Enjoy Authentic Malaysian Cuisine at Papparich Today!

Enjoy authentic Malaysian cuisine at Papparich today! | Assalamualaikum dan salam sayang… Malaysia sebuah negara yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan budaya sememangnya terkenal dengan keunikan makanan yang kaya dengan pelbagai citarasa. Daripada hidangan nasi, lauk pauk sehinggalah ke kuih muih serta pencuci mulut. Semuanya memang enak-enak belaka dan menjadi favourite ciktom sekeluarga.

So, pasti ada tertanya restoran mana yang ada disediakan semua hidangan asli rakyat Malaysia?

Enjoy Authentic Malaysian Cuisine at Papparich Today

Bagi ciktom sudah semestinya Papparich menjadi pilihan kami sekeluarga menikmati hidangan identiti Malaysia. Teringat kenangan kali pertama kitorang jejak kaki ke restoran Papparich ialah sewaktu ciktom follow suami berkursus di Puchong, Selangor. Masa tu kitorang menginap di Kinrara Resort dan suami ajak dinner kat luar je.

Kitorang macam mati akal jugak masa tu nak makan kat mana. Lagi – lagi suami masa tu nak makan chicken chop, ciktom nak makan satay dan anak ciktom, adira suka makan nasi ayam. Uish dilemma nak cari restoran yang serve semua menu kitorang nak ni. haha.. Waktu tu dengan bantuan Uncle Google, ciktom search information restaurant that serve authentic Malaysia cuisine berdekatan dengan Kinrara Resort.

Hasil carian ialah restoran Papparich. Terus gerak ke sana. Pergh memang ramai dan ciktom suka interior design yang simple but elegant. Bila tengok menu Papparich serius memang rambang mata nak makan. Semuanya nampak sedap dan menyelerakan.

Papparich | Go Global, Eat Malaysian

Papparich serving up the taste of home with a promise of delivering an authentic Malaysia cuisine anytime, oanywhere. Starting first Papparich outlet in Malaysia in 2006. Now growing to 100 Malaysian outlets and all over the world. Papparich bring the best of Malaysian delights with over 200 items on their menu from
the Malay, Chinese and Indian Cuisine with a twist of South East Asian flair.

Enjoy authentic Malaysian cuisine at Papparich today!
Enjoy authentic Malaysian cuisine at Papparich today!

Enjoy authentic Malaysian cuisine at Papparich today!

There so many categories of food in menu as Rice, Noodles, Western, Bread,  Pappa Kid’s Meal, Little Bites, Dessert, Beverages and also have merchandize white coffee and cookies.

Jom tengok beberapa menu yang ciktom suka makan kat sini. Jangan korang meleleh air liur pulak tengok. hihi..

Nasi Lemak With Fried Chicken

Nasi Lemak With Fried Chicken
Papparich’s Nasi Lemak With Fried Chicken

Nasi lemak is a Malay fragrant rice dish cooked in coconut milk and pandan leaf. Papparich’s Nasi Lemak served with crunchy fried chicken whole leg, fried anchovies & groundnut, hard boiled egg, cucumber slices and special spicy savoury sambal.

Menu wajib buat rakyat Malaysia sesuai untuk sarapan pagi sehingga ke malam. Nasi Lemak ini antara favourite menu suami ciktom. Hari – hari makan pun dia tak jemu. hihi.. Nasi Lemak Papparich ni ada jenis lauk yang boleh dipilih tau antaranya ayam goreng, lauk kari ayam, sotong masak pedas dan juga kari daging.

Papparich’s Chicken Satay

Papparich's Chicken Satay
Papparich’s Chicken Satay

Satay ayam favourite ciktom dan kesukaan rakyat Malaysia jugak! Isi ayam yang dicucuk pada lidi dan dibakar sehingga masak. Bau satay ni je dah menyelerakan sangat. Lagi ngam bila makan dengan kuah kacang dan nasi himpit. Sate ayam Papparich ni gemuk2 tau dan yang best takde lemak sebab ciktom tak suka lemak ayam. Lemak ciktom sendiri pun banyak. hehe…

Naan With Curry Sauce

Papparich's Naan With Curry Sauce
Papparich’s Naan With Curry Sauce

Roti naan adalah makanan tradisional masyarakat India yang memiliki tekstur lembut dan empuk yang enak dihidangkan bersama kari ayam. Roti naan ni pun ciktom suka sebab lembut lagi cicah dengan kuah kari. Uish lemak kari tu memang umpph. Sesuai sangat buat sarapan atau minum petang.

Papparich’s Asam Laksa

Wow delicious Asam Laksa, thick rice noodles served in aromatic fish-based tamarind broth with shredded pineapple, lettuce, red chilli, cucumber, onion and ginger flower. Topped with shrimp paste and mint leaves.

Asam Laksa ialah antara makanan tradisional kaum Cina yang begitu popular di Malaysia. Sebut je asam laksa terus ciktom terbayang kuah asam laksa yang masam dengan asam keping dan imbangi dengan rasa manis dan pedas. Lagi – lagi dengan aroma bau wangi daun kesom, bunga kantan dan juga daun pudina. Kalau makan ni suami lalu belakang pun tak sedar. hihi..

Papparich’s Char Kway Teow


Wok-fried flat rice noodles in high flamed loaded with prawns, cockles, fish cakes, egg, chives, bean sprouts and delicious spicy savoury sambal.

Papparich’s Rojak Buah

Meleleh air liur ciktom tengok gambar Rojak Buah ni. Serius rojak buah ni memang sedap sangat dengan gabungan pelbagai rasa dan tekstur buah. Campuran buah nenas, ubi sengkuan, mangga, taugeh dan cakoi yang disirami dengan sos manis dan pedas. Lagi sedap bila tambah kacang hancur bebanyak untuk rasa lebih rangup.

Papparich’s ABC “Ais Batu Campur”

Perghh pekena ABC atau Ais Batu Campur waktu panas2 lagi2 cuaca topikal Malaysia ni memang padu sangat! Meriah sangat ABC Papparich ni dengan limpahan cendol, kacang merah, kacang tanah, jagung, cincau memang buatkan korang makan tak ingat dunia. Nak lagi best boleh order ABC special untuk tambahan aiskrim.

Papparich’s Variety Menu

Chicken Chop With Black Pepper Sauce
Chicken Chop With Black Pepper Sauce

 

papparich menu HAINAN FRENCH TOAST WITH SAMBAL + CHICKEN FLOSS (SPICY)
Hainan French Toast With Sambal + Chicken Floss (Spicy)

Ini salah satu menu roti yang ciktom suka dengan rasa crunchy dan superb pedas gabungan sambal dan serunding ayam. Serius memang sedap sangat! Lagi umpph pekena dengan Kopi Putih Papparich.

Ada banyak pilihan lagi menu roti lain macam Roti Bakar With Peanut Butter, Wholemeal Hainan Garlic Bread, Nan With Minced Chicken, Wholemeal Piza and many more!

Papparich Bread Menu
Papparich’s Bread Menu

Yang ciktom suka bila tahu Papparich pun ada banyak branch di Johor. Ada yang berdekatan dengan tempat kerja ciktom tapi jalan nak ke sana agak seksa kalau nak drive pergi sendiri. Seriauu jem teruk. Melainkan suami ciktom tolong bawakan. So, takkan asyik nak suruh suami bawak pergi Papparich je, dia pun sibuk. huhu…

Ciktom sebagai hardcore food delivery (setiap minggu confirm order ;D). Terus google dan dapat tahu boleh order Papparich dengan servis ONLINE FOOD DELIVERY by FoodPanda, memang ciktom jadi excited. Wah peluang menarik sangat, yelah busy kerja ni senang order online je dan tunggu adik hensem hantar depan rumah/ office. Jimat masa, tenaga dan wang tau tu sebab lagi prefer food delivery kalau sibuk. Lagi – lagi Papparich ada pelbagai pilihan menu menarik dari masakan Melayu, Cina, India dan juga Barat (Western).

So guys, lets enjoy authentic Malaysian cuisine at Papparich today!

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

2 thoughts on “Enjoy Authentic Malaysian Cuisine at Papparich Today!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE