Pengalaman Hari Pertama Mengajar

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…ย  Termenung2 cari idea ni teringat pulak kenangan hari pertama cik tom mengajar di uitm pada 6 Jun 2011. Cik tom hanyalah lecturer part time full time (ptft) which means semua kerja mengajar sama je malah lebih banyak lagi credit hours perweeks than permanent lecturer (full time) but the status is just part time which means lagi the salary is cheaper n no elaun. Hoho.. Tapi pe pun tetap salah satu cabang kerja yang murni dan halal kan?

Cik tom ditugaskan mengajar course chemistry. Masih cik tom ingat hari pertama lapor diri tue jugak cik tom dikehendaki masuk kelas untuk mengajar. Untuk 1 semester, cik tom kena mengajar 4 group for lecture+tutorial+laboratory. Cik tom dimaklumkan untuk 1 lecture class 60 orang students sebab combine 2 group. Pergh memang ramai. Kena menjerit la nak mengajar sebab dalam kelas takde provide microphone. Dulu masa belajar cik tom satu kelas lecturer maximun pun 30 orang kecuali subjek kritikal yang student ramai fail atau subjek elektif. Tapi rasa lega sikit masa tue cik tom just ajar student diploma semester 1.

Memang seram dan nervous nak mengajar sebab satu apa pun cik tom tak prepare. Tapi senior lecturer suggest just masuk dan bagi short briefing tentang courses yang diorang akan belajar. Ok masa tue fikir, i canโ€™t turning back, grab it and do your best. Cik tom dengan perasaan nervous pergi ke kelas. Sampai je kat kelas tue, tengok kelas before tue still tak keluar lagi. Eh awal pulak cik tom pergi. Sambil2 tunggu tue dengan sorang lagi kawan cik tom lecturer juga. ย Tiba-tiba salah seorang student datang kat kitaorang.

Student A: Hai. Saya A student course foodtech. Korang course apa dan kelas mana? **mood menegur n berkenalan. Biasalah student part 1 tak kenal kawan2 baru lagi.

Lecturer B: Eh..Kitaorang lecturer bukan student.

Student A: Oh sorry2 miss. Maaf saya tersilap.

Cik tom: Takpelah. Hee..

Lecturer B : Awak student kelas mana?

Student A : Saya student kelas AS1161XX.

Cik tom: Eh student saya. Saya lecturer chemistry yang mengajar kelas awak sekejap lagi.

Student A: =,= **buat muka terkejut

Kesian jugalah student tue banyak kali minta maaf dari awal kelas sampai habis kelas. Masa perkenalkan diri dan sesi berkenalan semua pun sama muka buat terkejut bila cik tom perkenalkan diri yang cik tom ni lecturer diorang. (*maybe mindset diorang lecturer U ni golongan veteren. Hehe..) Siap ada sorang student tue dari awal senyum memanjang kat cik tom. Senyum PELIK bukan biasa2 tapi cik tom pura2 buat tak nampak je. Dan bila cik tom tanya apa yang diorang nak tahu pasal cik tom. First soalan cepuemas setiap kali sesi berkenalan pasti pasal umur? Cik tom senang cerita je bagitau umur cik tom dah 30 tahun. Cik tom ni awet muda so sebab tue muka tak nampak tua. Hehee..

Alhamdulillah dalam sedar dan hampir tak percaya, dah 2 semester cik tom jadi lecturer ptft. Cik tom fikir nak tukar profesion lain je ex. chemist sebab dengan higher qualification cik tom skang tak dapat nak apply permanent. I need a master to apply it. Tapi experience cik tom lebih mengajar dan tak banyak experience on industry. Kalau memang betullah hala tuju cik tom seorang pengajar, insyaAllah cik tom akan further study bulan 9 ni. Tempatnya tak pasti lagi nak pilih yang mana tapi permohonan sambung ke UTM dah berjaya.

Ya Allah permudahkanlah segala urusan hambaMU ini dan tunjukkanlah jalan yang terbaik buatku. Amin…

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

39 thoughts on “Pengalaman Hari Pertama Mengajar

  • May 18, 2012 at 10:03 pm
    Permalink

    salam ciktom,
    kelakar bila student tak kenal pensyarah sendiri.

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:58 am
      Permalink

      gitulah situasi kat U…huhu…

      Reply
      • May 19, 2012 at 9:39 pm
        Permalink

        biasalah student xkenal sbb lecturer pun dah mcm student erk atau student dh mcm lecturer…pastu 1st day xpakai apa2 tag staff sbb baru lapor diri so lagilah student xdpt nak beza..

        Reply
  • May 18, 2012 at 10:04 pm
    Permalink

    wow..lecturer lar..kat uitm mane??ingat masih student..hhehe

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:57 am
      Permalink

      best lah jadi lecturer…sob3..

      Reply
    • May 19, 2012 at 10:40 pm
      Permalink

      hehe…jarang cerita pasal kerja kat blog..uitm negeri sembilan..

      Reply
  • May 18, 2012 at 10:20 pm
    Permalink

    buat yg terbaik utk dri sendiri

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:56 am
      Permalink

      terus jadi 40…haha

      Reply
      • May 19, 2012 at 9:40 pm
        Permalink

        eh..umur cik tom muda lagi dari titan..baru 26..tapi saje je tipu sunat kat student..

        Reply
    • May 19, 2012 at 10:37 pm
      Permalink

      tipu jelah umur tue..bukan 30 lg..muda lagi dari titan ye..hehe

      Reply
  • May 18, 2012 at 11:04 pm
    Permalink

    UiTM mana nie… Ah sudah… UiTM dihatiku… UTM dihati kita ;D

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:29 pm
      Permalink

      uitm negeri sembilan..nape study uitm ye?

      Reply
  • May 18, 2012 at 11:24 pm
    Permalink

    Pensyarah perlu lengkap diri dengan pengalaman industri. Satu kekurangan kalau pensyarah gagal berkongsi keperluan industri kerana kalau ikutkan sistem pembelajaran di universiti dan dunia industri jauh jurangnya.

    Saya pernah dilantik sebagai penasihat wakil industri untuk Kementerian Pengajian Tinggi. Saya selalu utarakan jurang industri dan akademi. Kita tidak boleh syok sendiri kalau bakal graduan gagal adaptasi suasana industri dengan cepat. Majikan perlu melatih graduan supaya boleh bekerja dan ia adalah satu kerugian dan kos kepada majikan.

    Maaf cik tom kalau komen ini membuat ada pihak terasa.

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:14 pm
      Permalink

      terima kasih atas pandangan bro biomed..cik tom mmg setuju dgn pendpat itu..memang di uitm ada pelaksanaan bagi lecturer permanent untuk pergi ke latihan industri sekurang2nya selama setahun/ 2tahun sebelum kembali mengajar..tapi oleh kerana cik tom hanya part time lecturer xde terime peluang yang sama…

      Reply
  • May 19, 2012 at 2:01 am
    Permalink

    Oh pensyarah rupanya…apa2 pun tahniah baru hari ni tau…

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:55 am
      Permalink

      kan…lepas ni kena ajar bro azman la.. ๐Ÿ™‚

      Reply
      • May 19, 2012 at 9:54 pm
        Permalink

        xmampu ciktom..bro azman pandai dari ciktom lagi..banyak pengalaman..

        Reply
    • May 19, 2012 at 10:10 pm
      Permalink

      cik tom xsuka sangat cerita pasal kerja dalam blog..hee

      Reply
  • May 19, 2012 at 2:08 am
    Permalink

    amin
    moga2 dipermudahkan segalanya buat ciktom

    Reply
  • May 19, 2012 at 3:13 am
    Permalink

    Wahhh, hebatnya cik tom ๐Ÿ™‚

    Reply
  • May 19, 2012 at 7:06 am
    Permalink

    jangan garang cik tom sy takut heee

    Reply
  • May 19, 2012 at 10:54 am
    Permalink

    wahh..best tu..jadi lecturer..memang cita2 sangat lah..hehe…cubalah..pasti berjaya nanti… ๐Ÿ™‚
    so far, memang minat chemistry…lalalala..

    Reply
    • May 19, 2012 at 9:55 pm
      Permalink

      tengok kat blog kerja cikgu ek??rasa cam jadi cikgu lagi best jadi lecturer..hee..thanks dzuandiey..

      Reply
    • May 22, 2012 at 1:43 pm
      Permalink

      hehe…yela nmpk muda best..kdg2 rs xbest juga..

      Reply
  • May 20, 2012 at 12:13 am
    Permalink

    Kerjaya yang memerlukan kesabaran, pengorbanan dan keikhlasan.. Semoga Cik Tom jadi pensyarah yang disukai dan disenangi student.

    Reply
    • May 22, 2012 at 1:46 pm
      Permalink

      terima kasih kak nur..semoga akak pun jadi cikgu yang disayangi dan berdedikasi..

      Reply
    • May 22, 2012 at 12:51 pm
      Permalink

      beza juga dalam 5-6 tahun..tapi pensyarahnya rendah je..hee

      Reply
  • May 21, 2012 at 3:51 am
    Permalink

    wah, jdi pensyarah rupanya..
    boleh tlg ajar inorganic chemistry utk final sem ni? hehe..

    Reply
  • May 23, 2012 at 1:27 am
    Permalink

    As Salam. Miss, apa nama miss eh? haha.
    Miss ajar budak foodtech je ke? budak dip.science tak ajar?

    Reply
    • May 23, 2012 at 10:41 am
      Permalink

      wslm..miss tom..hahaa…aah ajar bdk foodtech..sy xpernah ajar awk..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE