Jom minum jus untuk kurus

Hi kawan2 blogger…kali ni cik tom nak buka kelas memasak..eh tak berape reti pulak nak masak memasak..so cik tom nak share resepi cik tom yang suka buat air tomato special untuk ayah cik tom yang tersayang..ayah cik tom ni suka sangat air yang cik tom buat ni tau..jom tengok step2 nak buat jus tomato kat bawah ni ye~~~
*****************************************************
1) First, ambil beberapa biji tomato. ni cik tom guna 6biji tomato boleh dapat 5 gelas jus tomato.

2) Potong buah tomato bagi memudahkan proses bila blend.

3) Masukkan buah tomato yang telah dipotong ke dalam blender/mesin pengisar

4) Masukkan air ikut citarasa masing2. kalau suka pekat letak air sedikit je. tapi tomato ni pun dah hampir 90% kandungan air so tak perlu letak banyak air. cukup secawan je.

5) Masukkan gula. Letak dalam 2 sudu besar gula. jus tomato ni tak perlu manis sangat. lagi best minum rasa masam2. hihi..

6) Blend tomato yang telah dicampur dengan air dan gula tadi.

7) Selepas siap blend, tapiskan jus tomato tue. kalau suka boleh minum terus camtu je tak perlu tapis. tapi ayah cik tom suka tapis sebab nati sakit tekak minum camtu je. hehe..

8) Taraa…dah siap jus tomato ni..kalau korang suka boleh letak ais or tambah air panas untuk suam. 1 lagi kalau rasa payau sangat boleh campur dengan susu krimer pekat/cair.


p/s: selamat mencuba..ni entry autopublished 🙂

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

32 thoughts on “Jom minum jus untuk kurus

  • September 21, 2010 at 12:44 am
    Permalink

    wah jus tomato…tp ellen x pandai minum la ciktom..apa pn nanti ellen pon nak kongsi pasal tomato la kat n3..hehee

    Reply
  • September 21, 2010 at 12:50 am
    Permalink

    wahh..cik tom betol2 suka tomato!!

    Reply
  • September 21, 2010 at 1:42 am
    Permalink

    saya lebih suka makan tomato begitu saja. jus tomato tak pernah rasa lagi..

    Reply
  • September 21, 2010 at 1:43 am
    Permalink

    nok sikit cik tom !!!

    yummy !

    Reply
  • September 21, 2010 at 2:40 am
    Permalink

    kalo tomato suka mcm mentah2 je..jus ni xpenah lak..sedap x cik tom?

    Reply
  • September 21, 2010 at 4:50 am
    Permalink

    hye3x.. dtg jenguk en3 ciktom..

    uhh…nak try buat le.. sbb ta pnh rase.. dulu,kalo mak saya buat, saya lar jauh2..hehehee..

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:19 am
    Permalink

    klau ayah cik tom suke saya nk try satu jugak la… hehehe…

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:35 am
    Permalink

    @ellen:try la..best tau ellen…ayah cik tom suka minum tau..ok2 dah buat entri pasal tomato bgth cik tom ek..hihi

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:38 am
    Permalink

    @quaniza:yup..cik tom mmg suka tomato la..ingt tipu ke??hik3 ;p

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:42 am
    Permalink

    @masa:makan best buat ulam…tp minum pun best tau..cuba la…

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:43 am
    Permalink

    @anish:meh amik sini…sedap kan..huhu

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:44 am
    Permalink

    @echah:echah sayang try la..sedap!!

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:44 am
    Permalink

    @ishiko: jum try buat..pastu bg mak rasa pulak ye..hik3 🙂

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:46 am
    Permalink

    @isyraq: jum2 try buat ye..bg ayah isyraq rasa juga ye..

    Reply
  • September 21, 2010 at 5:50 am
    Permalink

    Peewit ~ Satu Timun.. Satu Tomato.. Har3x~ Apapapun.. Boleh lagi makan tomato dari timun.. Jus tomato jak lum perna try.. hehe..

    Reply
  • September 21, 2010 at 6:10 am
    Permalink

    @aretikz:tue la sama2 buat entri pasal tomato n timun..kuat instict..kuit..jom pekena jus tomato…

    Reply
  • September 21, 2010 at 7:06 am
    Permalink

    nak juga. tp mlas nk buat. apakah?
    haha

    Reply
  • September 21, 2010 at 7:30 am
    Permalink

    @pinky:meh minum jus ni kat umah cik tom la senang..hik3 ;p

    Reply
  • September 21, 2010 at 8:05 am
    Permalink

    nak cik tom buatkan boleh??

    Reply
  • September 21, 2010 at 8:09 am
    Permalink

    boleh je yunk…jom meh raya umah cik tom..hihi

    Reply
  • September 21, 2010 at 9:56 am
    Permalink

    sedap ke jus tomato ni cik tom?..kita guna tomato buat kuah spageti je..memang sedap la..

    Reply
  • September 21, 2010 at 11:47 am
    Permalink

    @sweetsal:sedap!!buat kuah spageti lg sedap….hihi

    Reply
  • September 21, 2010 at 4:34 pm
    Permalink

    nak try…
    erm… akan try.

    insyaAllah.

    Reply
  • September 21, 2010 at 6:53 pm
    Permalink

    @seepot: selamat mencuba 🙂

    Reply
  • September 21, 2010 at 11:22 pm
    Permalink

    best nye..i love tomato as well;))

    Reply
  • September 22, 2010 at 2:05 am
    Permalink

    @fifiey: wah suka jgk ek..gud2..hehe

    Reply
  • September 22, 2010 at 3:31 am
    Permalink

    macam sedap.yummy!nak try ah

    Reply
  • September 22, 2010 at 3:45 am
    Permalink

    @kila: memang sedap…slmt mencuba yunk~

    Reply
  • October 20, 2010 at 11:56 am
    Permalink

    mcm best je. kena try ni minum plak slalu wat makan je. eheh

    Reply
  • January 10, 2011 at 12:39 pm
    Permalink

    I just added your blog site to my blogroll, I pray you would give some thought to doing the same.

    Reply
  • September 4, 2011 at 2:03 pm
    Permalink

    mcm mna nak minum kelat lah…

    Reply
    • September 13, 2011 at 7:07 pm
      Permalink

      mana ada kelat..campur la dengan gula…rasa masam manis..xde rasa kelat…nak berkrim boleh campur dengan susu cair..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE