Pening kepala bandwith blog mencecah 95% kuota penggunaan

Assalamualaikum dan salam sayang.. Sudah hampir seminggu jugak cik tom tak online untuk update blog. Ke mana cik tom menghilang? Cik tom ada urusan di Kuala Lumpur beberapa hari yang lepas. Alhamdulillah sekarang dah setel boleh fokus kembali pada blog dan blogwalking serta reply komen rakan blogger.

Maaf pada banyak kebanyakan komen pertanyaan pada tahun ni yang cik tom tak reply lagi. InsyaAllah cik tom akan slow2 cuba reply ye. hehe..

Cik tom baru je check inbox email cik tom dan terus rasa pening kepala bila dapat notifikasi peringatan dari cpanel yang penggunaan bandwith blog ciktom.com sudah mencecah 95% dari kuota penggunaan bandwith.

Pening kepala bandwith blog mencecah 95% kuota penggunaan

Kalau nak ikutkan ada 3 hari lagi sebelum penghujung bulan Januari 2016. Rasa hati malas nak topup bandwith. Tapi fikir2 tak topup kan rugi jugak tue. Lagi2 sekarang ramai tengah berduit terima duit BR1M. hehe..

Hosting blog cik tom ni bakal di renew awal bulan April. Maybe kena tukar ke servis hosting syarikat lain yang tawarkan kuota pakej hosting yang lebih besar dengan harga murah. Kalau nak ikutkan hati sayang nak tinggalkan NETKL. Dengan servis tip top dan friendly support.

Pada yang nak berjinak2 nak guna hosting dari zero memang cik tom highly recommend gunakan servis NetKL untuk memulakan langkah pertama berblog dengan harga hosting serendah RM60 setahun.

Pakej hosting NetKL cik tom guna sekarang myPlatinum harga RM200 setahun. Tapi dengan peningkatan trafik blog cik tom sekarang. Nak upgrade lagi tinggi harganya agak mahal dan kuota penggunaan ditawarkankan agak kecik berbanding syarikat hosting yang lain. Rasa kurang berbaloi.

Ada sesiapa boleh rekemen syarikat hosting lain tak? Selain dari NetKl dan Serverfreak?? F**** cik tom tak mau sebab cik tom dah dengar banyak feedback negatif. hehe….

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

42 thoughts on “Pening kepala bandwith blog mencecah 95% kuota penggunaan

    • February 2, 2016 at 11:26 pm
      Permalink

      ok tq sis..nanti ciktom nak survey pakej exabytes..dah lama xjenguk diorang pnye website..

      Reply
    • February 2, 2016 at 11:25 pm
      Permalink

      haha…ciktom pun kadang2 pening bila ada masalh wordpress ni..tapi ikutkan lagi best guna hosting wordpress…cuma bila part bandwsih..disk space je pening kepala..hehe..
      doa2kanlah mana tau ciktom terbuka hati buat ebook wordpress satu hari nanti..hehe

      Reply
  • January 29, 2016 at 7:31 am
    Permalink

    Dari segi servis SeverFreak lah paling tip top kan sebab depa tolong buat kerja2 sampingan seperti tolong adjust file2 sensitif mcm htacess & robot.txt etc. Plus cepat je respond sama open ticket.
    Cik Tom baru pakai 50GB sebulan. Saya skrg ni 100++ GB sebulan. Pening lalat juga membayar 😀 Itu pun sdh block byk spider dari menyibuk di blog. Sudah cuba optimize image? Cloud Flare pun boleh membantu. Plus kasi stop hotlinking image. Lastly guna theme yg simple/minimalist. Lastly host sahaja image di tempat lain. Biasa yg banyak makan bandwidth ialah gambo.

    Reply
      • January 30, 2016 at 7:32 am
        Permalink

        Dua menda sahaja lah buat org tak suka host kat tempat lain. 1. Rugi image punya traffic 2. Kedua, kalau tempat image hosting down atau tutup, kosong lah posting x de gambar. Maybe kat Picasa unlikely la down. Plus, betul ckp Titan – blog tak de masaalah. Cuma adakala terganggu dari segi loading sbb gambar lambat sampai.

        Reply
    • February 2, 2016 at 11:19 pm
      Permalink

      blog ciktom satu lagi memang pakai serverfreak..mmg tip top servis diorang..nak jugak tau kalau ada servis hosting yang lain best..wah 100GB confirm kencang giler trafik nih,,

      dah optimize image tp lupa plugin apa..tapi cloud flare mmg xpenah gn lg..nanti ciktom cuba..hotlinking image mmg dah setting block..gmbr br mmg smua upload tmpt lain…tq ats tips..kena recheck balik smua.. 🙂

      Reply
  • January 29, 2016 at 9:46 am
    Permalink

    makin lama makin banyak guna bandwidth … sebab traffic makin kencang nih.. nak puas hati pakai unlimited ..tapi luar negara lah..huhu
    Jom baca entri terkini zik …Brim sudah masuk woi 28.1.2016My Profile

    Reply
    • February 2, 2016 at 11:11 pm
      Permalink

      tak biasa pakai yg luar negara…ada yang bagus ke leh rekemen?

      Reply
  • January 29, 2016 at 8:43 pm
    Permalink

    Kalo nak sedap memang macam saudara zik cakap aa…cap buaya… 🙂 cap biru ker ada gak unlimited…

    Bukan kata cap rimau malaya tak bagus..cuma bila kenangkan PART UNLIMITED tue jek yg kalah…yang lain saya rasa tiptop jek…

    Cari jek kenkwn yang ada aff cap buaya tue…beli dengan mereka. then kawtim sket bab komisen aff tue… win win situation org jawa cakap… tapi ada orang cakap cara cenggini kira blackhat… betul heh… 😛
    Jom baca entri terkini si bongkok …Bersyukur Kerana Semua Ini Adalah Dari Hasil Komisen Ciput Ini JekMy Profile

    Reply
    • February 2, 2016 at 11:08 pm
      Permalink

      oh selalu gak tengok cap buaya tu..cap biru paling byk iklan..cap buaya tengok je..xberani lagi nak cuba..maybe leh cuba pasni…sbb next renew bulan april ni.. em si bongkok ada ke aff cap buaya tu??mana tau leh kawtim harga dgn HQ lagi senang..hehe

      Reply
    • February 2, 2016 at 11:04 pm
      Permalink

      takdelah banyak pun..suam2 kuku je..hehe..
      wah banyak main seo tu sampai habis bandwith….

      Reply
    • February 2, 2016 at 11:02 pm
      Permalink

      ciktom tengok blog sis fyda lagi maju dan best!

      Reply
    • February 2, 2016 at 4:14 pm
      Permalink

      takdelah hebat..biase je..ramai lagi blogger yang kencang trafik…pening pulak bila cecah kuota ni…last2 terpaksa jugak topup..hihi…

      Reply
    • February 2, 2016 at 3:59 pm
      Permalink

      aah guna wordpress…kenapa nampak macam blogspot ek?hehe…

      Reply
    • February 1, 2016 at 11:58 am
      Permalink

      akak…tak semestinya bandwith penuh semata2 sebab trafik..boleh jadi reason lain jugak..huhu

      Reply
    • February 2, 2016 at 11:11 am
      Permalink

      wah lagi banyak tu guna bandwith..lagi 5 hari dah abis..ciktom 2 hari lagi baru habis..confirm masyuk trafik blog akak ni ek..

      Reply
    • February 2, 2016 at 11:10 am
      Permalink

      tak semestinya jugak..cik tom risau ada silap setting apa2 sampai bandwith byk guna..tapi ikutkan memang trafik tahun ni meningkat banyak berbanding tahun lepas…

      Reply
    • February 5, 2016 at 8:53 pm
      Permalink

      kalau ikutkan sekarang memang trafik blog UV 4K-5K++ sehari…rahsia? entah la…tapi ciktom suka share entry evergreen yang orang sentiasa akan cari macam tips, review, tutorial dan resepi masakan..

      Reply
    • February 24, 2016 at 2:40 am
      Permalink

      blog ramai pengunjung memang best..tapi pening bila selalu habis bandwith..hehe

      Reply
    • February 17, 2016 at 11:17 am
      Permalink

      memang fikir nak upgrade..terus sekali tukar server lain kot..tengok la macam mana..huhu

      Reply
    • February 28, 2016 at 11:56 am
      Permalink

      ciktom minat jugak menulis tapi susah nak konsisten..macam mana sis? hehe….

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE