Kelebihan Domain Berbayar Berbanding Domain Percuma

 

gambar jenis domain


Kali ni cik tom nak cuba menjawab pertanyaan kak diana iaitu apa kelebihan domain name berbayar tue? Tapi sebelum tue, cik tom nak jawab bagi yang bertanya apa itu domain name a.k.a nama domain. Domain name ialah nama web atau alamat sesuatu laman web/blog. Apa bezanya URL dan domain?? Sebenarnya domain jugak dikenali sebagai URL iaitu shortform pada “Universal Resource Locator”. So keduanya samalah. Contoh domain ialah www.ciktom.com.

Balik kepada topik asal apa kelebihan domain berbayar ni?? Kelebihannya ialah;

1) Kita mempunyai hak penuh ke atas web/blog kita. Dari pembacaan blog sebelum ni, pernah terjadi kepada blog Dr. Mahathir yang mempunyai trafik yang hebat tiba2 problem dan hilang begitu sahaja kerana di tarik balik oleh blogspot. (sori kalau salah info) Tapi yelah barang orang bagi free. Bila2 masa boleh amik balik. Buruk siku! hehe…


2) Nama domain yang lebih mudah diingati kerana nama domain berbayar lebih pendek. Contohnya di bawah, yang mana lagi mudah diingati?? Apabila domain itu lagi mudah diingati akan memberi peluang untuk korang kembali berkunjung lagi.

Contohnya;

domain berbayar: www.ciktom.com
domain percuma: ciktom.blogspot.com

3) Domain berbayar lebih dipercayai dan lebih selamat. Kerana domain berbayar ni memerlukan maklumat yang lagi detail manakala yang percuma ni boleh buat banyak mana nak.

4) Blog yang menggunakan domain berbayar jugak menjadikan blog lagi mesra SEO. SEO tue enjin carian di blog. Memang banyak perubahan drastik dari segi keyword yang masuk ke blog cik tom compare dengan sebelum berdomain.

5) Domain berbayar menunjukkan yang kita memang serius untuk menceburi dalam bidang blog.

6) Syarikat pengiklanan lebih yakin untuk mengiklan iklan diorang di blog yang domain berbayar.


 


Tue antara 6 kelebihan domain. Sorry kalau tersilap or terkurang. Kalau nak tambah lagi bagus sebabnya cik tom pun baru seminggu berdomain. hehe… Sebenarnya lagi bagus domain+hosting. Tapi setakat ni cik tom belum bersedia lagi untuk hosting. Tunggu tahun depan pulak. Pada yang rasa berminat, cik tom beli domain kat NetKL. Nak tahu lebih lanjut pasal NetL boleh baca kat SINI.

Credit: ibspro & topatato

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

50 thoughts on “Kelebihan Domain Berbayar Berbanding Domain Percuma

  • December 30, 2010 at 1:30 pm
    Permalink

    sy budak sekolah tak mampu nak beli domain sendiri

    Reply
  • December 30, 2010 at 1:33 pm
    Permalink

    ha..
    tu la..akak ada baca kat blog indonesia mana entah dia kata ada setengah blog yang blogspot ni akan delete..bahaya jugak kalau jadi gitu kan..kita nak tulis apa pun tak boleh ikut suka…
    nak pakai domain jugak la nanti..

    Reply
  • December 30, 2010 at 2:22 pm
    Permalink

    Aritu Jai pernah terbaca tp lupa plk kat mana.. Bila gina gunakan hosting percuma, akaun kita bila2 masa je diorang boleh tutup.. 2 yang takut.. Sape x sayang bini oii.. eh silap, blog..he3

    Reply
  • December 30, 2010 at 2:46 pm
    Permalink

    fuyoo,, dah nampak tanda2 kak diana nak berdomain,,
    lagi satu .blogspot tu hanya la subdomain,, dan kurang kelebihan seo seperti yg ciktom ckp tu.. tapi kalau dah femes peduli ape kan,, alexa ranking pon bley mencanak..

    Reply
  • December 30, 2010 at 2:49 pm
    Permalink

    Semestinya.. Onsoiiii~ hehe..

    Reply
  • December 30, 2010 at 3:20 pm
    Permalink

    salam

    terima kasih kerana berkongsi ilmu ini πŸ˜€

    Reply
  • December 30, 2010 at 3:24 pm
    Permalink

    betul tu cik tom..domain berbayar lagi best.harga pun murah πŸ™‚ so mehla pakat2 tukar domain heee

    Reply
  • December 30, 2010 at 3:44 pm
    Permalink

    yup,betul tu,nak sebut pun confident…hehehe

    Reply
  • December 30, 2010 at 4:57 pm
    Permalink

    bila guna yg berbayar br rasa ada hakcipta terpelihara hahha..x gtu cik tom

    Reply
  • December 30, 2010 at 5:11 pm
    Permalink

    ciktom beli domain sahaja @ domain & server skali erk??

    Reply
  • December 30, 2010 at 5:28 pm
    Permalink

    wah…mantap la ciktom..ifa xterfikir lg nie..haha

    Reply
  • December 30, 2010 at 7:03 pm
    Permalink

    owhh begitu rpanya..huhuuu bru tahu..

    Reply
  • December 30, 2010 at 7:06 pm
    Permalink

    huhu..best2 kalau dapat domain ni..

    Reply
  • December 30, 2010 at 7:07 pm
    Permalink

    bgusla cik tom ni,sy tak tahu pun pasal ni…heheeeee

    Reply
  • December 30, 2010 at 7:25 pm
    Permalink

    woaa…best jugak ea pakai domain ni..bayar pun sekali setahun je kan??uitt…tergoda da ni..hehehe

    Reply
  • December 30, 2010 at 7:30 pm
    Permalink

    ini yang buatkan gue nak tukar juga..
    ehheeheee

    Reply
  • December 30, 2010 at 8:19 pm
    Permalink

    teringin jugak..macam best dgr cik tom cerita hari tu..cuma sekarang bergantung kepada keadaan sb iqbal nak renovate blog..tapi xreti..hehe

    Reply
  • December 30, 2010 at 8:32 pm
    Permalink

    yeah.. benda ni yang nak kena tau sebelum tukar domain. hehehe πŸ˜‰

    blog ni mmg super best lah!

    Reply
  • December 30, 2010 at 9:58 pm
    Permalink

    Memang betul cikTom..kita akan lebih yakin kerana itu hak kita yang tak best kita kena bayar jer la..hehe

    Reply
  • December 30, 2010 at 11:14 pm
    Permalink

    macy taktau nape xde rase nak tukar domain. huhu

    Reply
  • December 31, 2010 at 12:03 am
    Permalink

    cik tom camaner nak applyu yer…?
    cam bminat hihiihi

    Reply
  • December 31, 2010 at 12:53 am
    Permalink

    Susah juga nak cakap keyword dan SEO menjadi faktor sesebuah menerima trafik secara mendadak kerana ada ia berlaku secara spontan apabila banyak sangat yang mencari satu keyword dan ia menjadi hit seperti berlaku pada Hanis Zalikha dan cewek Khairul Fahmi.

    Reply
  • December 31, 2010 at 2:46 am
    Permalink

    tu lah, sebab sekarang ni semakin ramai org ade blog, semakin ramai yg guna free.. so, takut nanti ada masalah pulak, so jom tukar domain + hosting, ekekee

    Reply
  • December 31, 2010 at 4:41 am
    Permalink

    yee.. sebab itu juga sy pon nekad bertukar domain berbayar.. tiada batasan.. tanah kita.. hehe..

    Reply
  • December 31, 2010 at 4:46 am
    Permalink

    teringin nak ber dot com . hehe . insyaallah

    Reply
  • December 31, 2010 at 4:49 am
    Permalink

    dni suka doamin juga.. cuma kurang dapat BE selepas guna domain. sob sob

    Reply
  • December 31, 2010 at 5:11 am
    Permalink

    ciktom..akak nk jugak domain ni suatu hari nati..

    nati akak akn tnye awk deh guaner…

    akak xnak tiba2 segala jerih perit menulis ini..hilang begitu shj..sayang woooo…

    Reply
  • December 31, 2010 at 7:28 am
    Permalink

    Berapa kena charge cik tom?

    Reply
  • December 31, 2010 at 7:45 am
    Permalink

    Wahh~ Byk gila kelebihan pakai domain sendiri ni. Caj setahun berapa Cik Tom? πŸ˜€

    Reply
  • January 6, 2011 at 9:40 pm
    Permalink

    aishh…sorang jer mention pasal harga…itupun cakap "harga murah" jer…

    domain utk setahun di netkl.com RM31.60 (dot.com, dot.net)
    &
    RM29.95(dot.org,dot.biz,dot.info,dot.name…)

    lain2 tgk sendri (http://netkl.com/domains.html)

    keh3…tolong menjawab soalan Amni yg menanti 9 hari lalu…hu3.kecian

    Reply
  • January 11, 2011 at 5:27 am
    Permalink

    @adam: thanks tlg jawabkan..

    pada semua: sbnrya byk package dan harga berlainan bg setiap jenis domain yg kita nak beli..tp bg package yg cik tom beli untk domain dotcom harganya rm31.60 untuk setahun..

    nak tahu lebih lanjut/beli domain boleh klik pada banner netKL πŸ™‚

    Reply
  • January 11, 2011 at 5:29 am
    Permalink

    1 lagi..cik tom just beli domain je..hosting belum lg..tp insyaAllah dalam perancagan jika berkesempatan πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:24 pm
    Permalink

    Salam cik tom. Mama tak brapa paham sgt apa beza beli domain name saja dgn beli web hosting skali. Kalau beli domain name saja, all the data stored kat mana? Do we still have control or ownership of the data walaupun tak beli hosting skali? Ni soalan dr org yg buta IT hehehe

    Reply
  • January 19, 2011 at 4:21 pm
    Permalink

    @Mama Kembar 3:kalau beli domain je, segala data still store guna blogspot yang percuma…sebenarnya beli domain saja tak menjamin kita boleh control semua..so terbaiknya beli hosting…barulah fully ownership..

    ni apa yang cik tom faham..sori kl tersilap..utk kepastian boleh cuba ajukan pada blogger lain juga πŸ™‚

    Reply
  • January 22, 2011 at 11:32 pm
    Permalink

    wah! perkongsian hebat dari cik tom..=)

    Reply
    • April 8, 2011 at 4:18 pm
      Permalink

      tahniah landax..jom meriahkan dunia blogging..hee

      Reply
  • April 8, 2011 at 9:17 pm
    Permalink

    takat ni blog utk si kecil dah ada guna blogspot jer..tgu dah besar blh tukar umh pula heeee

    Reply
    • April 9, 2011 at 1:14 am
      Permalink

      oh ada blog utk anak ker?insyaAllah nanti pindah rumah bila dah besar dan bersedia πŸ˜‰

      Reply
    • April 28, 2011 at 10:01 am
      Permalink

      tue la best kan…masa mula2 je blur..pastu best!

      Reply
  • Pingback:Apa Itu Domain, Hosting dan Perbezaannya - Ciktom

  • August 25, 2011 at 8:21 am
    Permalink

    betul….kekurangannya..bila kita dah mati, jika tiada yang tolong renewkan domian, maka, say bai-bai to domain kita. hehe..kalau ada yang perasan dah expired, kerja-kerja merampas akan berlaku jika server tak support jaminan bagi 1 tempoh yang lama. in case bila owner tak renew selama sebulan contohnya. maknanya pemilik asal kehilangan hak eksklusif. kekeke..

    pasal pakcik pun sedang try and erroe dengan domain untuk testing purpose.

    tapi, bagi mereka yang lebih berminat untuk membiarkan laman mereka kekal wujud bagi 1 tempoh yang agak panjang(in case mati), disarankan, guna je domain percuma. tak login akaun blog, boleh kekal sampai lebih dari 8 tahun(blogspot,wordpress)

    sangat sesuai bagi mereka yang nak berkongsi info keagamaan/ilmiah. tak perlu khuatir sangat bila dah takde. menjadi antara penyumbang pahala di sana..insya’Allah..

    berdomain? tu pun kalau dah buat pembayaran bagi tempoh bertahun2 lamanya. kalau sekadar bayar untuk setahun?

    HAHAHA…bai-bai..

    =_=

    Reply
    • September 17, 2011 at 2:38 pm
      Permalink

      betul jugak pandangan pak cik tue..heee… tapi kalau semua pikir time takde nanti siapa yang nak renew domain n hosting sampai bila2 la xde org yg nak berdomain n hosting…hehe…

      Reply
  • Pingback:Bertukar kepada Wordpress | Blog zhazmi

  • October 4, 2016 at 11:09 am
    Permalink

    Salam Cik Tom.
    Selain domain dan hosting apakah penggunaan theme premium macam Genesis framework juga disarankan? Mohon tunjuk ajar

    Reply
    • October 18, 2016 at 10:29 pm
      Permalink

      wslm hajar..yup untuk optimunkan penggunaan seo…bagus guna genesisseperti disarankan oleh IM.. cuma cik tom tak amik atas faktor harga dan kurang kemahiran mengenai genesis.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE