Penyebab dan Cara Mengatasi Bibir Kering

Bibir kering dan pecah-pecah membuat rasa tidak selesa selain juga membuatkan penampilan diri kurang menarik. Hal ini dikarenakan bibir kering dan pecah-pecah biasanya membuat bibir terasa gatal, mengelupas bahkan berdarah. Untuk mengatasi hal tersebut ada beberapa hal yang harus Anda lakukan agar bibir tidak lagi kering. Berikut cara yang harus dilakukan agar bibir tidak lagi kering.

Bibir Menawan

Antara Penyebab/ Faktor Bibir Kering;

1. Pencemaran udara dan debu.

2. Perubahan suhu membuat bibir pecah.

3. Makanan yang terlalu masam atau masin.

4. Merokok.

5. Kurangnya makan buah atau sayuran.

6. Kurang minum air putih.

7. Bahan kosmetik seperti gincu yang mengandungi kimia.

8. Kecenderungan menjilat bibir air liur terdapat kelenjar dan enzim yang menyebabkan radang bibir, menjadikan ia lebih kering.

Antara Cara-Cara Mengatasi Masalah Bibir Kering;

1. Gunakan pelembap bibir sebelum tidur.

2. Sinar matahari juga menyebabkan bibir kering. Elakkan berada di bawah terik matahari terlalu lama. Kalau terpaksa, gunakan pelembap bibir dengan pelindung sinar matahari.

3. Sebelum membeli gincu, perhatikan kandungannya. Sebaiknya mempunyai pelembap.

4. Minum banyak air putih ketika bersahur dan berbuka.

5. Pilih sayur dan buah yang mengandung vitamin C, B, E dan mineral.

6. Jauhi rokok kerana kandungan kimianya menyebabkan bibir hitam.

7. Selain pelembap yang ada di pasaran, anda boleh menggunakan madu sebagai pelembap.

8. Urut lembut bibir dengan minyak zaitun bagi melancarkan peredaran darah.

9. Sapu marjerin pada bibir sebelum tidur untuk mengekalkan tahap kelembapan bibir.

Sumber: Empat Langkah Atasi Bibir Kering dan Pecah

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

12 thoughts on “Penyebab dan Cara Mengatasi Bibir Kering

    • August 15, 2011 at 8:01 pm
      Permalink

      hehe…okay jugak tue….sapu majerin n makan sekali…

      Reply
  • July 31, 2011 at 12:41 am
    Permalink

    Thanks utk tips diatas .. sgt brguna .. CQ da lme mngalami msalah nie … trtnya-tnya jga puncanye knpe , nk kta kurang minum air putih , xjgk … mgkin sbb pncemaran …
    neway , thanks a lot …

    Reply
    • August 15, 2011 at 7:58 pm
      Permalink

      yup…sama2…semoga beroleh manfaat bersama..lagi2 bulan puasa ni..

      Reply
  • July 31, 2011 at 2:35 am
    Permalink

    terima kasih! bibir saya selalu kering, sangat berguna! ^^
    Jom baca entri terkini kira kekuri …Hostel Blackout !My Profile

    Reply
  • July 31, 2011 at 2:40 pm
    Permalink

    kita guna minyak kat muka jer, especially bila bangun pagi tu muka kan berminyak.. sapukan sikit ke bibir – tiada kesan sampingan, tapi very effective 😀

    Reply
    • August 15, 2011 at 7:56 pm
      Permalink

      owh ye ke?tips yang bagus untuk tambahan…thanks for sharing 🙂

      Reply
  • July 31, 2011 at 7:08 pm
    Permalink

    Selamat menjalani ibadah puasa dan semoga penghayatan Ramadan kali ini lebih baik berbanding sebelumnya kerana kita tidak mengetahui, adakah kita masih ada peluang untuk bertemu Ramadan seterusnya. Wassalam
    Jom baca entri terkini wanzi …Selamat BerpuasaMy Profile

    Reply
  • August 1, 2011 at 6:55 am
    Permalink

    selamat menunaikan ibadah puasa,
    semoga ibadah puasa pada kali ini lebih baik dari sebelumnya,
    Kejarlah pahala yang berlipat kali ganda yang telah dijanjikan oleh Allah SWT..:)
    Jom baca entri terkini LiFe KaMi …Selamat BerpuasaMy Profile

    Reply
  • August 1, 2011 at 10:12 am
    Permalink

    bibir akak selalu kering..
    nak guna pelembab tu akak
    kurang selesa la..
    rasa macam lepas makan mulut tak basuh..
    hahahah
    Jom baca entri terkini diana …Ini semua takdir..My Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE