Luahan Perasaan Cik Tom

gambar copycat


Tak tahulah patut or tak patut cik tom cakapkan hal ni tapi pada sesiapa yang amik sebarang input dari blog cik tom silalah la bagi credit dari mana sumber korang dapat. Cik tom takdelah kedekut pun kalau korang nak share ilmu yang sama. Tapi haraplah segala ilmu korang ambil tue dengan cara yang betul. Dan banyak kali jugak sebelum ni cik tom terkena tapi malas nak bising2.

Tapi jangan kerana cik tom berdiam diri dan berlembut buat korang ambil kesempatan menangguk di air keruh. Segala info yang cik tom share selama ini pun jika dari sumber yang lain cik tom akan bagi kredit di akhir entry. So, harap korang fahamlah ye kerana segala entry cik tom bukanlah copy paste tapi telah diolah ayat dengan mengikut gaya dan kefahaman cik tom sendiri. Berdiam diri tak bermakna cik tom tak tahu apa yang berlaku di luar blog cik tom.

Cik tom memang perasan benar ada blog yang buat entry yang sama dengan blog cik tom . Mula2 cik tom buat tak tahu je. Kot2 mainan perasaan je. Tapi dah lebih dari 3x, tajuk dan pengisian entry pun lebih kurang sama je. Sedangkan segala pengisian entry cik tom dikumpul dari pelbagai pembacaan dari blog ke blog yang cik tom combine hinggalah menjadi satu entry. Dan semua entry tue hanya beza dipublish keesokkan hari or selang beberapa hari dari entry cik tom. Adakah kebetulan?? Banyaknya kebetulan. Yang pelik cik tom punya ada kredit dari sumber mana tapi blog tue langsung tiada sources dari mana. Terernya awak ye.

Pada yang cakap pulak, ambil idea je bukan copy ayat. Memang betul tapi segala idea tue dari sumber mana? Cik tom buat entry ni semua bukan 5 minit copy terus siap tau. Cik tom buat dari pembacaan dan study sehinggalah cik tom betul yakin faham barulah cik tom buat entry. So seeloknya bagilah kredit walaupun korang tak minta izin. Bukan pada blog cik tom je tapi pada semua blog lain juga. Jika inginkan orang lain hormat diri kita, kita hendaklah mula bertindak dulu hormatkan orang lain.

Credit gambar:burukutuk

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

72 thoughts on “Luahan Perasaan Cik Tom

  • January 4, 2011 at 10:07 am
    Permalink

    eiela pun pernah kena dulu ciktom. bulat-bulat keluar kat blog dia non-edit. sendiri jumpa plak tuh. sedih jugak fikir.

    Latest Entri :
    Saya Minta Maaf, Maafkan Saya

    Reply
  • January 4, 2011 at 11:44 am
    Permalink

    hee sabar aje la cik tom..nak buat camne..dunia blog x lari dari kaki copy paste

    hurmm..

    10 perkara dibenci oleh blogger !##
    jom letak blog korang kat woot woot bloglist !##
    menang rm50 dengan mudah!

    Reply
  • January 4, 2011 at 9:47 am
    Permalink

    tak ada idea diam2 jelah kan…nk bg kdt pun susah..oh…pa2pun truskn ush tnp jemu..yeah

    Reply
  • January 4, 2011 at 9:49 am
    Permalink

    alahai kesiannya tom..Saper2 ade copy bulat-bulat tu kesian la kat ciktom ni..penat nak terjemah ayat untuk mudah difahami pembaca..kadang-kadang sampai tido pukul 5 pagi..betul kan tom?

    Reply
  • January 4, 2011 at 10:08 am
    Permalink

    taw xpe,sabar jela cik tom.. ske sgt cedok idea org laen..ntah pape je

    Reply
  • January 4, 2011 at 10:09 am
    Permalink

    sabar je la cik tom huhu

    Reply
  • January 4, 2011 at 10:15 am
    Permalink

    sabar ciktom sabar..haipp sape punye keje ni??heh ciktom dah glemer tu yg ade nk tumpang glemer gak tu..hehe

    Reply
  • January 4, 2011 at 10:44 am
    Permalink

    jangan sedih2 ye ciktom,,
    saya paham perasan anda..
    be strong okay,,

    Reply
  • January 4, 2011 at 11:09 am
    Permalink

    salam

    ada juga yang macam tu yea πŸ˜€

    ish…apa salahnya dia p explore sendiri, belambak kat dunia global tu πŸ™

    Reply
  • January 4, 2011 at 11:18 am
    Permalink

    akak pun pernah kena macam ni cik tom..
    entry pasal kematian kalau tak salah la..
    lama dah..
    akak tak tau sapa yang start copy tapi tengok memang banyak la blog kuarkan entry tu..akak rujuk entry tu dalam buku rujukan sekolah suami akak masa dia sekolah dulu.
    penat ni dok ringkas kan benda yang berjela2 tu last2 orang copy bulat2 gitu je..
    nak marah,masa tu akak baru lagi..
    jadi boleh pendam je la..
    masa mula2 nampak..
    "eh!ni macam entry yang aku buat.."
    hahahh..kelakar!

    Reply
  • January 4, 2011 at 11:21 am
    Permalink

    adeh ada2 jer la dorg nih…
    kesian org yg penat2 mengeluarkan idea utk buat post2 yg best ni

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:17 pm
    Permalink

    uiks. pelik knp susah sgt nk bg credit kat org len sedangkan benda tu snang je nak buat.

    sabar eyh cik tom..

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:18 pm
    Permalink

    sabar jela cik tom.maybe de tak tahu lagi kot rules dalam berblog nih..bagi de masa untuk de admit kesilapan de tuh πŸ™‚

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:20 pm
    Permalink

    yah! kalau bee ambik kompom bg kredit tp belum lagi setakat nih..hihi.. sabar yer cik tom

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:24 pm
    Permalink

    cik tom,saba la eh . kesian hat pengopi tu,idea dah ketandusan,huhu……memang tah pape la,nak tumpang populariti gak la tu,huhu

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:34 pm
    Permalink

    tak patut sungguh kan?
    sabar yer

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:37 pm
    Permalink

    betul tu ciktom..mmglah bukan copy cat tp idea tu…kenalah bertimbangrasa sikit kasi kredit kt tuan belog…lin pun selalu nugak cari idea dgn bw tp kasi kreditla kt entri tu…

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:38 pm
    Permalink

    ade jugak yg camtu..sabar je la cik tom πŸ˜€

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:40 pm
    Permalink

    kesian kat cik tom, sabar ye cik tom

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:40 pm
    Permalink

    hohhh..mmg x patut rr wat camtu..kenela bg kredit sikit kan..bkn senang tu nak wat satu2 en3 walaupun cam dla ni totally psl personal pun amik ms gak nak siap..sbr yer cik tom

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:49 pm
    Permalink

    hm..saba je lah cik tom….senyum2 sikit! πŸ™‚

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:49 pm
    Permalink

    cian cik tom,sbr je la^^
    power kak tom fikir masak2 baru buat entry,sy buat entry taip terus..mungkin psl tu org tak na baca..hahahaaa

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:54 pm
    Permalink

    kesian cik tom.
    papepun. sab dh bg kredit kat cik tom kt belog sab. wee~

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:57 pm
    Permalink

    cik tom dah tegur orang tu dah?mana tau dia xtau..ramai budak2 ni xfaham apa itu plagiarism…kalau dah kena tegur tapi buat dek,mmg patut kena maki je..hehehe

    Reply
  • January 4, 2011 at 1:26 pm
    Permalink

    alahai…cian cik tom…xmo sedey2 ye cik tom…mcm2 org leh jumpa cik tom…hurrmmm…

    btw, header cik tom lawa sangat..baru perasan…jeles header cik tom lawa dari adah…hehehe

    Reply
  • January 4, 2011 at 1:28 pm
    Permalink

    tak bagus cam tue kan.. sabar je la

    Reply
  • January 4, 2011 at 1:36 pm
    Permalink

    sabar je la ye cik tom, dunia blogging ni memang byk sgt copy paste, kalo bg kredit ok jugak la kan..haii macam2..

    Reply
  • January 4, 2011 at 1:56 pm
    Permalink

    banyak betoi blogger ngadu gini . yg copycat tu pon tak phm2 lg . haishh ..

    Reply
  • January 4, 2011 at 2:28 pm
    Permalink

    die malu la tuh cik tommm

    anis tak pernah tiru sesape , sumpah tak tipu.
    huhuhu

    Reply
  • January 4, 2011 at 2:49 pm
    Permalink

    Weehuu ~ ilek2 cik tom.. sabar jak.. InsyaAllah.. ada hikmah disebaliknya.. apapapapun.. pengopi ni memang xboleh pakai.. huhu.. agaknya nak debit link jak kot? hehe..

    Reply
  • January 4, 2011 at 2:53 pm
    Permalink

    takpelah ciktom,mudah2an dia cepat sedar…

    utk yang suka copy tapi tak suka letak credit :

    dunia blog ni kecik je,mana2 pergi still akan jumpa,so,pleaselah behave ,janganlah buat perkara yang boleh menyinggung perasaan orang….

    maaf kalo terlalu kasar,cahaya sendiri pun nak ambil entry orang,cahaya minta izin dulu,kalau dibenarkan baru ambil then letak credit to that blog..kan senang…tak yah nak buat orang terasa..dear ciktom,harap kamu bersabar k,insyaAllah,u will get HikmahNYA…=]

    Reply
  • January 4, 2011 at 3:05 pm
    Permalink

    OMG~ Dunia belog dah makin kejam nampak nya. Sana sini kes meniru entry orang lain bulat bulat tanpa keizinan dan tanpa sebarang kredit. haih. harap Cik Tom ambil tindakan terus. Sound je depan depan Cik Tom! Haha.

    Shag ke? Hmph~ Takut pulak Shag. Haha.

    http://shagcomot.blogspot.com/

    Reply
  • January 4, 2011 at 3:35 pm
    Permalink

    Ada jugak org yg tak reti2 n buat2 tak reti.

    Reply
  • January 4, 2011 at 3:37 pm
    Permalink

    sabar ye cik tom…senyummmm…:)

    Reply
  • January 4, 2011 at 3:37 pm
    Permalink

    sabar ye cik tom…senyummmm…:)

    Reply
  • January 4, 2011 at 3:43 pm
    Permalink

    nie biasanya orng mcm nie,
    suka mngikut2..

    orang nk berblogging dia pon nak, tpi main kotor laa plk,,

    urm,,,
    pape pon sabr nyer cik tom…

    Reply
  • January 4, 2011 at 3:49 pm
    Permalink

    sabar yea cik tom…blh buat auto backlink kalau ada yg nk copy..tp kan link tu blh delete gak…bagus idea tu wat disable right klik…

    Reply
  • January 4, 2011 at 3:59 pm
    Permalink

    yuhuu CT.Panik juga bc n3 i..klm kabut kite check balik tutorial yg kiite kgsikan kat blog kot2 ada terlepas pdg.tapi semua tu kite bg kredit pd owner yg btl2 kite klik kat tutorial dia.hisy risau gak kot ada persamaan CT ngan blogger yg kite bg kredit tu.Tiap kali kite bjaya buat tutorial dr CT mesti kite inform kat kotak komen ni.erm..kalau ada CT tlg bthu ye…huhu..kot tersilap ltk kredit

    Reply
  • January 4, 2011 at 4:08 pm
    Permalink

    siapa la yang buat cik tom terasa sampai buat luahan perasaan ni.

    hurmm.. dah cukup sabar cik tom tahan perasaan yer. nasib baik tak keluar 'ayat aneh2' kat sini..

    Reply
  • January 4, 2011 at 4:41 pm
    Permalink

    sabar je lah tom, tak kemana orang yg bua kerja macam tu, dia tak belajar apa2 hanya pandai mengambil hak orang lain je

    Reply
  • January 4, 2011 at 4:44 pm
    Permalink

    sabar cik tom..sabar..
    bnyak sangat dh sekarang ni…

    Reply
  • January 4, 2011 at 6:06 pm
    Permalink

    Sabar jer la cik tom..sesiapa yg berkenaan tolong la insaf..teguran sometimes membina tetapi sometimes teguran akan jatuhkan kita..saya sokong apa yg cik tom ckp..kdg2 org lain penat la dok type dan uat survey..alih2 senang2 jer dia nk copy..jgn la saya tergolong org mcm tue..thanks cik tom melawat blog saya..ngeeeeeee..saya nk pggl cikgu tom lah..ble x?..hihihi

    Reply
  • January 4, 2011 at 6:56 pm
    Permalink

    hmm, banyak dah blogger merungut pasal benda ni. bila bertambahnya blog, maka lebih ramai blogger. yang jadi masalahnya bila takde die, terus copy orang lain punya idea.

    memang terasa agak marah gak kan, kadang2 buat entry sampai setengah jam, tapi orang tu copy paste tak bagi kredit, tak sampai pun lima minit.

    ps: ada orang cakap, kalau entry kita dah dicopy paste, maknanya entry kita dah mantap. hehehehheheeh

    Reply
  • January 4, 2011 at 7:05 pm
    Permalink

    kesian kat cik tom.Sape la makhluk yang suke copy paste tu.Tak de idea sendiri ke weyh?Otak Allah bagi sume same.Usahala sikit.Kok ye pon da copy,bg la credit.Bukannye susah nak type nama cik tom ni.

    Reply
  • January 4, 2011 at 8:56 pm
    Permalink

    Alahai, ciannya cik tom kena plagiat.. Xpe, jai kan ada, nnt jai pujuk… X mao nagis2 dah, nnt jai beli bunga ngan anak patung…ngeee… ada yang kena hambat ngan kayu nih..he3.

    Reply
  • January 4, 2011 at 10:37 pm
    Permalink

    eh!!!
    bukan gue kan..
    heheheee

    Reply
  • January 5, 2011 at 12:06 am
    Permalink

    Salam.

    Sabar ye cik tom. Orang ni memacam. Orang nak buat, die pon nak buat tapi duk kopiket aje.. Da kopi tu datu hal.. x reti pulak nak bg jredit kat orang yang di kopi kan tuh… X patut betui!

    Pe pon, harap cik tom akan terus dengan tutorial dan tips.. I like!!

    p/s jarang bagi komen. Lebih ske jadi silent reader.. πŸ™‚

    Reply
  • January 5, 2011 at 12:10 am
    Permalink

    sbr yer cik tom..
    plagiatrisme tul ler

    Reply
  • January 5, 2011 at 12:30 am
    Permalink

    bagus…miyo suke ngn pendirian n care cik tom.. πŸ™‚

    Reply
  • January 5, 2011 at 1:05 am
    Permalink

    mybe diorg nie dah kekeringan idea kot cik tom..xda modal nk m'bebel ape..emm, cik tom sabar je la ye…=))

    Reply
  • January 5, 2011 at 1:26 am
    Permalink

    isk…cik tom…bukan saya eaa…

    Reply
  • January 5, 2011 at 2:33 am
    Permalink

    hampir sama pulak dgn entry mama ari ni…

    apa2 pun kita kena hormati hak cipta org lain…kalo cedok idea dr blog org tu..credit jelah ..bukan susah sgt…tak eloklah dh copy sejibik2…buat dek je…byk cun mukaaa tu???

    Reply
  • January 5, 2011 at 2:34 am
    Permalink

    cik tommmmmm, sape yg copy paste tu. pi lempang je.eiii, dosa taw curik

    Reply
  • January 5, 2011 at 2:49 am
    Permalink

    dedahkan blog mana jom kita buat E-rape..kasi pengajaran skit…

    disabled right click..but ur entry still copy-able

    Reply
  • January 5, 2011 at 3:41 am
    Permalink

    sabar aje lah ciktom..
    ada hikmat yg Allah nk beri…
    rezeki ciktom akan melimpah ruah nati…

    cabaran alam siber ciktom…

    Reply
  • January 5, 2011 at 4:04 am
    Permalink

    sape tu cik tom.. meyh sini sy nk pi terjah blog die plak

    Reply
  • January 5, 2011 at 5:09 am
    Permalink

    Cik Tom kite tgh mlm td kan jln pya jln terjah pya terjah lompat pya lompat yelah…ada yg lbh krg cam CT!huishhh..awat depa ni?ni yg terfikir nk disable right click,kite pun pnt je type n3 dr buku,mjlh,paper,koleksi dr sekolah menengah pun ada tau!tiba2 tgk ada yg gunakan idea kite tu huhu….tp rkn blogger nshtkan jgn disable,ilmu kena kgsikan.aduh poning..poning

    Reply
  • January 5, 2011 at 5:58 am
    Permalink

    sapa yg tak geram kan..
    kita bersusah payah buat entry, dorg tu main copy sesuka hati je.. kalo yg credit tu ok lagi lah.. sabar je lah yea cik tom.. dugaan berblogging..

    Reply
  • January 5, 2011 at 6:10 am
    Permalink

    Sabar ya Tom..Ellen faham perasaan tu…tak susah nak letak sumber dari mana kita dapat maklumat tu..

    Macam2 akan kita jumpa kat dunia blog ni Tom..sabar ya!!kalo ellen pun ada salah tercopy Tom punya tanpa nagi kredit inform ya…

    Reply
  • January 5, 2011 at 7:16 am
    Permalink

    sabar yer cik tom.. dunia ni memang banyak orang macam tu..

    Reply
  • January 5, 2011 at 7:37 am
    Permalink

    sabar ye dik… minta2 mereka ni akan sedar kesalahan diorang ni satu hari nanti..

    Reply
  • January 5, 2011 at 7:52 am
    Permalink

    alahai..
    cian nye adik ku sayang ni..

    sape lah agak nya tu yek..
    sape mkn cili..
    dia akan terasa pedasnya.

    lepas ni ..ingat2 la ok..

    Reply
  • January 5, 2011 at 8:18 am
    Permalink

    cik tom!! laalalalalal
    hehehe.. alahai.. msalah copypaste nih.. mmg masalah blogger.. haaaish.. tak best tau ada blogger suka copy2 entry org nih. heheheh sbr cik tom..sbr..

    Reply
  • January 5, 2011 at 9:58 am
    Permalink

    ehemm..sabar ye cik tom…sabar banyak2 tau…just think positive. semoga entry ni akan menyedarkan orang tu..

    Reply
  • January 5, 2011 at 10:02 am
    Permalink

    namakan sikit siapakah. hehe. senang nak komen kat blog tu.

    Reply
  • January 5, 2011 at 11:18 am
    Permalink

    haih.saperlah yang plagiat nih…

    Reply
  • January 6, 2011 at 8:17 am
    Permalink

    Terima kasih pada yang komen bagi support dan sebagainya…takpelah memang cik tom sengaja tak nak bagi backlink free untuk blog dia..kalau cik tom bagi url blog dia konpem ramai interested nak singgah and menaikkan lagi trafik blog dia..so biarlah entry ni sekadar luahan perasaan cik tom je….

    cik tom memang disable right click tp still boleh copy sebabnya blog ni share tutorial…kalau cik tom buat semua disable…kawan2 xdapat la nak copy segala code dalam tutorial…

    Reply
  • January 6, 2011 at 8:54 pm
    Permalink

    ada org buat kak tom marah ke?
    hish! nie yg bengang ni..
    nak sy pukol org tu ke? heheh.. ;-p

    Reply
  • January 7, 2011 at 10:50 am
    Permalink

    Sabar ye Cik Tom.. Harap pada yg berkenaan janganlah senang2 nak copy entri orang lain. Berilah kredit pada penulis asal..

    Sabar ye Cik Tom..

    Reply
  • Pingback:Pesanan Pada Yang Copypaste Entry Cik Tom (Sila Copy Secara Berhemah) - Ciktom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE