Jangan Bersedih Jika Doa Tak di Makbul Allah

 

Bila Allah cepat makbulkan doamu….

Maka Dia menyayangimu….

 

Bila Dia lambat memakbulkan doamu…

Maka Dia sedang mengujimu….

 

Bila Dia tak makbulkan doamu….

Maka dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu….

Bersangka baiklah pada Allah dalam apa jua keadaan….
Kasih sayang Allah mendahului kemurkaan-Nya…



 

Sepuluh Sebab Kenapa Doa Ditolak Allah;

1. Kamu mengenal ALLAH, tetapi kamu tidak tunaikan hak-haknya.


2. Kamu berkata bahawa kamu cinta kepada Rasulullah S.A.W tetapi kamu tinggalkan sunnahnya.

3. Kamu telah membaca Al-quran tetapi kamu tidak amal dengannya.

4. Kamu telah menggunakan nikmat-nikmat ALLAH, tetapi kamu tidak bersyukur padanya.

5. Kamu telah berkata bahawa syaitan itu musuh kamu, tetapi kamu tidak menentangnya.

6. Kamu telah berkata bahawa syurga itu benar, tetapi kamu tidak beramal untuknya.

7. Kamu telah berkata bahawa neraka itu benar, tetapi kamu tidak lari darinya.

8. Kamu telah berkata bahawa mati itu benar, tetapi kamu tidak bersedia untuk menghadapinya.

9. Kamu bangun dari tidur lalu kamu menceritakan segala keaiban orang lain tetapi kamu lupa tentang keaiban kamu sendiri.

10. Kamu kebumikan mayat sahabat kamu, kamu tidak pernah mengambil ikhtibar dari kematiannya.

Sumber: Halaqah: Jangan Bersedih Jika Doa Ditolak dan Sebab-sebabnya

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

75 thoughts on “Jangan Bersedih Jika Doa Tak di Makbul Allah

  • March 13, 2011 at 6:51 am
    Permalink

    bgs enrty nie bg kesedaran kat deela πŸ˜›

    meh singgah: Gambar2 Dato Siti Nurhaliza..Cantiknyer dia!!

    Reply
  • March 13, 2011 at 4:39 am
    Permalink

    bgus entry ni cik tom πŸ™‚
    dapat memberi peringatan kepada yang lain πŸ˜€

    Reply
  • March 13, 2011 at 5:01 am
    Permalink

    *senyum*

    thnks cik tom:)

    Reply
  • March 13, 2011 at 5:04 am
    Permalink

    doa dan usaha penting..doa tanpa usaha ibarat mcm nak naik umah flat tingkat 14..duk tunggu dlm lif tanpa tekan nombo 14..ahahaha

    Reply
  • March 13, 2011 at 5:18 am
    Permalink

    setuju.cik tom knp lama senyap?

    Reply
  • March 13, 2011 at 6:38 am
    Permalink

    terima kasih berkongsi..:)

    Reply
  • March 13, 2011 at 7:00 am
    Permalink

    entri yang bagus πŸ™‚

    Reply
  • March 13, 2011 at 7:28 am
    Permalink

    dalam kita bersunggut ada yang kita terlupa bahwa kita sebenarnya yang tak betul…

    nice

    Reply
  • March 13, 2011 at 7:48 am
    Permalink

    thanks adik tom..memang tengah bersedih ni

    Reply
  • March 13, 2011 at 8:15 am
    Permalink

    thhnx 4 sharing cik tom πŸ™‚

    Reply
  • March 13, 2011 at 9:00 am
    Permalink

    kalau ada button like FB nak like 10x entry ni..

    Reply
  • March 13, 2011 at 9:15 am
    Permalink

    betul tu..kene muhasabah diri dulu..cr puncanya..mesti ada sebab..yg penting jgn putus asa kan..

    Reply
  • March 13, 2011 at 12:03 pm
    Permalink

    hye boleh tnya..kenapa blog saya tuh..bila saya taip post n tuko colour font kepada wrna lain dan bila save dia tak tuko warna yang saya wat tuh..knp ek?

    yang header 2 tom 2? macam mana leh gerak2 ek? pakai pew?

    Reply
  • March 13, 2011 at 1:25 pm
    Permalink

    Bagus2 cik tom.. Nice.. Lagi 1.. Manusia hanya ingat Tuhan bila susah, bila senang x reti2 nak bersyukur.. Bila kesenangan dah ditarik balik, batulah nak menadah tangan.. Tapi kita kena ingat sesuatu, orang kafir akan termakbul doanya bla dizalimi oleh orang islam.. Harap sama2 kita ambil ikhtibar..

    Reply
  • March 13, 2011 at 3:06 pm
    Permalink

    assalam…ciktom x balik dr pulau redang lagi ker?hu3…semoga ciktom selamat pulang…amin

    Reply
  • March 13, 2011 at 3:18 pm
    Permalink

    kita ni asyik lupa kat Allah, mcm mana Allah nak makbulkan doa kita..
    dah susah baru nk ingat nak berdoa.. kan..
    hinanya kita ni..
    *muhasabah diri.. T_T

    Reply
  • March 13, 2011 at 3:34 pm
    Permalink

    tahu kenapa doa tak termakbul..selalu fikir ini mesti silap diri nih..setiap musibah yg datang mesti pikir ni salah sendiri..
    tapi…mengeluh itu sentiasa walaupun tahu….hmmmm

    Reply
  • March 13, 2011 at 5:38 pm
    Permalink

    betul2 kena selalu muhasabah diri ^_^

    Reply
  • March 14, 2011 at 1:52 am
    Permalink

    thanx da info..kena muhasabah diri ni..huhu~~ ^_^

    Terkini : Kesan dari tsunami di Jepun

    Reply
  • March 13, 2011 at 11:21 pm
    Permalink

    as-salam

    tqvm cik tom.
    entri yg baik skali untuk dikongsi.
    kdg2 kite terlupe..
    perlu ade org lain untuk ingatkan kite.. πŸ™‚

    Reply
  • March 14, 2011 at 12:45 am
    Permalink

    Semoga doa2 kita akan dimakbulkan…

    Reply
  • March 14, 2011 at 3:07 am
    Permalink

    Selalulah kita muhasabahkan diri kerana dengan selalu muhasabah diri akan menyebabkan kita lebih berusaha untuk berubah dan menjadi orang yang tahu bersyukur.

    Mungkin doa kita tidak dimakbulkan hari ini tapi mungkin esok,lusa atau masa akan datang.Insyaalllah….hanya Allah yang tahu segalanya.

    Reply
  • March 14, 2011 at 3:46 am
    Permalink

    suka betul entry ni..penguat jiwa πŸ˜‰

    Reply
  • March 14, 2011 at 5:37 am
    Permalink

    terima kasih ats perkongsian ini cik tom, bagus sgt πŸ˜‰

    Reply
  • March 14, 2011 at 5:54 am
    Permalink

    `Bila Dia lambat memakbulkan doamu..
    Maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu..'

    Mudah-mudahan dia kurniakan anak kembar kepadaku..Amin.

    Reply
  • March 14, 2011 at 6:35 am
    Permalink

    hai cik tom..

    kita kena muhasabah diri sllu..

    kekadang kita byk buat salah kat kedua ibu bapa.. tu kekadg doa kita tak sampi pada Tuhan..

    saya akan bersedih jika sehari cik tom tak dtg blog saya ghee.. gurau jer tue..

    Reply
  • March 14, 2011 at 7:22 am
    Permalink

    sukanya entry ni..
    thanks cik tom πŸ™‚
    keep it up ..

    Reply
  • March 14, 2011 at 7:36 am
    Permalink

    cik tom…
    pc zaty rosak…sbb tue jrg dtg..wuuuwuuu

    nie pn dr Cc jer

    πŸ™

    dun 4get me ya

    Reply
  • March 14, 2011 at 8:23 am
    Permalink

    btl apa yg CIk Tom paparkan tu…kadangkala kt selalu salahkan kenapa doa kta tidak dimakbulkan tanpa disedari adakah kita benar2 berdoa dengan ikhlas…

    Reply
  • March 14, 2011 at 10:41 am
    Permalink

    entry yang membuatkan jiwa tersedar…
    thanks 4 d info cik tom

    Reply
  • March 14, 2011 at 6:14 pm
    Permalink

    semoga kita diantara golongan yang diredhai oleh Allah SWT..

    Reply
  • March 14, 2011 at 6:49 pm
    Permalink

    kate2 tuh mmg sgt memujuk diri saye. terima kasih πŸ™‚

    Reply
  • March 15, 2011 at 5:37 am
    Permalink

    jika doa tak diterima,kita berusah dgn bersuggh agar diterima.jka masih tak diterima,mgkn ada hikmah disebliknya…

    *rndu kat sayam Ciktom..heheeee

    Reply
  • March 15, 2011 at 1:46 pm
    Permalink

    thanks ciktom..patut tak lepas2

    Reply
  • March 15, 2011 at 3:02 pm
    Permalink

    teringat msa bg tazkirah dengn junior sekolah.. cite part ni.. tu2 lupa satu point.. haha.. trus suruh dorang cri sndiri.. ayat kaber line, "ilmu tu perlu juga dicari.. xboleh bg bnyk2.." haha..

    Reply
  • March 15, 2011 at 5:00 pm
    Permalink

    thanx kak tom..nice sharing…sama2 kita mmbaiki apa yg patut dibaiki supaya doa kita dimakbul..huhu

    Reply
  • March 16, 2011 at 1:14 am
    Permalink

    πŸ™‚ nice entry cik tom…semangat pagi2 bila baca pasal entry ni…

    Reply
  • March 16, 2011 at 3:45 am
    Permalink

    Terima kasih Cik Tom sebab kongsi benda baik ni

    Reply
  • March 16, 2011 at 4:04 am
    Permalink

    "kamo dtag…silala ke blog sy…"

    Reply
  • March 16, 2011 at 5:57 am
    Permalink

    thanks for the nice entry….. *insaf*

    Reply
  • March 16, 2011 at 2:54 pm
    Permalink

    dtg sni lagi cik tom…slm malam,moga sht sellalu hndknya..amin3

    Kome sy bnyak ea?delete je..

    Reply
  • March 16, 2011 at 3:38 pm
    Permalink

    betul tu ciktom..sangat setuju…
    bagus n3 ni…

    Reply
  • March 16, 2011 at 4:43 pm
    Permalink

    thanks for sharing cik tom..
    teruskan berdoa

    Reply
  • March 16, 2011 at 5:23 pm
    Permalink

    Yg Pakwi tahu dan diberitahu..
    kalau xdpt didunia, akan dpt di sana..
    Pakwi pilih di sana…amin

    Reply
  • March 17, 2011 at 1:34 am
    Permalink

    Salam ciktom,
    artikel utk mberi peringatan sesama kita. TQ.
    Manusia biasanya mohon doa bila dia berada dlm kesedihan/kesusahan. Sepatutnya kita berdoa dan mengerjakan suruhanNYA setiap masa!

    jom belajar buat macaron

    Reply
  • March 17, 2011 at 3:47 am
    Permalink

    doa yakin ikhlas tawakal restu

    insyaAllah Allah itu Maha kasih sayang. moga diperkenankan doa2 anda. amiin. ;D

    Reply
  • March 17, 2011 at 6:55 am
    Permalink

    btol2…
    betul ckp cik tom..
    Cik Tom…
    syida kembali..

    πŸ™‚
    windu cik tom..

    Reply
  • March 17, 2011 at 3:17 pm
    Permalink

    sukaaaa…
    sesungguhnya Allah lebih mengetahui πŸ˜€

    Reply
  • March 18, 2011 at 1:04 am
    Permalink

    ciktom!!!!!!!!!!!!!!!!!!! πŸ˜€

    Reply
  • March 18, 2011 at 5:14 am
    Permalink

    hurmm, tgh menginsafi diri. slalu mintak slalu dpt tp cepat je lupa sapa yg bagi. huhuhu

    Reply
  • March 18, 2011 at 6:16 am
    Permalink

    Nice info…blh djadikan panduan utk semua..

    Reply
  • March 18, 2011 at 6:32 pm
    Permalink

    akak datang sapu2 sawang nie..
    hahhhah

    Reply
  • March 18, 2011 at 6:40 pm
    Permalink

    thanx sebab kongsi ni ciktom…ramai yang suka salahkan takdir Allah kalau ada kecelakaan. tapi diri sendiri punya kesilapan tak pernah nak cermin dulu kan.

    Reply
  • March 18, 2011 at 6:48 pm
    Permalink

    cik tom kat ne??sht ke no??take careee

    Reply
  • March 19, 2011 at 2:37 am
    Permalink

    ketidak sempurnaan tu adalah sifat manusia namun tu bukan lah halangan untuk menjadi insan lebih baik melakukan apa telah ditetapkan dalam rukun iman dan rukun islam.

    Reply
  • March 19, 2011 at 8:58 am
    Permalink

    cik tom ,cmne nak wt banner ? πŸ™‚

    Reply
  • March 19, 2011 at 10:30 am
    Permalink

    really gud entry..dpt ilmu lg.. πŸ˜€

    Reply
  • March 20, 2011 at 8:15 am
    Permalink

    entri ni bagus cik tom..ada ilmu di dalam nya,,,

    Reply
  • March 20, 2011 at 1:03 pm
    Permalink

    entri yang penuh inspirasi.. πŸ˜€ thanks cik tom!

    Reply
  • March 21, 2011 at 11:35 am
    Permalink

    ;D Sayam Cik Tom ketat ketat sebab sudi ingatkan Shag πŸ˜‰

    Reply
  • March 22, 2011 at 12:08 am
    Permalink

    wow .
    nice en3 πŸ™‚

    Reply
  • March 22, 2011 at 10:04 am
    Permalink

    sangat bagus utk

    mengingatkan kita yg

    sentisa terleka…

    Reply
  • March 23, 2011 at 12:01 pm
    Permalink

    hm… renung2kan lahh

    Reply
  • March 31, 2011 at 5:46 am
    Permalink

    Salam perkenalan cik tom…

    Reply
  • April 6, 2011 at 1:57 pm
    Permalink

    Artikel yang memberi pengajaran kepada semua. Bagus untuk dibaca selalu supaya kita tak mudah lupa

    Reply
  • July 1, 2011 at 6:40 pm
    Permalink

    Tidak Terlambat Untuk Melakukan Nya!!.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE