Post navigation

Imbas kembali: 10 iklan yang tak boleh lupa

Posted on by

Salam 1 Malaysia…arini cik tom tertarik nak buat entri pasal iklan2 yang kita semua tak boleh lupakan dari zaman kecil2 dulu..kiranye ni entri “mengimbau kenangan lalu” or flashback la…hehe…So, cik tom senaraikan 10 iklan yang cik tom tak leh lupakan dari segi lakonan dan yang yang paling special nya trademark lagu iklan tue..huhu…jom layaaannn~~

1) IKLAN RAYA EON

Yang ni iklan yang paling cik tom suke… kalau dengar balik iklan tu rase mcm berada dizaman kanak2 dl.. suasana raya yang paling best… bunyinya lebih kurang camni…sila nyanyi sendiri ye ( korang jangan la pulak nangis tau..huhu)…

“hari raya….hari yang mulia…..penuh beerti, kepada kita….
tua muda, miskin dan kaya…menyambutnya dengan gembira….
hati-hati di jalan raya, semoga anda, selamat tiba…
ucapan selamat..hari raya…dari eon untuk semua….
ucapan selamat hari raya, dari eon untuk semuaaaaaaaa…….”

**********************************************************************************

2) IKLAN AXION

“Mari2 puan2 dengar ini cerita…
suami saya asyik pulang awal saja..
tentu dia ada pmbantu baru katanya..
tentu dia perempuan muda..

kan abang dah kata…
axion namanya..
axion ke aziah…
tunjuk kan saya…
HAa ini axion baru..
dgn sistem 2 kuasa pantas mmbersh..
karat tanggal segera..
nyata lebh bgus…”

Korang ingat lagi tak iklan ni??…iklan kegemaran jugak ni…masih terbayang2 aksi si isteri marah sambil lipat lengan baju dan bercekak pingang kat tingkap rumah..family cik tom mesti complaint setiap kali tengok iklan ni…aik balik awal pun salah, kalau balik lambat ntah camne? hehe….

**********************************************************************************

3) IKLAN ADABI

Yang iklan ni pun cik tom ingat rumah adabi tu comel sangat…masa kecik dulu siap mengidam nak ade rumah camtu jugak bila besar nati..hehe..

“adabi melazatkan…

adabi menyelerakan…

mengandungi pelbagai rempah…

bla..bla…bla…”

Cik tom ingat sampai kat situ je…sape2 yang ingat tu boleh la nak sambung…huhu…

**********************************************************************************

4) IKLAN CUCUR ADABI

“kami dah pulang emak buat cucur…

mudah saje tambah air…

adun sebati goreng dan sedia..

tepung cucur adabi rasenye..”

Iklan cucur adabi ni mesti kuar time petang2..cik tom yang tengok ni pun jadi terliur..siap pakat suh ayah beli lagi walaupun mak memang reti wat cucur sendiri..tu la besarnye pengaruh iklan kat budak2..ngeh3…

**********************************************************************************

5) IKLAN FERNLEAF

Ala korang mesti ingat lagikan iklan susu fernleaf yg budak2 nyanyi lagu~

“sayalah permata, anak kesayangan, kebanggaan ayah dan Ibu
saya dibesarkan dengan kasih sayang
hanya yang terbaik untukku,
menjadi harapan di masa hadapan
sayalah anak yang cemerlang “

Bla..bla..Sila sambung sendiri…hehe…

**********************************************************************************

6) IKLAN FOLLOW ME

satu lagi iklan follow me…yang ada budak laki abis pakai bedak satu badan bila kawan perempuan dia datang umah nak study….bila buka pintu je kantoi pegang bedak follow me kat tangan… membazir betul…kalau tak silap lagu iklan tue camni;

“aku merindui mu…….

diing dong (bunyi loceng pintu),

xxx ………..yyy nk jumpe”

**********************************************************************************


7) IKLAN GULA-GULA NANO

Haa iklan gula-gula nano pun cik tom stil terbayang lagi walaupun da ade iklan versi baru..versi lama tetap di hati…hehe..

“nannoo nana nano nanoo nana nano nano nana nano nanoOo….
oh…nano nano, saya suka, saya gemar, rasanya seeedappp…
manis, masam masin, gula-gula, nano nano….Nano NaoooooOOO
Gula-gula Nano nano….!!”

**********************************************************************************

8) IKLAN SUSU EVERYDAY

Sape ingat iklan susu tu. Ala yg budak2 disolek macam ala2 rupa menteri2. Watak utama tu ala2 rupa cam Rafidah Aziz pun ader. Siap ngan pantun dier lagi..kononnya kat dalam parlimen

“inflasi sifar wawasan kita….
harga berpatutan menawan ibu…..
tin hijau pilihan kita……
gunalah susu everyday baru….”

kita minum dulu………!!!!!

**********************************************************************************

9) IKLAN MINYAK CAP KAPAK

Lagi iklan minyak cap kapak…masa study dulu dalam pencil box mesti ade 1 botol kecik..hehe…iklannye camni;


“Bila rasa pening kepala…

sakit2 ada saja…

serba tak kena jadinya…

gunakan minyak angin cap kapak..

Sungguh lega rasa, cepat kesannya…

bila2 masa, gunakan minyak angin cap kapak!”

lalalalaaa~~~

**********************************************************************************

10) IKLAN MAGGI

“aduuuuh sakitnye perut..

oo kalau sakit perut tak leh pergi sekolah la ye…

kalau sakit perut tak boleh la makan maggi..”

Iklan meggi yang budak tue pura2 tipu sakit perut sebab malas nak gi sekoleh..bila mak dia kuar maggi terus sihat..hahaha..lawak pulak..

**********************************************************************************

rindu pulak bila ingat balik iklan2 lama ni..hehe…banyak lagi iklan2 lain yang best..tapi yang ni cik tom paling ingat dan suka..mesti korang pun ade list iklan yang korang suke kan…kalau korang nak tambah lagi..sila-silakanlah share ye…huhu…

********************************************************
klik sini


This entry was posted in imbas kembali by ciktom. Bookmark the permalink.

About ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber.

47 thoughts on “Imbas kembali: 10 iklan yang tak boleh lupa

  1. touya: lupa ke??try tnye pak cik google…xpun mak cik you tube..hehe…

  2. paling tak boleh lupa iklan apollo. sebelum drgonball main. iklan dia kena pasang dulu. haha!

    " kartun dragonball yang hebat tadi dibawakan untuk adik – adik oleh apollo!! "

    huhu.

  3. hahahah betoi2..teringt tyme tgk dragon ball dulu2…mesti ada apollo tu.. hihihiee…teringat tyme dulu2 plak

  4. ash_asrah: tu la..bila teringat time dl2 ni wat rs diri cik tom da tua sgt..hehe…

  5. mulut bercakap: tu la seronok bila kenang balik kan..cik tom ingat nak selang seli kan entri baru dan imbas kembali pasni..hehe..

  6. huhu…
    slalu gak nyanyi lg cucur adabi bile goreng cekodok..
    lg 1, lgu nasi goreng..
    "hai nasi goreng.. hai nasi goreng.. sungguh enak.. sungguh lazat.. digoreng bersama perencah adabi…"
    haha.. cmtu la kot..
    btw, siyes x bape ingat iklan minyak cap kapak tu~~ :)

  7. tukang cerita: haa yang iklan tu pun sama…xsenonoh je jiran dia pi makan nasi goreng umah sebelah..haha…iklan minyak kapak tu try tnye mck youtube..kot2 ade…hehe..

  8. mak aih. koleksi iklan. hahah
    lagu nano paling menyampah. haha
    lagu cucur adabi paling top kat skolah.
    kitorang siap buat lirik sendiri lagi. hahaha

  9. Fontonk: hehe..kali ni koleksi iklan..lain kl entri baru tentang imbas kembali jgk..hehe…lirik pe yg korang reka??

  10. salam..

    hehe. yep masih ingat hampir ke semua iklan tu. memang kenangan betul. tapi dah tak de dah skang ni. paling suka iklan adabi. hehe :p

    btw, thanx sebab sudi bagi komen kat blog Anne Boleyn.

    p/s: jom baca entry pasal MTV Worldstage. :)

  11. Anne Bolelyn: ur wlcm…betul tu semua kenangan..hehe…nati i check out ur new entri ye dear..skang a little bit busy :)

  12. ms.Green: yup dats right…semua iklan ni still segar dlm ingatan…tu bgs kdg2 kte flashback blk kan..huhu..

  13. kita minum dulu..bijak2..

    kbykkn ikln bila dh lama sikit, mesti potong..iklan dulu ok je..tp iklan skg ni teruk..dulu aku de bljr psl pengiklnan..pelik cm ne iklan cm tu leh leps msuk tv..tak da tapisan..asl byr ambik..

    iklan raya klu petronas best & telekom best sgt..aku suka tgk ikln sunsilk..tgk plkon sbnrnya..hehe
    nti wt entry iklan yg tak suka pulak ye cik tom..

  14. Nur Fannun: betul2..iklan dl ok2..iklan skang byk eksploitasi perempuan..huhu

    ok nati cik tom try wat entry iklan xsuka plk..byk kena perah otak tu..hehe…

  15. suke iklan follow me! :)

    tibe tibe teringat iklan susu ape tah..

    "ida ..mari minum susu… joe..amik susu ni… syafiq…syafiq…"

    yg budak2 kck takot nk minum susu tu..uhuhuu…..

  16. hehe, cik tom, akk pown masih ingt g semua iklan tu, tp skang kebykan iklan tu dh xder dah…kalau yg ader pown iklan cucur adabi jer, tu pown sesekali… :)

  17. Luvida: iklan follow me best tgk pelakon encem…hehe…

    iklan susu pe tu ek??cik tom xingat la..huhu..

  18. qistyna: akak pn ingat lagi kan..yup smua da xde..tp tetap dihati..ngeh3..