
    comel gituu πŸ™‚

    Reply
  • December 19, 2010 at 12:00 pm
    Permalink

    dua2 tu pun mcm ok je..gudluck cik tOm!

    Reply
  • December 19, 2010 at 1:05 pm
    Permalink

    ciktom.com so kiuttttt ohhh..

    Reply
  • December 19, 2010 at 3:03 pm
    Permalink

    yang no.1 tu best jek…sesuai n senang nak igt…

    Reply
  • December 19, 2010 at 3:08 pm
    Permalink

    best nye dah nak tukar domain.. ciktom ok kot..

    Reply
  • December 19, 2010 at 3:49 pm
    Permalink

    ciknor suke ciktom.com:)

    Reply
  • December 20, 2010 at 2:27 am
    Permalink

    dalia cadangkan ciktomtombak haha ampunnnn gurau je..better ciktom.com sbb dah dikenali sbgai ciktom kan..t snng sikit org nak igt…
    congrats ciktom syg ciktom hehe…
    ciktom.com
    ciktom.com

    malam ni ngigau hehe

    Reply
  • December 20, 2010 at 8:41 am
    Permalink

    saya undi ciktom.com
    hehe
    ciktom da buat poll ke?hehe
    da lame x mengundi ni =p

    Reply
  • December 27, 2010 at 3:28 am
    Permalink

    salam

    syira tag cik tom utk n3 ini..

    Reply
  • Pingback:NescafeAis.Com - Akhirnya Aku Pakai Domain Sendiri [NescafeAis.com]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE