Kura-kura Kesayangan Cik Tom, Diego dan Dora

Salam 1 Malaysia… Minggu depan 18/10/2011, insyaAllah akan genaplah setahun cik tom bela kura-kura kesayangan cik tom, diego dan dora. Tapi cik tom tak pasti pulak berapa usia sebenar diego dan dora ni. Masa first time beli diego dan dora ni kecil je saiznya. Lebih kurang besar saiz duit syiling 50 sen je besar cengkerang kura-kura ni. Tengok gambar yang kat bawah ni amik masa balik kampung raya aidilfitri yang lepas. Semuanya dah besar berganda2 dari saiz syiling 50 sen tue. huhu.. Lama sangat dah tak cerita tentang haiwan peliharaan cik tom ni.

Gambar masa first week beli Diego dan Dora;

Gambar masa first time beli kura-kuraGambar masa first time beli kura-kuraDiego dan doraGambar Diego dan Dora Masa Hari Raya Aidilfitri 2011;

Kura-kura
Diego dan Diego

Kura-kura Diego dan Dora

Diego dan dora comel

Kura-kura kesayangan

Kura-kura kesayangan Cik Tom Diego dan Dora

Tengoklah gambar masa mula-mula beli, cik tom just pegang cengkerang dora tue dengan hujung jarinya. Skang dah besar dari tapak tangan cik tom dah. huhu… Ni semua hasil jagaan terbaik ayah cik tom. Dulu masa mula2 tahu cik tom bela kura-kura siap marah lagi suruh buang diego dan dora dalam longkang. Alih2 skang, ayah pulak yang sibuk tukar air dan bagi makan. hehe… Waktu tengahari, diego dan dora jadi pendengar setia ayah cik tom baca suratkhabar. Petang pulak, diego dan dora akan dengar ayah cik tom berceloteh dengan emak. Sekarang, kura-kura kesayangan cik tom dah jadi kura-kura kesayangan ayah cik tom. hee…

p/s: pada ash, insyaAllah nanti balik kampung kat terengganu hujung bulan ni, cik tom akan update dengan gambar terbaru.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

34 thoughts on “Kura-kura Kesayangan Cik Tom, Diego dan Dora

    • October 12, 2011 at 1:18 pm
      Permalink

      penyu??tue haiwan yang terlindung..kalau tak dah lama cik tom bela…huhu

      Reply
    • October 12, 2011 at 1:17 pm
      Permalink

      ye memang suka tengok proses pembesaran diego dan dora ni..hee

      Reply
    • October 12, 2011 at 1:14 pm
      Permalink

      kak liza beli la sepasang kat diorang..didik diorang sayangkan haiwan..hee

      Reply
  • October 10, 2011 at 12:00 pm
    Permalink

    Comel sangat tapi x bahaya ke cik tom..dia x gigit jari kita ke…

    p/S: maaf lambat baru reply mesej cik tom nanti amy sent alamt amy deh…
    Jom baca entri terkini amysyaquena …Cermin kereta sakit , jumpa la Dr. CerminMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 12:57 pm
      Permalink

      tak bahaya pun akak..ala jangan la hulur jari kat mulut..dia xgigit la.heheee…
      xpe akak..nanti sent alamat ye..ciktom cek taid xde lagi..

      Reply
  • October 10, 2011 at 12:22 pm
    Permalink

    Diego dan Dora tersangatlah comel! 😉

    Baguslah, luahkan kasih sayang kat haiwan comel macam ni kan. Rumah Usop ayam, burung banak la..
    Jom baca entri terkini YOU …Bismillah | بسم اللهMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 12:55 pm
      Permalink

      memang diorang comel..hee…wah bela ayam dan burung pun bagus jgk kan..

      Reply
  • October 10, 2011 at 1:50 pm
    Permalink

    comel tu! pernah bela dulu seekor tp hilang entah kemana. pastu dapat taw adik hanyutkan kat sungai. sakitttttttt ati 🙁
    Jom baca entri terkini bella bellitos …tolongggg!My Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 11:47 am
      Permalink

      comel..rindu diego n dora..hee..takpe bela yang baru n jaga elok2..

      Reply
    • October 12, 2011 at 11:44 am
      Permalink

      owh akak pun ada bela kura2 rupanye..hehee….takpe bagus ajar anak kecik2 sayang haiwan..

      Reply
    • October 12, 2011 at 11:20 am
      Permalink

      memang dah membesar sangat2 dah ni..penuh dgn kasih sayang yang ayah cik tom bagi..huhu

      Reply
  • October 11, 2011 at 12:21 am
    Permalink

    wahh makin besar.macam mas pernah gak bela,mati.esh2.bela ikan pun mati.esh2.start tuh,malas la..kang wat mati jew.cian.

    now anak buah (hero kecik-4thn) pulak minat.raya baru2 ni,de jumpa kura2 besar la jugak melintas.now makin besar hasil jagaan dia.

    and baru2 ni dia balik kampung mak nya pulak,jumpa katak,katak sampai lembik dibuat mainan.hhe2..malang sungguh nasib katak
    Jom baca entri terkini maya_mustwany …ANDA PERCAYA?My Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 10:59 am
      Permalink

      memang makin membesar..hehe…bagus jugak ajar budak2 kecil sayangkan haiwan dr kecik tapi kalau dah lembik katak tue kesian pulak..huhu

      Reply
    • October 12, 2011 at 10:44 am
      Permalink

      rindu..rindu sesangat..tapi nak wat camane..dah keje kat negeri 9 ni jauh nak bawak kura2 tue kesana n kemari..hee

      Reply
    • October 12, 2011 at 10:17 am
      Permalink

      memang cepat diorang membesar..bukan banyak makan calcium tapi banyak kasih sayang..cewahh..hehee ;D

      Reply
  • October 11, 2011 at 8:21 pm
    Permalink

    Hi, CT,
    Senang tak nak jaga kura2 ni. Dia pakai akuarium jugak ker

    pst : ia ke tak boleh komen lebih kat blog sya? sebab ada org komen dalam 2 ke 3 komen macam xde apa2 masalah pun. mbe blog sya jem sekejap masa tu
    Jom baca entri terkini Mekar …Pavlova – Resepi dan Cara MembuatnyaMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 10:06 am
      Permalink

      senang je nak jaga kura2 ni akak..boleh pakai akuarium..kalau xde akuarium boleh pakai bekas plastik yang kecil masa kura2 tue baby..dah tukar saiz bekas tue seiring dengan pertambah usia dan juga saiz kura2 ni…

      em maybe jugak bb ciktom kot yang prob..sbb kdg2 line slow…al maklum nak overlimit dah bandwith bb tue..heee

      Reply
  • October 11, 2011 at 11:36 pm
    Permalink

    adik ipar akak ade bela kura2..dulu sepasang.skrg tinggal sekor..
    dah beso lebih dari tapak tangan..mula2 dulu mmg kecikkkk jek..
    comella nama dora & diego…=)
    Jom baca entri terkini zs …yang mana satu?My Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 9:54 am
      Permalink

      ramai yang suka bela kura2 ni akak sebab mudah je cara nak jaga kura2 ni….heee…adik ipar akak punya kura2 nama apa??

      Reply
    • October 12, 2011 at 9:35 am
      Permalink

      tapi nanti akhir bulan ni la..insyaAllah..

      Reply
  • December 2, 2011 at 1:19 pm
    Permalink

    bila saya tulis komen,x balaspon???]

    Reply
    • December 4, 2011 at 12:37 pm
      Permalink

      bukan balas terus sayang..bila cik tom on9 br dapat balas semua komen..

      Reply
  • February 7, 2012 at 11:44 am
    Permalink

    wah wah. Penuh kasih sayang cik tom jaga diorang ea, anis pun ada 2 ekor kura2 baru, Cik tom, pilihkan lah nama ok? sekor jntan n sekor betina.Nanti anis bleh gitau anak dia, cik tom yang bagi nama…

    Reply
    • February 19, 2012 at 7:56 am
      Permalink

      aniss pilih la nama yang aniss suka..ciktom pun segan nak bagi nama…heee

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE