Please Jangan Copy Paste Entry Saya!!

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia….

Masa blogwalking macam-macam jenis blog yang akan kita jumpa. Ada blog personal, emo, suratkhabar dan lain-lain. Dan kebanyakannya agak marah + siap letak memo tak boleh copy paste entry diorang. Tue hak masing-masing. Yealah blog kita hak kita la nak buat apa hatta kuak lentang pun. Tapi kadang-kadang pernah tak kita terfikir kenapa eh ko nak copy paste?? atau kenapa pulak ko tak bagi copy paste??


Kenapa eh ko nak copy paste??

Aku nak copy paste pasal aku masih tercari-cari identiti blog aku. Aku takde idea tapi aku nak update jugak blog. Pastu aku baca entry ko best la. So aku copy paste la nak share dalam blog aku. Tapi aku copy je la tak mintak izin kat ko. Aku pun tak backlink dari sumber mana aku dapat. Alah ko bukan perasan pun kalau aku copy. Berlambak je orang main copy paste. Bukan aku sorang je.Dan entry ko tue betul ke original ko punya pun?

Kenapa pulak ko tak bagi copy paste??

Aku penat-penat cari idea sampai tak tidur malam nak siapkan 1 entry. Ko senang je nak copy paste. Dah la tak mintak izin aku pun. Pastu tak backlink or bagitahu dari sumber mana. Ni la kalau newbie memang tak reti. Opss cik tom pun newbie. lalala~

*************************************

Bagi cik tom lagi bagus kalau share entry yang kita buat. Yelah setiap blogger ada loyal readers tersendiri kan. Bila blogger tue share entry yang kita buat secara automatik akan menarik minat loyal readers diorang untuk menjenguk blog kita. InsyaAllah pahala pun bertambah kalau ilmu di kongsi tue ke arah kebaikan. Sharing is caring πŸ™‚

Tapi di sini la berlakunya kesilapan apabila kebanyakan blogger copy paste entry tanpa minta izin dulu. Pastu tak letak backlink pulak. Korang kena ada adab kalau nak copy hak orang lain. Jangan pulak korang tanya betul original dia buat sendiri. Yang penting dari mana sumber korang dapat tahu.

Sebaik-baik hasil entry ialah hasil dari titik peluh kita sendiri. Lebih manis nikmatnya. Maaf atas penggunaan aku dan ko.

p/s: Sebenarnya tak suka istilah newbie or otai. Thinking we are all the same πŸ˜‰


Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

53 thoughts on “Please Jangan Copy Paste Entry Saya!!

  • October 25, 2010 at 6:01 am
    Permalink

    cik tomato kan da femes…. slalu akan jdi mangsa tau… so beware!
    byk dah lalat nie buat prengai… sbr na.. nnti kita p serang die ramai2
    hehe πŸ™‚

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:01 am
    Permalink

    Yup! betul2… kalau nak copy pada amni, boleh.. tapi sila lah bagi link yer tak? tapi blog amni, perjalanan hidup.. ada ke yang nak copy? =P

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:01 am
    Permalink

    dah mati kutu sgt kut tu nak tulis ape..tu yg g copy..for me la kan,dah xde idea,xyah nk tulis pape..xpon g amik vdeo kat u tube..upload.settle:p

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:03 am
    Permalink

    πŸ˜‰ kalau kasi backlink lagi baik dari copy paste macam tu je. sebab, kita nak berkongsi info, apasalahnya buat backlink kan. tak rugi pun…

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:12 am
    Permalink

    cam sipi2 pun ade gak..hehe..belog surat kabor…ade yang terase ke.. better a little than none..pepatah pun create sendiri not copy n paste.. smile

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:18 am
    Permalink

    xder org nak copy paste gomokpendek nyer.. kalo ciktom mgkin r.. hahaha.. ciktom yuyunk.. hari nih kita emo semacam! huh!

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:25 am
    Permalink

    cik tom jgn emo2 yaa… hehehehe… nufa pon slalu copy paste gak.. hikhikhik..

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:29 am
    Permalink

    Baca elok2 entry cik tom ye..ciktom xmarah la pasal copy paste..tajuk tue je emo..but not me..huk3..

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:35 am
    Permalink

    betol3.. xslh pon copy n paste. tp kn lebey bgs law ade backlink πŸ™‚

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:47 am
    Permalink

    kalau aku slalu aku intak izin dulu pastu baru aaku post.. and provide backlink to original poster… itu aku la kan
    kuman "langkah.." Entry

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:50 am
    Permalink

    akhirnya dpt jugak bukak kotak komen nih..huhu
    [sblum tu nk bgtau bhw akak dah berjaya letak shoutmix yg baru]

    pasal copy paste nih..mmg xdinafikan byk berlaku..yg salahnya ialah select all>copy>paste yg sebijik2..kalu ade salah ejaan..tu pom sama..titik ke koma ke..seme sama..yg ini mmg xpatut..

    tapi disini..cntoh blog akak..blog mak budak2..idea mesti sama antara seme ibu spt..jika anak belum tumbuh gigi..nk tnye jugak..eh2..tgk2 blog mak A pom sama idea..xpe gtu sb cara dia tulis lain..mybe tajuk pom lain..

    jadi idea sama xpe..olahan berbeza..mcm kita bw..tgk idea org..kita nk buat mesti lain olahannya..betul x?

    tapi yg copy buta2..then paste buto2..mmg xpatut..hak cipta terpelihara..jika nk jugak..minta izinlh terutama yg mmg jenis fakta atau info..xsalah..org pom bukan kedekut sebab berkongsi itu dpt pahala lg2 jika info yg baik..

    hepi2 blogging and sharing is caring..

    pnjgnyer komen akak nih..hehe..

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:54 am
    Permalink

    betul la..mmg sakit jiwa..kita nak tido pun terkebil2 pk entri apa tuk esok…tup2,senang2 je dia 3 minit leh cedok entri kita tampal kat dia lak..huhuhu.

    Reply
  • October 25, 2010 at 6:59 am
    Permalink

    akak pun tak suke la kalau copy bulat2 ni..
    kita bw sehari bukan 3,4 blog saje..
    kadang2 beratus..
    jadi tahan ke kita nak ngadap entry yang kita dah bace dan komen..tak kan nak bace lagi dan komen lagi..
    huh…kadang2 angin je kan..

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:09 am
    Permalink

    entry yg belalang hasilkan rasenye xde org nk copy paste.

    selain x best, si pengopy juga akan ada prob sebab entry belalang terlalu bnyk nama belalang sendiri.dia nak kene edit buang semua perkataan belalang dlm entry d copy.sanggup ke?…

    ngeh3…

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:12 am
    Permalink

    bak kata ciktom.. sharing is caring..tapi jgn la amik kesempatan pulak.. dah pakai hak orang.. pandai2 la ucap terima kasih ka apa…jgn buat macam harta sendiri kan???kesian tuan punya…penat2 tulis.. orang lain pulak dapt hasilnya..

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:13 am
    Permalink

    Ha? Sapa copy paste en3 cik tom? Berani betuL!

    Oh, diatas tajuk jak ya cik tom.. ni br komen en3, har3x~ Perkara besa men copy paste.. Kadang2 siap disable right click lg.. tp dorg xpersan.. tnpa r8 clik pun leh kena copy.. melenkan tahu teknik supya lgsung xdpt copy paste..

    Anything kita copy selalu adalah fakta, biarpun kita tak copy teh, setiap fakta adalah sama, kalo sya copy en3 cik tom, dan edit en3 ni, sama juga copy teh. jd memg xdpt bendung la pekara trsebut.

    Melenkan kita wat research tntg sesutu prkara, ianya mnjd kpuasan trhadap pemberitahuan fakta. Kalau kopi teh, kita cuma puas skit jak, sal itu org len pnya en3, xda apa yg ingin dibangakan.

    Apapapun, kopi teh ni kalau benda baik, tiada masalah, kalau nak letak backlink pun terpulang, kalau tidak, nak wat mcm mna, just jgn claim tu bnda dia punya.. mcm sya juga.. sya ada bnda saya share yg sya dpt dri kwn yg sya xtau sumber mna tp sya xclaim tu sya pnya (brapa bnyak saya da)

    Ingat saja pesan nabi.. sampaikan walau satu ayat katanya.. dan ayat al-quran pun kita copy paste tuk bgtahu.. sal ianya fakta.. tp.. kita xdak bole claim bnda tu dri kita.. sal itu dariNya.. masukkan saja konsep kopi teh dgn perumpamaan di atas.. yg pnt dari hati kita.. jgn kopi teh utk kpentingn pribadi.. sma jg jgn guna al-quran utk mengkaver dri..

    fuh.. terpnjang pula.. har3x~ harap2 dpt lawan akak sarah punya komen.. har3x~
    Buat pertama kalinya aku wat komen panjang.. bek wat en3.. ahakz..

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:28 am
    Permalink

    kih3..aku tak suke copy orang punyee..so aku pon tak suke orang copy aku punye entri..

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:30 am
    Permalink

    we are all the same!
    entri saya xbest pun so xpernah ditiru

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:33 am
    Permalink

    owh..sgt setuju..xslh kan bg backlink..utk entry3 yg kte cerita la kan..huhu..tp ifa pun dah terkena nie..but nie psl n3 kontest laa..ilang mood nk join2 dah nie..sedang cool-kan diri ifa nie..

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:34 am
    Permalink

    but ciktom kan2..bila smp tang ikut sume style ifa tue camne??hahhaa..owh sgt sakit jiwa ku!haha..adoi la…

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:39 am
    Permalink

    cik tom glamor r..mne newbie lg

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:48 am
    Permalink

    xbimbang lasung copy mengopy kerana blog ku tiada ilmiah..haha

    πŸ™‚

    Reply
  • October 25, 2010 at 7:55 am
    Permalink

    setuju dengan cik tom. tk pyh nak copy paste ni. cari and create idea sndiri lagi senang kan kan πŸ™‚

    Reply
  • October 25, 2010 at 8:09 am
    Permalink

    buat mereka-mereka yang suka copy paste mcm aku ni..hehe..boleh je nak copy tp tgk sumberla..sumber yg terbauk untuk copy paste ialah enzinearticle..kau boleh copy semua artikel kat sana tapi mesti letakkan source yang kau copy tu.

    Reply
  • October 25, 2010 at 8:19 am
    Permalink

    betul 2..
    lw kite wt sndri entry 2 baru ade fell ! !
    aik ! !
    hee !!
    kdg2 benci gak gn owg copy paste nie..
    muke tembok 4 inci betul!

    Reply
  • October 25, 2010 at 8:28 am
    Permalink

    sgt2 x paham bile ade org yg suke sgt m'copy n paste nie…cari la identiti penulisan sndiri..kalu nk share benda yg same pun msti cara pnulisan kite b'beza dgn org len…ape2 pun blog cik tom terbaek!!..rajin share psl tutorial..heheee~~

    Reply
  • October 25, 2010 at 8:52 am
    Permalink

    no heart feeling here n there. d 2 cents sharing can get centsx10000…
    like ur writin n all d comments..keep it rock..oops keep it uppp

    Reply
  • October 25, 2010 at 10:04 am
    Permalink

    Cik Tom, xnak COPY… nak teh… eheheeeee… >>>saje meredakan suasana panas… eheheeeee…

    Reply
  • October 25, 2010 at 10:43 am
    Permalink

    kalo info or fakta tu [email protected] menarik, patut di kongsi bersama, blh je copy paste dn letak link..kalo hal2 family or personal nak copy paste tu kira mengarut lah..hehe

    Reply
  • October 25, 2010 at 11:17 am
    Permalink

    itu lah yg selalu terjadi apabila guna sumber dr blog lain tapi tak di kreditkan.

    Reply
  • October 25, 2010 at 11:41 am
    Permalink

    buat ape nk copy2. xkn kisah hidup kite same dgn dia. HAHA

    ye, kite semua sama. kenapa nak beza2 otai ke baru ke. err, ade ke penanda aras tu?

    Reply
  • October 25, 2010 at 11:46 am
    Permalink

    betui tu ..sekurangnya minta izin dulu..kalau copy bulat2 la..but sometimes idea cam sama tp cara citernya lain..okla tu

    Reply
  • October 25, 2010 at 12:09 pm
    Permalink

    betul betul betul. Cerita sama xpe. mmg kadang2 sumber kite sama, berita ke, paper ke. tapi, cara kite tulis, cara kite fikir, mana de sama. Xkan sama kot…. paham2 la kan….

    Reply
  • October 25, 2010 at 12:40 pm
    Permalink

    kalau dalam otak asik pikir nak copy idea org jer baik tutup blog tu.. kekeke.. nak berblog pun biarlah dengan idea sendiri, baru puas hati..

    Reply
  • October 25, 2010 at 12:42 pm
    Permalink

    yeay..
    that's right ciktom.
    klau nk copy, bgtaula kan.
    bkn susah pun.

    tp sbg blogger, klau dh letak link share spt facebook tu. kena terima je lah bila ada yang copy paste kte pnya entry.

    hehe.

    Reply
  • October 25, 2010 at 2:17 pm
    Permalink

    tau xpe cik tom…lgpun kalau org copy paste ni nmpak macam minda xberkembang kot..opsss..ye ke??tp bagi la link kat org yang penat2 perah idea tu, mintak izin dulu ke….bukan mati pon….ape daa….opss..emo sudaa..

    Reply
  • October 25, 2010 at 2:38 pm
    Permalink

    copy paste hasil orang lain tu serupalah macam mencuri namanya..

    Reply
  • October 25, 2010 at 3:01 pm
    Permalink

    btol2.. ilmu yang bermanfaat mesti disebarkan.. dpt pahala.. πŸ˜€

    Reply
  • October 25, 2010 at 3:20 pm
    Permalink

    betul tu cik tom..
    idea sendiri adalah terbaik..
    copy paste ni bahaya juga.. boleh bawa naik mahkamah kalau artikel tu dah dihak cipta..

    bg sop, nak copy paste ok jer..
    selagi ilmu baik, dikongsi lebih ramai lg bagus.. tuhan tahu itu hasil kita.. byk pahala dapat.. πŸ™‚
    [ala-ala cam cikgu]

    letak backlink adalah tanda penghargaan πŸ™‚

    Reply
  • October 25, 2010 at 3:31 pm
    Permalink

    kita SEMUA satu kuarga… sharing is caring kan???

    Reply
  • October 26, 2010 at 3:41 am
    Permalink

    Nak copy blog saya??? OK jer…hahaha
    Kerana blog saya belum ada identiti, masih merangkak so kadang-kadang memang COPY PASTE but bukan senang-senang tau. Kena bagi credit juga dengan source asal…even gambar yang saya download dari Google pun kena beritahu…

    Reply
  • October 26, 2010 at 9:28 am
    Permalink

    Aku selalu gak watkerja copy paste ni dulu. Erkk! Than aku stop. Kalau rasa ada something yang menarik aku nak share, aku just letak link je kat blog aku. Huhu.

    Reply
  • October 26, 2010 at 9:52 am
    Permalink

    @kepada semua..tenkiu sudi drop komen..akan ciktom pulun untuk membalasnya after this k πŸ˜‰

    Reply
  • October 28, 2010 at 12:28 am
    Permalink

    erk? dulu mase zaman mule2 ade blog penah gak buat keje camni. huhu. skang dah tak buat dah. baek takk? eheh, πŸ˜‰

    Reply
  • October 28, 2010 at 6:37 am
    Permalink

    ada orang copy paste entry cik tom ke? emm entry hana kebanyakannya personal tak de yan g ilmiah so, rsnya klu dr sgi possibilty utk org copy paste tu tak de lah kot. hehehe ;p

    Reply
  • October 28, 2010 at 2:09 pm
    Permalink

    @siti: haha..cik tom pernah buat la yunk..so xheran pun..yup dah baik dik siti skang πŸ˜‰

    @anna: xde la org copy paste..tp tue sekadar pendapat cik tom..kui3 ;D

    Reply
  • October 28, 2010 at 2:11 pm
    Permalink

    ~alhamdulillah done reply all comment here!~

    Reply
  • September 20, 2011 at 8:45 pm
    Permalink

    Mmmm…ciktom ni dh jd mcm inspirasi sy la pulak…kalau nk crik idea, 2 3 ari ni, mesti nk lawat page ciktom dulu….hope ciktom xkish….thanks ciktom coz blog ciktom dh bg inspirasi yg berguna utk sy….
    Jom baca entri terkini SITAHjewl …KEK LAPIS HORLICKMy Profile

    Reply
    • October 3, 2011 at 1:07 am
      Permalink

      ciktom xkisah pun.suka lagi ada la..thanks ye sudi singgah blog cik tom ni πŸ™‚

      Reply
  • October 7, 2011 at 5:58 pm
    Permalink

    salam cik Tom;
    Sebenor nye dorang tu cuka tulisan Cik Tom yang power tu, jadi ha ha . . copy je .. memang kecik ati dibuat nye. tapi kalo x de yang diselewengkan . . bersyukurlah!
    Jom baca entri terkini musi …Mengelakkan perselisihan rumahtanggaMy Profile

    Reply
    • October 7, 2011 at 11:35 pm
      Permalink

      takde powernya..tue tips based on experience je…cuma sedih sikit bila orang copy tue cam mengaku tue entry diorang sendiri..hee πŸ˜‰

      Reply
  • February 7, 2012 at 10:12 am
    Permalink

    ciktom….lau kite bt blog,boleh jana pendapatan x?alin tanya sbb alin nak cari duit lebih….ada x website mane2 yg ajar wat blog?x pun,ciktom sukarela x ajar alin wat blog?heeeee…………

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE