Nak Cari Teman Hidup

Salam 1 Malaysia..

Semangat baru cik tom nak cari teman baru. Untuk menemani cik tom di kala kesunyian. Buat teman bermanja. Waa..bunyinya agak gedik pulak. Sebenarnya petang tadi cik tom keluar dengan adik pergi beli nombor pin permohonan KPLI. Siapa nak apply jugak tue boleh la pergi beli ye. Tarikh tutup 24/10/10.

So lepas pergi bank tue, adik ajak pergi kedai jual haiwan peliharaan. Terus cik tom teringat yang masa study dulu cik tom teringin sangat nak bela kura-kura yang cumil tue. Tapi tak pernah kesampaian dan tadi kat kedai tue cik tom tengok ada jual. Terus tertarik nak beli tapi tak best pulak ada betina je. Kalau boleh biar la sepasang. Akak tue cakap datang lagi 1,2 hari baru ada stok kura-kura yang baru. Yeay!! lagi 2 hari akan cik tom pergi beli kura-kura yang cumil tue. Geram je tengok. Cumil sangat!!


Balik je rumah terus cik tom google cara-cara penjagaan kura-kura cumil tue. Ihsan dari google kebanyakan bahasa indon dan cik tom translatekan. Antara tips penjagaan kura-kura cumil;

1) Penjagaan kura-kura bukan mudah walaupun nampak mudah.
2) Sediakan tempat tinggal dan prasarana yang baik dan memadai. Contohnya akuarium kecil kemudian diisi air dan sedikit pasir pantai atau batu akuarium.
3) Beri makan dia secukupnya dan sesuai jadual makannya. Ketika kecil cukup bagi makan palet yang boleh di beli dari kedai tapi makin dewasa boleh diberi ikan/udang kecil untuk sumber protein.
2) Tempat tinggal perlu sentiasa ada air tapi hanya dalam kuantiti kecil.
3) Kura-kura suka berjemur so sebaiknya bagi berjemur bawah lampu TLC.
4) Suhu 30 darjah celcius suhu yang paling sesuai untuk kura-kura.
5) Jaga kebersihan diri dan tempat tinggalnya.
6) Biasakan dua hari sekali digosok badannya dengan spons halus dan dicuci kolamnya agar hilang semua lumut dan kotoran. Jika tidak membiasakan merawat kebersihannya boleh menyebabkan kura-kura gatal.


Kelebihan memelihara kura-kura kecil;

1) Kura-kura termasuk binatang yang penyabar, baik hati dan tidak nakal.
2) Kura-kura boleh dipelihara oleh anak-anak.
3) Daya tahan hidupnya pun tinggi, sehingga kemungkinan pertumbuhannya dari bayi hingga dewasa amatlah tinggi dengan kemungkinan kematian yang kecil.
4) Boleh bermanja dengan kura-kura.
5) Kura-kura ni bersifat pemalu dengan suka menyorokkan kepalanya. Oh seperti diriku. ngee~
6) Kura-kura ni cumil seperti tuan yang akan membelanya 😉



Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

55 thoughts on “Nak Cari Teman Hidup

  • October 12, 2010 at 11:53 am
    Permalink

    Dulu2 aku dgn abg aku ade kura2 tau..
    Then, letak kat luar lah..
    Sekali hilang wei..
    Sm la cm kura2 lm gmbo ko tu..
    Haish..
    Geram..
    So, mls dh aku nak pelihara pape..
    Skrg ade ikan je kat umah..
    Ade kucing mati, ade hamster dulu pun mati.. Ade arnab pun mati..
    Hehe..

    Reply
  • October 12, 2010 at 11:56 am
    Permalink

    waaaa.
    rajin c tom nak jaga kura-kura
    saya ada momot ngn opet je (kucing)
    tapi momot dah mati..
    skunk tggal opet jer
    baru lahirkan anak..5
    ekor

    Reply
  • October 12, 2010 at 12:00 pm
    Permalink

    comelnye kure2.. ok jugak kan.. beli sebagai pengubat hati :P..
    nak try cr burung la.. xla sukar mn jaga die kot.. :).. lady suke burung..

    Reply
  • October 12, 2010 at 12:12 pm
    Permalink

    jaga2 cik tom..
    jangan sampai kura2 gatal..
    bahaya tau..kura2 kalau dah gatal
    ngalahkan orang lelaki..'
    ahhaha…

    Reply
  • October 12, 2010 at 12:13 pm
    Permalink

    wah comey gila kura2 2..kecik ja ek..huhu..nti 2hari lg pas p kedai 2 jgn lupa letak pic kura2 cik tom bli taw! 😉

    Reply
  • October 12, 2010 at 12:43 pm
    Permalink

    whoaa..ada kura2..ciktom jaga baik2 yerr..sya last time ada juga bela ni tapi dah mati..pnjual tu ckp tak bleh bgi makan bnyak sangat..tpi anak sya bemurah hati tuang pellets dia masa sya x ada d rmh..besoknya kura2 sya dah rip..huu

    Reply
  • October 12, 2010 at 12:48 pm
    Permalink

    wow, cik tom minat bela kura2 ke..cik tom kena rajin gosok badan dia pulak nanti..tak geli ke..hehe

    Reply
  • October 12, 2010 at 1:00 pm
    Permalink

    hehe..anak4 akak suka..siap nak suh mak belikan kura2..mak pulak yg geli..hee..last2 bela ikan kecil dalam pasu kaca..tgk aje ikan itu..itupun..dah dekat 5 ekor mati…sebab asyik dok cuit2 ikan itu..

    bela binatang halus2 ni..bole tenangkan hatikan..sejuk jiwa..

    Reply
  • October 12, 2010 at 1:11 pm
    Permalink

    Malasnyer nak jaga binatang. .huhu. .tapi tepaksa gak . .kakak suker tau. .mcm2 binatang bela semua mati. .last ni ikan laga. .puas hati mang tahan lasak. .

    Chaiyokk cik tom

    Reply
  • October 12, 2010 at 1:12 pm
    Permalink

    wah mbak tom pingin bela kura2 ya…hahahhaa…itu cukup baik ya buat ngelupain segala masalah2 yang ganteng…hahhaaa..
    trus ellen ikut bahasa indon…

    tak sabar nak tgk kura2 tom…hehehe

    Reply
  • October 12, 2010 at 1:17 pm
    Permalink

    miss penah bela kura-kura pastu dia lari masuk longkang… miss cuai uuuu

    Reply
  • October 12, 2010 at 1:44 pm
    Permalink

    Kira ok tu bela kura-kura.. Perlu kesabaran.. dan jangan lupa bersihkan selalu kura2 tu.. ada kura2 adik punya.. tapi dah jadi family kiranya.. besar suda berbnding dalam gambar.. sebesar tapak tgan.. hehe.. lama dah kan.. sejak tahun 2007 kalo xclap.. hehe..

    Reply
  • October 12, 2010 at 2:13 pm
    Permalink

    x gigit jari? huhu

    Reply
  • October 12, 2010 at 2:16 pm
    Permalink

    kena rajin bila bela pets ni….cikgu cuma bela ikan toman dan kelisa…senang nak jaga..tinggal seminggu pun tak pe…

    Reply
  • October 12, 2010 at 2:19 pm
    Permalink

    Kat rumah banyak kura-kura 🙂
    Tapi kura-kura besar lah, yang spesis kecil dah dilepaskan dalam kolam…ntah hilang kemana. hahaha…
    Memang seronok bela kura-kura tapi kena rajin. Air pun kena selalu tukar…
    Yang jadi mangsa, adik bongsu lah…hehehe
    Semoga misi Cik Tom berjaya. Jangan bagi kura-kura makan tomato tau…hehehe

    Reply
  • October 12, 2010 at 3:17 pm
    Permalink

    haha.. rajin la ciktom nak bela binatang ni.. hehe

    Reply
  • October 12, 2010 at 3:51 pm
    Permalink

    nnti pas beli kte pikir sma2 nma tomei utk kure2 tuu…heee.. :pp

    Reply
  • October 12, 2010 at 3:52 pm
    Permalink

    nice sharing ciktom…
    i.Allah lpas ni nak bela juge.

    Reply
  • October 12, 2010 at 5:03 pm
    Permalink

    comelnya…

    cik tom…jom tukar banner…:-)

    Reply
  • October 12, 2010 at 5:12 pm
    Permalink

    kiyut tol kura-kura tu.
    kiyut kura-kura lg kut dari tuan dia.

    hehhehee 😛

    Reply
  • October 12, 2010 at 5:21 pm
    Permalink

    cumelnya besfren baru cik tom..hehe

    Reply
  • October 12, 2010 at 5:32 pm
    Permalink

    kebetulan.. sy pon kuar cari nak beli kura2 td.. tp kedai tu tak buka pulak.. huhu…

    bsok nak g lagi skali..

    Reply
  • October 12, 2010 at 11:52 pm
    Permalink

    Heee… lagi suka bela ikan cik tom! hehehe… takut ngan kura2…

    Reply
  • October 13, 2010 at 1:18 am
    Permalink

    hehehe, kura2 jalan lambat. jadi xyah susah2 nak kejar cam keja kucing.

    Reply
  • October 13, 2010 at 2:52 am
    Permalink

    @tieah: semua yang ko bela mati..pesal??hehe…

    Reply
  • October 13, 2010 at 2:54 am
    Permalink

    @qu aniza: cik tom tak suka sangat kucing..hihi..sebab ade penyakit resdung…alergik dengan bulu..huhu..

    Reply
  • October 13, 2010 at 2:55 am
    Permalink

    @diana: hahaha..pandai2 je akak..kura-kura gatal gigit akak la..pastu sapu ubat gatal..xpun tolong garukan..ngee~

    Reply
  • October 13, 2010 at 2:56 am
    Permalink

    @ladybird: bela burung pun ok..tapi kena sediakan ruang yang besar tau bagi dia terbang..pastu tahi burung ni agak berbau..cik tom pernah bela dulu..burung merpati..

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:00 am
    Permalink

    @fyza: ok..insyaAllah cik tom letak gambar kura-kura cik tom..hehe.

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:04 am
    Permalink

    @gee: oh tak boleh bagi makanan banyak ek??ok..take note..tenkiu 😉

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:06 am
    Permalink

    @sweetsal: cik tom tak geli kura-kura..tak sabar nak gosok2 kulit kura2..hihi

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:07 am
    Permalink

    @sarah: betul akak..bela binatang halus ni boleh tenteramkan jiwa..

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:09 am
    Permalink

    @bee; oh siap bela ikan laga..ikan laga memang lasak..cantik pulak tue..suka tengok..

    tenkiu akak 😉

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:11 am
    Permalink

    @ellen: nasib baik tom faham juga sikit2..hihi..

    ok nantikan kemunculan kura2 tom ye 😉

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:11 am
    Permalink

    @miss: aik kura2 pun larik dari rumah..ni mesti miss dera kan??hehe..

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:13 am
    Permalink

    @aretikz; wah dah besar tapak tangan??nak cumil sampai bila2 boleh??hihi

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:14 am
    Permalink

    @hazusky: entah..harap2 tak…hehe

    @cikgu nurin: insyaAllah akan cuba rajin kan diri..erkk kalau kura2 ni tinggal seminggu mati agaknye..wink2~

    @syufa: comel kan 😉

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:16 am
    Permalink

    @sumandaK: eh kura2 tak boleh makan tomato ker??baru plan nak bagi..ngeh3..

    @rongak: rajinkan diri time boring ni..

    @echah: ok skandalku..fikir nama yang elok untuk anak2 kita ye.. ;D

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:17 am
    Permalink

    @syukry: ur wlcm…jom kita bela ye..hehe..

    @syamila: comel kan akak..huhu..ok dah amik ur banner 😉

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:19 am
    Permalink

    @robot sakti: amboi2 sedap ye kata kat cik tom..malam ni tidur luar..ekekee..

    @lea: yup..comel kan my new bff 😉

    @solihin: eh ye ke?wah sama hobi..jom2 beli lepas tue tunjuk dalam entry ek..nak tengok..

    Reply
  • October 13, 2010 at 3:21 am
    Permalink

    @nazz: insyaAllah..thank ye 😉

    @amni:ikan tak boleh pegang yunk..kura2 boleh pegang n gosok2 cengkerang..hehe..

    @poyaty: betul2..kura2 jalan lambat..hehe..tue yg cumil 😉

    Reply
  • October 13, 2010 at 4:47 am
    Permalink

    jagelah beliau dengan sempurna yea cik tom, jangan jd mcm anish, slalu tinggaltinggal dia, patu skrg kurakurakus dah tade..
    huhu 🙁

    nway, ape name kurakura akan cik tom bela ni ? jantan ke tina ?
    hehe

    Reply
  • October 13, 2010 at 5:35 am
    Permalink

    @anish: insyaAllah..jangan sedih2 ye..nati anish jadik akak angkat kurakuraciktom ni ye..

    nama tak de lagi…ada cadangan??hehe..

    Reply
  • October 25, 2010 at 2:46 pm
    Permalink

    kenapalah mama kita nih xsuka kura2, kecik je senang sikit.compare dengan kucing n ikan..yg kucing tuh,dah brp kali beranak..tiap2 hari bersihkan berak dia..main kejar2 dgn anak kucing sbb degil xmau masuk sangkar.. naseb baik comel..

    Reply
  • October 27, 2010 at 5:21 pm
    Permalink

    @ros: siyez mmg kura2 ni senang jaga..just bg makan+rajin tukar air..tp kalau nak bermanja lebih2 xdapat la..kalau dgn kucing boleh manja2..biasa la 2-2 jenis haiwan tue ada pro n kontra..

    Reply
  • March 10, 2011 at 10:30 am
    Permalink

    KITA DULU PUN ada bela kura2 selain dari kucing tapi tu la anak2 kita tu sayang sangat gan kura2 tu samapi dimandikan dan dibedakan kura2 at last mati la kura2 tu….masa tu anak2 kita baru umur dlm [email protected]….blia dah mati sumenya nangis cedey kata mereka..tu la masa nak pakaikan bedak tu tak hengat dah mati kura2 baru cedey so sekarang ni kita tak nak lalg bela kura2..takut anak2 kita pakaikan make up pula karang apa la jd kat kura2 tu!!!!!

    Reply
  • Pingback:Diego dan Dora Berpindah Rumah Baru Yang Besar dan Selesa - Ciktom

  • May 6, 2011 at 4:05 pm
    Permalink

    lia nk tanya, npe tiba2 ja lia nyer kura2 xnk mam..dlu seekor je xmau mkn, skrg da dua2..lia sgt sdey. pastu asyik nk tdo je. bila lia letak dlm air, diorg garu2 mata. nme kura2 lia wiffy n wiwwiy..

    Reply
    • May 13, 2011 at 11:44 am
      Permalink

      maybe kura2 tue xselesa dgn air tue kot…cuba letak anti-klorin dalam air yang kura2 tue guna ye…xpun cuba tukar makanan kura2 tue kepada sayuran dan buah-buahan pulak…comel nama kura2 lia…hee

      Reply
  • July 20, 2011 at 9:55 pm
    Permalink

    klo nk bg mkan tu..mkanan dia nk ltak dlm air tros atau ltak kat tmpt xda air??

    Reply
  • October 21, 2011 at 4:36 pm
    Permalink

    akak..kura2 makan ikan x?hari 2 saya ada beli ikan guppy 2ekor..saya try letak sekali dengan kura2 saya..2hari saya tgk ada g..ari ke3 saya tgk ikan 2 dah ghaib..huhu 2 yg nak tya ne..kura2 mkn ikan ke..

    Reply
    • October 21, 2011 at 10:17 pm
      Permalink

      kura2 memang makan ikan kecik….so kalau ghaib tue memang konpem la kura2 tue makan..kura2 ni omnivor..makan sayur n jg daging…

      Reply
  • Pingback:Sinopsis Filem Cinta Kura-kura - Ciktom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE