Kenapa takde orang yang jenguk blog saya??

keep smile

Kali nie cik tom nak share sedikit experience cik tom pada kawan yang tertanya kenapa ye takde orang jenguk blog saya?? Rasanya blog saya cantik+entry menarik?? Kenapa dan mengapa??

  • Blog lambat nak loading. Berat dengan widget yang tak perlu dimasukkan. Buka 1 blog je dah lama sangat nak load. Lagi parah kalau kes laptop terus hang. Boring terus klik [x].
  • Blog tak update entry. Yelah orang nak jenguk pun ragu2. Mana tahu tuan blog ni dah stop berblog ker sampai berbulan tak update.
  • Blog yang warna tulisan pada entry sama je dengan background blog. Nak baca entry pun takde mood. Terus klik [x].
  • Kalau blog yang ade shoutmix. Sorok2 shoutmix sampai tak jumpa kat mana. Atau shoutmix nung bawah sekali. Ada pulak 7 entry per page dan panjang2. Malas nak scroll sampai bawah terus [x].
  • Blog yang guna verification word+embeded comment. Dah la blog agak berat nak load. Bila nak comment buat jenis embeded. Tue ok lagi. Tapi aduss ada word verification pulak. Mood nak send comment terus [x].
  • Korang malas nak balas jejak orang lain so macam mana la nak orang tue asyik singgah blog korang. Lain la memang blog yang dah femes atau blog berinformasi.

Kalau nak buat blog yang kawan suka datang melawat. Kita kena la buat blog yang mesra pengguna (user friendly). Bila orang tengok je terus suka dan akan rajin singgah lagi. Bukan sekali tue je.

Bagi korang pulak, apa ciri2 blog yang korang rasa malas nak jenguk atau bila dah jenguk terus klik [x]??

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

94 thoughts on “Kenapa takde orang yang jenguk blog saya??

  • December 18, 2010 at 7:11 am
    Permalink

    yeah betol tu cik tom otai !

    ^^

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:12 am
    Permalink

    yeah! betul tue cik tom. klu dah tunggu loading lambat sangat, arol terus [x] jek. lepas tue, jgn haraplah nak dtg lagi. hehe. 🙂

    lagi 1, arol malas nak jenguk blog yang ada lagu. lebih2 lagi, klu lagu tue autoplay dan tak boleh nak pause. =.='

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:16 am
    Permalink

    hahaha.. betol2!

    cik tom cik tom… bila nak jenguh sayer…? haha 🙂

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:16 am
    Permalink

    betul tu ciktom…sokong!!..cuna sekarang ni agak busy,xsempat nak buat lawatan balas…huhuhu

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:18 am
    Permalink

    hee^^
    setuju2…
    terima kasih kerana kongsi informasi tersebut.
    blogging kena rajin kan..
    rajin juga kena bw..
    pelan2 kayuh, insyaAllah boley berjaya..

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:19 am
    Permalink

    cik tqah kalo bz xsempat nk update n bw.. muke xmalu je bw br traffic nek.. diorg xnak baca xpela.. hukhuk..mmg xramai komen pon..sbb mostly entry pasal ape yang cik tqah wat je.. makan je kojenye..hikhik..xkisah la.. janji puas ati ngn ape yang cik tqah tulis..org xkomen pon xpe

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:19 am
    Permalink

    tak suka blog yang kiri kanan penuh banner kontest dan gambar2 kolek
    si peribadi..
    tak suka blog yang ada read more dan lagu.tak suka blog yang pakai embeded comment.itu je..
    akak tak la cerewet sangat..sikit je.
    heheh

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:19 am
    Permalink

    sama la…xsuke blog yang terlalu byk widget…cz laptop ika ni slow je..huhuhuh

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:20 am
    Permalink

    sokong degan cik tom .
    hmm agak2 tersorok tak Shoubox ceq ek ?huhu

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:21 am
    Permalink

    betul tue ciktom…
    bnyk sgt benda yang blink2x atau gerak2x pun x bagus sgt utk blog…

    melambatkan masa loading…

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:27 am
    Permalink

    oooo macam tu.. baru taw.. sy baru berbelog… thank 4 da infomation… :O

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:27 am
    Permalink

    1st impression,ingt kan xde org jenguk blog cik tom. terkezut den. rupe nye begini. hehe

    agreed2! kalau sy, sy click [x] bila, blog tu ada jenis loving moving, cintan cintun ntahapapantah. 🙂

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:27 am
    Permalink

    btul2..ika dah byk baca tips nak up traffic..hehe..ika p0n kurang jgak visit0r..hehe

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:35 am
    Permalink

    tulisan kecik sangat sampai susah nak baca pun terus xbaca gak..huhu

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:41 am
    Permalink

    Betul apa yg Cik Tom ckp tuu. Atul setuju.

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:46 am
    Permalink

    cik tom..blog dalia ok x?huhuhu

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:48 am
    Permalink

    Cik Tom………..! Rindu!
    Selepas habis seminggu kuliyyah, akhirnya dapat meminjam laptop kawan dan mengonline kan diri dan mengupdate blog. Saya setuju dengan list cik tom ni. Lagi 1 lagu, tadi pagi baru nak BW buka satu blog, lupa nak slowkan volume, aih, nak gugur jantung. Nasib baik tak ada sakit jantung.. Kalau lagu kita suka boleh terima, tapi kalau kita tak suka, memang [x] la jawabnya…

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:50 am
    Permalink

    nak tambah jugak ni cik tom..mish xsuke masok blog org yg suke wat read more tu. kena lak blog berat. aiyaaa..nak baca entri yang bawah2 kena read more lg. bohsan la. huhu…btw, blog mish shining sgt kan ciktom??huhu

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:51 am
    Permalink

    salam ciktom yang masam-masam manis , hehe .

    saye tak suka blog yang entry mengutok2 . then banyak sgt widget smpai jadi semak dalam tu . plus yang buat entry copypaste 🙂 butang (x) le jawabnya .

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:51 am
    Permalink

    hye cik tomato. feveret tuh!

    betul la tuh. kadang2 org ramai je aware, tapi buat tak kesah.

    sebab?

    "blog depa..depa punye pasal lah"

    gitu..

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:56 am
    Permalink

    tak suke blog yang tibe2 bukak gedegang konsert hardrock keluar

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:58 am
    Permalink

    hye Cik Tom berdesup kite singgah sini tau nak tarik nafas jap ni mengah.Setuju btl pdpt Cik Tom.Semua kat atas tu mmg pernah kite buat(Dh ubah dah mana yg tak patut).skrg cuba nk update entri plg byk pun 3-4 per day.Sekali je kawan2 yg singgah dan trs klik Followers tu dh mjadi tggjwb utk kite bkongsi entri yg menarik.Apa2 pun bdebar tgu result Segmen Review bsama Cik Tom…nk tutup mata ni takut….

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:08 am
    Permalink

    bagi faryhz..faryzh bosan bila jenguk blog yang terlampau banyak gadget yang tak perlu.dan satu lagi background yang over funky.bukan nak kutuk tapi kesian kat sape2 yang guna bband.lambat nak loading kot.

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:17 am
    Permalink

    Okeh ciktom! tqvm! 🙂

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:22 am
    Permalink

    ciktom…bole buat tutorial nak kasi ada 2 atau 3 n3 je satu page..hehe..tq..

    akak xsuka blog yg lmbt nk loading dan xde shoutmix..hahaaaa..
    satu lgi ade lagu..terkezut mak..eheh

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:27 am
    Permalink

    terima kasih berkongsi pengalamn.. cik su pun same pendapat dengan cik tom tue

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:43 am
    Permalink

    ciktom..bkn kat ss..tapi kat LR…huhu..

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:47 am
    Permalink

    a'ah, ciktom..rasa malas nak komen kalau yg jenis embeded or ada word verification tu..
    lagi satu, yg ada music..buka page tu je la..sebab kalau bukak page lain, lagu tu start balik..huhu..pening kepala…hehe

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:51 am
    Permalink

    haa sama lah dengan akk..blog akk tuh melampau sangat tk merahnya?

    Reply
  • December 18, 2010 at 8:58 am
    Permalink

    tak suke yg ade lagu..tambah2 lagu rock muzik yg kuat2 (T__T)

    Reply
  • December 18, 2010 at 9:03 am
    Permalink

    thank you for this information. lambat nak loading tu paling tak soka sekali, nak bace pun terbantut!

    Reply
  • December 18, 2010 at 9:12 am
    Permalink

    ehem..blog saya ok tak tom?

    Reply
  • December 18, 2010 at 9:14 am
    Permalink

    tengs cik tom utk panduan yg berguna ni..i likee….!hehe..
    ptt la blog cik tom selalu org jenguk..termasuk miyo… 😀

    Reply
  • December 18, 2010 at 9:24 am
    Permalink

    sangat sokong lah,,hehehe,,,lambat2 kang pangkah terus,,hehe

    Reply
  • December 18, 2010 at 9:34 am
    Permalink

    haish… makin kurang lak org jenguk cm ni.hahah

    Reply
  • December 18, 2010 at 10:10 am
    Permalink

    yeh,agree ngn cik tomato

    Reply
  • December 18, 2010 at 10:13 am
    Permalink

    Nice info… Kdg2 kita sendiri ssh nak tau kita punya blog brt ke x.. Kita buka laju, org lain bukak sampai nak tido..hu3. Sy baru je tkr blog… Ni alamat blog lg 1 : http://www.decrewz.com/.. Tgh dlm proses nak buat, bljr2 dari org lama guna WP. Tp BP tetap update.

    Reply
  • December 18, 2010 at 10:16 am
    Permalink

    Owh.. Lupa pulak nak bgtau… Nnt kantoilah.. Reply kat cni yer.. Nak tau apa yg x kena? Jawapannya.. : Mana ada org sembahyang Jumaat 20 orang..he3..

    Reply
  • December 18, 2010 at 10:33 am
    Permalink

    sokong sume point ko…tenet umah ak yg laju ni pn lambat gle nk load blog dorg…pdhl lau tgk utube…laju gle…hehe

    Reply
  • December 18, 2010 at 10:35 am
    Permalink

    bagus informasinya….cuba klik blog liz apa blog liz juga katogory blok berat di buka hehehee ..bukan angkat bakul cuma nak minta komen dan nasihat pun boleh juga

    Reply
  • December 18, 2010 at 10:35 am
    Permalink

    Jenguklah blog saya..huhu..biaqpilah, takde org nak jenguk nak wat camner..sobsob

    Reply
  • December 18, 2010 at 10:36 am
    Permalink

    woahhh tips nih sgt bagus owh..
    really helping ;D
    thx a lot~!!

    Reply
  • December 18, 2010 at 10:55 am
    Permalink

    paling tak suke bila tulisan warne warni gitu
    besar kecik esar kecik
    saket mate!!!
    adeyh!!
    kalao satu baris je tak pe
    ini sume perenggan pon mcm gitu
    ayoomaakk

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:06 am
    Permalink

    Memang satu cabaran ketika saya mula-mula menulis blog. Memang excited menulis entri sekerap mungkin tetapi tidak ada yang membaca atau mahupun komen. Dengan sebab itu saya percaya kuasa blogwalking memang membantu orang diluar sana mengetahui kewujudan blog saya. Kalau nak harap keyword sesuai supaya blog mendapat tempat didalam Google adalah mustahil bagi yang baru bermula menulis blog. Blog loading dan word verification menjadi satu faktor pengunjung malas nak lawat blog atau tinggalkan komen kena pandai cari spam filter dan permudahkan untuk orang mengomenr. Saya sekadar berkongsi pengalaman yang tak seberapa ini. peace 🙂

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:09 am
    Permalink

    blog yt suda guna embeded cmnt. muahaha. nk kotak pink punya pasal. berat x masuk?

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:17 am
    Permalink

    cthbye mcm cik tom laaaa
    Dila suke belog ciktom…suke sangat!!

    ciktom bushuk…bile nk banje wayang? haha..tetibe lak kan:D

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:21 am
    Permalink

    tak suka blog yang ada banyaaaaaak iklan sampai menghalang pembacaan entri or sidebar. Rimas!

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:23 am
    Permalink

    hehehe…thanks for sharing cik tom 🙂

    p.s
    cik tom.boleh bg idea tak pasal blog sy? rase macam berat tak loading? n…ade ape2 tak rase y mcm tak seswai? nak personally view cim tom!

    mekasihhhh 🙂

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:30 am
    Permalink

    setuju dengan artikel ni 🙂 miza tak berapa suka dengan blog yang loadingnya aduhaiii! bakar roti pun dah boleh makan. hehe. shoutmix nun jauh dibawah. dah tu letak lagu yang tak boleh pause. aiyak! terkejut den. hehehe. ada efek salji, daun kering dan love yang timbul. mengganggu konsentrasi nak membaca. terkebil-kebil mata ni. hehe. paling tak best bab nak komen dah la tak buat pop up window, last-last X. senang 🙂

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:32 am
    Permalink

    ciktom.com pun best..ciktomato.com pun best..ikut gerak hati ciktom la..mana yang berkenan di hati..

    Reply
  • December 18, 2010 at 12:19 pm
    Permalink

    semuanya keen sokong!!
    satu lg, keen kurg suke blog yg ada lagu.. dh la xbleh pause.. huk3~ T__T

    Reply
  • December 18, 2010 at 1:24 pm
    Permalink

    btol2…ifa setuju nie..hihi..kalu ada lagu pun ifa xsuka tau…haha..

    Reply
  • December 18, 2010 at 1:34 pm
    Permalink

    cik tom agak2 blog sy masuk tak dalam tu ?

    Reply
  • December 18, 2010 at 2:29 pm
    Permalink

    sokong cik tom… kalo blog yang macam cik tom cakap tu, ringan sangat tangan nak kelik X

    Reply
  • December 18, 2010 at 2:47 pm
    Permalink

    setuju dgn cik tom..
    tak suka word verification tu..
    tp masih ramai blogger yg guna..

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:15 pm
    Permalink

    Yang tempat cik tom saya setuju..
    Tapi kalo ikut tengok komen orang.. mcm2 pendapat.. yg part read more pun ada..
    nak wat mcm mna kalo en3 panjang.. haha.. sabar jak la.. lalalala..

    p/s : tepat sekali part 7 en3 pada page.. den memang terkono.. haha..

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:20 pm
    Permalink

    ye la sokong sume kat atas tu..akak sendiri pown masih dok belaja..walau pown ada belog ni just u suka2..tapi kalu xde kekawan yang datang menjeguk, rasa tawar jugak kan..

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:22 pm
    Permalink

    mmg la.. kadang2 suker jadik silent reader jerk.. heheh.. cm misteri kononyer….

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:38 pm
    Permalink

    tak suka blog yg ada bling2.. giler berat! huhu..

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:46 pm
    Permalink

    tulisan kecik sangat/tulisan susah baca….kita sangat2 pentingkan tulisan sbb kita ni dah lah bermata empat,pening2 udah..kita guna streamix sentiasa laju,mmg xkisah dia nak letak widget banyak mana.. eheeeee,tapi janganlah guna pop up box welcome yg terkejut2 tuh… gugur jantung dgr bunyi 'tingggg'..

    nak letak lagu dlm blog pun xkisah, boleh buat remix skali dgn lagu kita

    Reply
  • December 18, 2010 at 4:33 pm
    Permalink

    tiada yang betul melainkan betul-betul belaka segala apa yang dikatakan cik tom tu.. itulah sebabnya jz stop jap iklan free jz tu.. lambat amat sangat nak load. sekarang ni masih lagi cari solution utk ringankan blog bersama-sama kewujudan iklan.. ada tips ke cik tom? hehehe 🙂

    Reply
  • December 18, 2010 at 4:34 pm
    Permalink

    yeah..tipps bagus..iqbal nyer blog cne lak cik tom?

    n sal gathering tarikh cne?..ada blogger tnya…dah konfem ke belom..n tempat?

    Reply
  • December 18, 2010 at 11:22 pm
    Permalink

    dni tak suka blog yang read more atau komen bawah post. read more hanya sesuai untuk blog informasi… sebab kita konfem nak baca.:)

    Reply
  • December 19, 2010 at 3:48 am
    Permalink

    1) mmg tak terus X kalau lmbt gile + lptp hang.

    2)a'ah la kan.so better buat auto post.at least ade jugak cite2 kat blog kan? 😉

    3)penah jugak jumpe cmtuh.hish.berpinar nk bace 😛

    4) dulu suke cr shoutbox. skang lebeh better komen ;))

    5) pelik knp rmai sgt suke letak word verification tuh.ish..

    6)betul2..dulu iqa pun cmtuh.patut la tadek org nk dtg blog iqa.tp pengalaman tulah ajar iqa supaya rajin. hee 🙂

    Reply
  • December 19, 2010 at 4:12 am
    Permalink

    cik tom blog aku camne lak?hehehehe

    Reply
  • December 19, 2010 at 6:14 am
    Permalink

    info bagus ni..tengkiu cikTom..

    Reply
  • December 19, 2010 at 8:27 am
    Permalink

    betul tue cik tom,,
    tpi kdg2 blog yg femes loading pon lambt kira dimaafkanlah sbb kita mmg menanti2 n3 dia,,, [sabar jelah ]
    hehehe,,,

    lgi satu kalo de lagu yg ntah pape ntah,,,,n tak leh tkn butang pause plk tu…
    sakit telinga pon de gak…

    itu je..=)

    Reply
  • December 19, 2010 at 10:26 am
    Permalink

    aa mmg betul pun cik tom cakap..tp kan setau haniey blog haniey xdk ciri2 yg cik tom ckp..hehe..cuma bab yg loading 2 takut lama..hehe..tp xramai gak org dtg.. 🙁

    Reply
  • December 19, 2010 at 7:52 pm
    Permalink

    kadang tu, saya sabar je dengan blog yang berat byk widgets ni. tambah pulak bila view, screen pc cam bergoyang tahap gaban. pastu lagu tak tau bunyi dari mana. skroll punya skroll kat bawah sekali!

    dah berat saya skroll kat bawah, pulak tu tak leh nak pause, saya tetap tabah. hahahahahaa… itu belum start baca lagi..

    Reply
  • December 20, 2010 at 2:44 am
    Permalink

    heh tak perlu ditambah2 lagi semua ciktom dah sebut..hehe

    Reply
  • December 20, 2010 at 6:21 am
    Permalink

    jemput ke blog saya,,, kehkeh,, nk promote la konon,,
    tapi nk blogging nk kena salu update ke?? wahh payah juga~~

    Reply
  • December 26, 2010 at 2:44 pm
    Permalink

    cik tom. terima kasih atas tips2 yang cik tom berikan.

    saya akan cuba apply pada blog saya.

    nak tanya, macam mana kalau entri kita tu, asyik2 contest, award, tag je? adakah mempengaruhi juga orang nak lawat blog?

    Reply
  • February 9, 2011 at 9:22 pm
    Permalink

    terima kasih cik tom…saya akan cuba manfaatkan tips dari cik tom… 🙂

    Apa komen cik tom tentang blog saya Harap cik tom dapat bagi tunjuk ajar…

    Reply
  • February 10, 2011 at 2:16 am
    Permalink

    oh mcm 2..saya kan cuba aplykan

    Reply
  • February 16, 2011 at 4:55 am
    Permalink

    Thenx cik tom tok tips…Ngee t saya apply~~(^_^)

    Reply
  • March 7, 2011 at 5:52 pm
    Permalink

    sokong cik tom..memang btol sesangat tu..memang sakit mata baca tulisan yang sama dengan background..

    entri terbaru : Cara Pasang Widget Recent Comment

    Reply
  • April 22, 2011 at 4:31 pm
    Permalink

    Blog yang saya akan tekan x

    1.Blog yang ada tulisan mengada-ngada ( bahasa sms).
    2.Blog yang ada entry tulisan warna-warni.
    3.Blog yang ada lagu auto.
    4.Blog yang entah ujung pangkal tetiba tiba penuh dengan makian.
    5.Blog yang copy terus cerita dari surat khabar.
    6.Blog Hantu,blog yg tak jelas siapa penulis nya.

    Reply
    • April 22, 2011 at 4:56 pm
      Permalink

      agak2 cik tom tersenarai tak dalam list no 6 tue ek?heheh…

      Reply
  • April 27, 2011 at 10:09 am
    Permalink

    btul2..sy pling xsuke blog yg ade lgu auto…
    bile bbnyi je trus X sbb bising ajer..
    macam orang minat nk dengar lagu tue…hehehe
    biasenya orang perempuan suka letak lagu auto..
    tapi bukan ciktom hehehe orang lain
    Jom baca entri terkini megah …Imej Wanita Pada Pokok Di Keriang KedahMy Profile

    Reply
    • April 27, 2011 at 4:56 pm
      Permalink

      memang diakui ramai blogger perempuan yang suka letak lagu auto ni…
      jadi terkejut tiba2 bila nak blogwalking..
      seeloknya elakkan..hee

      Reply
      • July 4, 2011 at 3:54 pm
        Permalink

        Bestnya tutorial cik tom..tapi saye tak jugak pandai2..ciannyerrrrr..nak buat blog cantik tapi tak pandai huhuhu…
        Jom baca entri terkini Umi …Bertemu Lagi hihiMy Profile

        Reply
    • November 27, 2011 at 2:45 am
      Permalink

      sama2..thanks sudi singgah blog cik tom..

      Reply
  • January 12, 2012 at 12:34 am
    Permalink

    cik tom tq..info berguna

    Reply
  • February 14, 2012 at 3:45 pm
    Permalink

    tutorial yg bgs cik tom…tp sy still xreti2 lg..huhu

    Reply
  • February 18, 2012 at 12:39 pm
    Permalink

    salam,
    takpe,memula memnag orang tak kenal blog kita.lama kelamaan mesti ada yang jengok.kalau nak cuci mata tengok kain kain yang lebih murah dari pasaran,jenguklah blog saya.mekasih cik tom jadi yang pertama add saya.hehe

    Reply
    • February 19, 2012 at 2:44 am
      Permalink

      salam..adat berblog memang ada yang jenguk dan ada masa yang tak sempat jenguk..

      Reply
    • October 20, 2016 at 10:36 pm
      Permalink

      Memang payah nak cari keunikan dan kreatif dalam penulisan.kdg2 risau terikut gaya penulisan blog lain. Hehe

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE