Nickname main peranan penting dalam dunia blog

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia….

Semalam first time cik tom jenguk blog Great Teacher Onizuka owner eyriqazz. Wah hebat la blog dia. Masa cik tom buka blog dia tue ada 2321 orang tengah online jugak. Fuyoo hebat giler. Ranking alexa blog dia pun bawah 100 K.

trafik blog eyriqazz

Sebenarnya cik tom nak share info yang cik tom baca dari blog eyriqazz ni. Yang nickname ni main peranan yang penting dalam dunia blog. Bila fikir2 memang betul pun. Dulu cik tom guna nickname “tomato gurl”. Tapi panjang sangat dan orang pun susah nak ingat.


Pastu nama cik tom berubah pulak kepada “cik tomato” still rasa tak puas hati jugak. Last dan sampai sekarang guna nickname”cik tom”. Rasa lebih ringkas dan mudah nak ingat. Selepas guna nama nickname “cik tom” ni la blog cik tom makin dikenali. Ramai jugak cakap nickname ni cute. Bukan cik tom cakap tapi orang lain. Ye ke?? hehe…


tomato gurl aka cik tom

Nickname yang bagus ialah nickname yang ringkas tapi padat. Maksud padat ni kira boleh attract orang lain untuk singgah ke blog kita. Nickname yang unik juga salah satu tips mudah untuk memperkenalkan blog.


Kepada yang rasa nickname panjang or nak ubah mood tukar nickname baru. Masih belum terlambat. Setiap hari adalah proses pembelajaran. Belajar untuk memcari kesesuaian pada diri korang. Tapi tak bermakna la sampai 10x kena tukar pulak taw. hehe…

Credit: GTO aka eyriqazz~


p/s: agak2 ok tak lagi nickname “cik tom” or kena tukar lain??hehe ;D

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

72 thoughts on “Nickname main peranan penting dalam dunia blog

  • December 10, 2010 at 6:23 pm
    Permalink

    dah cute sangat dah cik tom tu.. okey dah.. ehhe

    jomlah join Ga tok, tenet terputus bila nak ajak cik tom join semalam.. hehehe

    Terima kasih dari tok esah

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:26 pm
    Permalink

    okie je ni cik tom!!!heee~

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:27 pm
    Permalink

    ngeee. cik tom ;))

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:27 pm
    Permalink

    ok dah….cik tom memang sesuai sgt dah..hehehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:28 pm
    Permalink

    thank cik tom

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:29 pm
    Permalink

    dah ok dh cik tom
    simple, nice and cute..hahaha
    nama saya ok tak..CIK GALLUS GALLUS..

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:31 pm
    Permalink

    nickname cik tom mmg dh ok.. unik dan sng nk ingat..
    err.. kalau SOLIHIN? hehe..

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:33 pm
    Permalink

    2321? issh,tukar no ke tu?biar tembikai..tak pernah lagi online seramai tu satu masa..

    anyway, nickname ciktomato ok..cuma url blog awak panjang dan susah nak ingat..kalau ciktomato.com much more better kot..beli je domain..or join give away,tgh byk give away skangni,ble refer entry latest ya…

    oh, jgn lupa join my give away ya…memeriahkan dunia blogging

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:33 pm
    Permalink

    molek doh ciktom tu..cute miut mace tuannyer..hehee..

    yg akak patut tukar ke tak..
    nak buh nama artis la puloks..artis hok vogue..hehee

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:34 pm
    Permalink

    betul3 πŸ™‚
    nickname dni panjang hehe…

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:37 pm
    Permalink

    banyak betul tips yang cik tom kongsikan. thanks cik tom πŸ™‚
    miza start blogging guna nama sendiri sampai sekarang tak tukar-tukar. hehehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:37 pm
    Permalink

    hehe..ok dah cik tom.Tak lari dari nickname asal tomato =)

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:38 pm
    Permalink

    betul pendapat tu ciktom. Boleh dikatakan mesra pelawat.. kann kan!!

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:46 pm
    Permalink

    hehe.. ok dah nama cik tom tu, orang semua dah ingat kot.

    hye cik tom.. πŸ˜‰
    (bila tegur cam ni pun mudah) ;P

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:47 pm
    Permalink

    ok dah tu cik tom..
    tak kan nak tukar jadi cik t kot.
    cik tikus??
    hhhHAAHahah

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:04 pm
    Permalink

    hehehehhe

    salam.
    hye cik tom !! πŸ™‚
    lame x jenguk sifu layout sy nih..huhu.
    CIk tom xyahlah pening2 nk tuka name..cian kitorg regular follower nk carik nnti..huhu..

    tke care kayh..
    saje jln2 blog mlm..
    nk men sms..xdok kredit lak..huuuu

    tata πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:15 pm
    Permalink

    nickname saya ok ke ko? susah ke nak sebut?? ;p

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:21 pm
    Permalink

    kalau iqbalhakimi [anjang ke cik tom?..

    utk nama cik tom rasa dah sesuai..sebab xkan xnak letak cik kat depan..pgl tom sje tak sesuai..hehe..xpun tgl(tomato gurrl life)…hehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:30 pm
    Permalink

    hye cik tom … nama saya cik dya..hehe (gaya cam gedik2 gitu) ^_^

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:39 pm
    Permalink

    ok dah nama cik tom tu…:)

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:39 pm
    Permalink

    ohhhh tidak perlu,cik tom sangat cute..lol…

    kita sebenarnya dah lama rasa nama kita ni ada masalah,hahaha nama kat shoutbox tulis 'rina',nama kat blog tulis 'rossoneri'…nama blog 'dreamy'…wuteverlah, kita malas nak tukar nama pastu nak kena explain lagi…jadi kita biarkan je

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:54 pm
    Permalink

    toksah la tukaa,,cik tom tu da melambangkan diri akk dah πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:15 pm
    Permalink

    saya suka dengan cik tom.hehe saya la nak tukar pasnie…huhu

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:18 pm
    Permalink

    yer la cik tom…name cik tom ni ringkas tp ade stail…cute..hehe..
    betol la nickname mmg penting…
    πŸ˜€

    nickname amiyo ok x cik tom..?
    keh3

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:32 pm
    Permalink

    oh gitu ceritanya..

    rasa nama cik tom tu dah ok sgt

    cuma nama kak ati ni yg tak ok lg..
    hurm..cik tom bg idea lah..leh..hihi

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:36 pm
    Permalink

    cix tomey laaa :p

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:44 pm
    Permalink

    agak-agak nickname faryzh okey tak?hehehehe..

    Reply
  • December 10, 2010 at 6:05 pm
    Permalink

    hehe yew2 fatin suka entry ni hehe
    nama cik tom tu mmg comey hehe
    kes tu kowt fatin terasa nak dtg awl2 ritu hee πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 6:07 pm
    Permalink

    hahaha padin ok x? kena nak letak pad? wahahahahaa

    Reply
  • December 10, 2010 at 6:40 pm
    Permalink

    waa…so, niknem mish tu ok lom cik tom??hee~

    Reply
  • December 10, 2010 at 6:50 pm
    Permalink

    nama cik tom mmg tomey n mmg pemes..hehe..dla dulu pun gune lady_dyla pastu letih la taip pjg2, jd skang gune dla jer senang..hehe..

    Reply
  • December 10, 2010 at 7:14 pm
    Permalink

    salam

    cik tom syira pun rasa nak tukar nama yang femes2 gitu..

    seronok tengok ramai org komen kat blog cik tom.

    p/s blog syira berat lagi ker ?

    Reply
  • December 10, 2010 at 8:16 pm
    Permalink

    cik tom..ha senang lah nak sebut.tak tegeliat lidah. hehe :]

    err.. nama cikbelog panjang sangat tak? hee mintak pendapat πŸ˜€

    Reply
  • December 10, 2010 at 8:26 pm
    Permalink

    so cute….
    encik tom ada yg dah guna ke??
    ahhaaaa

    Reply
  • December 10, 2010 at 8:44 pm
    Permalink

    betul2..
    senang nak ingat..
    cik tom memang comel pun..

    Reply
  • December 10, 2010 at 9:03 pm
    Permalink

    Ok aper Tom..kekalkan..akan diingati sampai bila2..kalo dah ada pasangannya..hahahhaaaa..gelak sket!!jangan marah ya Tom…namakan En Tom plak…waka waka…yeh yeh.!!

    Reply
  • December 10, 2010 at 10:46 pm
    Permalink

    Lepas ini akak nak pakai nama lain lak biar ctom terkejut,now jam 5.45 di Banda Aceh,kejap lagi kami nak ke Tapak Tuan…tunggu siang bu…

    Reply
  • December 10, 2010 at 11:05 pm
    Permalink

    tuka Cikgu Tom lepas nih
    hohoho

    aku pun rasa nama pnjang sgt owh o.O
    lepas nih nk tuka gak lah

    thx2 for the info

    Reply
  • December 11, 2010 at 2:29 am
    Permalink

    da tomey da cik tom:D

    nama alexa lg pnjg..wuwuwuwuw..jgn tertuka ngn alexa rank sudee:p

    Reply
  • December 11, 2010 at 6:48 am
    Permalink

    cik su dulu pun lama gila kot nak cari nick name.. sekarang baru jumpa yang sesuai.. dah tak nak tukar dah.. hehe.. thanks for the tips

    Reply
  • December 11, 2010 at 7:19 am
    Permalink

    btoi tu, nickname yg menarik pun m'bantu..ermm, emieysandra tu kne pndekkan ke?ehehe..;)

    Reply
  • December 11, 2010 at 8:39 am
    Permalink

    hehe..cik tom dah comel da 2..
    name kite cik jue…
    geng cik2….ase nk tukar name cik kubis la…huhu

    Reply
  • December 11, 2010 at 9:41 am
    Permalink

    entri ni buat saya berfikir… nak make over buat nickname ke tak ek? hurmmm…. ~_^

    Reply
  • December 11, 2010 at 9:44 am
    Permalink

    nickname i panjang tak?kalau boleh nak guna 1 huruf je..kekekek

    Reply
  • December 11, 2010 at 10:06 am
    Permalink

    Ok ape nama Cik Tom…cute gitu…hihi

    Reply
  • December 11, 2010 at 12:15 pm
    Permalink

    betul2.. nama cik tom senang igt.. πŸ™‚

    Reply
  • December 11, 2010 at 12:21 pm
    Permalink

    nama gua hamzah.. terbangtinggitinggi..

    ada orang ingt tak??

    Reply
  • December 11, 2010 at 12:45 pm
    Permalink

    mmg betul tu..
    domain sop pun rasa sukar nak ingat..
    gnesop.com.. susah kan?
    ingat nak pakai sop.my lak… mahal sgt plak.. huhuhu

    Reply
  • December 11, 2010 at 2:02 pm
    Permalink

    ehem ehem agaknye sape laa ek yg panggil ciktom dulu tu??hehehe πŸ˜›

    Reply
  • December 11, 2010 at 3:02 pm
    Permalink

    nickname cik tom simple je, senang nk ingat.

    Reply
  • December 11, 2010 at 3:20 pm
    Permalink

    @sachi: tenkiu dear πŸ˜‰

    @iqa: yup dear

    @princess: ye ke?thanks

    @syafiq: ur wlcm

    @cik galus: cik tom rasa nama cik gallus unik..xpernah dgr…gallus tue pe ye??

    @solihin: solihin rasa ok sbb nama sendiri kan..lgpun blogger lelalki ni xramai…

    Reply
  • December 11, 2010 at 3:23 pm
    Permalink

    @eyriqazz: xtukar la..mmg masa on9 tue kuar 2321..hehe…thanks utk koment ue ye..cik tom mmg nak tukar url blog bila beli domain nati tp bukan ciktomato.com..ciktom.com..hehe

    @sarah: tenkiu akak..hehe…wah buh nama artis mana??siti sifir?hehe

    @dni: cik tom rs nama dni unik la..

    @miza: tips yg cik tom ni amik dr eyriqazz..kena share ilmu yg ade..ok dah xyah tukar..miza dah ok..simple but nice πŸ˜‰

    @ML: tenkiu dear

    Reply
  • December 11, 2010 at 3:27 pm
    Permalink

    @amyna: yup betul..tq~

    @asada: hi asada comel..hehe πŸ˜‰

    @diana: haha..xmow la akak…

    @kak ella: ur wlcm dear πŸ˜‰

    @luvYOU: lama xjenguk..busy ke??

    @shatooman: agak susah nak sebut tapi unik…xpernah dgr lg..

    @iqbal: cik tom rasa dah ok..kalau letak iqbal je kan nanti ade iqbal lain..konpius plk..

    @cik dya: hi cik dya..hihi

    @robot sakti: hahahaaha

    @adah: adah pun dah ok

    @rossoneri: tenkiu dear…takpe semua depend pd diri masg2 mana nak buat yg terbaik πŸ˜‰

    Reply
  • December 11, 2010 at 3:30 pm
    Permalink

    @twinkle: ok tak tukar..hehe

    @fasihah: tenkiu..nak tukar pe plk??

    @miyo: tenkiu dear…amiyo??ok jugak..unik…no tue cik tom rs xperlu..sekadar pndpt tau..

    @ati: yup begitu la ceritanya..hehe…idea??cik tom rs dah ok la akak..huhu

    @ζ±šγ‚ŒγŸ: tenkiu

    @fatin: wah bgs la kl camtu..hihi

    @padin: haha..ikut suka ko la..

    @tok esah:ok tenkiu ….

    @mish: dah comel nick name mish

    @dla: tenkiu…nama dla lagi bagus..ringkas..senang nak pggl..

    Reply
  • December 17, 2010 at 11:29 pm
    Permalink

    nickname gua phatlee.lu rase gua cina tak?ehe

    Reply
  • March 12, 2011 at 5:16 am
    Permalink

    hahaha..
    dah ok dah laa cik tom..
    xyah ubah2 dah…
    kalu nak ubah gak buh cik tom tom bak..
    gurau jaa..
    pa2 pon da best…..
    mercikkk !!!

    Reply
    • April 22, 2011 at 11:02 pm
      Permalink

      insyaAllah…cik tom pun baru lagi dalam dunia blogging..setahun pun tak sampai lagi..hehe

      Reply
    • April 27, 2011 at 4:53 pm
      Permalink

      hehehe..cik tom bagi shortform cik tomato…xpe skaang dah tahu kan…megah pun nickname ye?

      Reply
  • May 2, 2011 at 3:28 pm
    Permalink

    nickname ni kalau pandai guna, boleh jadi jenama.. macam nama “eastbullet”, banyak digunakan dalam games online. sekurang-kurangnya hubungan sebagai gamers tidak terhenti pada game sahaja.

    tapi sayangnya kat Malaysia nickname pun ada yang mahu tiru meniru. sebagai contoh, bila ada nama “cik tom” yang popular, wujud pula nama “cik tim” . ini semata-mata nak mengelirukan orang supaya dia turut popular sama. come on! please be kreatif…
    Jom baca entri terkini eastbullet …Page About Me Itu Amat Penting Bagi Seorang BloggerMy Profile

    Reply
    • May 3, 2011 at 12:38 pm
      Permalink

      owh eastbullet tue dari game online ek..tak sangka pulak..hehe…
      memang byk nickname meniru sekarang..cik tom ada jupe baru2 ni ada yang guna nickname ala2 ben dan mat gebu…hehe…
      takde idea sangat kot…

      Reply
    • August 15, 2011 at 7:12 pm
      Permalink

      owh kiranya tue nama sebenar ek?unik…takde yang dapat tiru..

      Reply
  • August 16, 2011 at 10:59 am
    Permalink

    salam cik tom
    terima kasih cik tom
    banyak ilmu berblog yang akak dapat kat sini.
    selamat berpuasa ye.
    Jom baca entri terkini ummu …Hujan Meteor di Malam IniMy Profile

    Reply
    • August 16, 2011 at 8:13 pm
      Permalink

      salam akak ummu…sama2 akak…harap kunjungan akak memang mendapat manfaat..alhamdulillah…slmt berpuasa πŸ™‚

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE