Post navigation

Follower dan Iklan Penting Ke? Jangan Jadi Hipokrit!

Posted on by

Sebenarnya isu follower penting ke tak memang isu membosankan. Isu pasal follower penting ke tak dah hangat didebatkan bulan Julai yang lepas masa kes widget follower hilang. Tapi masa tue, cik tom just baca je entry blogger-blogger yang buat isu ni. Takde nak buat isu yang sama. Yelah pergi 10 blog 10 entry la buat isu yang sama. Naik bosan jugak kan baca. hee…

Bagi sayalah tak penting pun follower tue ada berapa dan banyak mana. Yang penting pembaca setia, bukan follower. “; “Kalau follower beribu pun tak guna kalau 1 komen pun takde“. Tergelak sorang2 cik tom baca entry blogger tue. Dulu bukan kemain lagi duk kumpul follower. Siap aim lagi berapa follower nak dapat dalam sehari. Alih2 bila follower dah ramai terus cakap follower ni tak penting la. Ish hipokrit betul.

Semua yang baca blog memang kena komen ke?? Yang komen tue means diorang pembaca setia? Ke sekadar nak berbalas kunjungan komen di blog je? Lagipun yang komen tue konpem ke baca habis entry tue? *aik banyaknya persoalan. huhu… Ada sesetengah blogger yang suka jadi silent reader. Just datang baca blog je tapi tak komen pun.

Satu lagi isu pasal iklan. Cik tom tengok ada blogger yang cakap tak serupa bikin. “Iklan tak penting tapi yang penting keikhlasan dan kepuasan berblog. Duit bukanlah segalanya.” Perghh cakap bukan main sedap lagi. Tapi tengok blog besepah iklan. Ikhlas ke? Cik tom terus terang je berblog ni memang nak cari duit sampingan jugak.

Follower ni salah satu penyumbang trafik terbesar kalau entry takde main seo. Yelah segala update dari blog akan keluar pada dashboard blogger.com. Tak perlu sangat ping entry sana sini. Cuma kalau nak trafik lagi masyuk kena la rajin ping entry dan main entry seo.

Bagi cik tom, follower penting bagi blog cik tom. Sebab follower ni memberi semangat untuk cik tom terus menaip entry dalam blog dan cuba penambahbaikan dan pelbagaikan jenis entry. Rasa seronok bila tengok bilangan follower, trafik dan komen bertambah dari sehari ke sehari. Cik tom sayang semua follower blog cik tom ;)

********************************************************
klik sini
klik sini

43 thoughts on “Follower dan Iklan Penting Ke? Jangan Jadi Hipokrit!

  1. saya sbg blogger baru, kalau tengok follower bertambah..rasa seronok dan bersemangat.

    tapi dlm masa yg sama, jumlah follower yg ramai tak menunjukkan blog tersebut bagus. ada yg pandai cari follower melalui GA, contest atau dia follow semua blog yg dia jumpa.
    ujie recently posted..Tetamu Tidak DiundangMy Profile

    • tue la..cik tom masih ingat kenangan mula2 berblog..memang seronok tgk follower bertambah..hee
      yup bilangan follower bertambah ni ada pelbagai caranya..setiap orang ada inisistif masing2…tapi yg sadis bila follower dah ramai mengaku tak tahu kenapa ramai yang follow blog dia..wlpn sbnrnya dia yg beria2 nk cuba tmbh follower…hee

  2. salam.hehe.memang kalau boleh nak cari duit tambahan. tapi, masa tak mengizinkan nak menaip. idea banyak tak tertaip-taip. broadband pun sepoi-sepoi bahasa je. follower? saya suka!
    cP~ recently posted..Graduan menganggur~My Profile

  3. kalau akak semua penting…
    traffik penting,follower penting,
    komen penting,…

    tapi SEo akak betul2 tak minat.
    mungkin sebab orang dah kenal blog akak
    adalah blog perkongsian pendapat.
    cara penulisan akak pun yang biasa2 je…
    jadi tak nak la buat SEO sangat…
    diana recently posted..GIGIT-GIGIT CINTA DALAM RUMAHTANGGA.My Profile

    • tue la bagi cik tom semua penting..takpe kalau akak xsuka main seo pun..cik tom suka entry blog akak pasal pendapat..seronok baca berkongsi idea n pandangan…

  4. salam..
    dulu mula blogging saya kumpul juga
    follower kerana orang buat saya pun nak
    buat..dah la widget follower tu melambatkan
    loading blog..bila saya perhatikan tiada guna
    buat sebegitu, saya buang je widget tersebut

    kalau nak follow saya, simpan URL blog saya
    di blog list anda..itu saja,apapun terima kasih
    kepada 932 yang sudi follow saya di widget
    follower tersebut
    zulkbo recently posted..Isu M. Manoharan Dan Jalur Gemilang : Beliau Tidak Sensitif LangsungMy Profile

  5. ciktom, kite antara manusia yg suke bace je tanpa komen. plg best bila kita baca dan gelak sorang2 je sudahhhh… hahaha… tapi sebnarnya kat belog ciktom je kita banyak komen. even sikit je komen kita kan sini kan? hahaha! :P
    gomokpendek recently posted..Aidilfitri 2011My Profile

  6. wah…pedas bahasa tu cik tom..sy dh lama xjengah cik tom…masa mula2 berjinak dgn blog je rajin terjah cik tom sbb nak tgk tutorial..apepon..cik tom tetap sifu sy.. :)

  7. kebiasaannya rojak akan komen lepas habis baca entri. it’s paid to read. dah habis baca barula faham apa yang blogger tu nak sampaikan takdelah komen lari dari topik. rojak sendiri pernah kena orang yang komen tapi tak baca entri sampai habis..memang hampehla pengkomen macam ni. pasal follower dan iklan tu ada jugak kepentingannya..tapi yang paling penting ialah UV..UV yang tinggi boleh mempengaruhi peningkatan jumlah follower dan hasil pulangan dari iklan.
    ROJAK recently posted..Ramlah Ram is John Cena ?My Profile

  8. mula2 berbelog dulu, memang benda tu rasa penting sgt..bila orang xmau folo terus rasa down..ha ha…
    tapi skang rasa xkesah dah pown..lagi pown sejak berwordpress ni akak dh x letak widget folower tu..sape suka folo la…he he.
    tapi….. kalau ada yang suka n sudi folo tu mesti la kita hepi kan kan
    ayujamal recently posted..What is Premium Beautiful?My Profile

    • yup kalau orang sudi follow memang hepi..tp kl xfollow pun mana leh paksa..heee…cuma bila tgk follower bertambah rs happy dan bersemangat jgk..hee

  9. Iklan penting pada sy…. sbb xde iklan mmg rasa lain sgt sesebuah blog tu ( tp jgn lebey la )

    Then, follower. Pada benda tu penting sbb dari google. Salah satu widget yg google punya robot menilai prestasi kita. Mcm feedburner google sanggup beli beratus juta USD untuk pengguna dan kena dia beli wlpn benda tu ttp di sediakan? dia nak tggp prestasi blogger mana yg mendapat popularity..

    Rasanya je la cik tom. Hiihihi seriously mmg perasan ramai blogger ehem2 yg jenis talam dua muka ni :D kita peka x peka je..

    salam ciktom
    shah blogger recently posted..Template Seo BloggerMy Profile

  10. masa pasang widget tu dulu masa kenal blogspot punya le suka ramai follower masuk, tapi sebenarnya tak ada apa pun kalau org yg dtg follow tu depa nak kita folow balik pastu bukan le depa pembaca setia pun..last2 sekali biar je la dah ada widget tu kan..hehe nak folow ..folow le , tak nak takpe..mls dah pikir..
    nuriz recently posted..Jawapan Ahmad Idham Yang Sombong- Isu persenda agamaMy Profile

  11. Hehe. biasalah tu kalau bagi blogger2 baru memang itu yang akan dikejar. memang betul pun kalau pembaca tu setia tak follow pun dia akan sentiasa bukak blog yg dibaca tu. :-)
    contoh saya pun kalau suka baca blog seseorang saya tak follow, saya akan bookmark. sbb malas nak bukak blogger dashbord.

    p/s: cik tom macam mana nak buat bila orang komen ade keluar sekali link ke recetly post. ?
    Kaio Dot My recently posted..Persidangan Blogger – SENYAP (Social Enforcement For National Youth Awarness Program) PART 2My Profile

    • ye ade sesetengah blogger malas nak buka dashboard..ciktom pun malas lepas tukar wp..hee…

      utk yg komen keluar link tue cik tom guna “plugin cumluv”…yang ni utk pengguna yg guna platform wordpress..untuk pengguna blogspot cik tom kurang pasti…sori ye..

  12. salam ! im back ! ape cik tom cakap betul semua nye follower beribu tapi komen 1 pon susah nak carik… kalau nak tau org tu pembace setia ke tak.. carik la org yg copycat entry kite.. mesti dia la peminat setia.. betul x ! tapi ade org yg sibuk maki2.. taik betul mereke.. traficc sy teruk lorh cos jrg update.. eye la dak spm… huhuk ! =)

    • owh kena cari org yg copycat entry ke?hehe…entry cik tom sekalu kn copycat tp rs cam yg tukang copy tue bukan peminat je…hehee…..
      lamanya menhilang..welcome back..good luck 4 spm ye!

  13. hehe betul jugak, jgn jadik hipokrit ekekee..
    jgn berprasangka sudahlah..
    bagi aku, siapa saja yang follow blog aku tak kesah samada dah tekan button follow atau tak, aku tetap hargai diorang sebagai pembaca :D
    padin recently posted..Gambaran PeribadiMy Profile

    • heee..setiap orang pendapat masing2 kan..tak kisah follow or tak sebab kadang2 follow pun boleh unfollow balik kan…

    • hehe…setiap orang ada pendapat sendiri kan akak…tapi memang betul kalau bertambah senyum alhamdulillah..tapi xde la ralat sangat kan..ala akak punye blog kan dah tip top..tue xkisah sgt follower..hee …

    • hehe…betul gak akak….ada yg follow tp sekadar hrp follow blk..heee..yg rajin komen tue ada jgk hrp komen blk..tp kebaikannya menrapatkan lg silaturrahim sesama blogger kan akak ;)

  14. kdg2 sayapon bosan jugak main dgn blogger2 yg sruh follow sana follow sini…huhuhu..tpi btul jgk cik tom tulis tu,kdg saya jdi semangat nak berblogging sebab tgok follower ramai..

    • aah bosan gak kalau yang singgah blog kita tue just nak paksa kita follow blog dia balik je..tapi kalau yg follow kita dengan ikhlas mmg best kan…mmg makin semangat nak berblog bila tgk follower bertambah..hee