Post navigation

Jadual Ujian Muet 2013

Posted on by

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…. Apa itu Ujian MUET? MUET ialah singkatan kepada Malaysian University English Test. Exam MUET ini mengandungi 4 komponen ujian iaitu speaking, writing, listening and juga reading. Cik tom dah lama amik MUET ni kalau tak silap tahun 2006 dan dapat Band 3. Part yang nervous time speaking and listening. Kalau listening tue make sure telinga dah clear betul2 nak dengar dan fokus sebab hanya ulang 2x je. Lepas tue yang speaking lagi bagus jadi first candidate boleh utarakan lebih banyak idea berbanding last candidate kecuali otak memang banyak idea geliga. hehe..

Kenapa pelajar perlu menduduki ujian MUET?

Malaysian University English Test (MUET) atau Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia ialah ujian yang mengukur pencapaian dan kemahiran berbahasa Inggeris pelajar-pelajar pra universiti di Malaysia. Pelajar berkelulusan STPM, Matrikulasi atau Diploma yang ingin memohon untuk mengikuti ijazah pertama di institusi pengajian tinggi tempatan perlu menunjukkan bukti bahawa mereka telah mengambil ujian MUET. Ujian ini diselia oleh Majlis Peperiksaan Malaysia.

Ujian MUET diadakan 3 kali setahun. Pendaftaran untuk ujian MUET dibuka pada awal, pertengahan dan akhir tahun. Berbanding sebelum ini hanya 2 kali setahun pengambilan ujian MUET. Korang boleh tengok jadual bila masa yang sesuai untuk ambil exam muet bagi tahun depan 2013.

Jadual Ujian Muet 2013

Jadual Ujian Muet 2013

Jadual Ujian Muet 2013

4 Komponen Ujian MUET

800/1 – Listening
800/2 – Speaking
800/3 – Reading Comprehension
800/4 – Writing

Markah maksimum bagi setiap komponen ialah 45 untuk Listening dan Speaking, 135 untuk Reading Comprehension dan 75 untuk Writing. Jumlah keseluruhan 300 markah. Markah calon kemudian akan dibahagikan kepada 6 jalur gred, dengan Band 6 yang tertinggi sehingga seterusnya Band 1 yang terendah. Selamat mendaftar untuk ujian MUET dan juga menduduki ujian MUET. Semoga berjaya!

Bagaimana Nak Lulus Ujian Muet??

Peratusan GAGAL lebih kurang separuh daripada calon menduduki MUET setiap kali peperiksaan berlangsung. Ada yang mengatakannya sukar. Mereka yang mahu melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi awam (IPTA) tempatan harus mendapat sekurang-kurangnya BAND 3 dalam peperiksaan tersebut.

Serius, susah nak lulus peperiksaan MUET jika persediaan pun tidak dilakukan secara menyeluruh, tapi jika anda betul nak berjaya, cik tom syorkan anda untuk mengikuti tips berjaya peperiksaan MUET melalui>> Rahsia Lulus MUET<<

atau boleh juga click banner comel di bawah untuk melihat pelajar yan;

Sumberhttp://www.mpm.edu.my/web/guest/jadual-ujian-muet

********************************************************
klik sini


24 thoughts on “Jadual Ujian Muet 2013

  1. betul tu cik tom..bagi mereka yang nak masuk u, memang kena ambik muet ni..mcm sy dulu, memang tak ada mood nk ambil muet..sebab dah set tak nk masuk u..haha..so, setakat kat poli jer la..sekarang baru menyesal..hahahaha

  2. nak tny kalo ambk muet kna bli no pin kn ? mcm mn ye sbb sy nak ambk dkat sabah exam muet tp skrg sy dkt smnnjg . bole x kalo bli no pin dkt smnnjg pas tu ambk exam dkt sabah ??