Google Site Link Blog Cik Tom

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..

Cik tom nak kongsikan satu berita gembira yang blog cik tom telah dapat google site link. Sebelum ini cik tom pernah baca mengenai google sitelink ni di blog life kami pada bulan lepas. Cik tom cuba mencari maklumat yang berkaitan google sitelink untuk faham lebih lanjut mengenainya. Jom sama-sama baca apa itu google sitelink dan segala maklumat berkaitan yang cik tom faham dari 3 sumber yang cik tom perolehi.

 

google site link blog cik tom

Apa itu Site Link

 

Gambar di dalam kotak merah diatas ialah contoh Google Site Link blog cik tom. Sebenarnya google site link telah diperkenalkan semenjak tahun 2007 lagi tapi kurang dikenali berbanding dengan Google Pagerank. Sitelink ini bermaksud sub-halaman jika ditranslatekan kepada bahasa melayu. Definisi bagi sitelinks ialah sekumpulan link yang memudah pengguna untuk mencari maklumat yang jika informasi tersebut masuk melalui keyword yang sensitif terhadap blog kita.

Kelebihan Google Site Link

Apabila kita mencari sesuatu di Google dan senarai bawah memiliki sitelink disenaraikan untuk web tersebut. Google telah menunjukkan bahawa Sitelinks dipaparkan hanya jika algoritma mereka boleh menentukan laman kita akan memenuhi syarat untuk Sitelinks. Dan penting untuk dicatat bahawa Google memaparkan ini bukan untuk webmaster, tetapi bagi mereka yang menggunakan Google Search. Sitelinks bergantung pada struktur laman web, ini adalah sesuatu yang kita mampu kawal. Sitelink yang ditunjukkan di bawah website adalah beberapa halaman dalam keputusan carian google.

Kegunaan SiteLink

Sitelink bertujuan untuk membantu pengguna mencari segala informasi dari senarai website kita. Sistem google menganalisis struktur link website kita untuk mencari jalan pintas yang akan menjimatkan masa pengguna dan membolehkan pengguna carian cepat menemui maklumat yang mereka cari.

Macam Mana Cara Untuk Mendapatkan Google Site Link.

Rata-rata maklumat yang cik tom dapat mengenai site link tak memberi maklumat yang pasti mengenai bagaimana cara untuk mendapatkan google site link. Tapi beberapa cara yang dikongsikan oleh blogger ialah usia blog selama setahun atau lebih, blog yang maintain trafiknya, strukur laman web yang mesra carian, inbound link dari blog yang tinggi kualiti, pencarian biasa yang tinggi dan kadar klik yang tinggi dari halaman keputusan carian.

Sama seperti pagerank, sitelink juga sentiasa di update oleh Google. Sitelink berkemungkinan akan bertambah, berkurang mahupun hilang jika blog yang dinilai itu tidak diupdate atau optimize lagi.

Bagi yang nak tahu lebih lanjut tips untuk mendapatkan Google Site Link boleh rujuk di entry blog aried, “Bagaimana cara untuk mendapatkan Google Site Link?”.

 
Sumber: Apa itu Google Site Link, Apa itu Kelebihan dan Kegunaan Google Sitelink/Taut Situs?, Pengertian Google SiteLink.

 

 

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

61 thoughts on “Google Site Link Blog Cik Tom

  • February 22, 2011 at 3:18 pm
    Permalink

    adeh.. takde yg btau lagi ke camne nak dptkn.. nampaknya orang lain tak bley tau la yg kawan belum kawin lagi.. mesti gadis2 ssemua hampa.. :p

    Aku belum Kawin Lagi La Der

    Reply
  • February 22, 2011 at 2:57 pm
    Permalink

    wow..seronoknya cik tom…bile ntah adah nak dpt lak ni…hehe

    Reply
  • February 22, 2011 at 3:02 pm
    Permalink

    tahniah tom..dah tgk td.. 🙂

    Reply
  • February 22, 2011 at 3:07 pm
    Permalink

    best2!tahniah2!

    Reply
  • February 22, 2011 at 3:24 pm
    Permalink

    Weehuu ~ site link.. memg lum pernah dapat.. oh tidak! hehe.. tukar blog kita.. mahu? (ada yg rosak blog ni.. hehe)

    Reply
  • February 22, 2011 at 3:28 pm
    Permalink

    nak jugak, nak jugak~~ tehehehehee~ ^_^

    Reply
  • February 22, 2011 at 3:43 pm
    Permalink

    woww2,syok gak klu dapat…:)
    untung laa ciktom ni..:)

    Reply
  • February 22, 2011 at 4:03 pm
    Permalink

    xpaham sgt..tp congrats sis!!!:)))
    heeee

    Reply
  • February 22, 2011 at 4:34 pm
    Permalink

    tahniah la cik tom ^_^

    Reply
  • February 22, 2011 at 5:01 pm
    Permalink

    tahniah tom, aku tumpang bangga hehee

    Reply
  • February 22, 2011 at 5:03 pm
    Permalink

    cik tom terbaik la…ehehehhee congrat la..

    Reply
  • February 22, 2011 at 5:11 pm
    Permalink

    assalam

    tahniah cik tom,,

    Reply
  • February 22, 2011 at 5:52 pm
    Permalink

    Trus check blog gua…malangnye belom ade site link lg arr…
    Tahniah C Tom….

    Reply
  • February 22, 2011 at 7:25 pm
    Permalink

    Assalam ciktom…waah tahniah!!! Saya baru jer bace mengenai site link nie di belog ar-rifke smlm…sgt menarik…hu3…

    Reply
  • February 22, 2011 at 8:37 pm
    Permalink

    Tahniah cik tom.. Jai pun akan jadi cam cik tom nanti.. Konon-kononnyelah.. hu3.. Jai invite cik tom datang hari perkhwinan jai nanti, datang tau, jai paksa..hu3

    Reply
  • February 22, 2011 at 11:38 pm
    Permalink

    Tahniah Tom…anda layak mendapatnya..hehe..tumpang gembira untuk Tom..

    Reply
  • February 23, 2011 at 12:36 am
    Permalink

    erk, klu yang cm blog den tu bukan site link la ea??cube try taip nazirul hazwan

    Reply
  • February 23, 2011 at 1:35 am
    Permalink

    Tahniah cik tom..
    sy tak tau pun bab2 site link, pagerank ni..tau update blog je tiap2 hari..:)

    Reply
  • February 23, 2011 at 6:32 am
    Permalink

    tahniah.. wah, hebat cik tom

    Reply
  • February 23, 2011 at 6:37 am
    Permalink

    Terima kasih infonya…

    Reply
  • February 23, 2011 at 7:19 am
    Permalink

    oo,bru tahuuu

    Reply
  • February 23, 2011 at 8:51 am
    Permalink

    sedang menunggi site link dari google gugur dalam cawan teh
    tak tahu bila nak gugur, dah lama juga tunggu ni
    hehe

    Reply
  • February 23, 2011 at 9:12 am
    Permalink

    info berguna.terima kasih

    Reply
  • February 23, 2011 at 9:36 am
    Permalink

    wahh~
    tahniah cik tom! 😉

    Reply
  • February 23, 2011 at 10:14 am
    Permalink

    SAlam Cik Tom.. MAcam MAna Nak Daat MAcam Ciktom Tu ek.. Nak Kena Post Ke Link Blog KIta KAt Site Link Tu..

    Reply
  • February 23, 2011 at 3:13 pm
    Permalink

    akak tak berapa paham ni cik tom..
    kena belajar banyak lagi ni..

    email cik tom akak dah baca..
    memang kurang faham..
    tapi ahad nanti la kita cerita ye..
    sekarang cik tom bz..
    akak tak nak kacau la..

    Reply
  • February 23, 2011 at 4:46 pm
    Permalink

    owh..sis tak tau psl ni syg..huhu

    Reply
  • February 23, 2011 at 5:39 pm
    Permalink

    cik tom,dtg sni ..ngtukl giler sok nak kena bgu awl lagi ni.benci3 nak stduy leh??heheee

    Reply
  • February 24, 2011 at 2:56 am
    Permalink

    wah wah wah!!! 😉

    Reply
  • February 24, 2011 at 6:54 am
    Permalink

    nice info cik tom..:)

    Reply
  • February 24, 2011 at 7:13 am
    Permalink

    xpnah tahu lak sal google site link, mekasih cik tom ats informasi nih!!
    😉

    Reply
  • February 24, 2011 at 8:33 am
    Permalink

    sy baru ada 5 sitelink..
    dan xtau apa itu sitelinnk..
    makaseh ciktom di atas penjelasan ini.. 😀

    Reply
  • February 24, 2011 at 10:09 am
    Permalink

    erkkk…serius blur daaaa cik tom sayang..pepun tahniah cik tom ^^

    Reply
  • February 24, 2011 at 12:04 pm
    Permalink

    boleh tgk artikel mana yg ada site link dgn google..dan boleh disable kalau tak mau.Ada site link dgn artikel bagus sebab bila seseorang cari satu artikel..keutamaan akan dpt pada blog kita.

    Reply
  • February 24, 2011 at 12:09 pm
    Permalink

    Tips: Cuba edit2 sikit code template. Nanti mesti sitemap tu hilang.hehe

    Reply
  • February 24, 2011 at 1:01 pm
    Permalink

    salam cik tom…bgus laaa…mcm ner nk dpt mcm 2?? nk jugak…tlg ler cik tom..lg 1 camner nk bg trafik naik eik…huhuhu

    Reply
  • February 24, 2011 at 3:19 pm
    Permalink

    as salam cik tom cayang…

    bestlah …nak jugak

    sori lama tak singgah..
    hari ni kak ati baru rasa ceria dan lega

    ^____^

    Jom baca: Malu ahh..Di Hospital Tadi

    Reply
  • February 25, 2011 at 3:11 pm
    Permalink

    Cik Tom sayam. Shag tak ingat dah komen ke belum. Sbb page ni ada je bila Shag online neh. Keke 😛

    Pergh~ Best gila kot dapat site link. Shag tak layak lagi. Sbb pageviews tak smp 100 pun per day skrg ;D

    Terus maju ye Cik Tom sayam 😉

    Reply
  • February 27, 2011 at 7:28 pm
    Permalink

    wow bestnya tahniah cik tom..

    Reply
  • February 28, 2011 at 6:40 am
    Permalink

    dapat ilmu lagi bila datang blog ciktom..insya-allah satu ari nanti nak ikot jejak langkah ciktom la..:)

    psstt : Jom Join Bloglist SS!

    Reply
  • February 28, 2011 at 9:04 am
    Permalink

    TAHNIAH CIK TOM 🙂

    Reply
  • February 28, 2011 at 9:55 am
    Permalink

    wah hebatnya ciktom!

    tahniah!…

    Reply
  • March 1, 2011 at 9:14 am
    Permalink

    wah…tahniah cik tom…makin berjaya cik tom…always murah rezki…

    Reply
  • March 1, 2011 at 2:32 pm
    Permalink

    wah! bestnya cik tom dah dapat google site link.

    🙂

    Reply
  • March 2, 2011 at 1:16 am
    Permalink

    Cik tom jom join GA INSPIRE DESIGN'S 1st GIVEAWAY

    Reply
  • March 2, 2011 at 1:17 am
    Permalink

    Thanks join GA saya…

    Reply
  • March 5, 2011 at 9:23 am
    Permalink

    tahniah cik tom..:) sihat? lama x jenguk sini..:)

    Reply
  • March 10, 2011 at 9:11 am
    Permalink

    terima kasih pada semua yang ucap tahniah ye…insyaAllah suatu hari nanti blog korang pun boleh dapat…semua tue xmustahil…

    Reply
  • April 25, 2011 at 10:45 pm
    Permalink

    Terima kasih cik tom atas perkongsian yang bermanfaat. BTW saya baru perasan google dengan baik telah menghadiahkan saya sitelink
    Jom baca entri terkini cermin mata …Ray ban VS OakleyMy Profile

    Reply
    • April 28, 2011 at 11:09 am
      Permalink

      tahniah dapat sitelink..blog cik tom baru je bertukar hosting dan theme..so skang semua sitelink dah jadi zero..hee

      Reply
  • July 20, 2011 at 3:36 am
    Permalink

    dah lama cik tom post baru kami tau ada mention post dari blog kami..
    sebenarnya sejak akhir2 ni ,site link tu dah takde..
    faktor2 yang dikenal pasti,
    1. suka edit2 template sampai kami siap tukar the whole template..huhu
    2. sebab jarang update blog, skang ni smgu skali je..apa bole buat busy sgt..

    tahniah yer..:)
    Jom baca entri terkini LiFe KaMi …Pengalaman Di NingBo China FinaleMy Profile

    Reply
  • Pingback:Beriklan Di Blog Cik Tom | Ciktom

    • January 4, 2012 at 1:31 am
      Permalink

      r u sure?dah buka tapi blog dah remove dari google.

      Reply
  • Pingback:Bagaimana cara nak dapatkan Google Sitelinks | Anarm.Net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE