Post navigation

Hati+Fikiran Rasa Serabut+Tertekan

Posted on by
Asslamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..

Hurm.. terasa berat ketika saat cik tom menaip entry ni. Jam menunjukkan pukul 1.09 pagi, 15/12/2010. Serius pemikiran cik tom serabut giler. Serabut kerana tak lama lagi tahun 2010 akan melabuhkan tirainya. Maka akan bermula la pula tirai tahun 2011.

Pada sesiapa yang selalu tertanya berapa ye umur cik tom? Cik tom malas dah nak berselindung. Umur cik tom pada tahun ni ialah 24 tahun. Serius tertekan, cik tom rasa cik tom takde pe selain sijil diploma dan degree.

I’m jobless. Bukan tak berusaha cari kerja. Dah merata cik tom apply tanpa memilih apa jawatan dan tempat pun. Kalau kerja spm cik tom minta guna spm. Kalau diploma guna diploma. Sama jugak dengan degree. Tapi kecewa tiada satu pun respond setakat ni. Kalau ada yang cakap pointer rendah memang la tak dpat kerja. Pointer cik tom semua tue 3.00 ke atas.

Kalau ada pulak yang cakap pointer bagus tak guna kalau tak aktif berpersatuan. Cik tom takde la aktif sangat tapi cik tom tetap ade sijil2 yang cik tom aktif berpersatuan. Isk3…. Cik tom tak nak jadi seorang yang gagal dalam hidup.

Maybe ada yang cakap tak baik mengeluh.. ada yang lagi teruk.. kena usaha lagi kuat.. tak lama lagi ada rezeki.. jangan mengalah.. think positive.. dan banyak lagi la.. tapi sejujurnya cik tom rasa dah bosan dengar nasihat tue semua. Erk terukkan cik tom??

Maaf ni bukan la nak mengeluh atau apa. Tapi sekadar luahan hati. Terfikir di hati cik tom untuk berehat di dunia blog untuk sementara waktu atau mungkin jugak stop. Pada yang fikir ni gimik cik tom untuk meraih simpati atau pe. Ikut suka korang la.

Satu je harapan cik tom dari korang. Tolong doakan cik tom semoga cepat2 dapat kerja. Semoga doa korang semua dimakbulkan untuk cik tom. Terima kasih ye.


p/s: sorry blog..arini genap 5 bulan usia kamu sayang..
p/s2: terima kasih pada kawan blogger yang sentiasa support blog ni.
p/s3: pada komen 3 entry sebelum ni, sori xde mood lg. nati dah ok cik tom publish ye.

********************************************************
klik sini


This entry was posted in diari cik tom by ciktom. Bookmark the permalink.

About ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber.

57 thoughts on “Hati+Fikiran Rasa Serabut+Tertekan

  1. cik tom, jangan sedih2. Allah maha adil. rezeki kat mana2 je. doa banyak2 ok. saya doakn ciktom berjaya! i.Allah~

  2. cik tom umo 24? pangkat akak la cik tom nih..hehe..

    usaha lagi cik tom..mb usaha cik tom blom ckup kuat..insyaallah, ad rejki, ad la keje menanti…banyak berusaha n bdoa..;)

    xpon sambg la mster..umo muda lg kan..;)

  3. aduhh.. tak sangka dalam jz suke tgok prestasi blog cik tom, rupanya jauh di sudut hati cik tom, ada masalah berat yg mbebankan cik tom.. sabar ye cik tom. insyaallah.. pasti ada yg terbaik Allah sembunyikan untuk cik tom.. mungkin belum tiba masanya lagi.. jz doa yang terbaik untuk cik tom. take care! :)

  4. gud luck cik tom..rezeki ade di mane2 cuma jgn cpt putus asa keyh Insyaallah terbaek tuk kamu Amin =)

  5. ciktom,hope u ok..jgn sedih2 ea,
    byk berdoa cari ketenangan dari Dia..
    semoga dipermudahkan segala urusan. ~_^

  6. Salam dear,
    6 bulan dok nganga saja,
    Kekadang turun pasar mlm tlong family niaga,
    3 bulan keja di 7E,
    8 bulan keja as a site clerk, office dalam kotak besi, mujoq ada aircond,
    Semua ni I buat after my degree.
    Kesal? Kekadang.
    Hangit? Only come when d mood was down.
    Give up? Tidak sama skali.

  7. Tuhan takkan meletakkan seseorang itu pada keadaan yang x mampu ditanggungnya.. maknanya tuhan tahu, sesuatu keadaan yg diberikan pada kita, sememangnya kita mampu utk harungi.. berdoalah pd tuhan supaya dipermudahkan urusan cik tom. smoga cik tom cepat2 dapat kerja~

  8. psst~ tu cik tom ek?comelll…hehe

    tayam…jangan la stop terus k. at least, update satu entry sekali pun xpe la. huhu. rindu la nak dengar celoteh cik tom lagi nanti..huhu

  9. xpe ciktom cuba lagi dan terus cuba. besak la tuh semua org pernah rase jerit perit mencari kerja…

    hee

  10. yuhuu..b4 ada blog kite dh sebulan jd silent readers kt sini.Nice entry dan ntah suka sgghh sini.KIte pun dh lm jd followers.adik jgnlah ssh ati jgn kusutkan kpla.akk ni nama jer ada dip. in IT tapi keje tak bidang tu pun.Mcm2 keje pnh akak join utk tmbh ilmu&pglmn.Skrg mmg ssh nk dptkn keje ikut kelayakan.Apa yg dtg tu adik rembat dulu.Akak pun br i/view imigration tp result blm kuar.nk keje gov ckplah seksa so kalau twrn swasta dtg dulu..pergi je.

  11. salam cik tom sayang,

    kak ati faham sangat perasaan ci tom
    pada ketika ini
    apa yang boleh kak ati cakap bersabar dan terus berusaha ye
    memang kita akan rasa frust sgt …dah study teruk2
    masih tak dapat kerjakan
    mungkin ada hokmah disebalik semua ini..sesungguhnya Allah Maha Mengetahui
    apa-apa keputusan pun biar fikir masak-masak ye sayang ^_^

  12. cik tom syg..sabar ye..pasti ada hikmahnya napa cik tom x dpt lg keja..masa yg ada skang cik tom gunaka sebaiknya ye..nti bila jab fyza kuar iklan baru fyza gtaw cik tom ye..x silap bulan 3 nie.. ;)

  13. cik tom, dla lambat gak dpt keje gomen ni…akak dla lgla, ade master tp skang dok rumah jg anak..mcm2 keje dah dia mtk tp xde rezeki lg..InsyaAllah, banyakkan solat hajat cik tom..adelah nt rezeki tu..

  14. cik tom, i know how u feel coz thats what im feeling right now..really feel useless,plus not all jobs i want my father will allow it… totally suck n suck n suckkkkkkk.. eheeeeee tiba2 speaking pulak kan.. sebenarnya skrg ni pun kita dah frust sgt2 nih,kita fikir cam ni je lah,keje tu nak dtg dtg lah,bukannya kita xberusaha,dah brp kali cop sijil2 tuh..mungkin kita kena berusaha lagi kot..agaknya kena pegi company tuh jumpa CEO dia boleh?..

  15. As'salam…

    cik tom jangan cepat putus asa insyaallah yakin pada diri , rezeki tue sentiasa ada cume lambat dan cepat je..

  16. jgn pk sgt ya Cik Tom…
    kehidupan umpama roda…
    tawakal dan sambil tu berusaha utk berjaya~

    same2…terharu cikom jd follower gayah jugak..hihi

  17. sbr…rzk cik tom lmbt…mgkn kalu cik tom xkja,smi cik tom pula y kja bsr..hehe…Allah xmberati hmbany dgn ujian y xmpu dtggung o hmba trsebut…

  18. awtnye ni cik tom..banyak2 kan sabar ye. Belum sampai lagi rezeki tu. InsyaALLAH ade nye, cuma belom sampai.

    Da sampai nnt cik tom pilih la mn yang patut. Banyak2 kn doa sme, kite da brusaha, skang tawakal kepadaNYA sebabnya sume rezeki datang daripadaNYA.

    Harap Cik TOm trus tabah. Namo la berhenti berblog. Tak besh kalo cik tom xde

  19. datang jenguk yang tom..sedih lagi ke..janganlah sedih..k..ada rezeki tu nt kat mana2 k..

  20. Memang teruk! haha..
    Sayang.. tak tahu apa keadaan sehingga dirimu tertekan sebegini rupa.. as a frenz.. memang kalau beri nasihat.. memang standard la yang macam di atas tu..cuma satu jak benda yang saya nak cakap berdasarkan entri.. bukan entri saya.. tp entri cik tom sendiri.. yang mana satu?

    PERSOALAN YANG SELALU BERMAIN DI FIKIRAN ORANG.

    Kalau cik tom redha, sabar dan meneruskan kehidupan dengan tenang.. insyaAllah.. ada sesuatu yang menyusul untuk cik tom.. ingat.. tuhan nak bagi sesuatu.. dia akan uji sesuatu dulu..

    dan darinya kita kembali.. cuba belajar menangisi keranaNya.. insyaAllah.. perasaan serabut yang terbit akan hilang.. kunci kemanisan untuk menghilangkan benda tu semua satu sahaja.. redha dan bersyukur ketentuannya.. cik tom dah usaha.. tinggal doa dan tawakal lagi..

    apapapun as a sahabat.. saya doakan agar cik tom dapat kerja.. betul2 ni.. bukan sekadar tulis saja.. sebab ada orang tulis.. tapi lepas tu dah lupakan apa yang dia tulis.. anyway.. la tahzan.. good luck ^_^

  21. cik tom…

    xpe..rezeki ada di mana2..
    penah cuba jadu GSTT?..try apply kat mana2 PPD

    akak dulu masa skol harian..bole masuk guru yg ganti guru bersalin..jika ciktom nk..ada tak sedara ciktom yg jadi cikgu..kat skol dia yg guru bersalin..bole minta tlg rekeman guru gnti gtu..

    skrg skol akak SBP..xle masuk guru gnti bersalin..skol harian bole..try la dulu..

    sabar yer..ada rezeki tu..jgn putus asa..update jugak SPA 8 tu..

  22. cik tom, sabar ye. sebab sabar tu, hasilnya sangat manis. kita xtau apa yang Allah tetpkan untuk kita. kita xtau smda rezeki kita dtg bile. cume ingat je, ad yang jauh lebih malang. insyaAllah, cik tom akan dpt berfikir positif ^^ ira sntiasa doakan yg terbaik untuk cik tom =)) amin..

  23. cik tom jangan susah hati ye..lambat laun pasti cik tom dpt kerja nanti..adat lah skrg ni ramai sgt graduan menganggur bkn ciktom sorang saje.ramai lagi tu..akak berdoa semoga cik tom dpt pekerjaan secepat mungkin ya..sayang cik tom..muahhhh..

  24. Salam.
    ciktom ciktom..jgnlah macamni..la tahzan dear..ciktom kne banyakkn bersabar ok..ustaz saya slalu pesan kite kene sentiasa bersangka baik dgn Allah..sesungguhnye allah sudah tentukan segalanya yg terbaik utk kite..jgn risau dan banyakkan berdoa..hanye itu shj jalannye ciktom.. ;)

    psl blog, jgnlah stop berblogging..even tak keje pun, ciktom kn dpt duit drpd nuffnang..kan ke untung tu? takpun ape kate ciktom try buat bisnes online ke plak?takpun try pasang iklan atau trylah buat duit gune blog.. manelah tau rezeki kat situ ke..lgpun blog ciktom skang pun makin dikenali..bolehlah cube.. :)

    ciktom syg,,tabahkan hatimu ok..jgn putus asa..jgn putus berdoa..jgn putus mengharap..dan jgn stop berblogging..

    ciktom ade kami yg selalu support ciktom tau..ingat tu ye.. ^__^

    p/s:maaf dah jadi macam entry plak komen ni..hee

  25. salam.ai cik tom…bru nmpak muka cik tom yg real punyer…

    actually, kite pernah hadapi phase yg cik tom hdpi skrg…adela dkt 2bln menganggur…mmg tension bila kwn2 banyak yang dah bekerja. Cari kerja, memang jangan kata la kan…kt jobstreet tu…mmg tiap2 hri bukak.

    tapi, insyaAllah yang lebih baik bakal menanti. paham bila cik tom kata, org kata sabar..sabar…sabar…tapi diorg takde kt tmpat cik tom skrg…tp tu la…usaha tetap diteruskan. SO, chaiyok2…;)

  26. ololo..tomeila sis wt muka cmtuh,…huhuh..
    cik tom mcm chinese kan?

    haha..xnak layan entri atas yang sedih tuh!:)

  27. cik tom, jangan sedey2.. yang penting teruskan usaha n doa k… mayb sekarang xder rezki lagi.. mane tau esok atau lusa.. :)

  28. sabar yer cik tom :)..
    xpe, nanti dapatlah tu.. insyaAllah..
    janganlah tertekan..
    Allah bg peluang cik tom berehat dulu la tu.. :)
    sabar yer..

  29. Kadang-kadang x semestinya lepas study terus sambung kerja. Mungkin ada lubang2 peluang yang cik tom boleh masuk. Contohnya peluang buat master bawah tajaan kerajaan ke..masuk program2 yg memantapkan soft skill ke.

    ataupun, apa kata cik tom start buat part time dulu dengan mana2 company? Atau mungkin ada kelemahan masa interview? Atau tak buat follow up dengan company2 yang cik tom apply kerja? Atau…perghh macam2 atau dan teman bagi ni cik tom. hehehe

    Kamon cik tom! Jangan putus asa. Kuatkan semangat! Yeeehhaaaa~~ :D

    p/s: err..cik tom ada facebook x? nak add boleh? hehe :)

  30. ala sedihnye luahan hati cik tom ni..
    nak stop blogging???
    oh u better dont do that dear..
    JANGAN la..
    betul ape cik tom ckp tu…
    ana pernah rase ape cik tom rase skrg dan skrg jugak ana masih lg teruskan usaha utk dptkan job baru even job yg skrg dah ok gajinye..
    terase nak bekerje sendri tp byk bnde yg mghalang..
    tp prcayalah akn ade rezeki kite jugak akhirnya..yakin je cik tom ^^

  31. salam…

    cik tomm jangan sedih

    perjalanan setiap antara kita memang berbeza..

    mungkin cik tom merasakan cik toom amat kecewa ketika ini, tapi saya, sepanjang meneruskan hidup ini, saya tidak pernah merasa gembira..saya tidak punyai apa-apa dalam hidup ini..

    saya harap cik tom lebih tabah..

  32. oloh2 ciktom. jgn cmni. rb pon sedih tau. kena plagiat sebijik2? huh.

    dpt ciktom. trafik bnyk dr blog ciktom. thanks ye ciktom. syg ciktom.

    yelah ciktom. rindu semua kawan2 kita. rb sihat2 saja disini. thanks ambil berat ye ciktom.

  33. ciktom..ifa pun rasa pe yg ciktom rasa tau..tp xpe..ciktom still ada diploma..ok la tue..ifa nie kan m3x..adeh..so bgantung ngn spm n degree ja nie..

    ye..mmg..kdg2..ifa pun penat nie dgr org balik2 ckp..xpe nt mana tau dpt rezeki yg lagi baek kan..

    tp itu la..xsmp2 pun..erm..nk kata memilih..ifa isi je apa2 yg ada nie…xkira apa pun..

    tp entah la..mmg…kdg2..cm depress nie…nasib baek ada blog nie..tp…ttp xsama kan ciktom..

    xpe la..moga nt kte sma2 dpt keje ye ciktom..btw..tahniah..dh 5bulan yaa..=)

  34. umur ciktom 24? biar betik? pangkat kakak rupanya.. hehe..
    hye kak tom! ;-p
    err.. semoga tabah ye!

  35. Alahai siannya dengar keluhan Cik Tom ni. Banyakkan bersabar ye.. jangan putus asa. Cuba ikhtiar lagi.. jangan putus doa pada Yang Maha Esa. Kak Nur doakan Cik Tom dapat kerja yang diinginkan. Tapi yang paling penting, kita jangan berserah saje pada takdir.. kena disusuli dengan usaha. Mudah-mudahan ada rezeki Cik Tom tu nanti.