Perlukah Comment Moderation Yang Menyusahkan??

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia….

Ramai blogger yang bertanyakan kenapa sekarang cik tom buat comment moderation?? Adakah perlu buat comment moderation?? Macam menyusahkan je. Buat pe simpan komen banyak2?? Huhu..


Cik tom buat comment moderation kerana pertamanya sekarang cik tom sudah agak jarang berada di depan notebook. Kalau sebelum ini memang cik tom akan menyelit jugak untuk online menghadap blog pada waktu pagi, petang dan malam.


So, bagi mengelakkan situasi terlepas pandang komen dari kawan2. Cik tom ambil keputusan untuk membuat comment moderation. Segala komen akan cik tom baca dan balas jejak ke blog kawan2 dengan membaca entry+komen. Selepas itu barulah akan cik tom approve komen itu satu persatu. Cerewet?? Maybe.. tapi tue salah satu cara cik tom buat bagi menghargai kawan2 yang tinggal komen.


Maaf cik tom dah jarang/dah lama tak balas komen di ruangan komen entry cik tom sendiri.Tue bukanlah bermakna cik tom tak baca komen korang. Tapi cik tom lebih prefer untuk membalas segala persoalan di ruangan komen entry latest kawan2. Terima kasih ye atas kesudian korang untuk komen entry cik tom selama ini πŸ™‚


Bagi cik tom comment moderation ni lagi bersistematik dan terjamin. Cik tom akan baca dulu komen tue+balas jejak sebelum approve. Namun, ada jugak yang tak suka sebab tak nampak komen yang diorang buat tue berjaya ke tak dengan line tnet yang slow. 1 lagi tertanya kenapa tak approve komen lagi ye?? Tak lepas untuk tayangan ker?? Komen teruk ke?? Setiap apa yang di buat mesti la ada pro dan kontra nya kan πŸ™‚


Jangan bimbang ye. Setakat ni segala komen masih lulus tayangan walaupun ada juga yang agak laser. Cuma penentuan lambat or cepat segala komen tue di approve bergantung pada kelajuan tuan blog membalas kunjungan. Hihi…

cute girl

p/s1: terfikir untuk buang shoutmix kerana selalu terlepas pandang jejak di shoutmix.
p/s2: entry autopublish. InsyaAllah see u on 2/12/2010..

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

34 thoughts on “Perlukah Comment Moderation Yang Menyusahkan??

  • November 30, 2010 at 4:02 am
    Permalink

    huh buat man ayang dirasakan terbaik..berpatutan.. πŸ™‚

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:09 am
    Permalink

    miza pun comment moderation. sama macam cik tom jugak.
    takut terlepas pandang komen kawan-kawan.

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:13 am
    Permalink

    uish cik tom.namo le buang2 shoutmix..hehehhe…..syg tu..

    xpe cik tom..dahulu kan mane yg ptt….yg pentin tu tetap perlu dpentingkan ^_^

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:13 am
    Permalink

    see u soon cik tom..
    ^^

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:18 am
    Permalink

    heee,samelah
    mra wat cam ni juga
    pastu minggu lepas try buat xyah comment moderation.
    memang xpasan ade komen baru..
    balas lambat..
    so tuka setting balek jep..
    ^^
    senang sket kan..XD

    take care!

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:27 am
    Permalink

    xpe ciktom..buat slow2 deh..jgn awk terkezut je sb kene urus byk komen…wahahaaaa…

    lambat weh 2hb tu…

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:29 am
    Permalink

    Hai Tom..Memang baik ngan comment moderation ni kan…Ellen pun ada niat nak buat tapi kena fikirkan dulu la.hehe…

    Nak buang s.mix ker?rasanya tak perlu kot sebab ada orang suka nak tinggal jejak kat komen ada orang suka kat s.mix.tapi terpulang pada Tom sendiri la..hehe…doa yang terbaik untuk TOM..u go girl..hehe

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:30 am
    Permalink

    akak pun terfikir jugak nak bunag shoutmix..
    sebab nye akak bw tak tumpu pun kat shoutmix tu..
    selalunye melalui komen dan dashboard..
    lagipun kotak komen akak dah cukup mesra pengunjung..
    tenet slow pun boleh guna jugak..
    betul tak..
    tapi tu la..nak pikir dulu..

    Reply
  • November 30, 2010 at 5:01 am
    Permalink

    alaa..x bes la klu buang shoumix..mcm leceh je nak menegur di ruang post..hehe

    Reply
  • November 30, 2010 at 6:06 am
    Permalink

    x kisah la cik tom…as long cik tom hargai kami semua…hehehehe…

    Reply
  • November 30, 2010 at 6:10 am
    Permalink

    eda stuju..
    cara ni kita akan tau kalau ade yang mengkomen kat entry2 lame..tak la tertinggal balas nanti…:)

    Reply
  • November 30, 2010 at 6:15 am
    Permalink

    alaa..janganlah buang shoutmix..plezzz plezzz jangan buang..heee πŸ˜‰

    Reply
  • November 30, 2010 at 6:23 am
    Permalink

    comment moderation ni supaya sng kita nak tau siapa yg komen..entry mana yg dorang komen, kan..kdg2 tu ada readers yg komen kat post lama2, kalau xada comment moderation ni mmg xperasan ler jwb nya

    Reply
  • November 30, 2010 at 6:28 am
    Permalink

    ececece..bagus-bagus.dulu Sachi buat tapi dah tak skang.dapat trace thru email kan:) baca email dlu..papepon it depend on certain individu..gud one sis!

    Reply
  • November 30, 2010 at 7:19 am
    Permalink

    kenapa nak buang shoutmix

    Reply
  • November 30, 2010 at 8:05 am
    Permalink

    Akak setuju dengan CiK ToM,kadang-kala di S.Mix kita akan terlepas pandang,kasihan pula yang datang menjenguk blog kita tanpa kita perasan.

    Reply
  • November 30, 2010 at 9:06 am
    Permalink

    nak buang shout mix? x best la

    Reply
  • November 30, 2010 at 9:10 am
    Permalink

    perlu jugak.. sbb byk spam n virus lately…
    tp bllg annoy skit ngan commnet yg mintak word verification…
    tmbh2 blog yg amik masa nk loading page.. huhuhu

    Reply
  • November 30, 2010 at 9:36 am
    Permalink

    haha.. nak buat komen moderation tapi malas nak buat byk kerja.

    Reply
  • November 30, 2010 at 9:38 am
    Permalink

    cik tom sayang!!jangan la buang SM tu. adeii..susah kang nak jenguk 2 3 kali. hehe

    Reply
  • November 30, 2010 at 10:34 am
    Permalink

    hehehe…btul2..comment moderation lg ok sbnrnya…cik tom!boringla komen dengan entry autopublish..macam komen2 gan robot je..hehehe…

    saya rindu cik tom yang betul2..cepat2 la balik ok..heee

    Reply
  • November 30, 2010 at 10:37 am
    Permalink

    erkk…dpt x ye komen td?

    Reply
  • November 30, 2010 at 10:57 am
    Permalink

    cik tom sayang, akak pun nak jugak baca komen org lain punya..sekurang2nya bagus utk kita sama2 share pendapat kt sini..publish je cik tom..atau pun buat macam dulu tak payah komen moderation ni, jgn marah cik tom, ni pandangan akak je..hehe

    Reply
  • November 30, 2010 at 11:44 am
    Permalink

    cik tom buchuk macham..

    Reply
  • November 30, 2010 at 12:10 pm
    Permalink

    oh. macy mmg buat cmment moderation. sbb kalau xbuat kta tak tahu sapa komen entry lepas2. xkan perasan.

    its ok. i jz hate cmment verification πŸ™‚

    Reply
  • November 30, 2010 at 12:11 pm
    Permalink

    belalang jugak dah tapis segala komen yang belalang dpt skrg memandangkan sekarang nih bnyk sgt spam.1 lagi belalang xkan terlepas pandang dah semua komen yg belalang terima…

    Reply
  • November 30, 2010 at 1:32 pm
    Permalink

    comment moderation lebih bersistemetik !
    hee~

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:25 pm
    Permalink

    betul2..
    sy pon wat camtu coz takut terlepas pndg komen kawan2..
    penat diorg tulis, kita tak baca, mmg x patut…

    Reply
  • November 30, 2010 at 11:20 pm
    Permalink

    Pergh ~ penerangan.. hehe.. memang ada pro dan kontranya pun.. kalo saya.. ok saja.. yejja.. ahakz..

    Reply
  • November 30, 2010 at 11:22 pm
    Permalink

    dni pun sejak jarang on9 buat comment moderation πŸ™‚

    Reply
  • December 1, 2010 at 3:34 am
    Permalink

    komen moderation bagus kita tau sape komen kita dan pasti kita balas jejak mereka..kalau auto payah sebab kadang2 terlepas pandang komen pada n3 lama2…kecian pada mereka yang komen…lagi satu bagus untuk owner filter komen..setuju cik tom..

    Reply
  • December 2, 2010 at 7:06 am
    Permalink

    mungkin ciktom kena tambah lagi satu shoutbox supaya xmiss jejak

    Reply
  • December 3, 2010 at 1:43 am
    Permalink

    lady pun suke cenggitu, kite leh bc satu2.. xdela termiss tengok komen org..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE