Jadual Ujian Muet 2013

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…. Apa itu Ujian MUET? MUET ialah singkatan kepada Malaysian University English Test. Exam MUET ini mengandungi 4 komponen ujian iaitu speaking, writing, listening and juga reading. Cik tom dah lama amik MUET ni kalau tak silap tahun 2006 dan dapat Band 3. Part yang nervous time speaking and listening. Kalau listening tue make sure telinga dah clear betul2 nak dengar dan fokus sebab hanya ulang 2x je. Lepas tue yang speaking lagi bagus jadi first candidate boleh utarakan lebih banyak idea berbanding last candidate kecuali otak memang banyak idea geliga. hehe..

Kenapa pelajar perlu menduduki ujian MUET?

Malaysian University English Test (MUET) atau Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia ialah ujian yang mengukur pencapaian dan kemahiran berbahasa Inggeris pelajar-pelajar pra universiti di Malaysia. Pelajar berkelulusan STPM, Matrikulasi atau Diploma yang ingin memohon untuk mengikuti ijazah pertama di institusi pengajian tinggi tempatan perlu menunjukkan bukti bahawa mereka telah mengambil ujian MUET. Ujian ini diselia oleh Majlis Peperiksaan Malaysia.

Ujian MUET diadakan 3 kali setahun. Pendaftaran untuk ujian MUET dibuka pada awal, pertengahan dan akhir tahun. Berbanding sebelum ini hanya 2 kali setahun pengambilan ujian MUET. Korang boleh tengok jadual bila masa yang sesuai untuk ambil exam muet bagi tahun depan 2013.

Jadual Ujian Muet 2013

Jadual Ujian Muet 2013
Jadual Ujian Muet 2013

4 Komponen Ujian MUET

800/1 – Listening
800/2 – Speaking
800/3 – Reading Comprehension
800/4 – Writing

Markah maksimum bagi setiap komponen ialah 45 untuk Listening dan Speaking, 135 untuk Reading Comprehension dan 75 untuk Writing. Jumlah keseluruhan 300 markah. Markah calon kemudian akan dibahagikan kepada 6 jalur gred, dengan Band 6 yang tertinggi sehingga seterusnya Band 1 yang terendah. Selamat mendaftar untuk ujian MUET dan juga menduduki ujian MUET. Semoga berjaya!

Bagaimana Nak Lulus Ujian Muet??

Peratusan GAGAL lebih kurang separuh daripada calon menduduki MUET setiap kali peperiksaan berlangsung. Ada yang mengatakannya sukar. Mereka yang mahu melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi awam (IPTA) tempatan harus mendapat sekurang-kurangnya BAND 3 dalam peperiksaan tersebut.

Serius, susah nak lulus peperiksaan MUET jika persediaan pun tidak dilakukan secara menyeluruh, tapi jika anda betul nak berjaya, cik tom syorkan anda untuk mengikuti tips berjaya peperiksaan MUET melalui>> Rahsia Lulus MUET<<

atau boleh juga click banner comel di bawah untuk melihat pelajar yan;

Sumber: http://www.mpm.edu.my/web/guest/jadual-ujian-muet

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

24 thoughts on “Jadual Ujian Muet 2013

  • November 11, 2012 at 12:23 pm
    Permalink

    sy speaking yg kantaoi..hehe

    Reply
    • November 11, 2012 at 4:55 pm
      Permalink

      Jangan merendah diri jika kurang berfasih berbasa Inggeris. Pada pengalaman saya pernah ke luar negara atas urusan kerja tidak ada masalah untuk berkomunikasi didalam bahasa Inggeris.

      Reply
  • November 11, 2012 at 12:56 pm
    Permalink

    HP bab listening tu yang kantoi, kalau speaking tu bolehla sikit-sikit.

    Reply
    • November 13, 2012 at 2:23 pm
      Permalink

      nak pergi listening telinga kena prepare betul2..hee

      Reply
  • November 11, 2012 at 1:45 pm
    Permalink

    djchef listening tu ok sbb lucky dpt tempat duduk dekat dgn speaker.. speaking tu klu dpt group sama kpala lg best.

    Reply
    • November 13, 2012 at 2:16 pm
      Permalink

      kl duk dekat speaker mmg best..clear je dgr..hehe

      Reply
  • November 11, 2012 at 4:56 pm
    Permalink

    Buka kita tidak boleh betutur dan menulis bahasa Inggeris dengan baik. Ianya kerana bahasa Inggeris bukanlah bahasa ibunda dan percakapan seharian kita.

    Reply
    • November 12, 2012 at 10:24 pm
      Permalink

      yaa…betul ..kita melayu, jadi inggeris ni sampingan je ..tapi penting :]

      Reply
    • November 13, 2012 at 1:53 pm
      Permalink

      yup mmg betul tue..kl dah bahasa ibunda n praktis hari2 mmg blh bertutur dgn lebih baik

      Reply
      • November 17, 2012 at 9:39 am
        Permalink

        bukan setakat bahasa inggeris. bahasa lain juga jika rajin praktis sudah pasti pandai

        Reply
        • November 20, 2012 at 8:10 pm
          Permalink

          yup mmg betul tue..practice make perfect..

  • November 12, 2012 at 1:05 am
    Permalink

    berdebar pulak sem 5 nanti saya kena ambik MUET..huhu.. terbaiklaa nanti ..

    Reply
      • November 17, 2012 at 11:51 am
        Permalink

        insyaAllah ciktom ..walaupun rasa macam berdebar2 je

        Reply
        • November 20, 2012 at 8:09 pm
          Permalink

          fikirkan boleh ye spudin..

    • November 17, 2012 at 9:40 am
      Permalink

      semoga bro sukses dengan ujian yg bakal diambil

      Reply
  • November 12, 2012 at 1:46 am
    Permalink

    teringat masa ambil muet dulu. haha..

    Reply
  • November 12, 2012 at 2:54 am
    Permalink

    semoga berjaya kepada pelajar yang akan menduduki peperiksaan MUET nanti.

    Reply
  • November 12, 2012 at 4:04 pm
    Permalink

    betul tu cik tom..bagi mereka yang nak masuk u, memang kena ambik muet ni..mcm sy dulu, memang tak ada mood nk ambil muet..sebab dah set tak nk masuk u..haha..so, setakat kat poli jer la..sekarang baru menyesal..hahahaha

    Reply
    • November 13, 2012 at 12:32 pm
      Permalink

      xpe..poli pun bagus..belajar kemahiran ni market kerja tinggi..

      Reply
  • April 18, 2013 at 12:11 am
    Permalink

    nak tny kalo ambk muet kna bli no pin kn ? mcm mn ye sbb sy nak ambk dkat sabah exam muet tp skrg sy dkt smnnjg . bole x kalo bli no pin dkt smnnjg pas tu ambk exam dkt sabah ??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE