Penafian

Blog ciktom.com adalah blog peribadi. Semua entri yang dihasilkan adalah berdasarkan kepada pendapat peribadi semata-mata. Blog ini juga mengandungi maklumat yang dikumpulkan bagi tujuan rujukan sahaja dan sebarang penggunaan bahan dari blog ini adalah atas risiko pengunjung sepenuhnya.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak dari maklumat dalam blog ini. Pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pemilik blog juga tidak menjamin 100% ketepatan maklumat yang dipautkan dalam mana-mana entri. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Penggunaan gambar atau petikan entri sebahagian atau sepenuhnya tanpa izin atau tak dikreditkan kepada pemilik blog adalah dilarang sama sekali.

 

Sharing is caring

39 thoughts on “Penafian

    • April 29, 2011 at 3:20 pm
      Permalink

      terima kasih akak..sekadar berkongsi apa yang cik tom tahu je akak..hee

  • May 28, 2011 at 1:28 pm
    Permalink

    lepas ni buleh share tutor wp lak ye…

    • November 29, 2011 at 10:28 am
      Permalink

      insyaAllah suatu hari nanti akak..tp smpi skang sy masih pening lagi dengan wordpress…hee

  • June 23, 2011 at 11:44 am
    Permalink

    Ciktom.mcm mana sy nk tny ciktom psal blog..sy gune theme yg sama dan tp kt page dpn tu x keluar thumbnail..sy bdk br belajar..tlg ajar kan sy..:)

    • November 29, 2011 at 10:30 am
      Permalink

      sori sgt2..selama ni sy xalert comment lama2 sbb xmoderate pastu jrg on9..ctom skang pki theme br..kl theme lama dr myjazmie tue kita kena upload pic dr hosting kita sendiri br kuar gambar thumbnail kt depan..kl gmbr source dr lain mmg xkuar..sori ye..

  • July 11, 2011 at 3:54 am
    Permalink

    hyeee . mana follow awak ? baru ingat nak follow . tapi tak jumpa . pleaseee . follow my webb :DD

    • November 29, 2011 at 10:31 am
      Permalink

      follower ade je kat bawah skali…ok nanti ciktom follow..thanks sudi singgah..

  • October 24, 2011 at 11:21 pm
    Permalink

    Salam Miss Tomato aka ct, akak dah pos komen kat jongkong mas apedia tu .. , napa wp just pusing2 aje
    Jom baca entri terkini beehaa …MemorabiliaMy Profile

    • November 27, 2011 at 3:07 am
      Permalink

      salam akak…ciktom buat comment moderate akak…komen akak tue masuk je..sori ye lambat reply..sebulan..hehe

    • November 29, 2011 at 10:34 am
      Permalink

      hi awak…mana tau traffic tinggi kat sini??hee..sama2..ciktom share mana info yang cik tom tahu je..happy blogging ye..

  • January 10, 2012 at 8:23 am
    Permalink

    cik tom..nk mtk tl0ng ckt leh..? cmne ek nk wat p0st c0mment cm cik t0m ni ..? bestla.. nk k0men pun senang.. siap ade kartun2 yg c0mel lak 2… ajarkan sy..please cik tom..hehe

  • February 19, 2012 at 2:44 pm
    Permalink

    salam kak tom.. saya ni nak mintak tolong sikit ajar cara buat menu kat atas tu..mungkin Tuhan x bagi saya hidayah lagi untuk jumpa cara buatnya.. yang bahagian atas tu (home, disclaimer, exchange banner.. dan sebagainya merujuk blog kak tom.. ) tq

  • April 11, 2012 at 5:34 pm
    Permalink

    Ciktom, betul ke setiap kura2 ada nombor kat dia punya badan tapi bukan kat cengkerang.betul ker? Kalau betul pon knp ada nombor? Dan kura2 sebenarnya boleh bercakap ke?

    • April 22, 2012 at 12:56 am
      Permalink

      xbetul pun ada nombor kat cengkerang kura2..kepercayaan org china je yg kalau ada no 8 tue ada “ong” bagus means murah rezeki..kura2 xboleh bercakap ye adik..

  • May 2, 2012 at 12:22 pm
    Permalink

    tapi kan ciktom saya percaya kura2 boleh bercakap sebab saya pernah cakap ngan kura2 saya,dia paham tapi dia x pandai cakap tapi dia paham cakap saya dengan buat reaksi yg saya suruh buat hehehehe dan ciktom boleh x kalau saya nak jadi adik angkat ciktom kat dunia blog ni?

    • May 3, 2012 at 6:02 pm
      Permalink

      maybe kura2 tue faham tapi kura2 tue xpandai bercakap..wah mesti adik suka layan kura2 tiap2 hari kan..untung la kura2 adik..nak jadi adik angkat??hee…boleh je adik…

  • May 4, 2012 at 1:07 pm
    Permalink

    cik tom, ape name fb real cik tom ?

  • May 27, 2012 at 9:45 am
    Permalink

    ciktom macam mana nak kahwinkan kura2 sebab bila kura2 saya dah besar saya nak kahwinkan. ciktom tolong bagi tips boleh x?

    • May 29, 2012 at 12:19 am
      Permalink

      sori adik..cik tom xtau tips kahwinkan kura2..tp adik jangan bimbang ye bila smpi usianya kura2 ni akan membiak secara semulajadi.. dont worry 🙂

  • June 10, 2012 at 4:11 pm
    Permalink

    Hai ciktom, kura2 saya yg jantan selalu naik atas cengkerang kura2 betina dah lah yg betina tu masih kecil berbanding cengkerang yg jantan.jadi adakah bila dibarkan saja akan membawa padah ( cedera/mati ) pada kura2 saya?.Dan bagaimana nak mengelak daripada semua perkara buruk terjadi apabila kura2 jantan naik dia atas cengkerang kura2 betina? Dan knp kura2 betina saya suka tempat gelap dan agak malu berbanding kura2 jantan?

    • June 14, 2012 at 1:58 am
      Permalink

      biar je salgai xdatang cedera sbb mmg semulajadi kura2 camtu..tp kl dah cedera tu cuba bagi ruang akuarium yg lebih besar.. kura2 mmg sifat pemalu..macam perempuan mmg pemalu berbanding lelaki kan?

    • June 14, 2012 at 1:56 am
      Permalink

      dear…entry tue gurauan ciktom je..hehee

  • June 10, 2012 at 4:17 pm
    Permalink

    Hai ciktom,tapi kura2 membiak di mana? Pasir atau tanah atau di dalam air dan kalau dia nak bertelur macam mana nak letak dia kat mana?

    • June 14, 2012 at 1:56 am
      Permalink

      kura2 membiak pada pasir…bukan dalam air..kalau kat sungai tue kira kat tebing..em biasa umur 10 tahun baru bertelur kura2 ni..tp xtau la kl ada yg bertelur awal..

  • June 16, 2012 at 5:03 pm
    Permalink

    hai ciktom kalau kura2 betina bertelur kat pasir nak letak dia ngan pasir tu kat dalam bekas dan tutup bekas tu dan biar kan selama beberapa hari ke macam mana?

    • June 16, 2012 at 6:24 pm
      Permalink

      sorry adik.. cik tom xpernah plk ada experience jaga telur kura2 sbb kura2 cik tom xpernah smpt tgk kura2 bertelur.

  • June 23, 2012 at 3:04 pm
    Permalink

    hai ciktom betul ke ayah saya kata kalau nak beli aquarium yg boleh bersihkan yang ciktom tunjukkan dalam gambar tu, mesti beli ikan yang makan lumut dan letakkan kura2 dan ikn tersebut dia dalam aquarium tadi kerana ikan itu boleh bersihkan dengan makan lumut tu.betul ke?

    • June 25, 2012 at 3:30 am
      Permalink

      yup betul dik.. akuarium besar sebaiknya kena bela ikan yang suka makan lumut tu utk bersihkan akuarium..tp kl xnak pun boleh juga gunakan alat filter untuk cuci akuarium..ataupun adik kena rajin tukar air la jawabnya..

  • July 13, 2012 at 11:10 am
    Permalink

    hai ciktom.kalau kita tengok kura2 yg jantan rapat ngan betina dan yg betina macam rapat ngan jantan makna nya diorang tu dah kahwin ke sebab diorang rapat aje saya tengok

  • July 13, 2012 at 11:19 am
    Permalink

    hai ciktom betul ke penyu bila dilepaskan kat laut kebanyakkannya akan mati oleh sebab dimakan ikan. tapi bukan ke penyu punya cengkerang keras macam mana ikan boleh makan?

    • July 15, 2012 at 4:37 pm
      Permalink

      yup memang betull… ini bergantung juga pada saiz penyu dan ikan..ikan ada banyak saiz dan ada yang lagi besar dari saiz penyu… so tak mustahil utk ikan makan penyu… lgpun kat dalam laut bukan ada ikan je..terdapat pelbagai jenis haiwan lain lagi seperti belut elektik, sotong, udang dll…

Comments are closed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE