Imbas kembali: 10 perkara yang korang suka masa puasa

Hi semua….sempena bulan puasa ni mesti ada perkara yang korang suka buat dulu-dulu masa korang kecil2 kan??termasuk la cik tom…jom tengok ada tak kat bawah ni perkara yang korang suka buat jugak masa kecik2 dulu..fuuuhhh layann~~~


1) RAJIN PERGI BILIK AIR/MANDI

Haa cakap2 siapa yang time puasa rajin sangat pergi bilik air???nak ngelat la tue..huhu…sebabnya boleh minum air paip kan…hihi…tak pun masa amik wudhuk yang part kumur tu telan air terus je….wakaka… kalau ada yang baik tak minum air, time mandi tue mesti lama giler main air kan?? kononnya nak kasi sejuk satu badan..lepas mandi terus rasa segar…

2) PUASA “YANG YUK” ATAU PUASA SETENGAH HARI

Kecil2 kan tak tahan mana lagi nak puasa…selalu mintak dengan emak puasa setengah hari je…atau puasa “yang yuk”..puasa dalam periuk…hehe…tak tahan beb tengok semua kawan2 makan aiskrim bila habis sekolah..

3) PERGI BAZAAR RAMADHAN

Ni masa paling best kot sepanjang sehari suntuk puasa…setiap sorang ayah bagi peluang beli satu jenis kuih..tapi bukan selalu la…biasenya dua kali seminggu..wah time tue semua rasa nak beli…rambang mata jadinya…ikut nafsu je lebih…bila dah buka puasa semua kuih tak habis pun…perut masing2 pun kembuung…huhu..

4) RAJIN TENGOK WAKTU SOLAT MAGHRIB

Selalunya time kecik2 ni paling liat sikit bab2 solat ni…kalau masuk waktu pun buat tak tahu je…tapi time puasa ni paling alert tengok waktu solat maghrib…tiap2 hari tengok waktu solat maghrib pukul berape??siap hafal lagi tue…balik rumah lepas habis main je terus menghadap tV tunggu masuk azan maghrib…hehe..

5) BERTUKAR-TUKAR JUADAH BUKA PUASA

Haa yang ni sebenarnye kerja mak2 la…anaknya jadi mangsa tukang hantar juadah berbuka kat jiran2..best kalau ade mak cik yang masak kuih2 cedap2 tue..huhu..sekarang dah tak diamalkan sangat kalau ada pun kat kampung2 or sesama sedara mara je…. sebabnya sekarang orang sibuk bekerja dah tak sempat nak masak banyak2….semuanya pun mudah beli kat pasar ramadhan je..

6) MAIN MERCUN

Masa orang lain sibuk-sibuk solat terawikh, budak2 lelaki pergi main mercun…ada yang main mercun plug, mercun tanah, meriam buluh dan lain-lain..budak2 lelaki ni main plug sumbat dengan belerang…ikat tali atau kain pastu lambung tinggi2.. bila jatuh kat atas jalan atau lantai simen bunyi la…siapa yang bunyi lagi kuat kira lagi hebat la time tue..huhu….satu lagi main tong besi bekas cat tue terlangkupkan…pastu letak kabait banyak2… pastu cucuh api guna lidi panjang….kebabooom!!!!bunyi meletup gegar sampai kampung sebelah.. Kalau semua bekalan da habis.. amik la suratkhabar yang lama2 tue…amik setiap penjuru dan gabungkan…jadi ala2 payung terjun tue..pastu bakar kat penjuru suratkhabar..pastu tiup2 bagi terbang…jadi la macam UFO..terbang terbakar..seronok..haha…eh budak2 jangan amalkan aksi camni..merbahaya tau…

7) MAIN BUNGA API

Yang ni pulak permainan budak perempuan… suka sangat la beli bunga api batang yang besi kaler hitam tue…kalau tak silap kertas pembungkus tue gambar harimau ker pe kaler hitam..harga rm1…huhu…suka sangat la time main tue..selain tu main mercun bawang..yang lempar2 kat lantai je..pastu bunyi..pomm!!!tak pun mercun yang tarik tali…lupa pulak nama pe…hehe…sekarang ni bunga api ade kaler warna warni tapi banyak asap…lagi seronok kot..da tua tak main dah…hik3 ;p

8) MAIN TANGLUNG

Time kecil2 dulu suka sangat main tanglung…tanglung ni special tak kuar duit kecuali beli lilin..buat sendiri je guna tin susu atau tin biskut…tebuk keliling dinding tin…kalau yang kreatif siap buat corak lagi..tebuk 2 lubang kat penghujung untuk letak tali sebagai pemegang.. pastu letak lilin kat dalam..dah siap..abis pergi keliling satu kampung dengan tanglung baru…menunjuk la konon…huhu..


9) PASANG PELITA / LAMPU “LIPLAP”

Time pasang pelita je mesti semua berebut nak pasang jugak..hehe…seronok time ni..ingat lagi ayah suruh pergi beli minyak tanah kat kedai…suka tengok mak cik tue guna alat yang sedut minyak tanah dari tin tu..bila ingat balik…jakun pulak rasanye..ngeh3..selain tue, bila tengok rumah kawan ada lampu “Lip Lap”…terus pujuk ayah beli jugak…pasang kat dinding rumah siap buat corak2 lagi..hehe..tapi biasa mesti tak tahan lama..cukup raya ke 3 dah rosak…

10) MAIN KAT MASJID MASA SOLAT TERAWIKH

Orang lain pergi masjid solat terawikh tapi budak2 ni pergi masjid kumpul selipar2 kat masjid tu buat main permainan baling selipar ke pe namanye ek??hehe…bila pak cik2 kuar semua marah sebab selipar diorang dah tunggang langgang tak tau ke mana….nakal giler time budak2 ni…hehe…satu lagi tunggu time “moreh” lepas terawikh…kalau makanan yang sedap, makan banyak2!!! kadang2 tue bukan makan je, siap bungkus sekali…tapi dah balik umah tak makan pun…biar camtu je…membazir betul…huhu..

p/s: Selamat berpuasa ye semua kawan2 blogger tersayang 🙂

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

15 thoughts on “Imbas kembali: 10 perkara yang korang suka masa puasa

  • August 12, 2010 at 4:10 pm
    Permalink

    yeahhhhhhhh ash paling suke maen bunga apii….

    Reply
  • August 12, 2010 at 4:17 pm
    Permalink

    yup…main bunga api de best kan2…besar2 ni leh main lagik…kui3 ;p

    Reply
  • August 12, 2010 at 4:48 pm
    Permalink

    semuanya betul kecuali curik2 minum air kat bilik air tu..hihi…

    Reply
  • August 12, 2010 at 4:49 pm
    Permalink

    1 lagik bila pose dapat upah sehari seringgit…hehe..

    Reply
  • August 12, 2010 at 4:53 pm
    Permalink

    nana: hehe…biase la budak2…tQ dear 🙂

    Reply
  • August 12, 2010 at 9:48 pm
    Permalink

    selamat puasa tuan blog! hehee…bestkan bazaar ramadhan! hehehe

    Reply
  • August 13, 2010 at 3:52 am
    Permalink

    chybee: selamat puasa…bazaar ramadhan mmg best tapi stakat 3 ari puasa ni xsempat pergi lagi…hehe

    Reply
  • August 13, 2010 at 6:32 am
    Permalink

    betoi2!!!!! ha ha…. kenangan toi!!!

    Reply
  • August 13, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    kalau puashe,sy shuker tgk iklan KFC!
    sambil sambil mencubit ayam goreng yg mak sediakan utk berbuka bwh saji

    Reply
  • August 13, 2010 at 4:46 pm
    Permalink

    pose yang yuk tu mesti la ade.. klakar gila kalo teringat. haha. curik2 minum air lpas abes sek. pastu blakon macam org pose. kehkeh

    ♥ Projek Hujung Minggu ♥

    Reply
  • August 14, 2010 at 4:07 pm
    Permalink

    hehehe
    tergelak sorang sorang ni ha bila baca 10 benda nih. adeh. adeh.
    yang minum air curik curik dalam bilik air tu, tak buat, tak buat. hahaha

    Reply
  • August 14, 2010 at 5:16 pm
    Permalink

    bunga api!!yeahhhhhhhhhh

    Reply
  • August 15, 2010 at 5:27 am
    Permalink

    haha, dah besar pun suka masuk bilik air. tapi utk mandi lah. da xde buat perangai minum air paip dah. tggu je bulan mengambang, minum lah puas2. haha

    Reply
  • August 15, 2010 at 5:29 am
    Permalink

    rjn tgk azn mghirb xpe jgn asal azan je trus ingt nk berbuka..pdhal azan zohor & asar..
    psg pelita ni sok pgi hbs berjelaga..

    main slipar cm upin ipin suka main..last2 kna marh ngn k.ros..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE