Entry Ini Khas Buat Miera. Sila Take Note ye.

Salam semua. Harap sihatlah hendaknya ye. Entry kali ni khas buat miera yang bertanyakan cik tom. Cik tom terpaksa buat entry sebab miera ni tak tinggalkan link blog dia untuk cik tom lihat apa masalahnya. Miera bagitahu, apabila dia copy+paste sesuatu code (maybe sumber code dari tutorial cik tom) dalam ctrl+f untuk cari code pada edit html. Code tue takde dan adakah ini bermakna blog miera tue problem?

Cik tom nak jawab pun agak susah sebab cik tom tak tengok sendiri macam mana blog miera ni. Tapi secara umumnya memang setiap coding template bagi setiap blog memang berbeza. Tak semuanya sama. Code design by basic template agak berbeza dengan code template percuma lain. Jadi tak bermakna code yang takde tue means blog miera tue bermasalah.

Maybe miera kena cari tutorial yang sesuai dengan coding blog miera or kalau berani cuba try and error dengan menyelitkan je mana2 code yang diberi ke dalam coding blog miera. Biarpun bila di cari code tue memang takde dalam edit html.

Kerana itulah yang biasa cik tom buat apabila bermain coding ni. Berani untuk mencuba. Tapi haruslah diingat berani mencuba tue perlu la dengan cara yang bijak iaitu save dulu template sebagai backup. Incase jika berlaku apa-apa, korang still boleh upload balik template yang lama.

Tinggalkan la segala persoalan di ruangan komen bukannya di shoutmix. Bagi cik tom, shoutmix tue sebagai peluang untuk korang promote blog dan entry masing2. Bukannya untuk bertanyakan soalan sebab mudah terlepas pandang kerana cik tom bukannya online 24 jam sehari. So amiklah peluang dengan sebaiknya tapi janganlah spam pulak kat situ sebab pernah jumpa sampai 10 jejak berbeza tapi rupanya link orang yang sama.

p/s: entry lama baru sempat publish. insyaAllah next entry review+tutorial border melengkung ye.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

15 thoughts on “Entry Ini Khas Buat Miera. Sila Take Note ye.

  • January 8, 2011 at 2:43 am
    Permalink

    ye betul!
    coding ni mmg berbeza2.
    kadang2 byk jugak coding yang ada dlm blog cik tom ni tak sama ngn nurul punya. sebab tu nurul tak buat tutorial yang code nya takde ni. Better design by ur own. Tak payah kot semua nak sama ngan org. betul tak cik tom? hehe. 🙂

    Reply
  • January 8, 2011 at 2:56 am
    Permalink

    erm..bagi saya la cik tom, kalau xpndai nk edit html jgn buat..nnti lain jadinya.. rosak template..

    baik cari tutorial yang betol2 boleh buat dan faham betol2 coding tuh.. kalau tertinggal / pon dah kira salah..

    coding kadang2 tak sama.. lagi2 template yang kita download.. so, kena tau setiap codng tuh untuk part mana..

    to miera: lebih senang kalau try buat entry pasal apa yang nak diubah tuh..n nnti mungkin ada yg tolong.. huhu..

    Reply
  • January 8, 2011 at 3:06 am
    Permalink

    hai cik tom ..

    kak ati ada TAG cik tom ye

    sila2..

    Reply
  • January 8, 2011 at 3:43 am
    Permalink

    ana pun ade probla cik tom..
    dengan coding blockquote..
    dah buat mm tutorial cik tom tapi xmo jadi blockquote tu (T__T)

    bleh x cik tom tolong ana through email : [email protected]

    Reply
  • January 8, 2011 at 3:57 am
    Permalink

    miza suka try and eror. hehe. buat masa sekarang tutorial yang cik tom buat bersesuaian dengan blog Miza. hehe

    Reply
  • January 8, 2011 at 4:05 am
    Permalink

    akak jugak yg penakut…huhu
    nati akak nk minta tlg ciktom utk buat sesuatu deh…hehhe

    Reply
  • January 8, 2011 at 4:14 am
    Permalink

    coding blog x sama dgn tutorial perkara biasa la…kene buat mcm ciktom ckp tuh,berani cuba.tp save backup template dulu takut2 rosak or ilang ape2 coding lak…

    Reply
  • January 8, 2011 at 4:24 am
    Permalink

    memang berbeza..last2 tak payah edit lah..

    Reply
  • January 8, 2011 at 4:27 am
    Permalink

    Ellen punya coding ngan coding Tom beza kan.sangat2 berbeza…so kena try n error..kena berani…tapi kalo dah tak tau, tanyalah pakar..nanti jadi plak blog tu berhamburan..hehe…

    Reply
  • January 8, 2011 at 5:09 am
    Permalink

    klu keen, klu kod dlm tutorial tu xsama ngan yg dlm template keen, keen bc semua kod.. klu tengok ada ala2 persamaan skit, cuba la.. tup2, jd.. suke tau~ hik3~ ^_^

    Reply
  • January 8, 2011 at 5:15 am
    Permalink

    say emmg tak brani nak godek2 blog..takot ilang segalenye..eheh..leh apdet pon alhamdulillah dah..ehehe

    Reply
  • January 8, 2011 at 5:54 am
    Permalink

    rasenye kna TICK dulu pda EXPAND WIDgET…baru boleh jumpa code yg dicari….sya prnah mngalami situasi sbegini..tpi mngkin juga ad sbab yg len..

    p/s: hnya mmbantu,,,

    Reply
  • January 8, 2011 at 6:36 am
    Permalink

    mungkin lupa tick expand widget?

    Reply
  • January 8, 2011 at 9:02 am
    Permalink

    teringat tutorial cik tom tentang
    buat background tajuk kat sidebar tu..
    code yang cik tom bagi tu tak de dalam blog akak..
    tapi akak cuba je tambah2 code yang cik tonm bagi tu..tengok2 jadi..
    hahah..
    kena try and error macam cik tom cakap.

    Reply
  • January 8, 2011 at 9:22 am
    Permalink

    setuju! kalau xda code htmlm tu dlm, mmg kena try n error..sbg blogger kena berani mencuba..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE