Google Snippet Blog Cik Tom

Alhamdulillah usaha gigih untuk mendapatkan google snippet blog cik tom akhirnya berjaya. Sebelum ini dah macam2 cara dah cik tom cuba dari pelbagai jenis tutorial blog dalam dan luar negara tapi tidak berjaya dan cik tom hampir surrender. Ada juga minta kawan2 blogger yang dah berjaya dapatkan google snippet tolong tapi takde respon. Tapi takpe cik tom fikir positif mungkin diorang busy.

Apa itu google snippet? Google snippet ini macam gambar kat bawah kalau kat enjin carian Google apa-apa artikel yang dari blog cik tom akan dipaparkan sekali dengan Google + profile di enjin carian. Yang ada bawah 6 link tambahan itu ialah Google Site Link nama diberi ye. Kalau nak baca info tambahan; Google Site Link Blog Cik tom.Yang dah tau pi main jauh-jauh. =)

Google Snippet Blog Cik Tom
Google Snippet Blog Cik Tom

So, cik tom usaha google merata-rata tutorial dan mencuba beberapa tutorial tapi masih tidak berjaya sebab ada error. Pernah install plugin suggest dari [email protected]wanwidget namun tak berhasil juga. Cik tom google lagi guna keyword lain dan terjumpa balik artikel bro akubiomed dan juga jebeng otai. Kalau ikutkan memang dah pernah baca dan komen kedua2 entri ini namun tak berjaya kerana before this try asing2 tak berjaya.

Cik tom cuba gabungkan kedua-dua tutorial antara bro biomed; Maklumat Google+ profile author pada Google search results dan jebengotai; Google Snippet Ubahsuai Tema Twenty Eleven pada 2 Julai 2012. Alhamdulillah try google keyword “ciktom” hari ini tengok dah keluar google snippetnya.

Bak kata orang kejayaan itu lebih indah dan berharga dengan hasil yang kita usahakan sendiri. Thanks bro biomed dan jebeng untuk entry tutorial google snippet!!

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

93 thoughts on “Google Snippet Blog Cik Tom

  • July 11, 2012 at 10:37 pm
    Permalink

    Ni untuk apa ya? penting ka untuk SEO? tq.

    Reply
    • July 12, 2012 at 5:16 pm
      Permalink

      supaya ada pic kita kat google tu ar..hee cam kita komen kt blog ini akan ada gamabr gravatr kita

      Reply
      • July 13, 2012 at 12:06 pm
        Permalink

        Owh, kira penting lah ni kan.. huhu.. taktau pulak pasal ni..

        Reply
        • July 15, 2012 at 4:25 pm
          Permalink

          bro denaihati dan ariffshah cakap penting jugak… so better buat =)

    • July 15, 2012 at 6:29 pm
      Permalink

      ada kelebihan jgk pd seo..selebihnya suri dah terangkan..

      Reply
  • July 11, 2012 at 10:50 pm
    Permalink

    Tips dia, pastikan guna gambar tu muka kita… 🙂

    Reply
    • July 12, 2012 at 8:49 am
      Permalink

      btul tu..kalo letak gmbr kereta mmg x aprove punya..hehe

      Reply
      • July 13, 2012 at 1:33 am
        Permalink

        Ya betul tu bro..mcm aku silap buat mcm mn entah..silap tukar gambar jer..last2 hilang mc tu jer google snippet pondok kecil..nk buat balik malas dah ler…hahaha

        Reply
        • July 15, 2012 at 5:12 pm
          Permalink

          owh xboleh tukar gmbr ye?? cik tom xtau plk… nanti kena hati2 pasni

  • July 11, 2012 at 10:51 pm
    Permalink

    ok jugak tuh, tapi ila tak letak sebab malas.

    Reply
    • July 15, 2012 at 6:25 pm
      Permalink

      xpe kl malas.. tp letak ada kelebihannya..hee

      Reply
      • July 17, 2012 at 11:10 pm
        Permalink

        oo dah tau fungsinya untuk seo. hmm kena difikirkan juga dulu nih.

        Reply
  • July 11, 2012 at 10:52 pm
    Permalink

    Tanniah kepada Cik Tom sudah dapat membuat Google Snippet untuk blog ini. Terima kasih pemberian backlink tersebut. 🙂

    Reply
  • July 11, 2012 at 11:00 pm
    Permalink

    waaaa bestnye cik tom.. dni belom adalagi 😀

    Reply
    • July 12, 2012 at 5:17 pm
      Permalink

      tgu masa free blh mint sigu ajarkan heee hroa da yg sudi

      Reply
      • July 13, 2012 at 1:34 am
        Permalink

        wahhh…cik tom ke nak ajar??jgn lupa masuk nama pondok kecil sekali…ye2??

        Reply
        • July 15, 2012 at 5:00 pm
          Permalink

          haa cik tom ajar apa ni? hehe..

    • July 15, 2012 at 6:23 pm
      Permalink

      dni try tutorial akubimoed tue..insyaAllah berjaya

      Reply
  • July 11, 2012 at 11:06 pm
    Permalink

    tahniah ciktom
    kita baru jg dpt bende ni 🙂

    Reply
  • July 11, 2012 at 11:33 pm
    Permalink

    tahniah ciktom..haha…saya nak jugak lah

    Reply
  • July 11, 2012 at 11:35 pm
    Permalink

    kena daftar google circle kan?
    baru boleh dpat snippet..

    Reply
    • July 15, 2012 at 6:16 pm
      Permalink

      google circle?? em cik tom xde plk dftr.. 1st time dgr..

      Reply
  • July 12, 2012 at 12:16 am
    Permalink

    Tahniah.. saya punya tak pernah jadi lagi.. tak keluar-keluar pun muka kambing tu kat snippet google

    Reply
    • July 15, 2012 at 6:15 pm
      Permalink

      ada yang ckp kena guna muka sendiri..xboleh guna muka kambing, kereta dsbginya..wallahaualam

      Reply
  • July 12, 2012 at 12:43 am
    Permalink

    Emm ciktom dah berjaya yer???sy dah beberapa kali buat..berpandukan entri akubiomed dan hatiputera..tapi tak d ehasil,….maybe boleh cuba ikut cara ciktom pulak kot..ke dia nk kena tunggu usia blog lebih setahun dulu cik tom????

    Reply
    • July 15, 2012 at 6:13 pm
      Permalink

      bukan faktor usia blog.. just follow entri biomed n jebeng sbb kita sama theme kan twenty eleven..insyaAllah boleh

      Reply
  • July 12, 2012 at 12:53 am
    Permalink

    akhirnyer…tahniah…usaha tangga kejayaan…jgn cepat berputus asa…bagus cik tom nih…:)

    Reply
    • July 15, 2012 at 6:13 pm
      Permalink

      PM pun sama jgk rajin update blog mesti seorg yg xcpt putus asa kan.

      Reply
  • July 12, 2012 at 1:48 am
    Permalink

    Salam..
    dah macam gaya buat..
    tak jadi juga blog saya
    dah tak kesah lagi..huhu

    Reply
    • July 15, 2012 at 6:00 pm
      Permalink

      takpe nanti boleh cuba tutorial dr blog lain kl xberhasil.

      Reply
  • July 12, 2012 at 2:31 am
    Permalink

    kejayaan itu lebih indah dengan apa yang kita usahakan sendiri.. saya setuju sangat2!!!

    Reply
  • July 12, 2012 at 6:45 am
    Permalink

    Oh, Ni benda nama Google Snippet..

    Tahniah sbb berjaya!

    Reply
  • July 12, 2012 at 8:50 am
    Permalink

    tahniah cik tom..selamat ada yg phm..hehe

    Reply
    • July 15, 2012 at 5:54 pm
      Permalink

      alhamdulillah cik tom faham dan dah berjaya..tq

      Reply
  • July 12, 2012 at 9:43 am
    Permalink

    sebenarnya benda ni mudah je nak buat, cuma awal2 tu nak paham nk letak code snippet tu je pening kan

    Reply
  • Pingback:CPU Hosting Overload : Keburukkan Tag Berlebihan

    • July 15, 2012 at 5:50 pm
      Permalink

      buat la.. lg tambah extra kredit blog di google

      Reply
    • July 15, 2012 at 5:49 pm
      Permalink

      erk complicated sgt ke cik tom tulis?? hee

      Reply
  • July 12, 2012 at 12:33 pm
    Permalink

    Betul tu ciktom. Kejayaan dengan usaha kita sendiri memang sangat berharga. Tahniah.

    Reply
  • July 12, 2012 at 12:47 pm
    Permalink

    Tahniah ciktom… Err gambar buah tomato x include ker?

    Reply
    • July 15, 2012 at 5:48 pm
      Permalink

      xde.. masuk je gmbr yg ada..malas nak edit..hee

      Reply
    • July 15, 2012 at 5:37 pm
      Permalink

      try tutorial akubiomed yg cik tom rekemen tue…

      Reply
  • July 12, 2012 at 3:24 pm
    Permalink

    Dah byk baca kisah org dapat google snippet, tak kurang jugak dgn tutorial. Tapi, haishh malas pulak nak mula. Mungkin lepas design theme baru nanti la baru nak dapatkan google snippet haha

    Reply
    • July 15, 2012 at 5:36 pm
      Permalink

      ala affan kl tiba2 smgt nak buat terus konpem dapat ni..mmg dh pakar code

      Reply
  • July 12, 2012 at 5:52 pm
    Permalink

    wah..otai la..hebat cik tom !!

    Reply
    • July 15, 2012 at 5:31 pm
      Permalink

      apa yang otai?? hiii.. ramai yang dah lama dapat google snippet..cik tom ketinggalan bas.. hehee

      Reply
  • July 13, 2012 at 1:25 am
    Permalink

    dah banyak kali cuba buat dulu tapi tak jadi -.-

    Reply
    • July 15, 2012 at 5:14 pm
      Permalink

      jangan patah semangat..ciktom pun sama dah byk kali cuba+mcm2 tutorial..ni br berjaya..

      Reply
  • July 13, 2012 at 10:44 am
    Permalink

    Akk pun sama , yg akk perasan , kita tk boleh tukar tagline , tajuk blog selalu , mesti tk keluar google snippets tu haha..

    tp entri yg akk tak usik ada google snippets , akk pakai theme twenty ten baru ada google snippets tau

    Reply
    • July 15, 2012 at 4:40 pm
      Permalink

      owh ye ke akak? ciktom xtau sbb ini first time br berjaya..thanks ye akak =)

      Reply
  • July 13, 2012 at 11:08 am
    Permalink

    hehe.. style. nampak professional sikit..

    Reply
    • July 15, 2012 at 4:39 pm
      Permalink

      aah kalau sesiapa google kuar google snippet ni lebih nmpk stylo..hehe

      Reply
  • July 13, 2012 at 11:32 am
    Permalink

    wah.. nak try buat juga.. tapi macam pening sikit je baca. ada juga tgok blogger lain yg buat bintang2 tu.. erk xtau camna

    Reply
    • July 15, 2012 at 4:34 pm
      Permalink

      yang bintang2 ada terjumpa tutorial utk blogspot.. wordpress ada plugin kot…

      Reply
  • July 13, 2012 at 1:33 pm
    Permalink

    tahniah cik tom berjaya juga akhirnya, saya pun tgh mencuba ni , kdg2 ada kdg2 tak da pulak, sesetengah entri aje ada muncul kdg2 tu..pening juga

    Reply
    • July 15, 2012 at 4:11 pm
      Permalink

      tq nuriz.. aah cik tom tgk nuriz dah ada google snippet

      Reply
  • July 13, 2012 at 11:27 pm
    Permalink

    tahniah… rajin ciktom wat research, buat ujikaji… mmg puas sgt rasa bila berjaya kan 😉

    sy punye belum dpt kot google snippets tp google sitelinks dah ada la, alhmdllh 😉

    Reply
    • July 15, 2012 at 3:48 pm
      Permalink

      insyaAllah nanti ummi bakal dapat google snippet jgk..try la link tutorial tu.

      Reply
  • July 14, 2012 at 12:24 pm
    Permalink

    Nak buat hari tuh,. tapi blom lagi nak buat,. nak try hari ni ler,. hehe,. 🙂

    Reply
    • July 15, 2012 at 3:01 pm
      Permalink

      insyaAllah.. good luck dapatkan google snippets

      Reply
  • July 14, 2012 at 5:29 pm
    Permalink

    tahniah ciktom. berhasil juga akhirnya. Setiap yang berusaha pasti berjaya . Insyaallah

    Reply
  • July 14, 2012 at 8:32 pm
    Permalink

    jaerul dah buat semuanya,. tapi macam ada error pulak,. macam maner yer,. dia cakap macam ni,. “Page does not contain authorship markup” . dah ikut semua tutorial dari bro biomed .. huhu.

    Reply
    • July 15, 2012 at 2:39 pm
      Permalink

      erk sori..ciktom pun xpasti la jaerul..try tanya jebeng otai..dia pandai tweak theme…

      Reply
  • July 16, 2012 at 2:22 pm
    Permalink

    wahh..tahniah cik tom..selepas ni ada sahaja wajah2 comel cik tom di google.ehehhe

    Reply
  • July 16, 2012 at 3:05 pm
    Permalink

    tahniah cik tom … nak cuba juga la

    Reply
  • July 16, 2012 at 11:29 pm
    Permalink

    saya masih belum berjaya..
    jeleslah dengan ciktom

    Reply
    • July 17, 2012 at 3:53 pm
      Permalink

      ye ke? try usaha sampai berjaya..insyaAllah boleh..mus blogger hebat!

      Reply
  • Pingback:Strategi Teknik Permainan SEO Cik Tom

  • October 2, 2012 at 3:28 pm
    Permalink

    dulu ada..sekarang dah tiba2 snippet tak keluar..haish

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE