Panduan Lengkap Peperiksaan Penolong Penguasa Imigresen KP27

Panduan Lengkap Peperiksaan Penolong Penguasa Imigresen KP27

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Dikesempatan ini cik tom ingin ucapkan Tahniah diucapkan kepada semua calon yang mendapat tawaran menduduki peperiksaan bertulis Penolong Penguasa Imigresen KP27 dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) pada 3 November 2012. Tahniah anda adalah antara terpilih diantara ribuan calon yang memohon!

Cik tom pernah juga share artikel Panduan Lengkap Peperiksaan Akauntan Gred W41 dan Panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Jika anda pemegang Diploma, anda pasti tahu yang tempat anda ada di Perkhidmatan Awam dengan gaji Gred 27. Tapi tahukah anda ambilan untuk Gred 27 bukan selalu ada! Jadi jika anda dipanggil untuk peperiksaan Gred 27, jangan lepas kan peluang yang ada!

Sebaiknya korang buat persediaan lebih awal. Elakkan buat persediaan last minute atau sambil lewa kerana peluang tidak selalu datang bergolek. Serta jangan sayang untuk keluarkan sedikit pelaburan dengan membeli e-buku panduan rujukan peperiksaan penolong penguasa imigresen.

Panduan seperti ini memang tiada jual di mana-mana kedai buku dan hanya boleh didapati secara online khas buat persediaan anda semua untuk menghadapi peperiksaan bertulis penolong penguasa imigresen gred kp27. Segala tips dan contoh soalan exam ada disediakan untuk membantu anda semua membuat persiapan yang terbaik. InsyaAllah..

Maklumat Ringkas Jawatan Penolong Penguasa Imigresen KP27

Kumpulan: Sokongan / Pengurusan dan Profesional (Skim Perkhidmatan Bersepadu)
Kementerian /Jabatan: Jabatan Imigresen Malaysia
Gred: KP27
Jadual Gaji Penolong Penguasa Imigresen KP27:
P1 : RM1,361.14 – RM3,454.53
P2 : RM1,439.77 – RM3,659.75
P3 : RM1,521.80 – RM3,871.59
**Kadar kenaikan gaji tahunan ialah RM145.00

Syarat Lantikan Jawatan Penolong Penguasa Imigresen KP27

  1. Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; [ Gaji Permulaan P1 : RM1,361.14 ] atau
  2. Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; [ Gaji Permulaan P1 : RM1,361.14 ] atau
  3. Diploma dalam bidang pentadbiran awam yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; [ Gaji Permulaan P1 : RM1,661.95 ]

Spesifikasi Tugas Jawatan Penolong Penguasa Imigresen KP27

Bertanggungjawab dalam aspek operasi, penguatkuasaan, pencegahan dan keselamatan negara.

Panduan Lulus Peperiksaan Penolong Penguasa Imigresen KP27

Pakej Rujukan Peperiksaan Penolong Penguasa Imigresen KP27 ini lengkap kerana mengandungi format lengkap peperiksaan, contoh soalan bertulis serta jawapan dan juga tips-tips lulus dengan jayanya dalam peperiksaan Penguasa Imigresen. Faktor utama keGAGALan calon adalah kerana tidak tahu format soalan.

Contoh Soalan untuk ‘Seksyen A’
30 Soalan pelbagai pecahan
Jawapan disediakan!

Contoh Soalan untuk ‘Seksyen B’
30 Soalan pelbagai pecahan
Jawapan disediakan!

Jangan lepaskan peluang untuk beli panduan lengkap contoh soalan peperiksaan penolong penguasa imigresen ini supaya tidak menyesal kerana jualan E-book ini TERHAD dan akan ditutup pada 2 November 2012 kerana tarikh peperiksaan penguasa imigresen ialah pada 3 November 2012.

Jangan lepaskan peluang dan berusaha! Kepada calon, anda memang bertuah kerana ada rujukan khas untuk jawatan Penolong Penguasa IMIGRESEN Gred KP27 yang disediakan oleh team Muaz Abdul Hadi.

Untuk maklumat lanjut mengenai E-book Peperiksaan Bertulis Penolong Penguasa Imigresen ini korang boleh klik link ini >>Rahsia Lulus Peperiksaan Bertulis Penolong Penguasa Imigresen KP27<<

atau >>http://bit.ly/TMTsEn<<

atau boleh juga klik banner dibawah;

Semoga berjaya kepada semua calon yang bakal menduduki peperiksaan bertulis Penolong Penguasa Imigresen KP27. Rahsia kejayaan ialah dengan; Usaha+ Doa+ Tawakal= Kejayaan. amin… 🙂

SumberPeperiksan bertulis Penolong Penguasa Imigresen KP27

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

32 thoughts on “Panduan Lengkap Peperiksaan Penolong Penguasa Imigresen KP27

  • October 29, 2012 at 2:06 am
    Permalink

    terima kasih atas perkongsian..betul tu..pelaburan tu yang penting, jgn kedekut..hehe

    good luck all candidates 🙂

    Reply
  • October 29, 2012 at 3:24 am
    Permalink

    good luck kepada semua calon yang bakal menduduki peperiksaan bertulis Penolong Penguasa Imigresen KP27. Satu panduan yang lengkap siap dengan ebook.

    Reply
  • October 29, 2012 at 4:09 am
    Permalink

    setuju tu..peluang tak selalu datang bergoleh.. dah dapat peluang tu, buat betul2..

    Reply
  • October 29, 2012 at 4:11 am
    Permalink

    setuju tu..peluang tak selalu datang bergolek.. dah dapat peluang tu, buat betul2..

    Reply
  • October 29, 2012 at 10:27 am
    Permalink

    Dah malas nak minta kerja.. kekal je la kat sini sementara tunggu cukup tarikh untuk pencen.

    Reply
  • October 29, 2012 at 10:44 am
    Permalink

    Hehe..terima kasih atas perkongsian ini..lama ciktom menyepi..kawin ke?haha

    Reply
  • October 29, 2012 at 1:21 pm
    Permalink

    Harap calon semua dapat manfaat sepenuhnya dari semua sumber rujukan. Memang sesuai sangatlah dapat sumber online sebegini untuk kemudahan.. thks share

    Reply
  • October 29, 2012 at 1:57 pm
    Permalink

    Absolutely composed content , thankyou for information on Panduan Lengkap Peperiksaan Penolong Penguasa Imigresen KP27.

    Reply
  • October 29, 2012 at 4:46 pm
    Permalink

    Berusaha tangga kejayaan. Tak rugi buat pelaburan dan dapat faedah di kemudian hari. Hehe

    Reply
  • October 29, 2012 at 6:32 pm
    Permalink

    Betul tu, peluang memang tak datang bergolek tapi kalau dah bergolek jangan pula di tengok saja. Kejar sampai dapat, jangan terlepas. hehe

    Reply
  • October 29, 2012 at 9:55 pm
    Permalink

    Yang ada diploma perlu ambik peluang ini.

    Reply
  • October 30, 2012 at 12:56 am
    Permalink

    tahniah dan selamat berjaya kepada mereka yang ambil peperiksaan ini 🙂

    Reply
  • October 30, 2012 at 10:04 am
    Permalink

    Nk bli tp duit xde.sedih2..tawakal jelah jwb exam mggu ni..sob..sob..sobb…

    Reply
    • October 30, 2012 at 12:03 pm
      Permalink

      jangan sedih2 ye..kalau xde duit nak beli xpe..awk boleh cuba tengok preview contoh soalan peperiksaan penolong penguasa imigresen yang disedikan oleh SPA-> http://imej.spa.gov.my/dev/pdf/panduanexam/PENOLONG_PENGUASA_IMIGRESEN_KP27.pdf.. cuma lg bgs ebook ini panduannya lebih lengkap berbanding yg SPA ringkas..jgn cpt tawakkal terus…yg penting awak kena usaha dulu mn2 cara yg awak mampu..jgn lupa study..sy doakan awk berjayaa…good luck!!

      Reply
      • November 28, 2012 at 11:16 pm
        Permalink

        Alhamdulillah dah lulus pn exam.wlaupn x bli ebook tp lps dftr dlm link kat ats tu ade gk dieorg hntr review free.blh la bt rujukan..2mggu lagi kne g penilaian kompetensi 2 hari..harap2 semua berjln lancar..aminn..

        Reply
        • November 29, 2012 at 7:38 am
          Permalink

          alhamdulillah,sy pn lulus exam tu..agk2 ape y dinilai kt dlm pnilaian kompetensi tu ye..cik tom blh bg info x?

        • November 30, 2012 at 8:35 am
          Permalink

          Aah..ape yg dinilai sampai 2 hari.risao gk tah ape la yg nk kne bt nnti.siap suh bwk trek suit lg..
          Iema dpt penilaian kat mn?

        • December 1, 2012 at 12:10 am
          Permalink

          sy dpat penilaian kat institut kemahiran mara johor bahru..kecut jugak perut ni..pop dpt kt mne?tahniah ye..klu dh bwk track suit comfirm kne test mcm2 ni..

        • December 7, 2012 at 9:50 pm
          Permalink

          Sy dpt kt marang..mmg mcm2 kne bt.kalu x silap ade kne lari 2 kilo lebih.tah la org ckp..jauh sgt marang.esk pac hari ni dh dtg sini sbb kne reg awal pg.

  • October 30, 2012 at 12:22 pm
    Permalink

    tima kasih banyak cik tom. baru je bayar td. semoga lulus berkat buku panduan. doakan utk saya.

    Reply
    • October 30, 2012 at 12:28 pm
      Permalink

      sama2 yunk.. ada 4 hari lagi sebelum exam bertulis penolong imigresen..awak prepare dan study betul2 ebook tue..jgn lupa tmbh jgk pengetahuan am dr pembacaan isu semasa..ciktom doakan awak berjaya lulus ke peringkat seterusnya..amin..insyaAllah..

      Reply
      • December 5, 2012 at 11:42 am
        Permalink

        salam cik tom.

        alhamdulillah. sy dah lulus exam ari tu. sabtu nie nak gi penilaian plak. moga berjalan ngan lancar.

        Reply
  • October 30, 2012 at 1:34 pm
    Permalink

    Tahniah Cik Tom.. Dah dapat 4 jualan.. Saya tak berjaya dalam bermain SEO pada kali ini disebabkan kesilapan memilih kata kunci .. Lepas ni nak berguru SEO dengan Cik Tom lah.. 😉

    Reply
  • October 31, 2012 at 12:46 pm
    Permalink

    Sekarang ni bukan senang nak dapat kerja dekat GOV ni. Kalau dapat panggil interview jangan dipersiakan…

    Reply
  • October 31, 2012 at 10:00 pm
    Permalink

    selamat berjaya kepada yg nk amik pekse..hehe

    Reply
  • December 2, 2012 at 11:19 am
    Permalink

    2 minggu lagi ader penilaian kompetensi kat tuaran. so ader tips tak pasal penilaian tu…

    Reply
  • December 2, 2012 at 8:17 pm
    Permalink

    sy pn dpt surat utk hadiri penilaian kompetensi di ikm jb..2hari tue..ape aktiviti eh..ada yg taw x..boleh kongsi tips panduan or anything..?risau la.

    Reply
  • December 2, 2012 at 8:20 pm
    Permalink

    sy pn dpt surat utk hadiri
    penilaian kompetensi di
    ikm jb..2hari tue..ape
    aktiviti eh..ada yg taw x..
    boleh kongsi tips panduan
    or anything..?risau la jgk..
    pe pn Xtaw n kwn pn xde

    Reply
    • December 5, 2012 at 11:45 am
      Permalink

      tak tau la avtiviti ape. lari lari kot. apa apa jumpa kat sana la ya.

      Reply
  • December 5, 2012 at 12:37 pm
    Permalink

    sy pn dpt penilaian kt ikm jb..emm..xtau la nk prepare ape,cme dpt joging 3hr ni..fazlina n ennie dpt kt ikm jb jgk ke?

    Reply
  • December 7, 2012 at 8:56 am
    Permalink

    Aah..jb jgk..
    Sgt2 risau..jogging pn x..hadoi

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE