Panduan Lengkap Peperiksaan Akauntan Gred W41

Panduan Lengkap Peperiksaan Akauntan Gred W41

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi adik cik tom, miss yaty dapat peluang menduduki peperiksaan bertulis akauntan gred W41 dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) pada 4 Ogos 2012. Tahniah juga pada miss yaty sebab bermula bulan 7 ini dia dah sah permanent staff Sime Darby dan revised salary pun lumayan. Nanti boleh belanja cik tom. hehe… Walaupun adik cik tom dah dapat status permanent, dia tetap nak pergi peperiksaan bertulis akauntan gred W41 sebab semua sedia maklum kerja kerajaan memang banyak kelebihan berbanding kerja swasta.

Cik tom telah rekemenkan adik cik tom untuk membeli Panduan Lengkap Peperiksaan Akauntan Gred W41 untuk dijadikan sebagai rujukan dalam buat persediaan peperiksaan akauntan. Alhamdulillah segala tips dan contoh soalan peperiksaan akauntan memang banyak membantu adik cik tom untuk bersedia pada 4 ogos ini. Sebaiknya korang buat persediaan lebih awal. Elakkan buat persediaan last minute atau sambil lewa kerana peluang tidak selalu datang bergolek. Serta jangan kedekut untuk keluarkan sedikit pelaburan dengan membeli e-buku panduan rujukan peperiksaan akauntan W41 ini. Panduan seperti ini takde jual di mana-mana kedai buku dan hanya boleh didapati secara online.

E-buku Peperiksaan akauntan dan tips-tips lulus
E-buku Peperiksaan akauntan dan tips-tips lulus

Maklumat Ringkas Jawatan Akauntan Gred W41

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kementerian /Jabatan Akauntan Gred W41: Jabatan Akauntan Negara
Jadual Gaji Akauntan Gred W41:
P1: RM1924.18-RM5523.51
P2:RM2032.67-RM5839.53
P3:RM2145.88-RM6163.59

Syarat Lantikan Jawatan Akauntan Gred W41

1. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. [ Gaji Permulaan P1 : RM2,650.63 ]
2. Ahli Penuh Badan-badan Iktisas Perakaunan yang diiktiraf oleh Kerajaan.[ Gaji Permulaan P1 : RM2,650.63 ]
3. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan serta menjadi Ahli Penuh Badan-Badan Iktisas Perakaunan diiktiraf oleh Kerajaan. [ Gaji Permulaan P1 : RM2,754.41 ]
4. Ahli Penuh Institut Akauntan Malaysia. [ Gaji Permulaan P1 : RM2,858.19 ]
5. lulus B.M (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Spesifikasi Tugas Jawatan Akauntan Gred W41:

Mengendalikan pengurusan keseluruhan fungsi-fungsi perakaunan dan kewangan pejabat-pejabat kerajaan, meliputi melaksanakan analisis laporan serta fungsi perbendaharaan.

Panduan ringkas Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41

Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41 ini mempunyai empat seksyen iaitu seksyen A sehingga seksyen D. Peperiksaan ini juga melibatkan empat kertas yang berasingan.

Seksyen A – Pengetahuan am mengenai Malaysia dan alam sekeliling.
Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah
Seksyen C – Esei Bahasa Melayu
Seksyen D – Esei Bahasa Inggeris

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41

Untuk lihat Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41 dari SPA dalam bentuk file PDF, sila klik link ini untuk download >>Panduan Exam Akauntan W41 2011 file PDF<<

Pada hari peperiksaan jangan korang lupa 4 perkara paling penting dalam menghadiri Peperiksan Akauntan Gred W41 iaitu korang perlu bawa:

1) Surat panggilan menduduki peperiksaan. (kalau tak terima surat pos sila cetak di website spa)
2) Kad pengenalan pemohon.
3) pensil 2B, pen dan pemadam lembut.
4) Peralatan yang korang rasakan perlu. (macam gula2 nak bagi hilangkan mengantuk)

Korang TIDAK DIBENARKAN membawa mesin kira/ kalkulator semasa peperiksaan bertulis akauntan gred W41. So, sebarang kiraan ialah hanya menggunakan mesian kira semulajadi iaitu otak 😉

Panduan Lengkap Peperiksaan Akauntan Gred W41

Pakej Rujukan Peperiksaan Akauntan Gred W41 ini memang lengkap kerana mengandungi format lengkap peperiksaan, contoh soalan bertulis serta jawapan dan juga tips-tips lulus dengan jayanya dalam peperiksaan akauntan.

Jangan lepaskan peluang untuk beli panduan lengkap peperiksaan Akauntan Gred W41 ini dengan beli sekarang supaya tidak menyesal kerana dengarnya jualan E-book ini akan ditutup pada 1 Ogos 2012 kerana tarikh peperiksaan Akauntan Gred W41 ialah 4 Ogos 2012.

Kandungan Panduan Peperiksaan Akauntan Gred W41

  • Contoh Soalan untuk ‘Seksyen A’
    • 30 Soalan pelbagai pecahan
    • BONUS! Extra soalan berkaitan GTP!
    • BONUS! Extra soalan berkaitan Akaun!
    • Jawapan disediakan!
  • Contoh Soalan untuk ‘Seksyen B’
    • 30 Soalan pelbagai pecahan
    • BONUS! Extra soalan berkaitan Statistik!
    • Jawapan disediakan!
  • Contoh Soalan untuk ‘Seksyen C’ untuk ‘Seksyen D’
    • Contoh Soalan
    • Jawapan disediakan!
  • Tip penulisan Esei
    • Kami tahu, anda sudah lama tidak menulis esei! Kami bantu anda dengan tip mudah menulis esei!
  • Contoh ‘Esei Bahasa Melayu’ dan ‘Esei Bahasa Inggeris’
    • 7 Contoh Esei BM
    • 7 Contoh Esei BI

Untuk maklumat lanjut mengenai E-book Peperiksaan Bertulis Akauntan W41 ini korang boleh klik link ini >>Rahsia Lulus Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41<<

atau >>http://www.peperiksaanakauntan.com/hop.php?ref=gp<<

atau boleh juga klik banner dibawah;

Seeloknya kongsi panduan ini bersama-sama kawan dengan share mengenainya di facebook. Sharing is caring. InsyaAllah dengan saling bantu membantu sesama kawan akan buka lagi cerah peluang rezeki kepada kita semua. Good Luck kepada anda semua dan juga adik cik tom. Ingatlah formula: Usaha+ Doa+ Tawakal= Kejayaan.

Sumber: Peperiksan bertulis Akauntan W41

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

24 thoughts on “Panduan Lengkap Peperiksaan Akauntan Gred W41

  • July 28, 2012 at 10:10 am
    Permalink

    Wah Cik Tom..sangkut 10 buku dah lah kan hehehe..

    Reply
  • July 28, 2012 at 12:56 pm
    Permalink

    gud luck utk mis yaty and cik tom

    Reply
    • July 29, 2012 at 2:34 pm
      Permalink

      thanks dear.. tp cik tom xde apply akauntan ni..adik cik tom je..hee

      Reply
  • July 28, 2012 at 11:06 pm
    Permalink

    dni fail ujian untuk yang diploma tuh hahaha.. maklumlah otak tepu dah… 😛

    p/s: cik tom dah semak lom email dni 🙂

    Reply
    • July 29, 2012 at 2:33 pm
      Permalink

      xpe dni..cuba lain kali..insyaAllah boleh… xsempat nak tengok email dni..

      Reply
  • July 28, 2012 at 11:39 pm
    Permalink

    selamat menghadapi peperiksaan.

    Reply
    • July 29, 2012 at 2:25 pm
      Permalink

      yup.. good luck pada calon akauntan! semoga berjaya..

      Reply
  • July 29, 2012 at 7:52 am
    Permalink

    ramai juga yg kata panduan ni bgus..

    Reply
    • July 29, 2012 at 2:24 pm
      Permalink

      yup adik cik tom dah beli sendiri memang bagitau panduan ini lengkap…

      Reply
  • July 29, 2012 at 12:23 pm
    Permalink

    panduan lengkap ni.. kena grab!!

    Reply
    • July 29, 2012 at 2:23 pm
      Permalink

      yup insyaAllah memang lengkap bagi calon exam akauntan w41..

      Reply
  • July 29, 2012 at 6:31 pm
    Permalink

    nak berperang kena ada senjata, nk intbiu kena ada ilmu.. bagus buku ni, pengalaman orang lain dijadikan panduan

    Reply
    • July 30, 2012 at 12:15 am
      Permalink

      yup mmg betul tue kena ada ilmu utk persediaan…

      Reply
  • July 29, 2012 at 7:27 pm
    Permalink

    sponsored post ke ni ciktom?

    Reply
  • July 30, 2012 at 6:29 am
    Permalink

    Emm bagi mereka yang memerlukan, entri sungguh bermakna..hehe..semoga berjaya untuk sesapa yang nk masuk periksa tu..

    Reply
  • July 31, 2012 at 6:17 pm
    Permalink

    kepada adik ciktom, gudluck yer!!

    Reply
  • August 1, 2012 at 11:30 pm
    Permalink

    mmg masyuk promotekan produk nie.. ramai yg nak kerja kerajaan nie…. masa zaman saya tak de plak ebook2 yg membantu mcm nie…

    Reply
  • Pingback:Panduan Lengkap Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE