Post navigation

Pengalaman Temuduga Jawatan Kerani Admin

Posted on by

Dua minggu lepas, cik tom ada dapat panggilan temuduga jawatan kerani admin. Sebelum ini, macam-macam cara cik tom guna untuk minta kerja. Ada apply kerja melalui online kat Job Malaysia, Jobless, Jobstreet, Jobcentral dan lihat tawaran kerja kosong kat suratkhabar. Selain tu, cik tom ada juga hantar random ke mana-mana alamat syarikat yang cik tom rasa sesuai especially di kawasan Kemaman, Terengganu. Cik tom hantar resume bersama cover letter untuk “application for any position available”.

Dalam banyak-banyak surat yang cik tom hantar, ada satu company ni call bagi respond untuk tawaran interview position clerk admin kat syarikat kitar semula sisa minyak di Kemaman, Terengganu. Mula-mula cik tom terkejut jugak sebab dia panggil cik tom untuk jawatan kerani admin tapi cik tom tak nak lepaskan peluang. So, cik tom pun pergi ke sesi temuduga tue. Masa temuduga tue, terdapat 2 orang penemuduga cik tom. Seorang lelaki dan seorang perempuan. Sedikit perbualan antara cik tom dan tukang temuduga.

Cik tom: Assalamualaikum encik dan cik.

Duet: Waalaikumussalam. Silakan duduk cik tom.

Cik tom: Terima kasih.

Lelaki: Boleh awak introduce about yourself in english? (Ish.. dia pun cakap mix nak cik tom cakap english pulak)

Cik tom: I am bla…bla… (english tungang terbalik)

Lelaki: Boleh awak cerita lebih lanjut pasal famili awak? Awak anak ke berapa?

Cik tom: I am the fourth daughter from 9 siblings and bla..bla…

Lelaki: Boleh awak ceritakan bagaimana awak tahu ada kekosongan jawatan di syarikat kami?

Cik tom: Actually, i dont know bla..bla…

Lelaki: Eh takpe cakap bahasa melayu dah la. Saya saja suruh introduce diri je dalam bahasa inggeris. Yang lain cakap bahasa melayu je. Cuba awak cerita apa yang awak tahu pasal background company ni?Company ni buat apa?

Cik tom: Syarikat ni ialah syarikat yang memproses sisa minyak oleh Petronas untuk dikitar semula menggunakan instrument bla…bla..

Lelaki: Oh banyak awak tahu. Awak dah buat research dulu pasal company ni ke? Sebab memang salah satu syarat kerja ni kena tahu apa yang company ni buat.

Cik tom: Yup memang saya dah buat research pasal background dan history company ni.

Dan banyak lagi soalan yang diberi oleh lelaki ni pasal masalah tempat tinggal, transport untuk ulang-alik pergi kerja, apa bidang kerja untuk kerani admin, boleh tahan kerja under pressure, dah ada komitmen belum, gaji rm800 mampu ke nak tinggal kat kemaman dan lain-lain.

Lelaki: Sebelum ni, saya dah ada interview 8 orang tapi semua saya tak berkenan. Saya rasa awak sesuailah. Saya rasa macam nak ambil awak tapi apa-apa keputusannya saya akan maklumkan dalam 7 hari bekerja keputusannya.

Cik tom: Oh ok terima kasih.

Tapi tup-tup tiba..

Perempuan: Awak background study degree kimia. Sanggup ker kerja jadi kerani je?

Cik tom: Saya sanggup. Saya nak cari pengalaman bekerja lagipun syarikat ni memang ada kaitan juga dengan course saya belajar. Cuma bidang kerja kerani admin je berlainan.

Perempuan: Awak pernah buat minute meeting?

Cik tom: Saya tak pernah buat tapi saya willing nak belajar.

Lelaki: Takpe awak kan mesti biasa ambil note lecturer cepat-cepat kan?Pastu awak edit balik note tue jadi cantik. Minit mesyuarat macam tue la. (Fuh nasib baik ada yang backup)

Perempuan: Awak ada basic akaun ker? Pernah buat akaun? Sebab kerja ni nak kena tahu buat akaun?

Cik tom: Sejujurnya saya memang tak tahu langsung pasal akaun. Debit kredit tue je saya tahu. Tapi saya sanggup nak belajar kalau diberi peluang.

Perempuan: Kalau langsung takde basic akaun memang susah nak belajar. Kitaorang memang nak orang yang betul-betul ada basic akaun. (Aik bunyi macam tak berapa suka cik tom je ni)

Cik tom: Cik jangan cakap macam tue. Kadang-kadang orang yang takde basic lagi mudah nak belajar perkara baru. Selagi tak mencuba kita takkan tahu. (Confident giler masa jawab ni padahal memang cik tom tak minat akaun pun. Haha..)

Itu antara perbualan yang cik tom rasa menarik untuk dikongsikan disini. Cik tom dah terima panggilan telefon dari syarikat ni yang menyatakan cik tom dapat kerja kerani admin ni. Cik tom ambil keputusan terima je boleh tambah pengalaman kerja. Tak naklah memilih kerja walaupun kerja tue hanya untuk kelayakan SPM dan gaji murah. Tapi kerja ni lambat lagi mula, akhir bulan 5. Sekarang status cik tom tengah praktikal kat Jabatan Alam Sekitar Terengganu.

********************************************************
klik sini

92 thoughts on “Pengalaman Temuduga Jawatan Kerani Admin

  1. cerita baru ker cerita lama ni Tom…anyway…good and best sharing juga…hehee..bagi Ellen apa pun keja yang penting halal dan bagi pengalaman sudah ok..so salute gak ngan Tom..ada degree tapi sanggup terima jawatan tu..selamat memulakan alam pekerjaan ya…pelan2 mesti naik dan ada peluang lain…chaiyo2..tom..hehe
    Ellen recently posted..Facebook membawa kepada kenduri seksMy Profile

    • cerita baru la ellen..cerita minggu lepas punya..hehe..tom kena cari experience dulu ellen sebab kebanyakan kerja lain semua mo experience..yang ni dia willing nak ajar..so tom boleh cuba dulu…thanks ye ellen sayang!

  2. wah!
    tahniah cik tom dah dapat keje…lari bidang ape ade hal.yg penting pengalaman dahulu.

    belalang pun sebelum betul2 dpt keje d syarikat arkitek, belalang start dgn kerani jugak.mula2 kerani perumahan, pastu kerani tapak, last baru dapat keje yg betul2 dgn kelayakan belalang, pelukis pelan.

    pelan2 kayuh cik tom…hee
    belalang recently posted..Elly Mazlein Bertunang Dengan Pengarah Azmi Mohd HataMy Profile

    • thanks belalang..tue la sekarang tak boleh memilih kerja..yang penting kena ambil semua peluang yang terdapat depan mata..supaya tak jadi macam pepatah yang dikejar tak dapat..yang dikendong berciciran..hihi

  3. dapat pun..
    tak pe cik tom..
    untuk timba pengalaman..
    mana tau kalau2 cik tom serasi kat situ..
    lepas tu ada pulak jawatan lain yang ditawarkan kat situ
    boleh jugak isi2 borang..
    heehheeh
    diana recently posted..Maisara-5810My Profile

    • thanks akak…tue la ramai yang nasihat cik tom camtu..suruh terima timba pengalaman…harap2 ni keputusan terbaik…hee

  4. tahniah cik tom!! haha takkan dia pun paggil nama cik tom, “cik tom”.. hahaks

    neway gud luck ye!! kerja je apa saja, asal halal!!

  5. tahniah cik tom dapat kerja….xapa mula dari bawah xapa slow2, ada rezeki dapatlah kerja yg baik kan kan.. ^____^

    • sambil2 kerja tue cuba la cari kerja lain pulak..jangan berhenti selagi belum dapat yang baru..sbb skang susah nak dapat kerja…hee

  6. Wah,,tahniah cik tom. skrg susah kalau memilih kerja, xpe mula dari bawah, cari pengalaman. anyway,,gud luck in your life cik tom.
    eiela recently posted..Resepi Kek CoklatMy Profile

  7. belasah jer cik tom suri pun tak tahu akun gak tapi adalh 2 tahu keje mengadap si sangka adeii…

    math mmg kantoi tapi mijur blh bt yg terbaik,gaji pun masyuk..tapi yg tak bestnya suri tak suka..tak dpt menjiwai dunia akaun..lalu cari keje lain heee

  8. selagi namanya mencri kerja..kita cari mana yag termmpu..klu tak der keje bosan gak cik tom org hujung bulan dpt pegang wet gaji kita tangan kosong pun tak syok juga..

    semoga cik tom akan dpt job yng diinginkan heee

    • thanks yunk…takpe nanti akan sampai turn aisya pulak selepas ni…huh gaji rm400?lagi murah…macam mana dia manage hidup dia kat kemaman?rasanya taraf hidup tinggi kat kemaman…tapi betul memang bagus dia tak memilih…

  9. tahniah cik tom dpt kerja tu. I envy u tak memilih kerja and sanggup kerja biasa utk pengalaman. doa2 rezeki cik tom murah :)

    • terima kasih…tak boleh pilih kerja dengan zaman hidup tak menentu sekarang..sambil2 kerja cari pengalaman boleh cari kerja lain yang lebih terjamin..heehe

  10. cik tom penemuduga girl tu cam kerek jer hee…

    asal cik tom tak baw atomato blh sumbt tomato kat mulut dia ee..

  11. Tahniah Cik Tom.
    Bukan senang nak dapat kerja. Dah dapat tu kira hebatlah.
    Mybe Cik Tom pandai english, confident jawab, berterus-terang
    dan jujur dengan jawapan cik tom.

    Jangan kerana pandai main kenyit mata sebab dapat offer udahlah. -:)

    Selamat bertugas Cik Tom.
    shamizu recently posted..Cek RM100 Rezeki Dari Langit AlhamdulillahMy Profile

  12. Pingback: Tawaran Temuduga Chemist Tenaga Nasional Berhad - Ciktom

  13. Pingback: Bidang Kerja Kerani - Ciktom

  14. Salam…cik Tom, sy setuju krja x pyah nk memilih skg nih..sy pn dpt kerani admin jgk…start esok.. yg klakar nye, sy tgh jln2 pastu tgk ade jwatan ksong kt 1 office nih..trus pegi tnye then akak 2 bg form..dh isi form jmpe bos..bos siap tnye nk tgk resume..haha..jwapan sy..”x da”… dh la resume n sjil2 sume x prepare pn..tp alhmdulillah rzeki dpt jgk. ^_^

  15. Hai…Cik Tom, seronok baca entri kamu nie..menarik dan memberi semangat serta inspirasi buat aku meneruskan hidup ini….aiseh bermadah pulak.

  16. Aku nak kongsi sedikit pengalaman aku pulak…boleh ye cik tom, tumpang lalu..sebenarnya aku suka untuk meluahkan apa yang terpendam dalam hati nie, macam ringan sikit rasanya beban nie…
    ..cerita dan kisah aku macam nie..
    alkisah selepas aku menamatkan pengajian diploma dalam bidang IT niat di hati, nak sambung degree tapi tak kesampaian disebabkan faktor kewangan(biasalah tu). So aku simpan jauh2 hasrat tu, lebih baik aku cari kerja itu lah yang the better kata orang putih..
    Selama lebih kurang 4 bulan menganggur kat kampung, dah jenuh dan penat dengan leteran mak dan abah yang setiap hari asyik membebel”Bila nak keje?”..akhirnya aku mengambil keputusan utk menjejakan kaki ke Ibukota utk mencari peluang pekerjaan..Mak aiii…bukan senang cari keje ni lebih2 kat bandar..korang ingat senang ke?Di pendekkan cerita…dah 10 kompeni yang aku pegi interview dalam bidang IT konon2 mereka lebih memerlukan orang yang berpengalaman..asyik sama je alasan.give up derrr…kalau tak beri peluang susah la cam ni…So memang tak de harapan sedihnya aku masa tu Tuhan je yang tahu :(..so aku pun keje setakat yang termampu…asalkan halal beb..aku keje sebagai juruwang di sebuah pasaraya..
    …banyak member menyindir, keja tak setimpal dengan kelulusan…aku tak kisah dengan kata2 mereka yang penting aku dapat rezeki halal..namun niat di hati memang nak kan pekerjaan yang boleh menjamin masa hadapan aku….dan aku tak sedar2 rupanya dah 3 tahun aku keja dengan kompeni tu, siap naik pangkat penyelia juruwang lagi.
    ……….pulak dah seakan boring keja juruwang dgn kompeni tu aku pun resign, konon2 nak keja yang tak pakai shift la pulak??nasib aku taklah sebaik yang aku fikirkan.. dapat kerja Store clerk…selama lebih kurang 3 bulan je aku resign di sebabkan aku tidak tahan dgn perangai boss yang entah apa2 entah, perangai staffnya yang eiiiii tak tau nak cakap ini lah asam garam dunia..Padan muka aku…baru lah aku sedar tak de benda yang senang apa yang kita mahu selalu tdk dapat….pas tu nasib aku????
    ……………aku begitu payah untuk mendapat sebarang kerja…kalau juruwang senanglah nak dapat tapi dah tak nak..nak cuba kerani…mak ayah marah kan aku cakap aku ni memilih kerja….pendekkn cerita aku memang menganggur dalam tempoh yang agak lama….last2 ada kompeni terima aku sebagai kerani akaun di syarikat dorang. memang aku tak de background akaun ni yang buat aku susah hati nie.BUT I”M WILLING TO LEARN, betul tak CIK TOM :)dan semangat aku kuat! aku tak nak menganggur lagi??…..TAK NAK. BETUL TAK NAK MENGANGGUR…bergelar penganggur adalah perkara paling terburuk dalam hidup aku!!!!!
    aku tak nak lepaskn peluang depan mata.
    Esok aku mula start keja…wish me luck…
    minta2lah semua bejalan lancar…insyaallah

  17. seronok baca entri ni..
    saya sokong, masa sekarang ni agak susah untuk mencari pekerjaan, so kepada gradua tak payah memilih sangat, takut sampai ke tua korang menganggur..lantaklah keja kerani, ambil pengalaman dahulu..itu lebih baik dari masa terbuang begitu sahaja.

    • keja kerani pun susah nak dapat skrg.
      paling senang dapat keja cleaner..kalo dapat tu pun kira bersyukur la..

      • yup kerja kerani pun susah..ramai yg minta..ada yang ada diploma dan degree walaupun kerja tue asal untuk taraf spm..persaingan kerja makin tinggi..kerja cleaner pun susah jugak sebab orang malaysia skang suka amik pekerja asing sebab diorang rajin kerja..xcam orang melayu suka pntg kerja dan amik cuti..