Panduan Lengkap Lulus Temuduga Jururawat U29

Panduan Lengkap Lulus Temuduga Jururawat U29

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…. Tahniah kepada calon yang berjaya untuk ke sesi temuduga bagi jawatan jururawat U29. Temuduga untuk calon jururawat ini akan bermula dari 10 November sehingga 20 Nov 2013. Wah tinggal 2 hari lagi kalau temuduga anda pada 10 November ini!

Kerjaya Jururawat U29 Pilihan Lelaki dan Perempuan
Kerjaya Jururawat U29 Pilihan Lelaki dan Perempuan

Jika ada yang belum check lagi keputusannya. Boleh cek samaada korang berjaya berjaya temuduga atau tak dengan klik >>Semakan Layak Temuduga Jururawat SPA<<

Berdasarkan statistik SPA, bagi jawatan jururawat gred U29 untuk sesi November ini ialah;

Bilangan Permohonan : 46,477
Bilangan Calon dipanggil Temuduga : 8563
Bilangan Kekosongan : 2050
Bilangan Calon Simpanan : 2750

Perghh! ramainya kan? Tue tak masuk lagi dengan calon simpanan yang sudah sedia ada. So, dah ready belum nak pergi temuduga??

Dengan jumlah saingan yang agak tinggi bagaimana korang nak menempatkan diri korang dalam salah satu daripada 2050 kekosongan yang diperlukan??

Jawapannya korang perlu BERUSAHA LAGI KUAT dari 8562 calon yang lain.

Macam mana nak usaha kuat tue??

Korang kena buat persediaan yang betul dari SUMBER yang BETUL!

Mana nak cari sumber nak study? Nak cari buku kat mana, dah tak sempat?

Korang boleh dapatkan panduan untuk korang study before temuduga iaitu >>Panduan Lengkap Lulus Temuduga Jururawat U29<<

Maklumat Ringkas Jawatan Jururawat U29

Jawatan : Jururawat
Gred : U29
Kod Skim : 6310
Kumpulan : Sokongan
Kem/Jab : Kementerian Kesihatan

Jadual Gaji Jawatan Jururawat U29

P1T1 RM1160.69 – P1T27 RM3057.39
P2T1 RM1231.78 – P2T27 RM3279.74
P3T1 RM1305.89 – P3T27 RM3476.28

Syarat Lantikan Jawatan Jururawat U29

i) Diploma Kejururawatan daripada Kolej Kejururawatan Kementerian Kesihatan Malaysia yang diiktiraf oleh Kerajaan serta telah berdaftar dengan Lembaga Jururawat malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. [Gaji permulaan minima ialah pada Gred U29: P1T6 RM1493.44]

ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

Spesifikasi Tugas Jawatan Jururawat U29

Tugas-tugas Jururawat Kesihatan
1. Perawatan Kesihatan Keluarga

  • Perkhidmatan kesihatan ibu dan kanak-kanak.
  • Perkhidmatan lawatan ke rumah.
  • Perkhidmatan kesihatan di sekolah.
  • Perkhidmatan perancang keluarga.
  • Pendidikan kesihatan.

2. Latihan

  • Membantu dalam mengajar pelbagai kategori pelatih separa perubatan semasa latihan mereka.

3. Menyelia

  • Menyelia pekerja-pekerja ‘Auxilliary’ dan kakitangan kesihatan lain       dalam kawasan operasi.
  • Menyelia bidan kampung dan bidan swasta berdaftar.

4. Pentadbiran

  • Mentadbir klinik.
  • Merancang dan menjalankan lawatan ke rumah.
  • Menyimpan rekod-rekod dan reten perkhidmatan kesihatan keluarga di dalam kawasan operasi.
  • Membantu dalam penilaian kakitangan bawahan.

Tugas-tugas Jururawat Di Hospital
1. Penjagaan Pesakit

  • Mengurus dan melayan makan minum pesakit.
  • Mengurus dan menjaga kebersihan pesakit.
  • Penjagaan dan merawat ibu selepas bersalin.
  • Penjagaan dan merawat bayi selepas kelahiran.

2. Membantu Doktor dalam menjalankan tugas-tugas perawatan.
3. Menyelia Penolong Jururawat, Bidan dan kakitangan bawahan.
4. Membantu Ketua Jururawat dalam pentadbiran wad dan penilaian pelatih-pelatih.
5. Rawatan-rawatan lain mengikut arahan.

Panduan Lengkap Lulus Temuduga Jururawat U29

Panduan Lengkap Lulus Temuduga Jururawat U29 ini lengkap kerana mempunyai 6 modul iaitu panduan asas kerjaya jururawat, permohonan bagi lepasan SPM, permohonan bagi lepasan diploma, panduan lengkap temuduga, panduan penulisan resume dan yang paling penting soalan lazim temuduga jururawat!

Jangan lepaskan peluang untuk study & prepare lebih awal dan dapatkan >>Panduan Lengkap Lulus Temuduga Jururawat U29<< sebelum ianya ditutup bila-bila masa sahaja jika telah mencapai kuota yang ditetapkan.

Seeloknya kongsi berita mengenai panduan ini bersama-sama kawan dengan share mengenainya di facebook. Good Luck kepada anda semua. Ingatlah formula: Usaha+ Doa+ Tawakal ialah formula untuk Kejayaan.

SumberPanduan Lengkap Kerjaya Jururawat

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

11 thoughts on “Panduan Lengkap Lulus Temuduga Jururawat U29

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE