Kalendar Cuti Umum Malaysia | Negeri-Negeri di Malaysia Tahun 2012

Salam 1 Malaysia… Cik tom nak share kalendar cuti umum Malaysia bagi negeri-negeri di Malaysia tahun 2012. Kalendar ini penting bagi sesiapa yang ingin buat perancangan awal apa yang nak dilakukan pada tahun depan. Contohnya perancangan untuk bercuti, majlis perkahwinan dan sebagainya. Perancangan yang awal dan teliti bagus untuk mengelakkan sebarang masalah. So, sebaiknya cuba semak tarikh yang sesuai pada kalendar cuti umum Malaysia bagi negeri-negeri di Malaysia tahun 2012 untuk perancangan yang bagus.

Kalendar Cuti Sekolah

Dates
Occasion
For
1 JanuarySunday New Year All states except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu
14 JanuarySaturday Yang di-Pertuan BesarNegeri Sembilan’s Birthday Negeri Sembilan only
15 JanuarySunday Sultan of Kedah’s Birthday Kedah only
23 JanuaryMonday Chinese New Year Nationwide
24 JanuaryTuesday Chinese New Year (2nd Day) All states except Kelantan and Trengganu
1 FebruaryWednesday Federal Territory Day Federal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only
5 FebruarySunday Prophet Muhammad’s Birthday(Maulidur Rasul) Nationwide
7 FebruaryTuesday Thaipusam Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only
4 MarchSunday Anniversary of Installationof Sultan of Trengganu Trengganu only
6 AprilFriday Good Friday Sabah & Sarawak only
15 AprilSunday Declaration of Malacca asa Historical City Malacca only
19 AprilThursday Sultan of Perak’s Birthday Perak only
1 MayTuesday Labour Day Nationwide
7MayMonday Hari Hol Pahang Pahang only
17 MayThursday Wesak Day Nationwide
17 MayThursday Raja Perlis’ Birthday Perlis only
30- 31 MayWed & Thu Harvest FestivalPesta Kaamatan Sabah Sabah & Labuan only
1 – 2 JuneFri & Sat Sarawak Harvest FestivalHari Gawai Sarawak Sarawak only
2 JuneSaturday Malaysian King’s BirthdayHarijadi Agong Nationwide
17 JuneSunday Israk & Mikraj Kedah, Negeri Sembilan & Perlis only
7 JulySaturday Georgetown Heritage Day Penang – but not a ‘paid holiday’ for private sectors employees.
7 JulySaturday Penang Governor’s Birthday Penang only
20 JulyFriday Sultan of Trengganu’s Birthday Trengganu only
21 JulySaturday Awal RamadanStart of Muslim fasting month (bulan Puasa) Johor, Kedah & Malacca only
6 AugustMonday Nuzul Al-Quran Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Trengganu only
19 – 20 AugSun & Mon Hari Raya Puasa * Nationwide
31 AugustFriday National Independence DayMerdeka Nationwide
9 SeptemberSunday Sarawak Governor’s Birthday Sarawak Only
16 SeptemberSunday Malaysia Day &Sabah Governor’s Birthday NationwideSabah
14 OctoberSaturday Malacca Governor’s Birthday Malacca only
24 OctoberWednesday Sultan of Pahang’s Birthday Pahang only
26 OctoberFriday Hari Raya Haji *Hari Raya Qurban Nationwide
27 OctoberSaturday Hari Raya Haji (2nd Day) *Hari Raya Qurban Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu Only
11 NovemberSunday Deepavali or Diwali Nationwide, except for Sarawak
11 and 12 November Sultan of Kelantan’s Birthday Kelantan only
15 NovemberThursday Awal Muharram(Maal Hijrah) Nationwide
22 NovemberThursday Sultan of Johor’s Birthday Johor only
11 DecemberTuesday Sultan of Selangor’s Birthday Selangor only
25 DecemberTuesday Christmas Nationwide

* Subject to change

Manakala bagi cuti persekolahan bagi sekolah-sekolah di seluruh negeri di Malaysia akan diumumkan pada bulan September 2011.

Sumber: Malaysian Public Holiday 2012

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

20 thoughts on “Kalendar Cuti Umum Malaysia | Negeri-Negeri di Malaysia Tahun 2012

  • August 19, 2011 at 1:14 am
    Permalink

    wah kalender dah siap dah, good

    Reply
    • August 23, 2011 at 2:35 pm
      Permalink

      pasang kalendar siap2..nanti senang nak bujet apa2 untuk tahun depan..hee

      Reply
    • August 23, 2011 at 2:56 pm
      Permalink

      yup..mish dah boleh plan awal2 kalau nak bertunang or kahwin tahun depan..heee

      Reply
    • August 23, 2011 at 4:27 pm
      Permalink

      kotak2 macam dalam entry ni ker akak?kalau ye nanti insyaAllah ciktom buatkan tutorialnya..

      Reply
  • September 4, 2011 at 1:07 pm
    Permalink

    cuti perenggal tahun 2012 x de ka?

    Reply
    • September 13, 2011 at 7:08 pm
      Permalink

      dah ada cuma cik tom belum update lagi..insyaAllah esok cik tom akan update…

      Reply
  • September 20, 2011 at 7:08 pm
    Permalink

    cuti2 mmg best.. kan?kan?kan?

    Reply
    • October 3, 2011 at 1:03 am
      Permalink

      ye cuti la yang paling best sekali..heee

      Reply
  • September 27, 2011 at 10:02 am
    Permalink

    Cuti ulang tahun keputeraan sultan kelantan pada tahun 2012 kurang tepat…SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan) baru sahaja mengumumkan tarikh baru cuti am ulang tahun keputeraan sempena pemerintahan rasmi KDYMM Tuanku Sultan Muhammad ke V pada 11 dan 12 November setiap tahun mulai tahun 2011. Jadi, tarikh 30 dan 31 Mac telah dibatalkan. Pastikan maklumat anda tepat kerana itu mencerminkan kredebeliti anda dalam penulisan blog.

    Reply
    • September 28, 2011 at 1:11 pm
      Permalink

      maaf atas kesilapan saya..saya pun manusia biasa bukan on9 or update 24 hours untuk dapatkan sumber terkini..kalendar ini bukan sumber asal dari owner blog ni tapi dari blog lain yang telah dikreditkan diakhir entry….cuma saya harap tak perlu komen saudara seperti mempertikaikan kredibiliti penulisan blog saya sebab blog ni more to personal blog…apapun thanks atas makluman saudara..saya dah edit dan update info tue dalam entry yang sama…

      Reply
      • September 29, 2011 at 2:33 pm
        Permalink

        Okay baiklah….itu hanya sedikit kesilapan..awak mesti selidiki apa2 maklumat dahulu sebelum sampaikan penulisan awak di blog sendiri. Saya hanya tumpang lalu saja..kurang berminat nak mengkritik orang. “That is your hand”. haha.

        Reply
        • October 2, 2011 at 6:37 pm
          Permalink

          thanks la awak…bukan berminat nak mengkritik tapi..walllahualam sebab hanya Allah je tahu apa pemikiran manusia tue sebenarnya…wallahualam

        • October 12, 2011 at 10:25 am
          Permalink

          So, learn from your-self mistakes and positive your mind.. You agree to install the program as simple mind but overlooked install sub​​-programs do not need and you installed the old programs without read the agreement. (Install, Next 3x, Finish). Are you like this person?. I just say Halooo.

        • October 12, 2011 at 10:52 am
          Permalink

          marah bunyi..hehe.. smile k 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE