Kenapa Ye Takde Idea Nak Buat Entry??

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..

Mesti korang sebagai blogger pernah mengeluh ” Nak update blog tapi takde idea nak buat entry?“. Cik tom pun selalu camtu. Kenapa ye?? Betulkah kita sebenarnya takde idea nak buat entry?? Atau apakah permasalahan sebenar yang berlaku?? Perkara ni pernah juga cik tom bincangkan dengan padin dan aretikz.

Hasil dari perbincangan tue, cik tom rumuskan yang kita sebenarnya bukan takde idea untuk buat entry tetapi;

  • Terlalu memikirkan samaada idea untuk entry tue menarik atau tidak?
  • Terlalu memikirkan feedback dari pembaca untuk entry tue sehingga tersekat kebebasan untuk berkarya.
  • Terlalu memikirkan sesuatu yang complicated sehingga tak nampak isu biasa yang kalau kena gaya penulisan pun menarik.
  • Terlalu nak comparekan hasil entry kita sendiri dengan entry blog lain yang lebih menarik.
  • Terlalu memikirkan nak buat sesuatu unordinary dari orang lain.
  • Yang paling utama takde self-confident. Apa-apa yang nak dibuat perlulah self-confident tapi please jangan syok sendiri.

Cadangan kalau korang rasa takde idea sangat. Rajin-rajin la blogwalking baca entry untuk mencari idea bukan hanya nak kejar trafik je. Sambil baca entry dapat maklumat berguna dan sekaligus up trafik juga.

Semua perkara kat atas ni pernah cik tom rasakan. Korang pernah tak rasa camni?? Kalau ye jom share. Kalau tidak pun jom jugak share 😉

p/s: Nak buat entry syok sendiri apa pulak lepas ni ye ;D

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

50 thoughts on “Kenapa Ye Takde Idea Nak Buat Entry??

  • November 9, 2010 at 12:48 pm
    Permalink

    kadang2 nak tido idea tak kluar tuk entri esok..terkebil2 mata..hehe

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:50 pm
    Permalink

    waaaa..btullah cik tom! :clap clap:

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:50 pm
    Permalink

    sama arh ! Nuyul pun prnah rase 🙂

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:52 pm
    Permalink

    kalau Ai,

    sbb terlalu banyak yg nk ditaipkan. hihihi

    Ai menulis sbb kepuasan diri dan nk share info.

    kejar trafik? tak pernah fikir. dan biasanya Ai akan follow satu-satu blog tu lepas baca 2-3 entry. if menarik, tekan follow. tak menarik tekan X

    teettttttt

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:54 pm
    Permalink

    ahaa, miza penah rasa macam ni cik tom. hari-hari fikir update apa eh? haha. jalan terakhir habis sangat tktau nk update apa, bt 30 days project challenge 🙂

    last-last dah takda idea pergi baca entry orang lain untuk hilangkan rasa boring.

    apa kata kalau ciktom suggestkan apa yang kita perlu update. pendapat ciktom jelah kan. mana lah tau dapat bantu miza yang kekeringan idea ni. hihihi

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:55 pm
    Permalink

    Haa. Selalu!! Takut tak menarik lalu takut orang tak baca 😛

    Buat lah entri syok sendiri. Kadang2 entri macam tu syok jugak baca! Hiks 😉

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:58 pm
    Permalink

    bab idea ni…kdg2 dtg sendiri secara spontan…masa tu akak akn tulis slaluh sbg post..

    jika dok saje2..idea dtg mencurah2..akak akan catat kat buku khas…hahaha..buku khas tu..tegar doh akak ni ciktom…hehee..

    tapi xle nk kata..mmg sedikit sbyk kita akan fikir mcm yg ciktom senarai kat atas tu..wajib terfikirkan..

    bagi akak..yg paling pnting dlm penulisan entry mcm buat karangan jugak:

    1. pendahuluan – bg pembaca idea kita

    2. isi – hurai2 kasi faham
    3. kesimpulan/penutup – yang tersirat di sebalik idea..harap2 bole jadi info/pengajaran kan..

    paling utama..n3 kita jgn menyentuh perasaan pembaca..

    hish…panjang lak komen ni..bole jadi entry jugak..idea ni..heheh

    hepi2 blogging…

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:59 pm
    Permalink

    hmmm… mcm sokong sum aje fakta Cik Tom tu… time nie Asma rasa sgt malas nk update… sbb tu share2 je mana info yg menarik…

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:04 pm
    Permalink

    kdg2 buat entri syOk sndiri..menarik minat org len, rmai bg kOmen n like..kdg2 buat entri rasa baik la sgt, rupe2nyer syOk sndiri..huhu, cik Tom phm x?ehehe, skg ni idea nk tulis entri ade tp xt'pblish, dok pikir exm je..kang asyik wt entri sal exm bikin psiko org len lak..huhu..

    ~~continue study 😀

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:08 pm
    Permalink

    cik tom..
    akak setuju dengan semua point2 tu..
    akak pun selalu pikir gitu..
    kalau blog kita tu
    cuma tertumpu pada aktiviti harian mungkin tak jadi masalah..
    tapi pada yang blog dia ada macam2 isu tu..
    ha..yang ni yang nak kena berfikir banyak ni..membaca pun kena banyak..
    tak kan asek copy paste je kan??

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:23 pm
    Permalink

    betul tu cik tom..rara pon slalu ase camtu…tp xde la pk sgt…xde idea,menggedik kt blog org..bce entry..up trafik dyeorg…kot2 dpt idea

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:24 pm
    Permalink

    Wakakakak..ellen pula punya pendapat lain…lain padang lain belalang…opps…belalang jangan marah…huhu

    Ellen akan seimbangkan antara penulisan, pembacaan dan trafik..sebab semua tu Ellen blend jadi satu…so hidup pun bahagia..hahahaa..i2 pendapat jer ya…marilah kita ramai2 memeriahkan dunia blogging ni dengan berbagai rentak dan irama…hehe

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:32 pm
    Permalink

    satu lg point cik tom..
    kdg2 ada idea, tp mls nk tulis.. so, tangguh.. lama2, lupa! ha3~ ^_^

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:33 pm
    Permalink

    semua list cik tom tuh sgt tepat.

    bila kita bersungguh2 buat sesuatu perkara mesti jd susah macam buat esei ms sekolah dlu2. mesti rs susah nak buat bila mende tu adalah homework (wajib buat).

    so saya rasa blogging pon sama kita xleh paksa diri menulis bila rasa tak nak.
    the right way of blogging is when we blog about what we spontaneously think of. not to push our mind looking for a topic. =)

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:34 pm
    Permalink

    hehe.yeah cik tom.mmg btul tuh.kadang kadang pk bes ke x entri ne.
    yg ptg biala post tu dtg dr hati yg iklas ehe

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:47 pm
    Permalink

    x kisah la entry apapun…:D

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:52 pm
    Permalink

    haaaa…yang cik tom tulis ni pun,idea jugak…Cik Tom,akak dah survey cikgu cikgu KPLI sek. akak…ada yg cakap mtest tu senang,ada yg kata susah…soalan mcm yg akak komen dlm n3 kat sticky post cik tom tu..plus mathematics pun ada.mtest ni sebagai saringan sebelum ke peringkat interview ( kalu berjaya mtest)…ada masa lagi…bnykkan membaca tau…sbb soalan dia skopnya sangat luas…gud luck yea…akak doakan Cik Tom berjaya dan selamat datang ke Dunia Perguruan…:)))))

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:54 pm
    Permalink

    p/s taley blah betol… haha

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:05 pm
    Permalink

    boleh apply la lepas nie

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:18 pm
    Permalink

    setengah tu ada byk entri nak buat tapi masa pulak takde..macam akak ni la..hehe

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:25 pm
    Permalink

    Kadang2 idea mencurah.. tapi.. nak tulis tu yg terblok.. haha..

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:26 pm
    Permalink

    ya la Cik Tom…akak pun slalu fikir mcm tu memandangkan akak ni baru lg…ingat nak perfect ja..ngeh3

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:44 pm
    Permalink

    betul la ape kata cik tom…omu sampai satu tahap terpaksa menggunakan kuasa imaginasi untuk membuat n3 baru.sebab tu omu bersyukur wat contest ni…sbb boleh bantu omu update n3 selalu…even mende yang sama…tapi yang penting BW…bantu rakan blogger yang lain…

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:50 pm
    Permalink

    wah cik tom..buat entry "nape tade idea buat entry" ni pon satu entry yg menarik..hehehe..i like this entry 🙂

    Reply
  • November 9, 2010 at 3:00 pm
    Permalink

    yes, dah ada idea!!!!!

    Reply
  • November 9, 2010 at 3:10 pm
    Permalink

    kadang tu idea mencurah-curah.. tapi malas nak menaip untuk diri sendiri. menaip mengkomen entry orang lain nak plak. hihi =P

    Reply
  • November 9, 2010 at 3:31 pm
    Permalink

    Kalau tak reti sangat nak update entry… amek video lagu kat Youtube, bubuh link sari kata dier kat entry.

    Dah… Siap!

    Reply
  • November 9, 2010 at 3:48 pm
    Permalink

    selalu rasa mcm tuh.huhu..

    tp idea akn dtg bile nak tidur,nak semayang,dlm toilet.

    time nk smayang plg rase nak mrh.huhu

    Reply
  • November 9, 2010 at 4:02 pm
    Permalink

    cik tom. sori. yaty pun lately bz.

    gudlak mtest ye

    bg yaty kan tu blog kita. ikut kita nak tulis ape.

    kalau kite syok sendiri pon, klau itu buat kita hepi, y not kan? hehe

    kalau mrk x suka, mrk xyah bc. as simple as dat.

    saya keja trafik ikut mood. haha. sbb tu lah blu pnh cash out kan NN.

    juz be urself cik tom coz i love the way u are. muahx 😀

    Reply
  • November 9, 2010 at 4:08 pm
    Permalink

    btol jgk..tgk,entry yg bincg pasal xda idea pon byk komen kn..hehe..ni la idea yg bernass nk menulis..:)

    Reply
  • November 9, 2010 at 5:13 pm
    Permalink

    haha..echah bukak je new post trus taip taip..pastu kdg2 tggl dlm draft sbb yg sllu mencurah tu idea utk mengumpat org..tp xdelete sbb nnti sakit hati bleh bc balik..huhuh
    untuk hupdate btol2 mmg kena sgt la ngan entry neh..kdg2 idea kering kontang..heee…

    rindu nk bw tp line cm siput sis !*tetiba

    Reply
  • November 9, 2010 at 6:10 pm
    Permalink

    betul3..
    kita berblogging ini kalau terlalu memikirkan susah jadinya..
    buat je apa yang kita suka sebab blog ini blog kita, org nak kata apa itu hak masing, plg penting happy dlm beblogging..:)

    Reply
  • November 9, 2010 at 8:37 pm
    Permalink

    apekah mungkin juge sebab lapar??heheheh…

    Reply
  • November 9, 2010 at 9:48 pm
    Permalink

    yt selalu buat karangan dlm otak sebelum menaip kat keyboard. ekeke.

    Reply
  • November 10, 2010 at 12:27 am
    Permalink

    hehe..apa yg cik tom ckp 2 sumanya btul…*thumbs up!

    Reply
  • November 10, 2010 at 12:39 am
    Permalink

    cik tom.
    buat je updated2 cite terkini beb:)
    brother ben pon ulas ape yang berita2 terkini:)
    hehe

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:17 am
    Permalink

    ntah la tom.. aku pon da ketandusan idea..aku kena berak dulu baru idea mencurah2.. kah3.. unik kan aku??? hahahaha.. ape2 pon teruskan berblog ya yank…

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:18 am
    Permalink

    agak2 takde idea nak buat entri…cari contest atau GA yang boleh dijoin…hehe

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:27 am
    Permalink

    keh3.. takde idea ke? redah je kot..

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:37 am
    Permalink

    Memang selalu kena nie…
    Tajuk sudah ada, tapi bila nak menulis…hampeh
    Sebiji ayat pun susah…hahaha

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:56 am
    Permalink

    yelah tom..akak selalu fk cengitu. kalau nak ikutkan, ada aja bahan.. sbb slalu keluar rmh. bila online..baru teringat, ah tadi kenapa tak amik gmbr..

    Reply
  • November 10, 2010 at 2:00 am
    Permalink

    kadang2 tu idea tak dtg tapi bila dah depan laptop jer..terus ada idea

    tapi kekadang bila byk idea tu kak ati akan tulis dulu dalam buku note
    haa..sampai utk beberapa N3 pula..hehe

    best kongsi idea camni ..TQ cik tom coz u bring the idea!!

    Reply
  • November 10, 2010 at 2:15 am
    Permalink

    kalau amni, suka menulis dari hati.. tak fikir sangat feedback.. sebab memang tak de benda yang amni nak kejarkan kot.. yang penting, mirul baca.. hehe

    Reply
  • November 10, 2010 at 4:14 am
    Permalink

    wahh.. da dpt idea! ;p

    Reply
  • November 10, 2010 at 5:21 am
    Permalink

    hurm. same gak la. kdg2 saya dah xtau sgt nk tulis ape sy tulis je pe sy bt hari ni

    Reply
  • November 10, 2010 at 5:25 am
    Permalink

    ye la kadang2 bingung kan???

    Reply
  • November 10, 2010 at 7:03 am
    Permalink

    Cik Tom :…

    Blog Pakwi sajak/seloka/puisi….
    Pakwi xtau apa yg orang suka, bkn brmaksud Pakwi xpentingkn org lain.. tp apa yg penting Pakwi dpt luahkan melalui semua tu…. org nk dtg komen, Pakwi merai…kalau xde pun… xpe lah…mmg byk pun yg xbrkomen..mngkin xbrkenan dihati… Pakwi xmampu nk puaskn smua org… yg trdaya Pakwi buat ialah cuba puaskn diri Pakwi…bg Pakwi jika asyik memikirkan org lain, akhirnya ada seperenggan @ secebis yg ada dlm diri akan hilang @ mngkin hanya org lain yg gembira…tp kita yg menangis….betul ke..? kalau salah..maaf deh…tiap org punya prinsip kan…?

    Reply
  • November 10, 2010 at 11:06 am
    Permalink

    salam..
    setuju ngan entri kamu nie…
    aku nie pon idea kosong sebenarnyer..tp bila usha2 blog orang terus dapat idea…pastu pastikan entri yg kita buat knelah berbeza…xleh la copy paste n edit sikit2 jerk`

    latest entri:

    Apa itu 'Anak Ikan' dan 'Anak Ayam'??

    Reply
  • November 11, 2010 at 7:49 am
    Permalink

    pernah rasa…siyes..pening..

    tapi, cuba juga buat entry..ngee..

    Reply
  • November 11, 2010 at 12:11 pm
    Permalink

    lady xde idea dan masa tuk menulis..
    bile kite busy..tertekan dengan bebanan tugas.. idea ade tp x mampu mengolah dengan baik..
    kdg2 terkubur mcm tu je idea tu.. 🙁

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE