I-City Terengganu @ Pulau Warisan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Entry kali ini nak promosi I-City Terengganu. Mesti ada yang tertanya-tanya dan tak percaya kan? Ya kat Terengganu pun ada I-City tapi itu nama yang memandai je cik tom panggil sebab lampu-lampu kat sini lebih kurang sama dengan I-City Shah Alam. Tapi I-City Shah Alam lagi hebat, pelbagai bentuk-bentuk lampu yang menarik, rumah salji dan ada guard yang garang-garang. hehe.. Nama sebenar I-City Terengganu ini ialah Pulau Warisan Terengganu.

I-City Terengganu @ Pulau Warisan Terengganu
I-City Terengganu @ Pulau Warisan Terengganu

Jom kita baca sikit sejarah Pulau Warisan. Pulau Warisan ini sebenarnya ialah pulau buatan manusia yang terletak di belakang Kampung Cina dan bersebelahan Pasar Besar Kedai Payang. Pulau Warisan menjadi mercu tanda yang baru selepas Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man. Entry Taman Tamadun Islam cik tom akan cerita artikel akan datang pulak.

Pemandangan Pulau Warisan Dari Udara
Pemandangan Pulau Warisan Dari Udara

Gambaran pemadangan Pulau Warisan dari sisi udara sumbangan Hock Teck Tan menunjuk Pulau Warisan telah siap penambak tanah untuk menjadi sebuah pulau buatan manusia. Ini gambar kecil dari sisi atas udara. Kalau sisi atas darat memang luaslah Pulau Warisan.

Pintu Gerbang Pulau Warisan
Pintu Gerbang Pulau Warisan

Di tengah pulau warisan ini terdapat sebuah terusan untuk memudahkan bot-bot seperti perahu dan penambang untuk ke pulau ini. Sebuah jeti untuk servis River Cruise mengambil dan menghantar pelancong yang menyusuri sungai Terengganu juga terdapat di terusan air ini. Pulau ini menjadi satu destinasi singgah aktiviti menyusur sungai yang bermula dari Taman Tamadun Islam.

River Cruise Pulau Warisan Terengganu
River Cruise Pulau Warisan Terengganu

I-City Terengganu @ Pulau Warisan yang masih jadi padang jarak padang tekukur. Cik tom rasa kerajaan ada plan lain lagi nak buat kat tanah lapang yang luas ni kerana dengarnya pembinaan tidak siap sepenuhnya lagi. Tapi tak tahulah apa dia. Kita tunggu dan lihat.

Padang Luas Pulau Warisan
Padang Luas Pulau Warisan

Adik-adik cik tom, seha dan ika suka sangat bila ajak jalan-jalan ambil gambar pokok daun lampu warna warni. hehe.. Habis semua pokok berlainan warna diorang nak bergambar tapi layankan jelah adik tersayang. hehe…

Adik-adik cik tom happy bergambar di I-City Terengganu
Adik-adik cik tom happy bergambar di I-City Terengganu
Seha dan Ika di i-city terengganu
Seha dan Ika di i-city terengganu

Kat I-City Terengganu ini takde guard yang jaga so bebas nak ambil gambar banyak   mana dan posisi bagaimana pun cuma 1 je pokok kat sini agak tinggi tak tercapai nak petik daun lampu. huhu..

Pemandangan cantik Pulau Warisan
Pemandangan cantik Pulau Warisan pada waktu malam

Nak tengok gambar Pulau Warisan Terengganu pada siang hari?? Boleh jenguk artikel ini; Pulau Warisan Pusat Budaya Negeri Terengganu.

ps: korang tengok gambar atas ni pulau warisan ada iras2 dengan i-city??

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

42 thoughts on “I-City Terengganu @ Pulau Warisan

  • May 31, 2012 at 12:21 pm
    Permalink

    Nampak cam lebih kurang sama ngan i-City Shah Alam. BTW, d Shah Alam skrg ni banyak permainan dah, hilang serinya.

    Reply
    • June 6, 2012 at 10:46 pm
      Permalink

      makin lama makin update kat i-city shah alam ye..

      Reply
  • May 31, 2012 at 12:23 pm
    Permalink

    cantik, tak pernah lagi pergi mana2 i-city. river cruise sama macam kat melaka je kan.

    Reply
    • June 6, 2012 at 10:36 pm
      Permalink

      nanti berpeluang boleh singgah i-city shah alam n juga terengganu… river cruise melaka xpernah lg cik tom naik..pergi aritu tgk je..hehe

      Reply
  • May 31, 2012 at 12:52 pm
    Permalink

    Wah, dah byk berubah kt. Last dok sana 3tahun lepas. Xbyk lg ada. Semua dlm planning lg

    Reply
    • June 6, 2012 at 10:35 pm
      Permalink

      dah lama tue 3tahun lepas… jomlah melancong ke terengganu..banyak dah update tempat baru yang menarik di terengganu.

      Reply
      • June 12, 2012 at 12:36 pm
        Permalink

        Jom2 melawat Terengganu….

        p/s-promot ganu kite….terbaik! 😀

        Reply
        • June 13, 2012 at 10:42 pm
          Permalink

          hehe.. of coz terengganu dihatiku =)

        • June 13, 2012 at 11:01 pm
          Permalink

          tumpang tanya.. komen kat blog buat moderate ke?? cik tom komen semua xde pun keluar apa2…confuseee masuk komen or x?

  • May 31, 2012 at 3:10 pm
    Permalink

    Dah lama tak ziarah saudara-mara di Terengganu,huhu. Tengok gambar tu mmg banyak yg dah berubah

    Reply
    • June 6, 2012 at 10:21 pm
      Permalink

      nanti berpeluang datanglah ziarah ke terengganu.

      Reply
  • May 31, 2012 at 6:33 pm
    Permalink

    x pernah pulak jalan malam2 kat situ, menarik jugak rupanya yek 🙂

    Reply
    • June 6, 2012 at 10:13 pm
      Permalink

      menarik tgk pemandangan dan amik gambar waktu malam..

      Reply
  • May 31, 2012 at 8:33 pm
    Permalink

    mcm navana,jepun 🙂

    Reply
    • June 6, 2012 at 10:12 pm
      Permalink

      xpernah pulak tau pasal navana, jepun…nanti JO boleh share dalam post JO..

      Reply
  • May 31, 2012 at 11:34 pm
    Permalink

    wahh..kat terengganu pun ade i-city..asal harituh pergi tak perasan ek..

    Reply
    • June 6, 2012 at 10:08 pm
      Permalink

      nanti lain kali pergi boleh jenguk i-city terengganu @ pulau warisan.

      Reply
  • June 1, 2012 at 12:14 am
    Permalink

    ehh, terengganu pun ada i-city ker..

    Reply
    • June 6, 2012 at 9:57 pm
      Permalink

      ada lampu ala2 i-city..tp namanya pulau warisan..

      Reply
  • June 1, 2012 at 8:59 am
    Permalink

    dua hari lepas pergi ke terengganu selama 4 hari,,hehehe..tak lama lagi siap la tue…

    Reply
  • June 1, 2012 at 9:06 am
    Permalink

    Owwhh… Ingat shah alam je ada i-city… Sana pun ada… Perubahan yang terbaeekkK~

    Reply
    • June 6, 2012 at 9:42 pm
      Permalink

      perubahan untuk promosi negeri terengganu..hee

      Reply
  • June 1, 2012 at 10:37 am
    Permalink

    mcm lebih kurang i-city shah alam je

    Reply
    • June 6, 2012 at 9:42 pm
      Permalink

      pokok tue lebih kurang sama i-city tapi yang lain xdelah kat sini..still nak tambah lagi rasanya..

      Reply
  • June 1, 2012 at 1:05 pm
    Permalink

    sikit update. gamba dari udara tu dari tan hock teck (terkenal dgn panggilan teck) dan skrg tak jd padang dan..dan buat jalan dan tempat parking…

    Reply
  • June 1, 2012 at 2:14 pm
    Permalink

    ingt kt shah alam sana pun ada wah best tuh.skli msuk brpa cik tom?

    Reply
    • June 6, 2012 at 9:15 pm
      Permalink

      seronok juga pergi jalan2 kat sini ambik gambar.

      Reply
    • June 6, 2012 at 9:10 pm
      Permalink

      kalau singgah terengganu boleh jenguk sini jugak.

      Reply
  • June 2, 2012 at 1:48 am
    Permalink

    tgk lampu mcm sama je

    Reply
    • June 6, 2012 at 9:09 pm
      Permalink

      kalau tgk lampu pokok tue mmg iras2 i-city tp pokok ala2 krimas tue je yang ada…yang lain xde..hee

      Reply
  • June 6, 2012 at 9:11 pm
    Permalink

    perghh,…cantik giler
    tak payah susah2 pegi i-city shah alam tu..
    pegi sini pun dah cukup bagus..

    Reply
  • June 11, 2012 at 12:19 am
    Permalink

    wahh wahhh 😀 x sangkanya ada gak i-city dekat terengganu ni #teruja 😀

    Reply
    • June 14, 2012 at 1:18 am
      Permalink

      ada pokok lampu ala2 i-city je..yang lain xsama..

      Reply
  • June 12, 2012 at 12:38 pm
    Permalink

    Nampaknya, lain kali balik kampung…nak kena terjah jugak PW ni.

    Balik sekejap2 sangat, tak sempat nak teroka negeri sendiri…sib baik ada jugak cik tom yg kongsikan …heheh

    thanks yer…

    p/s-meh pakat ramai2 ke negeri Terengganu!

    Reply
    • June 13, 2012 at 10:42 pm
      Permalink

      haa elok sangat singgah dengan famili…makin banyak tempat menarik kat terengganu.. memang bagus jadi negeri fevret pelancongan utk masa akan datang..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE