Kenangan Alexa Rank Penutup 2015

Assalamualaikum dan salam sayang… Sahaja nak meneruskan habit cik tom yang obses dengan nombor ni. Untuk kenangan alexa rank penutup 2015. Dibawah ialah screenshot ranking blog ciktom.com dalam alexa rank pada 6 Oktober 2015.

Kenangan Alexa Rank Penutup 2015
Alexa rank pada 6 Oktober 2015

Kenangan Alexa Rank Penutup 2015

Selepas 3 bulan aktif dan kembali konsisten menulis blog, ini ialah screenshot alexa rank ciktom.com pada penutup tahun 2015 iaitu 31 Disember 2015;

 

Alexa rank pada 31 Disember 2015
Alexa rank pada 31 Disember 2015

Seronok tengok penurunan dari nombor 7 kepada nombor 3. Masa cik tom tengah menaip artikel ini (6 Januari 2016), alexa rank ciktom.com makin mengecil kepada Dunia: 285, 261 dan Malaysia: 1,067.  Malas nak screenshot and upload.

Macam mana alexa rank ni ditentukan oleh pihak alexa?

Cik tom malas nak translate. Kat bawah ni cik tom copy bulat2 je dari website Alexa. Sila baca dan translate sendiri. hehe…

Alexa’s traffic estimates and ranks are based on the browsing behavior of people in our global data panel which is a sample of all internet users.

Alexa’s Traffic Ranks are based on the traffic data provided by users in Alexa’s global data panel over a rolling 3 month period. Traffic Ranks are updated daily. A site’s ranking is based on a combined measure of Unique Visitors and Pageviews. Unique Visitors are determined by the number of unique Alexa users who visit a site on a given day. Pageviews are the total number of Alexa user URL requests for a site. However, multiple requests for the same URL on the same day by the same user are counted as a single Pageview. The site with the highest combination of unique visitors and pageviews is ranked #1.

Additionally, we employ data normalization to correct for biases that may occur in our data.-Gadis Alexa

Penting ke Alexa Rank ni untuk blog?

Pendapat cik tom takdelah penting sangat pun sebab nombor ranking alexa ni hanya anggaran kasar sahaja dan tidak semestinya tepat.  Tengok banyak blog trafik yang kencang tapi alexa rank biasa2 je. Ada blog yang banyak hasil duitnya tapi alexa rank pun biasa. Jadi alexa rank tidaklah tepat untuk tentukan jumlah trafik, hasil komisen sesebuah blog.

Lagi bagus korang guna google analytics. Boleh tengok analisis blog secara detail kat situ.

Dah tu kenapa cik tom suka sangat tengok Alexa Rank?

Hahaa.. Entah la dah jadi tabiat kot. Kalau online suka tengok alexa rank sebab cik tom memang install toolbar alexa kat google chrome. Cik tom pun masukkan widget alexa rank pada footer blog.

Rasa seronok bila tengok nombor alexa tu makin mengecil setiap hari. Salah satu cara nak up semangat berblog. hehe…

Baca juga: Alexa Ranking – Is That A Reliable Traffic Measurement Tools??

Lagipun sepanjang cik tom buka servis advertorial di blog. Memang ada sesetengah advertiser nak tahu juga berapa nombor alexa rank blog. Cun ke tak?

Kenangan Alexa Rank Ciktom.com

Cik tom suka tengok pemandangan cantik di Pantai Rusila
Cik tom suka tengok pemandangan cantik di Pantai Rusila

Hasil komen rakan blogger di entri Alexa Rank Selepas Setahun Tinggalkan Blog, rata-rata mengatakan sudah tak kisah pasal alexa rank ni. Yang penting duit dan trafik blog makin kencang. Anda bagaimana?

Baca juga: Top 6 Myths about The Alexa Traffic Rank

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

16 thoughts on “Kenangan Alexa Rank Penutup 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE